X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

H αρχή της αποτυχίας

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αστέρας Τρίπολης έμεινε χωρίς στόχο από τις 8 Φεβρουαρίου, αλλά το κακό ξεκίνησε πριν 12 μήνες, στην περσινή σεζόν. Γράφει ο Θοδωρής Κουνάδης.

Ο Αστέρας πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια σπουδαία πράγματα γιατί είχε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, σπάνια για ελληνική ομάδα. Στήριζε τους προπονητές και δεν τους άλλαζε σαν τα πουκάμισα μετά το πρώτο στραβό αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι η ομάδα του Σάκη Τσιώλη έφτασε να παίξει στην Ευρώπη και στον τελικό Κυπέλλου, ενώ αυτή του Στάικου Βεργέτη κατάφερε για δύο σερί χρονιές να αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League, χωρίς να είναι κομπάρσος.

Από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2016, ο Αστέρας είχε συνολικά δύο προπονητές. Τρεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 όμως, ο Αστέρας πήγε κόντρα στη φιλοσοφία του. Και το πληρώνει ακόμα και τώρα, βλέποντας την ομάδα να μένει χωρίς στόχους από τις 8 Φεβρουαρίου. Την περσινή σεζόν λοιπόν, ο Αστέρας έπαιξε στους ομίλους του Europa League παλεύοντας την πρόκριση μέχρι το τέλος του αγώνα με την Σπάρτα στην Πράγα, την 5η αγωνιστική.

Το καρπούζι της Ευρώπης το πλήρωσε εν μέρει στην Ελλάδα, σε συνδυασμό τους πολλούς τραυματισμούς στο ξεκίνημα της σεζόν. Ωστόσο, τέλη Γενάρη η ομάδα παρέμενε στην 5η θέση, έχοντας πάρει το 0-0 στη Νέα Σμύρνη και την ισοβαθμία με τον Πανιώνιο.

Κάπου εκεί, έρχεται το βαρύ 5-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης για τους "8" του Κυπέλλου Ελλάδας που οδηγεί στην απόλυση του Στάικου Βεργέτη. Το σφάλμα που λέγαμε, η αρχή του κακού. Ο προπονητής των επιτυχιών, απομακρύνθηκε.

Ακολούθησε το σύντομο αλλά καταστροφικό πέρασμα του Τερεζόπουλου με περίεργες επιλογές στην 11άδα. Οι δύο βαθμοί σε τέσσερις αγώνες, έβγαλαν εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς τους κιτρινομπλέ. Ήρθε και η σωστή μεν πώληση του Γιάννου που έφερε δε ανομβρία στην επίθεση, αλλά ακόμα κι έτσι ο Αστέρας θα έβγαινε στην Ευρώπη (ως 6ος βέβαια), αν ο Τελάντερ στο 93' δεν έδιωχνε την μπάλα στη γραμμή στο πλασέ του Μάσα.

Είχε έρθει ο Μάκης Χάβος και συμμάζεψε κάπως την κατάσταση, πατώντας πάνω στη λογική και στα πλάνα του Στάικου Βεργέτη.

Καλοκαίρι σφαλμάτων σε αποδεσμεύσεις, μεταγραφές

Θεωρώντας αποτυχημένη τη χρονιά, οι άνθρωποι του Αστέρα έδιωξαν σχεδόν όλη την ομάδα. Ποδοσφαιριστές που προσφέρουν τώρα σε άλλες ομάδες απομακρύνθηκαν για να χτίσει κάτι καινούριο ο Χάβος, ένας τεχνικός με προπονητικές αντιλήψεις της προηγούμενης εποχής κατά τη γνώμη μου.

Ο Μακεδόνας τεχνικός δούλεψε με 11 παίκτες στην Ολλανδία- όπως μου μετέφεραν οι δημοσιογράφοι που είδαν από κοντά την προετοιμασία- αποφάσισε να κάνει στόπερ τους Κουρμπέλη, Ιγκλέσιας και ζητούσε την Πορτογαλία του Σάντος για αντίπαλο, μετά από νίκες στα... φιλικά. Την ίδια ώρα, ο Αστέρας το γύριζε στην ελληνοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το μαγικό κλειδί της επιτυχίας. Το θέμα είναι τι Έλληνες παίκτες θα έχεις.

Όπως φυσικά και τι ξένους. Μην ξεχνάμε ότι οι Αρκάδες έκαναν τρομερές επιτυχίες στο παρελθόν, χάρη κυρίως στα λαβράκια που έφερναν από το εξωτερικό.

Χτισμένη λάθος από το καλοκαίρι, η ομάδα έκανε καταστροφικό ξεκίνημα. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος ανέλαβε την 4η αγωνιστική, προσπαθώντας να δώσει αρχικά ψυχολογία στους παίκτες. Με το ξεκίνημα του 2017 και με σωστές κινήσεις (Σελίν, Μανιάς), ο Αστέρας άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο χάρη στη δουλειά του "Ελέ".

Ο στόχος των πλέι-οφ όμως είχε ήδη πετάξει και είχε απομείνει ΜΟΝΟ το χθεσινό ματς με τον Παναθηναϊκό ως στόχος. Παιχνίδι που δυστυχώς ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος έκανε πολλά λάθη μαζεμένα στην κατάρτιση της ομάδας.

Λάθη "Ελέ", παίκτες κατώτεροι των προσδοκιών

Ο Αστέρας έκανε μία εντυπωσιακή εμφάνιση στην Τούμπα. Κατανάλωσε ενέργεια, σπατάλησε δυνάμεις σε ένα αδιάφορο ουσιαστικά παιχνίδι για την οικονομία της σεζόν. Και τρεις ημέρες μετά, δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Λεωφόρο. Το αν χωρούσαν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, που αποδείχθηκε πως όχι, ήταν ευθύνη του τεχνικού επιτελείου να το διαγνώσει.

Ευθύνη είναι και του προπονητή η ομάδα που κατέβηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Στανισάβλιεβιτς που εντυπωσίασε τον Γενάρη, εκτός. Ο Φαρίνια που έχει μία άλφα ποιότητα, εκτός. Ο Καλτσάς, που μέχρι τώρα έχει απογοητεύσει, εντός και προερχόμενος από τραυματισμό. Πέρασε και δεν ακούμπησε χθες...

Μέσα και ο Λευκορώσος που δεν είναι Σελίν και ακόμα δεν έχει εγκλιματιστεί. Μέσα και ο Δημούτσος που βρίσκεται σε περίοδο ντεφορμαρίσματος. Δεκάρι ο Τσιλιανίδης που συνεχίζει να το παλεύει αλλά να μην ολοκληρώνει σωστά τις προσπάθειές του.

Και ο Κώτσιρας, ένας παίκτης με τρομερές επιθετικές αρετές και έφεση στο γκολ, ξανά δεξιός μπακ. Aπέναντι στον δαιμονισμένο από το Κόπα Άφρικα, Εμποκού. Να πετάς ένα επιθετικό σου όπλο στην αρένα της αμυντικής λειτουργίας...

Ποδοσφαιριστές που να κάνουν τη διαφορά

Από τη στιγμή όμως που ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη, η ευθύνη περνά στους παίκτες. Οι οποίοι κατάφεραν από αυτόν τον φετινό Παναθηναϊκό να δεχθούν 7 γκολ σε 2 αγώνες! Η χαρά των πράσινων έγιναν. Έφαγαν ξανά γκολ στο ξεκίνημα. Και μετά το 2-0, τα... παράτησαν. Πραγματικά ο Αστέρας ήταν εκνευριστικά ανύπαρκτος.

Και ο εκνευρισμένος των φίλων του μεγαλώνει σκεπτόμενοι τα ματς με τον Ολυμπιακό, το εντός με την ΑΕΚ, την εμφάνιση στην Τούμπα. ΕΝΑ ματς ήταν όλη η χρονιά και οι κιτρινομπλέ τα έδωσαν όλα νωρίτερα σε αγώνες που δεν πρόσφεραν στην τελική τίποτα.

8 Φεβρουαρίου και η ομάδα ξέμεινε από στόχους. 8 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον ας ξεκινήσει από ΧΘΕΣ ο σχεδιασμός της επόμενης. Η άποψή μου; Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να γίνουν η βάση για το ρόστερ της νέας σεζόν, αλλά θα χρειαστούν απαραίτητα ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Παίκτες που θα σηκώσουν αυτή τη φανέλα γιατί είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι δεν μπορούν να το κάνουν.

Ναι, αυτή η φανέλα πλέον έχει βάρος μετά τις τέσσερις σερί εξόδους της Ευρώπης και δεν είναι για εντέκατες θέσεις και τεσσάρες από τον συγκεκριμένο Παναθηναϊκό.

Πάνω απ' όλα όμως, πρέπει η διοίκηση να επιστρέψει στη φιλοσοφία που την οδήγησαν στις επιτυχίες. Γιατί μετά την απομάκρυνση του Στάικου Βεργέτη, πριν δώδεκα μήνες, "γκρεμίστηκε" μεγάλο μέρος του αγωνιστικού οικοδομήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ