Θεσσαλονικιός επιθετικός ΠΑΟΚ
Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον Στέφανο Αθανασιάδη, τον σκόρερ της μίας επαφής, τον Θεσσαλονικιό επιθετικό του ΠΑΟΚ που λυτρώθηκε στο Λίμπερετς.
Αν δεν ζεις στην Θεσσαλονίκη, αν δεν έχεις "μυρίσει" ΠΑΟΚ στην κερκίδα, σε καφετέρια, στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης,καιρωτήσεις 1000 ΠΑΟΚτσήδεςνα σου περιγράψουν με δυο - τρεις λέξεις τον Στέφανο Αθανασιάδη, είναι πολύ πιθανό είναι να συγκεντρώσεις 1000 διαφορετικές περιγραφές. Άστο καλύτερα.Θα μπερδευτείς. Θα έχεις κάνει ένα γκάλοπ σε ένα αξιοσέβαστο δείγμα, και θα πρέπει να ψάξεις κι' άλλο για να βγάλεις ένα συμπέρασμα, για να καταλάβεις τι είναι ο Κλάους.
Οι απαντήσεις θα είναι ένα μείγμα το οποίο αν το ανακατέψεις, τότε ίσως μπορεί να φτάσεις κάπου. Να καταλάβεις ότι τελικά, ο Αθανασιάδης ανήκει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Αθανασιάδης είναι Θεσσαλονικιός επιθετικός του ΠΑΟΚ.Εκεί κατατάσσεται. Σε μια κατηγορία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία... 31 χρόνια.
Ο Αθανασιάδης πήρε τη σκυτάλη από τον Γιώργο Τουρσουνίδη και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που ήταν οι Θεσσαλονικείς επιθετικοί του ΠΑΟΚ της εποχής τους. Το 'χει αυτό η συγκεκριμένη πόλη. Αυτό που οι Άγγλοι λένε "oneofourown". Παλιότερα ήταν ο Γιώργαρος, μετά ο Δημητράκης και τώρα ο Κλάους. Παίκτες που ως παιδιά έζησαν τη Τούμπα και το υγρό τους όνειρο ήταν να βάλουν γκολ μέσα στη Τούμπα και να τρέξουν μπροστά στη θύρα 4, για να ακούσουν απ' έξω την βοή, μέρος της οποίας αρκετές φορές ήταν και εκείνοι.
Αυτό το μείγμα της αγάπης τους για τον ΠΑΟΚ και την αγάπης που έχουν εκείνοι όταν έφυγαν από την κερκίδα και κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο για να εκπληρώσουν όλα τα όνειρα που είχαν και εκείνοι μαζί με την κερκίδα, είναι ευχή και κατάρα. Τους ακολουθεί για πάντα, σε κάθε τους βήμα. Και ο Τουρσουνίδης, και ο Σαλπιγγίδης, και ο Αθανασιάδης ξέρουν πάρα πολύ καλά αυτό το "τους ακολουθεί για πάντα, σε κάθε τους βήμα".
Στο Λίμπερετς, στο 83', ο Αθανασιάδης πετυχαίνει ένα "σεντερφορίσιο" γκολ, πηδάει τις διαφημιστικές πινακίδες, και σκαρφαλώσει στο δίχτυ ασφαλείας. Πίσω του, 2000 εκστασιασμένοι ΠΑΟΚτσήδες παραληρούν. Με ποιον; Με τον Κλάους. Αυτοί οι 2000, έκανα τις βόλτες τους είτε στο Λίμπερετς, είτε στη Πράγα πριν από το παιχνίδι. Και συζητούσαν για το παιχνίδι. Και στο άκουσμα του ονόματος του Αθανασιάδη στις παρέες, η κουβέντα θα έμενε για αρκετή ώρα. Γιατί; Διότι ο Κλάους είναι... εκείνοι, και απαιτούν από τον Κλάους να εκπληρώσει τις απαιτήσεις τους, με τον δικό τους τρόπο. Όπως οι πατεράδες για τα παιδιά τους. "Αν έβρισκα τον Κλάους μπροστά μου, ξες τι θα του έλεγα;". Να 'ξερες πόσες φορές έχει ειπωθεί αυτό...
Ο Ίβιτς, στην συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με την Σλόβαν Λίμπερετς, είπε πως ο Αθανασιάδης "έκανε τη δουλειά του". Ναι, αυτό έκανε. Έγραψε την 267η συμμετοχή του με την φανέλα του ΠΑΟΚ και έφτασε τα 104 γκολ. Προερχόταν από δυο συνεχόμενα παιχνίδια στα οποία ήταν στον πάγκο. Μετά το παιχνίδι με τον Άγιαξ στη Τούμπα, στο οποίο έχασε δυο μεγάλες ευκαιρίες να σκοράρει και να βάλει τον ΠΑΟΚ για τα καλά στο δρόμο της πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, για μισή ώρα, ο Κλάους είχε "φορέσει" μια πετσέτα στο κεφάλι, κρύβοντας το πρόσωπό του, και έκλαιγε. Ήξερε, καταλάβαινε, ένιωθε.
Ούτε "χθεσινός"είναι στο ποδόσφαιρο, ούτε "χθεσινός" στον ΠΑΟΚ. Όλοι τα είχαν μαζί του, και πρώτος ο ίδιος. Δυο μέρες μετά "συνελήφθη" από τον φωτογραφικό φακό με ένα ποτήρι κρασί και ένα τσιγάρο, σε μπιτς μπαρ της Χαλκιδικής.Λογικά, προσπαθούσε να χαλαρώσει, να το αφήσει πίσω του. Και έρχονται αυτές οι φωτογραφίες και γίνεται το "έλα να δεις". Από άγνοια, αποκλείεται να το έκανε. Ξέρει πάρα πολύ καλά την Θεσσαλονίκη, στην οποία δεν μπορείς να κρυφτείς. Συνειδητά το έκανε. Ο ορισμός του "έτσι είμαι εγώ και δεν μπορώ, ούτε και θέλω να αλλάξω". Μα, το ξέρει καλά, πως θα έρθει η στιγμή που θα σκοράρει ξανά και πάλι εκείνοι που τον σταύρωναν, θα τον αποθεώσουν. Και την επόμενη φορά που θα χάσει ξανά ευκαιρία που θα πληγώσει τον ΠΑΟΚ, θα τα ακούσει, και όταν σκοράρει ξανά νικητήριο γκολ, θα αποθεωθεί. Αγωνιστικά, ο Αθανασιάδης έχει συστηθεί σε όλους ως ο σκόρερ της μιας επαφής.
Δε θα πάρει τη μπάλα να περάσει τον αντίπαλό του και να σκοράρει. Δε θα ντριμπλάρει. Την μεγάλη περιοχή τη ξέρει σπιθαμή προς σπιθαμή. Ξέρει που να είναι, πότε να είναι και το να κάνει. Με προβολή, με σουτ, με πλασέ, με κεφαλιά. Αυτό ήταν, αυτό είναι, αυτό θα είναι. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να βάλει και άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του. Να βγει έξω από τη περιοχή, να πάρει μπάλα με πλάτη και να τη "σπάσει", να βρει χώρο για άλλους. Ναι, ωραία όλα αυτά, και χρήσιμα. Για ποιόν; Για μια ομάδα που θα έχει στην μεγάλη περιοχή τον επιθετικό της μιας επαφής. Ο Κλάους άρχισε να βάζει στοιχεία στο παιχνίδι του, που σε μεγάλο βαθμό θα φανούν αν υπάρχει ένας "Κλάους" στην περιοχή. Που με βάση το σύστημα με έναν επιθετικό που παίζει ο ΠΑΟΚ σχεδόν όλα τα χρόνια που ο Κλάους είναι στην ΠΑΟΚ - με εξαίρεση την εποχή Τούντορ - θα πρέπει να είναι ένας ακραίος.
Ο ΠΑΟΚ, φέτος, επέλεξε να "ζήσει ή να πεθάνει" με τον Κλάους. Για μια ακόμα χρονιά, που όμως δεν φαίνεται να είναι "μια ακόμα χρονιά", σε ένα πρωτάθλημα που όσο περνάει ο καιρός δείχνει πως δεν θα έχει μόνο ένα διεκδικητή, και ο ΠΑΟΚ δείχνει ικανός να είναι μέσα σε αυτούς. Ο Κλάους είναι από τους επιθετικούς που για να πάρεις πράγματα από αυτούςπρέπει να παίξεις γι' αυτούς. Ο ΠΑΟΚ, την φετινή σεζόν, προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο τάισμα του επιθετικού του και την ταυτόχρονη απεξάρτηση από αυτό. Όταν ο Κλάους κόλλησε, ο ΠΑΟΚ βρήκε γκολ από άλλους οκτώ παίκτες, που όμως δεν είναι Κλάους σε ποσοστά ευστοχίας. Ο Βλάνταν Ίβιτς ψάχνει να πατήσει πάνω στα... χρόνια του Σάντος στον ΠΑΟΚ εκεί που υπήρχε Μουσλίμοβιτς ήταν στα ντουζένια του, αλλά είχε δίπλα του και συμπαραστάτες στο σκοράρισμα. Προσπαθεί να παρουσιάσει μια βελτιωμένη έκδοση ενός ΠΑΟΚ που ήταν γεμάτος προσωπικότητες και παίκτες ρυθμιστές.
Ο Ίβιτς θέλει τον Κλάους στη κορυφή ενός συνόλου, να ξεχωρίζει στο σκοράρισμα αλλά όχι με τεράστια διαφορά. Θέλει τον Κλάους να σκοράρει και γύρω του παίκτες που να το κάνουν όταν εκείνος δεν είναι στη μέρα του. Με εξαίρεση το παιχνίδι με την Ξάνθη, που ούτε ο βασικός επιθετικός του ΠΑΟΚ ήταν στη μέρα του, ούτε και οι υπόλοιποι, ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει καλά. Ο Κλάους ήθελε όσο τίποτε άλλο ένα γκολ σαν αυτό στο Λίμπερετς, γι' αυτό και το πανηγύρισε με αυτό το τρόπο.
Όχι εγωιστικά όπως έκανε με τον Άγιαξ. Για κάποιον που πιστεύει στον Θεό, ας θυμηθεί οτι "ο Θεός στους υπερήφανους αντιτάσσεται, ενώ στους ταπεινούς δίνει χάρη". Μπορεί ο Κλάους να πλήρωσε και αυτό στο ματς με τον Άγιαξ. Και στο Λίμπερετς δεν έδειξε στους δικούς του ανθρώπους, στην κερκίδα, το ποιο είναι, αλλά έγινε ένα με αυτούς. Λυτρώθηκε.
Ο Αθανασιάδης ξεκίνησε την σεζόν με την ασίστ στον Τζάλμα στο "Άμστερνταμ Αρένα",σημείωσε το γκολ κόντρα στους Ολλανδούς στην Τούμπα και επιδεικτικά έδειξε το όνομά του στην φανέλα και από ωραίος έγινε μοιραίος με τις ευκαιρίες που έχασε σε ένα ματς - σταθμό για τον Δικέφαλο του βορρά. Έκτοτε, έκανε τον κύκλο του, αρχικά στην ενδεκάδα χωρίς γκολ, στην συνέχεια στον πάγκο, μετά μπήκε ως αλλαγή και την Πέμπτη στο Λίμπερετς ήταν βασικός και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στη νίκη. Όλη η...καριέρα του Κλάους στα χρόνια που είναι επιθετικός στον ΠΑΟΚ, μέσα σε σχεδόν 1,5 μήνα.
Η ικανότητα που δημιουργείαπαιτήσεις, οι απαιτήσεις που δεν εκπληρώνονται και πονάνε, και η νέα προσπάθεια για τις ανεκπλήρωτες απαιτήσεις που βασίζονται στην ικανότητα. Ένας κύκλος που αποτελείται από αρκετούς κρίκους στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί και η επιτυχία. Ο τίτλος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Όσο ο συγκεκριμένος κρίκος θα λείπει, ο κύκλος θα επαναλαμβάνεται, και απλά θα αλλάζει το μέγεθος των κρίκων που τον αποτελούν. Μέχρι τότε; Ο Αθανασιάδης θα κουβαλά όλα όσα κουβαλά ο κάθε "oneofourown" του ΠΑΟΚ. Αν πάει να τον "πειράξει" ένας ξένος; "Κοντά τα χέρια σου". Όταν βάζεις γκολ θα ακούει τα μπράβο και όταν τα χάνει θα ακούει τα "καντήλια" του. Μπάλα είναι και γυρίζει, απλά για τον Θεσσαλονικιό επιθετικό του ΠΑΟΚ έχει πολλά άλλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: