X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Μπέντο-Κετσπάγια: Κανένας δεν θα μείνει

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ερώτημα του ντέρμπι δεν είναι μόνο το "ποιος θα νικήσει" αλλά το "ποιος θα φαγωθεί". Ο Θέμης Καίσαρης εισπράττει το κλίμα και αναρωτιέται αν ποντάρει κανείς πως ένας εκ των Μπέντο-Κετσπάγια θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ δεν θα κρίνει μόνο το ποιος θα πάρει την πρώτη μεγάλη νίκη της σεζόν. Είναι φανερό πως, αν το ντέρμπι αναδείξει νικητή, ο χαμένος προπονητής θα είναι τρομερά δύσκολο να κρατήσει τη θέση του.

Πάουλο Μπέντο και Τιμούρ Κετσπάγια πάνε στο ντέρμπι με το φιτίλι αναμμένο. Αυτήν την έκφραση συνηθίζω να χρησιμοποιώ για τους προπονητές που βρίσκονται υπό κρίση. Κάποια στιγμή ανάβει το φιτίλι και άπαξ και συμβεί αυτό, τότε το μόνο που απομένει είναι να μάθουμε το μήκος του: το πότε θα σκάσει η βόμβα και θα έρθει το αντίο.

Μοιραία, το Ολυμπιακός-ΑΕΚ δεν συνοδεύεται μόνο απ’το ερώτημα “ποιος θα νικήσει”, αλλά και απ’το “ποιος θα φαγωθεί”. Κι όταν θα μάθουμε το ποιος θα φαγωθεί, τότε θα κάνουμε και την επόμενη ερώτηση: αυτός που θα έχει επιβιώσει για πόσο ακόμα θα κρατήσει τη θέση του;

Η τελευταία ζωή του Μπέντο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος, πάντα αξιόπιστος στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ήταν σαφής μετά την ήττα του Ολυμπιακού στη Λάρισα: “Από τα εντός έδρας ματς με ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ θα κριθούν πολλοί και πολλά με πρώτο τον Μπέντο. Σήμερα έχει άλλες δύο “ζωές”, δύο “κανονάκια” που λέγαμε πιτσιρικάδες”.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ

Την πρώτη ζωή την έχασε μετά την ήττα απ’τον ΑΠΟΕΛ. Στο γήπεδο, η εικόνα ήταν "καλύτερη". Ο Φορτούνης έστω και εμφανώς εκτός ρυθμού ήταν εκεί να φτιάξει ευκαιρίες για τους άλλους, να μεταφέρει την μπάλα, να ενώσει τις γραμμές, να πατήσει και περιοχή για να χάσει κλασική ευκαιρία. Ο Μάριν ήταν εκεί για να αναλάβει κι αυτός φορτίο, έστω και χωρίς ακόμα να “φεύγει” όσο πρέπει, έστω και απειλώντας από μακριά.

Πράγματα που καθ’υπερβολήν μπορούμε να πούμε πως τα ξέραμε και πριν γίνει το ματς. Αν έχει προηγηθεί το ματς στη Λάρισα και η κακοποίηση του ποδοσφαίρου με το 4-4-fucked up-2, τότε η επιστροφή στην “κανονικότητα” του 4-2-3-1 με Μάριν-Φορτούνη θα ήταν σίγουρα μια βελτίωση. Χειρότερα δεν γινόταν, το ξέραμε.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΣΟΡΙ-ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Όμως, η εμφανής (και σχεδόν δεδομένη) βελτίωση με την μπάλα δεν ήταν αρκετή για να σώσει ο Μπέντο το ένα του “κανονάκι”. Αφενός γιατί ο Ολυμπιακός έχασε και μέτρησε δεύτερη σερί ήττα. Αφετέρου, γιατί έμειναν στο μυαλό όλων δύο σκηνές που συντήρησαν (αν δεν αύξησαν) τη μουρμούρα για τον Μπέντο.

Η αίσθηση πως ο Πορτογάλος ακύρωσε την αλλαγή του Μάριν επειδή ο κόσμος αποδοκίμασε και η εικόνα δυσαρέσκειας/γκρίνιας/μουρμούρας στο πλάνο Τσόρι-Φορτούνη στον πάγκο. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως όντως ακυρώθηκε αλλαγή λόγω της κερκίδας και πιστεύω τον Μπέντο όταν λέει πως έγινε λάθος. Αλλά δεν θα έβγαζα λάθος όποιον μου έλεγε πως Τσόρι-Φορτούνης είναι εμφανώς δυσαρεστημένοι και μουρμουράνε στον πάγκο.

Ανεξαρτήτως του τι έγινε στην αλλαγή και του τι πραγματικά έλεγαν τα δύο δεκάρια του Ολυμπιακού, τα δύο αυτά περιστατικά και το τελικό σκορ δεν έσβησαν το φιτίλι του Μπέντο. Του μένει μια ζωή και την παίζει την Κυριακή. Για κάποιους, την έχει ήδη χάσει και αυτό που ψάχνει την Κυριακή είναι μια θεαματική "ανάσταση"...

Τα θέματα του Κετσπάγια

Ο Κετσπάγια δεν μετράει δύο σερί ήττες όπως ο Μπέντο. Για την ακρίβεια, δεν έχει χάσει ματς, μετά απ’την αναμενόμενη, όσο και ανώδυνη για τον ίδιο ήττα που έκανε στη ρεβάνς με τη Σεντ Ετιέν. Όμως, ούτε αυτός δικαιούται να αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια.

Δεν είναι το αποτέλεσμα, δεν είναι η λευκή ισοπαλία με τον Ηρακλή. Είναι όσα φάνηκαν στο χορτάρι του “Σπύρος Λούης” σ’ αυτό το 0-0. Είναι όσα συμβαίνουν στις προπονήσεις και πλέον αρχίζουν δειλά-δειλά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έστω και χωρίς σαφή διατύπωση.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Το θέμα για την ΑΕΚ και τον Κετσπάγια δεν είναι οι σωστές επιλογές ενδεκάδας, η θέση του Μπακασέτα, το Πέκχαρτ-Αραβίδης, η απουσία του Μάνταλου, το Μπακάκης-Γκάλο, κτλ. Αν δουλειά των προπονητών είναι μια σωστή ενδεκάδα και σωστές αλλαγές, τότε θα ήμασταν όλοι προπονητές, σιγά το πράγμα.

Το θέμα για την ΑΕΚ και τον Κετσπάγια είναι η δουλειά στις προπονήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η δουλειά στο τι κάνουμε με την μπάλα, πώς κινούμαστε στην επίθεση, πώς δουλεύουμε για να ανοίξουμε άμυνα, για να φτιάξουμε καλές ευκαιρίες. Λαθεύει όποιος σ’ αυτό το 0-0 με τον Ηρακλή είδε μόνο “απουσία Αλμέιδα-Μάνταλου” και δεν είδε απουσία καθοδήγησης, δουλειάς, σχεδίου.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΚΤΕΣ

Ο Κετσπάγια δεν το έχει αυτό. Φαίνεται στο γήπεδο, προκύπτει κι απ’το ρεπορτάζ. Το 72% κατοχή έφτασε η ΑΕΚ με τον Ηρακλή και οι παίκτες της τελείωσαν τον αγώνα πτώματα. Γιατί πρέπει να είναι τρομερά εξαντλητικό να παίζεις σε ομάδα που επιτίθεται διαρκώς χωρίς σχέδιο επίθεσης.

Ο κανόνας λέει πως οι εύκολοι στην μουρμούρα για τον προπονητή είναι συνήθως οι αδικημένοι, αυτοί που δεν παίζουν όσο θα ήθελαν, που έχουν χάσει τη θέση του βασικού, που παίζουν σε άλλη θέση απ’ αυτήν που τους αρέσει, κτλ. Στην περίπτωση του Κετσπάγια η αμφισβήτηση για την ποιότητα της δουλειά στο τακτικό κομμάτι, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις για τη συμπεριφορά του, προέρχεται και απ’τους βασικούς, τους μόνιμους.

Μαρινάκης-Μελισσανίδης δεν συγχωρούν

Και τρένο να πήγαιναν στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, πάλι μια ήττα θα ήταν δύσκολα αναστρέψιμη για Μπέντο ή Κετσπάγια. Το λέει το πρόσφατο παρελθόν: το διαζύγιο με Δέλλα μετά το 4-0 του πρώτου γύρου και η γκρίνια που μάζεψε ο Σίλβα μετά τις δύο ήττες, στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Μαρινάκης και Μελισσανίδης έχουν αποδείξει πως δεν συγχωρούν ήττα στο δικό τους επίπεδο ανταγωνισμού.

Ο Μαρινάκης θα είχε λόγο να διστάσει για τον Μπέντο, κυρίως γιατί βρίσκεται σε μια σεζόν που δεν έχει στεριώσει κανείς: τέσσερις διαφορετικοί προπονητές απ’ την έναρξη της προετοιμασίας μέχρι την παρέλαση θα είναι ρεκόρ ακατάρριπτο για οποιονδήποτε παράγοντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Απ’την άλλη βέβαια, το έδαφος του “πάλι φταίει ο προπονητής, ο Μπέντο κράταει την ομάδα, η διοίκηση δεν φταίει” προετοιμάζεται απ’το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής με το 1-0 στη Λάρισα και εντάθηκε μετά τη νέα ήττα απ'τον ΑΠΟΕΛ. Κάποιος πρέπει να φταίει.

Ο Μελισσανίδης το έδειξε και πέρσι πως τους θεωρεί αναλώσιμους τους προπονητές. Ο Δέλλας έφυγε γιατί δεν έκανε καλές αλλαγές στο "Καραϊσκάκης", παρότι το ποδόσφαιρό του άρεσε, ο Πογιέτ πήρε τα ντέρμπι, αλλά δεν άρεσε το ποδόσφαιρό του, γιατί να μη φύγει και ο Κετσπάγια, που και το ντέρμπι θα έχει χάσει και ποδόσφαιρο δεν έχει παρουσιάσει.

Το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι πως σ’αυτό το παιχνίδι του “ποιος θα φαγωθεί”, Μπεντο και Κετσπάγια βασίζονται ο ένας στον άλλον. Αν υπάρξει νικητής την Κυριακή, νομίζω πως περισσότερο θα τον έχει "σώσει" ο αντίπαλος, παρά η δική του ικανότητα.

Αυτή τη στιγμή, καμία απ’τις δύο ομάδες δεν είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του αφεντικού όπως πρέπει. Να πάρει την κατοχή και να ανοίξει οργανωμένη άμυνα, Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά ο γηπεδούχος έχει τον δύσκολο ρόλο και ο φιλοξενούμενος τον πιο εύκολο. Το ματς είναι στο Φάληρο, το έργο για την ΑΕΚ μοιάζει πιο εύκολο συγκριτικά με ένα ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο “Σπύρος Λούης”.

Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ο Κετσπάγια έχει το πλεονέκτημα του να είναι αυτός που πάει να παίξει τον reactive ρόλο, πίσω απ’την μπάλα, να αμυνθεί και να χτυπήσει στην κόντρα. Πλεονέκτημα γιατί αυτό είναι που του αρέσει, πλεονέκτημα γιατί τον ρόλο της πρωτοβουλίας τον ξέρει όσο ξέρει ο Ρέμος να τραγουδάει Σινάτρα: συμβαίνει, αλλά κανείς δεν είναι ικανοποιημένος.

Ο Μπέντο έχει τον δύσκολο ρόλο να πάρει την μπάλα και να επιτεθεί. Χωρίς 100% φορμαρισμένο επιθετικό, με παίκτες που δεν έχουν ρυθμό, γιατί και ο ίδιος τους χειρίστηκε λάθος: αν θες να έχεις καλούς Φορτούνη-Μάριν στο ντέρμπι, τότε τους βάζεις στη Λαρισα βασικούς και τους ξεκουράζεις την Πέμπτη. Ο κόσμος του Ολυμπιακού πιστεύει πως ακόμα κι έτσι η ομάδα έχει την ποιότητα να νικήσει την ΑΕΚ. Δεκτόν, αλλά ας σκεφτούν κι αυτό: τρία ευρωπαϊκά ματς έχει δώσει στην έδρα του ο Ολυμπιακός απέναντι σε οργανωμένες άμυνες (Χάποελ, Αρούκα, ΑΠΟΕΛ) και δεν έχει σκοράρει σε κανένα ενενηντάλεπτο.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Ο ηττημένος θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Θυμίζω πως ακολουθεί διακοπή για τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων: ιδανικό διάστημα για να αναλάβει ένας νέος προπονητής. Αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ακόμα κι γι' αυτόν που θα κρατήσει τη θέση του, ακόμα και με θρίαμβο, είναι μάλλον αμφίβολη η παρουσία του στην παρέλαση. Πόσο μάλλον στο τέλος της σεζόν.

Οι μονομάχοι θα μπουν στην "αρένα" την Κυριακή, θα χαιρετίσουν τους "Καίσαρες" ως σωστοί "μελλοθάνατοι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ