X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ο Μιλιβόγεβιτς, ο Κάμπος και ο Αρετόπουλος

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το καρέ ανικανότητας του Κάμπος και ο εξαιρετικός Μιλιβόγεβιτς. Η αποθέωση του transition και η "αεροπορία" του Ολυμπιακού. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το ντέρμπι του Φαλήρου.

Το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ήταν η αποθέωση του transition, αφού ελάχιστα πράγματα συνέβησαν σε σετ παιχνίδι. Οι φάσεις του ΠΑΟΚ ήταν πιο καθαρές, αλλά ο Ολυμπιακός επικράτησε στη μάχη του αέρα.

Ο ΠΑΟΚ έκανε στο Φάληρο αυτό που μπορούσε στο 100%. Ο Δικέφαλος τρέχει, παίζει γρήγορα και αρκετές φορές βιαστικά. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να κατέβει στο “Καραϊσκάκης” και να “σβήσει” το ματς, να ελέγξει ρυθμό, να κατεβάσει ταχύτητα. Δεν το ξέρει, ούτε το μπορεί χωρίς “ήρεμο” αφεντικό στη μεσαία γραμμή. Έκανε αυτό που μπορεί, το έκανε εξαιρετικά, πέτυχε όσα θα φανταζόταν πριν απ’το παιχνίδι, αλλά έχασε. Γιατί; Γιατί στο φινάλε των φάσεων βρέθηκε ο Τζάλμα Κάμπος, που συμπλήρωσε καρέ ανικανότητας.

ΤΟ ΚΑΡΕ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΣ

Στο 13’ ο Ροντρίγκεζ παίζει με τον Λέοβατς, ο τελευταίος γυρίζει παράλληλα, ο Βιάνα δεν αντιδρά στο 2ο δοκάρι, αλλά το ίδιο κάνει και ο Κάμπος. Στο 18’ ο Μάτος σηκώνει από χαμηλά, ο Κάμπος βάζει πλάτη τον Βιάνα και φτάνει μέχρι τον Καπίνο χωρίς ποτέ να καταφέρει να εκτελέσει ή έστω να πασάρει. Στο 78’ ο Ροντρίγκεζ κάνει ένα τρομερό σόλο στ’αριστερά, ο Κάμπος είναι στο 2ο δοκάρι, ξανά τίποτα.

Το κερασάκι είχε έρθει στο 61’. Ο Τσίμιροτ τρέχει διαγώνια και πασάρει στην κίνηση, Μποτία και Φιγκέιρας κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα πρωτοκαλύψει τον Κάμπος και ο επιθετικός του ΠΑΟΚ βγαίνει φάτσα με τον Καπίνο, αλλά το πετάει άουτ.

ΚΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έκανε ο,τι μπορούσε για να εκθέσει την αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού και τον Βιάνα του πρώτου ημιχρόνου, το κατάφερε στο “μάξιμουμ”, αλλά τελικά έμεινε μόνο με το γκολ του Βαρέλα απ’το κόρνερ. Με ένα γκολ στο “Καραϊσκάκης” δεν είναι εύκολο να πάρεις αποτέλεσμα και με δύο είναι πολύ δύσκολο να χάσεις.

Η ομάδα του Ίβιτς απέδειξε πως το παιχνίδι τη βόλευε, ήταν καλή πίσω απ’την μπάλα και “φαρμάκι” στην κόντρα. Προβλημάτισε πολύ την ανάπτυξη του Ολυμπιακού με την πίεση ψηλά στο πρώτο ημίχρονο, “μπλόκαρε” τον Φορτούνη και έπαιξε με θάρρος όταν είχε την κατοχή.

ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΚΑΝΙΑΣ, ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΙΕΣ

Τι έκανε άσχημα, εκτός απ’τα τελειώματα του Κάμπος; Νομίζω πλήρωσε τον φόβο του Ίβιτς, που έβγαλε τον Κάνιας στο 45’ επειδή είχε κάρτα: όσο περνούσε η ώρα στο 2ο ημίχρονο, τόσο Φορτούνης και Μαρτίνς έβρισκαν χώρους, σε συνδυασμό με την κούραση του ΠΑΟΚ απ’το εκτός της Πέμπτης.

Επίσης ο Δικέφαλος πλήρωσε την κακή λειτουργία ψηλά: πριν έρθει το γκολ του Μιλιβόγεβιτς, ο Μποτία έχει πάρει την κεφαλιά που έβγαλε εξαιρετικά ο Γλύκος στο 81’ και δέκα λεπτά αργότερα ο Σέρβος έχει προειδοποιήσει με ελεύθερη κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι. Την τρίτη φορά, ο Ολυμπιακός ευστόχησε. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε και τον Αρετόπουλο, αλλά αυτόν θα τον δούμε στο τέλος.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ

Κάτι τελευταίο για τον ηττημένο πριν πάμε στον νικητή: Μυστακίδης, κύριε Ίβιτς. Ο Κάμπος πήρε τις ευκαιρίες του και οι βαθμοί του στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ χαμηλοί. Είναι η σειρά του μικρού, θα είναι πολύ σπουδαίο να καταφέρει ο ΠΑΟΚ να αναδείξει και να καθιερώσει Έλληνα παίκτη στις θέσεις πίσω απ’τον φορ.

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Ολυμπιακός αρχικά θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός. Τυχερός γιατί εκτέθηκαν στο χορτάρι όλες οι αδυναμίες της αμυντικής του τετράδας χωρίς να το πληρώσει. Τυχερός γιατί πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το σκορ στο 1-1 ενώ η μοναδική φάση των ερυθρόλευκων στα πρώτα 45’ ήταν η “μπούκα” και το σουτ του Ελγιουνούσι στο 15’.

Οι ερυθρόλευκοι τα βρήκαν σκούρα με την πίεση του ΠΑΟΚ, που είτε δεν τους άφηνε να αναπτυχθούν είτε έβγαζε εκτός αγώνα τον Φορτούνη. Η ομάδα του Μπέντο ούτως ή άλλως δεν πετάει φλόγες στο σετ παιχνίδι, αντίθετα θέλει transition και στημένες φάσεις. Στο transition ήρθε η φάση του αυτογκόλ, αλλά και αυτή του 62’, αμφότερες απ’τα πόδια του Φορτούνη. Με την μπάλα ψηλά ήρθαν τα υπόλοιπα.

Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Η ομάδα του Μπέντο μπορεί να έχει στόπερ που είναι “επικίνδυνοι”, αλλά τουλάχιστον η ομάδα του τρέχει, πιέζει, έχει μεγάλη ένταση στο χορτάρι. Η τριάδα Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς, Φορτούνης βγάζουν ενέργεια και τρεξίματα, καθοδηγούν την πίεση μαζί με τη βοήθεια των Ελγιουνούσι-Σεμπά.

Σ’αυτόν τον χώρο ο Μιλιβόγεβιτς είναι εξαιρετικός. Ο Σέρβος περνάει σίγουρα το καλύτερό του διάστημα με τα ερυθρόλευκα. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως παίζει διαρκώς και ασταμάτητα, αλλά κυρίως το πόσο ελαφρύς είναι στο χορτάρι, ίσως πιο κινητικός από ποτέ στον Ολυμπιακό. Έγινε ήρωας με το γκολ, αλλά και χωρίς αυτό ο Μιλιβόγεβιτς ήταν παντού και είχε βάλει και το σωτήριο τάκλινγκ στο σουτ του Ροντρίγκεζ φάτσα με τον Καπίνο στο 87’.

Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι πως όση ενέργεια και αν βγάλουν οι παίκτες μπροστά, οι στόπερ είναι ικανοί για το χειρότερο ανά πάσα στιγμή. Όταν οι συνθήκες του αγώνα αναγκάζουν τον Ολυμπιακό να ανέβει λίγο περισσότερο, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Σίγουρα είναι πολύ καλό νέο η επιστροφή του Μιλιβόγεβιτς: ο Ρέτσος αποβλήθηκε και ο Βιάνα ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

ΤΑ ΔΥΟ ΤΑΚΛΙΝΓΚ ΤΟΥ ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Και τέλος, ο διαιτητής. Ο Αρετόπουλος ελέγχεται για δύο φάσεις, συν ένα κερασάκι. Η φάση για την οποία δεν έχει δικαιολογία είναι το τάκλινγκ του Μποτία στον Ροντρίγκεζ στο 88’, στο πρώτο φάουλ των ερυθρόλευκων στην επανάληψη. Με το πόδι παρατεταμένα τόσο ψηλά, να σημαδεύει πάνω απ’το γόνατο, το τάκλινγκ τιμωρείται με κόκκινη.

Η δεύτερη φάση είναι το τάκλινγκ του Μιλιβόγεβιτς στον Κλάους στο 44’. Στη μετάδοση του αγώνα ειπώθηκε πως ο νέος κανονισμός δίνει το δικαίωμα στον διαιτητή να τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα ένα φάουλ σε παίκτη που είναι σε προφανή θέση για γκολ, αν κρίνει πως ο αμυντικός πάει για την μπάλα.

Αυτό δεν ισχύει και είναι 100% λανθασμένο. Αλλαγή κανονισμού σαφώς και υπάρχει, αλλά αφορά ΜΟΝΟ περιπτώσεις που η παράβαση είναι μέσα στην περιοχή και δίνεται πέναλτι. Τότε, για την αποφυγή της τριπλής τιμωρίας (πέναλτι, κόκκινη, απουσία απ’το επόμενο ματς) ο διαιτητής μπορεί να δώσει πέναλτι και κίτρινη αν ο αμυντικός δεν σπρώξει, ρίξει, κρατήσει τον επιθετικό, αλλά κάνει απλό φάουλ στην προσπάθειά του να βρει την μπάλα.

Η φάση του Κλάους είναι εκτός περιοχής, δεν υπάρχει κανένας νέος κανονισμός, ισχύει ό,τι ξέραμε για το φάουλ σε παίκτη που έχει goal-scoring ευκαιρία. Ο μοναδικός λόγος για να μη βγει κόκκινη στον Μιλιβόγεβιτς είναι να θεώρησε ο Αρετόπουλος πως ο Καπίνο θα προλάβαινε να φτάσει πρώτος στην μπάλα πριν τον Αθανασιάδη. Δεν μου προκύπτει κάτι τέτοιο, αλλά μπορώ να το δεχθώ.

( ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το αρχικό σχόλιο για τα υβριστικά πανό κατά του Κοντονή αφαιρέθηκε, αφού ήταν λανθασμένη η διατύπωση πως ο αγώνας ξεκίνησε με αναρτημένα τα πανό και ο Αρετόπουλος φέρει ευθύνη γι'αυτό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ενα ρεκόρ περιμένει τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
Διαμαντόπουλος: Ακρόπολη, πορτοφόλι, τρέλα και φανέλα
Τι τιμωρία προβλέπεται για τον Ολυμπιακό
Τα highlights από το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ