OPINIONS

Ο Ζιντάν επέστρεψε στο θρόνο

Ο Ζιντάν επέστρεψε στο θρόνο
AP PHOTO/BORJA B. HOJA

Ο Ζιντάν επέστρεψε στο θρόνο που ο ίδιος άφησε ορφανό, σε μια αποστολή που μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει την επιστροφή του Γάλλου και αναλύει τα ανοιχτά μέτωπα που βρίσκει στη Ρεάλ.

Για αρκετές μέρες η θέση άνηκε στον Μουρίνιο. Την Πέμπτη τηλεοπτικός σταθμος έπαιξε σαν είδηση την επιστροφή του. Το τριετές συμβόλαιο ήταν έτοιμο, τα πάντα είχαν συμφωνηθεί, το μόνο που έμενε ήταν να πατήσει το κουμπί ο Πέρεθ, να δώσει το ΟΚ.

Όμως ο Φλορεντίνο περίμενε. Ήθελε την επιστροφή του Μουρίνιο στη Ρεάλ, αλλά καταλάβαινε πως εντός του συλλόγου δεν συμφωνούσαν όλοι μαζί του, ειδικά στα αποδυτήρια. Ο Πορτογάλος ήταν το φαβορί, αλλά ταυτόχρονα ήταν και το Plan B. Η θέση στο Μπερναμπέου θα ήταν δική του, μόνο αν την άφηνε κενή ο Ζιντάν.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΑΦΟΥ ΠΗΡΕ ΟΣΑ ΗΘΕΛΕ

Ο Γάλλος είπε όχι, αλλά μόνο αρχικά. Ήξερε πως στις συζητήσεις με τον Πέρεθ αυτός ήταν που είχε το πάνω χέρι. Πήρε ο,τι ζήτησε και μετά εμφανίστηκε χαμογελαστός στη συνέντευξη Τύπου. Σε αντίθεση μ'εκείνην της αποχώρησης τον Μάιo, χαμογελαστός δίπλα του ήταν και ο πρόεδρος.

"Δεν μπορούσα να πω όχι", είπε ο Ζιντάν. Μπορούσε να πει όχι και το έλεγε μέχρι να γίνουν δεκτά όλα όσα ζήτησε. Ο Γάλλος την άνοιξη δεν έφυγε από καπρίτσιο, επειδή κουράστηκε ή γιατί ήθελε να μείνει λίγο μόνος του να σκεφτεί. Δεν είπε "δεν φταις εσύ, εγώ φταίω".

ΕΦΥΓΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ

Τον Μάιο είπε πως φεύγει γιατί έρχεται η κατηφόρα. Στην πραγματικότητα ο Ζιντάν είπε πως η κατηφόρα είχε έρθει ήδη. Το σημειώσαμε και στο κείμενο τότε. Ο Γάλλος δεν αισθανόταν πως αφήνει την Ρεάλ των τριών συνεχόμενων Champions League, αλλά τη Ρεάλ που τερμάτισε 17 βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα και αποκλείστηκε από τη Λεγανές στο Κύπελλο.

Για εκείνον το Champions League μπορεί να ήταν επιτυχία, αλλά δεν άλλαζε και πολλά όσον αφορά τη σεζόν, που του έστειλε αρνητικά σημάδια. Από τη στιγμή που δεν θα άλλαζαν και πολλά στο ρόστερ, ο Ζιντάν είδε τον Αρμαγεδδώνα να έρχεται και αποχώρησε.

Η ΒΟΜΒΑ ΔΕΝ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Με μαθηματική ακρίβεια, η Ρεάλ φέτος απέτυχε ακόμα περισσότερο από πέρσι. Δράμα στο πρωτάθλημα, δράμα στο Κύπελλο, ήρθε και ο Άγιαξ στο Champions League να την αποτελειώσει. Θα το έκανε και η Μπάγερν πέρυσι, αλλά η μπάλα δεν έμπαινε μέσα για τους Βαυαρούς.

Ο Ζιντάν πλέον μπορούσε να επιστρέψει. Όχι γιατί πλέον όλα είναι ρόδινα. Αλλά γιατί όλοι, εντός και εκτός του οργανισμού Ρεάλ, είδαν την εμφατική αποτυχία. Η βόμβα έσκασε, αλλά όχι στα χέρια του. Και παρότι γύρω του βρίσκει συντρίμμια, ο Γάλλος έκρινε πως τώρα η Ρεάλ είναι ξανά μια δουλειά που θέλει.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Το να χτίσει κάτι νέο δεν είναι πάντα απλό. Τα ξένα ΜΜΕ "τσακώνονται" για το πόσο μεγάλο είναι το ποσό που του υποσχέθηκε ο Πέρεθ για μεταγραφές. Κάποιοι λένε 250, κάποιοι άλλοι 300 εκατομμύρια, αρκετοί κάνουν λόγο για "πάγωμα" των επενδύσεων για την ανακατασκευή του Μπερναμπέου, ώστε τα χρήματα να πάνε στους σούπερ σταρ που χρειάζονται.

Ο Ζιντάν καλείται για πρώτη φορά να κάνει μια δουλειά δύσκολη. Να καθαρίσει τα συντρίμμια, να βρει την αξία μέσα σε αυτά, να ξεσκαρτάρει ο,τι δεν χρειάζεται πια και να προσθέσει αυτούς που θα ηγηθούν της νέας Ρεάλ. Εννοείται πως ο Πέρεθ του έδωσε τον πλήρη έλεγχο όλων των αποφάσεων.

Μια ανοικοδόμηση που συναρπάζει κάθε παίκτη του Football Manager, που θα τροφοδοτήσει άπειρες ποδοσφαιρικές συζητήσεις, αλλά στην πράξη δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ο Ζιντάν πήρε άριστα στην διαχείριση του ρόστερ, δεν ήταν τόσο αδιάφορος ως τακτικιστής όσο πιστεύουν κάποιοι, και τώρα θα δώσει εξετάσεις και ως απόλυτος manager.

Δεν είναι όλοι οι προπονητές ικανοί για όλα. Ο Γάλλος πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να κάνει και αυτό. Να σχεδιάσει από την αρχή κάτι δικό του, σύμφωνα με τα δικά του θέλω, όχι να διαχειριστεί αυτό που του δίνουν.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΜΟΙΑΖΕ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ

Το όπλο του θα είναι ξανά το ίδιο. Στο ιδιαίτερο, μοναδικό καράβι που λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης μετράνε πράγματα διαφορετικά από τους άλλους συλλόγους. Η Βασίλισα είναι ένα κλαμπ που στηρίζεται στην πεποίθηση πως πάντα έχει τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και η δουλειά του προπονητή είναι απλώς να μην τους κρατάει πίσω: αν είναι "κανονικός", η επιτυχία είναι σίγουρη, γιατί "μιλάμε για τη Ρεάλ".

Αυτό δεν σημαίνει πως η δουλειά είναι εύκολη: σημαίνει πως η δουλειά δεν είναι για όλους. Για τον Ζιντάν όμως έμοιαζε παιχνιδάκι, με κοστούμι ραμμένο στα μέτρα του, πολύ απλά γιατί είναι ο Ζιντάν. Ήταν κάποτε ο world class παίκτης που φορούσε την άσπρη εμφάνιση και αυτό που μόνο του δεν τον έκανε "έναν ακόμα προπονητή" στα μάτια των γαλαζοαίματων στα αποδυτήρια.

"Πολλές φορές έπαιρνε μέρος στην προπόνηση και τελικά στο διπλό ήταν ο καλύτερος παίκτης" έλεγε ένας εξ αυτών. Ο Ζιντάν ταιριάζει τόσο πολύ στη δουλειά, που κάνει όλους τους άλλους να μοιάζουν αταίριαστοι, παράταιροι. Γιατί στη Ρεάλ πρέπει να ταιριάζεις, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Ο ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Αυτός είναι και ο λόγος που στη Μαδρίτη είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι επιστροφές. Ο Ζιντάν είναι ο 12ος προπονητής που θα έχει δεύτερη θητεία στο Μπερναμπέου, πιο πρόσφατοι "διπλοί" ο Μπενάκερ, ο Τόσακ, ο Ντελ Μπόσκε, ο Καπέλο και ο Καμάτσο.

Όταν η Βασίλισα ψάχνει νέο καπετάνιο, της είναι πιο εύκολο να διαλέξει κάποιον που ξέρει το καράβι, παρά κάποιον που πετυχαίνει με άλλα. Δεν παίζει ρόλο αν τον έδιωξε κάποτε, αυτό που μετράει είναι πως δεν χρειάζεται να του μάθει από την αρχή πως "εδώ είναι Μαδρίτη".

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΕΤΑΜΑ

Τον Ζιντάν δεν τον έδιωξε κανείς, έφυγε μόνος του, έκανε το σπάνιο, να κατέβει αυτοβούλως από το θρόνο. Αναλαμβάνει ξανά τη δουλειά, τώρα που μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ. Μόνο όταν ανέλαβε ο Μουρίνιο το καλοκαίρι του 2010 είχε τόσο δύσκολο έργο, αλλά το εμπόδιο τότε ήταν στο πόσο καλή ήταν τότε η Μπαρτσελόνα. Το εμπόδιο που έχει τώρα ο Ζιντάν είναι στο πόση επισκευή και πέταμα θέλει η Ρεάλ.

Παρότι μένουν 11 αγώνες μέχρι το τέλος της σεζόν, η Ρεάλ βρίσκεται από χθες σε μεταγραφικό μουντ και σε τέτοιο θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα. Είναι σχεδόν βέβαια πως καθημερινά θα βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις, όχι μόνο για εντυπωσιακές προσθήκες, αλλά και για το μέλλον αυτών που ανήκουν τώρα στη Ρεάλ.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΝΤΟΥ

Ο Μπέιλ την άνοιξη ήταν ένας από τους λόγους της διαφωνίας του Ζιντάν με τον σύλλογο, αφού δεν ήθελε πια τον Ουαλό. Ο Ρονάλντο είναι πλέον στο Τορίνο, ο Μπέιλ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, ο Γάλλος ποτέ δεν καιγόταν γι'αυτόν. Θα τον πουλήσει για να αυξήσει έσοδα και να "γλιτώσει" το ετήσιο συμβόλαιο των 12 εκατομμύριων ευρώ;

Ο Ίσκο με τον Ζιντάν έλαμψε. Από τότε είναι εξοστρακισμένος, όχι μόνο γιατί δεν τον ήθελε ο Σολάρι, αλλά και γιατί ο σύλλογος ήταν απογοητευμένος με τον Ισπανό, την αγωνιστική του κατάσταση και τα προβλήματα με τον ατζέντη του. Θα πάρει ευκαιρία ή ανήκει κι αυτός στο γκρουπ των φευγάτων, που θα φέρουν έσοδα

Το δίδυμο Κρόος-Μόντριτς. Ξεζουμισμένοι, άδειοι. Να μείνουν και οι δύο θα είναι δύσκολο, να φύγουν άμεσα και οι δύο θα είναι τολμηρή απόφαση. Ο Ζιντάν ξέρει σε ποιον θα πέσει ο κλήρος, όπως και το αν θα θελήσει να μεταπείσει τον Μαρσέλο, αν βέβαια ο Βραζιλιάνος δεν έχει ήδη υπογράψει με την Γιουβέντους.

Υπάρχει πάντα και ο Ράμος. Ο αρχηγός που τσακώθηκε με τον Πέρεθ στα αποδυτήρια μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ, που του είπε πως αυτός φταίει για άλλα και του ζήτησε να τον πληρώσει για να φύγει. Ο Ράμος ήταν 100% αντίθετος σε πιθανή επιστροφή του Μουρίνιο, ενώ ήταν αυτός που δημόσια "έκοψε" τον Κόντε όταν απολύθηκε ο Λοπετέγκι.

Θα είναι δύσκολο να δούμε τον Ράμος να φεύγει και η επιστροφή του Ζιντάν θα κατευνάσει τα πνεύματα. Επίσης, μένει να δούμε πως ο Γάλλος θα επαναφέρει στο προσκήνιο τον Ασένσιο, τον Βάσκες, τι θα γίνει με τον Θεμπάγιος, τον Ορεγκιλόν, αλλά και τον Βινίσιους.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Στις προσθήκες ο κακός χαμός. Ο Αζάρ θεωρείται σίγουρος, η Ρεάλ μάλιστα θέλει να δώσει στην Τσέλσι ένα κατοστάρι εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός πως ο Βέλγος έχει μόνο έναν χρόνο ακόμα στο συμβόλαιό του. Ο Έρικσεν προκύπτει ως στόχος, ο Σαλάχ ως μεγάλος πόθος και το μεγάλο ερώτημα αφορά στην επίθεση.

Έχει τρόπο η Ρεάλ να πάρει έναν εκ των Νεϊμάρ-Εμπαπέ; Γιατί οκ, το "και τους δύο" που είπε ο Πέρεθ μπορεί να έχει πιθανότητες μόνο αν ξαφνικά το Κατάρ αποφασίσει πως δεν το ενδιαφέρει πια η Παρί. Αν ο Βραζιλιάνος είναι ο εκλεκτός, χρειάζεται κάποιος να παίξει στην κορυφή της επίθεσης. Ο Κέιν, ο Λεβαντόφσκι, ο Ικάρντι;

ΣΕ GALACTICO MODE

Όρεξη να έχουμε για σενάρια, βόμβες, αποκαλύψεις, κτλ. Η Ρεάλ θέλει να μπει ξανά σε Galactico mode, να εγκαταλείψει το σχέδιο που έλεγε πως στηρίζεται σε φτηνούς, ταλέντα, ακαδημίες. Η τελευταία φορά που πήρε κάποιον "λαμπερό" ήταν το μακρινό 2014, με τον Χάμες Ροντρίγκες.

Το ρόστερ της όλα αυτά τα χρόνια είχε τόση λάμψη, που δεν χρειαζόταν να προσθέσει άλλη σε ένα γκρουπ παικτών που της επέτρεπε να έχει τον Μπέιλ στον πάγκο σε δύο σερί τελικούς Champions League. Τώρα όλα έχουν ξεθωριάσει, γι'αυτό κι η λάμψη του Ζιντάν ήταν απολύτως αναγκαία για να ξεκινήσει από την αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ