Ζοζέ, χάλασε το πούλμαν
O Ντε Χέα έπιασε τα άπιαστα στο ντέρμπι με την Άρσεναλ, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τη χειρότερη άμυνα της πρώτης εξάδας στην Premier League. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το αναπάντεχο πρόβλημα του Μουρίνιο.
Ο ποδοσφαιρικός κόσμος έμεινε άναυδος. Ο Νταβίντ Ντε Χέα έκανε πράγματα και θαύματα στο ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Άρσεναλ. Ίσως να ήταν και η κορυφαία ατομική απόδοση μέχρι τώρα στη σεζόν, από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή.
Ο Μάικ Γκούντμαν τουΐταρε πως θεωρεί πως είναι η καλύτερη εμφάνιση τερματοφύλακα που έχει δει ποτέ στη ζωή του. Μεμονωμένες εξαιρετικές αποκρούσεις βλέπουμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στα μεγάλα πρωταθλήματα. Βλέπουμε επίσης δύσκολες επεμβάσεις σε μακρινά σουτ.
Πολύ σπάνια όμως μπορεί να δει κάποιος έναν τερματοφύλακα να πραγματοποιεί συνεχόμενες επεμβάσεις σε εκτελέσεις των αντιπάλων από τόσο κοντινή απόσταση. Ο Ντε Χέα δέχθηκε “βομβαρδισμό”, από πολύ καλές και κοντινές αποστάσεις, 16 τελικές πήγαν στην εστία του, αλλά είχε πάντα μια απάντηση, εκτός φυσικά απ’τη φάση του μοναδικού γκολ της Άρσεναλ.
"ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ
Για να έχουμε μια εικόνα του τι έκανε ο Ντε Χέα, αρκεί μια ματιά στο γράφημα με τις τελικές του Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως πάντα, το μέγεθος των κύκλων υποδηλώνει το μέγεθος της ευκαιρίας, το πόσο μεγάλη ήταν.
Δείτε τι έγινε μπροστά στην εστία της Γιουνάιτεντ. Μόνο μία απ’αυτές τις μεγάλες ευκαιρίες έγινε γκολ, όλες οι υπόλοιπες σταμάτησαν στις επεμβάσεις του εκπληκτικού Ντε Χέα ή έφυγαν άουτ. Η Άρσεναλ δημιούργησε ευκαιρίες αξίας 4.56 γκολ και αναγκάστηκε να αρκεστεί στο ένα.
Την ίδια ώρα η Γιουνάιτεντ δεν σπατάλησε τις δικές της ευκαιρίες, πήγε απ’τα 2.27 xGoals στα τρία γκολ και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία ενός απ’τα πιο περίεργα 1-3 που έχουμε δει ποτέ.
ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
ΟΚ, εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο που ένας τερματοφύλακας κρίνει σχεδόν μόνος του έναν αγώνα και στην ουσία αποφασίζει τον νικητή. Όμως, εδώ δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε ομάδα.
Μιλάμε για την Γιουνάιτεντ του Ζοζέ Μουρίνιο. Από ποτέ ομάδα που έχει προπονητή τον Πορτογάλο χρειάζεται τον τερματοφύλακα να κάνει τέτοιες επεμβάσεις; Από πότε ο Μουρίνιο αφήνει την ομάδα του να δέχεται βομβαρδισμό σε ντέρμπι;
Σύμφωνοι, κάποτε η Ρεάλ πήγε στο Καμπ Νόου να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στο πρώτο κλάσικο του Μουρίνιο και έχασε με 5-0. Όμως, αφενός αντιμετώπιζε μια επιθετική μηχανή, αφετέρου το έργο στράβωσε από νωρίς: αν χάνεις 2-0, θα ανοιχτείς κι αν ανοιχτείς, θα δεχθείς ακόμα περισσότερες φάσεις.
ΤΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΗΘΕΛΕ
Στο Έμιρεϊτς το ματς πήγε όπως το ήθελε ο Μουρίνιο. Πρώτο γκολ η Γιουνάιτεντ με τον Βαλένσια, δεύτερο με τον Λίνγκαρντ. Στο 11’ η ομάδα του Μουρίνιο είχε προβάδισμα δύο γκολ εκτός έδρας. Τέλειες συνθήκες για να παίξει πίσω, να αμυνθεί με τον γνωστό χαρακτηριστικό τρόπο, με όλους τους παίκτες πίσω απ’την μπάλα, χωρίς να απειλεί και πολύ.
Το έκανε στο Άνφιλντ στο 0-0 (και το ματς τελείωσε έτσι), το έκανε με την Τότεναμ και νίκησε 1-0 στο τέλος, δεν θα το έκανε στο Έμιρεϊτς με το σκορ στο 0-2;
Η Γιουνάιτεντ ξανά υπηρέτησε την ίδια, αναμενόμενη λογική, όμως στην ουσία απέτυχε. Το τελικό σκορ λέει πως πήρε μια μεγάλη νίκη, αλλά το χορτάρι λέει πως η Άρσεναλ έκανε επιθετικό πάρτι, παρότι η Γιουνάιτεντ αμύνθηκε μαζικά: τα 4.5 xGoals είναι τεράστιο νούμερο, καταδεικνύουν μια ομάδα που έπαθε απ’τον αντίπαλο ό,τι έπαθαν η Κρίσταλ Πάλας και η Στόουκ που έφαγαν πέντε και επτά απ’τη Σίτι.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΑΤΣ
“Συμβαίνουν αυτά, ποδόσφαιρο είναι. Επαναπαύθηκε η Γιουνάιτεντ με το γρήγορο 0-2, η Άρσεναλ δεν είχε τίποτα να χάσει και έτσι προέκυψαν οι πολλές μεγάλες ευκαιρίες”. Σωστή σκέψη, θα μπορούσε να είναι έτσι.
Θα ήταν έτσι, αν μιλούσαμε για ένα παιχνίδι. Όμως, οι αριθμοί λένε πως η Γιουνάιτεντ έχει γενικό αμυντικό πρόβλημα, παρότι ο Μουρίνιο προσέχει όπως πάντα την άμυνά του και δεν έχει αλλάξει σε τίποτα τη φιλοσοφία του.
Η ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΕΧΕΙ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΕΞΑΔΑΣ
Ρίξτε μια ματιά στο επόμενο γράφημα, με τις αμυντικές επιδόσεις των ομάδων της πρώτης εξάδας. Οι μπλε μπάρες δείχνουν τα γκολ που έχουν δεχθεί οι ομάδες, χωρίς να υπολογίζουμε πέναλτι και αυτογκόλ. Οι κόκκινες δείχνουν τα xGoals Κατά, δηλαδή τα γκολ που θα “έπρεπε” να έχουν δεχθεί οι ομάδες με βάση τις ευκαιρίες που έχουν “επιτρέψει” στους αντιπάλους τους. Ιδού.
Η Γιουνάιτεντ έχει την καλύτερη αμυντική επίδοση μαζί με τη Σίτι, με τις δύο ομάδες να έχουν δεχθεί μόνο οκτώ γκολ. Όμως, η Σίτι έχει δεχθεί τελικές για μόνο εννέα xGoals, ενώ η Γιουνάιτεντ έχει 19(!) xGoals Κατά. Με 19 xGoals Κατά η ομάδα του Μουρίνιο είναι χειρότερη ακόμα κι από Λίβερπουλ-Άρσεναλ, με τα γνωστά σε όλους αμυντικά προβλήματα.
Πως γίνεται, η ομάδα που προσέχει την άμυνά της περισσότερο απ’όλες, που φτάνει να γίνεται στόχος των αντιπάλων που μιλούν για πούλμαν και βαρετό ποδόσφαιρο, να έχει τη χειρότερη άμυνα, να δέχεται ευκαιρίες για τόσα γκολ;
ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΤΕ ΧΕΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Απ'τη μία δεν μπορείς παρά να χειροκροτήσεις τον Ντε Χέα. Οι δικές του επεμβάσεις, μαζί με την αστοχία των αντιπάλων, έχουν σώσει τη Γιουνάιτεντ από 11(!) γκολ. Η ομάδα του Μουρίνιο έχει δεχθεί 57%(!) λιγότερα γκολ απ'αυτά που θα "έπρεπε" και ο Νο1 υπεύθυνος γι'αυτήν την επιτυχία είναι ο Ισπανός τερματοφύλακας, ο καλύτερος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μακράν του δεύτερου.
Απ'την άλλη όμως, δεν γίνεται να μην προκαλεί προβληματισμό η συνολική αμυντική επίδοση. Ο Ντε Χέα μπορεί να κάνει ο,τι θέλει, αλλά δεν καθορίζει αυτός το πόσες φάσεις θα δεχθεί η Γιουνάιτεντ. Η ομάδα του Μουρίνιο υποτίθεται πως είναι η πιο "αμυντική" απ'αυτές της πρώτης εξάδας. Είναι αυτή που πάει στα ντέρμπι για να "σβήσει" το ματς και να περιμένει κάποιο λάθος για να σκοράρει, είναι αυτή που προσέχει περισσότερο απ'όλους την άμυνά της.
Συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά τελικά δεν λειτουργούν και τόσο καλά. Όχι γιατί η Άρσεναλ την έβαλε στα δίχτυα σε ένα ματς: ένας αγώνας δεν λέει κάτι. Το πρόβλημα στη λειτουργία φαίνεται απ'τη σούμα των πρώτων 15 αγωνιστικών, που λέει πως η Γιουνάιτεντ έχει τη χειρότερη αμυντική επίδοση της πρώτης εξάδας και θα "έπρεπε" να δεχθεί 11 γκολ περισσότερα.
Θα βελτιωθεί σ'αυτό το κομμάτι η Γιουνάιτεντ ή θα περιμένει πάντα απ'τον Ντε Χέα να κάνει τον Σούπερμαν; Και τι νόημα έχει να εμμένει ο Μουρίνιο στην προσεκτική φιλοσοφία του, αν τελικά δέχεται περισσότερες φάσεις απ'αυτούς που "παίζουν επιθετικά";
Photo Credits: AP Photo/Kirsty Wigglesworth