X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ο Γιάννου βρήκε τη (διπλή) γη της Επαγγελίας

Να πάω ή να μην πάω στην Κίνα; Να παίξω στην Εθνική ομάδα ή σε αυτή της Αυστραλίας; Ο Θοδωρής Κουνάδης γράφει για τις (σωστές) απαντήσεις που έδωσε στα διλήμματα ο Απόστολος Γιάννου.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Απόστολος Γιάννου κλήθηκε να απαντήσει σε δύο διλήμματα κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της καριέρας του. Το πρώτο αφορούσε το αν θα δεχθεί την πρόταση της Guangzhou η οποία θα τον έστελνε στην Κίνα για τα επόμενα τρία χρόνια. Το δεύτερο- το οποίο είναι αλήθεια ότι τον "ταλαιπώρησε" καιρό- αφορούσε την εθνική στην οποία θα επέλεγε να αγωνιστεί, καθώς ως γνωστόν έχει τόσο την ελληνική όσο και την αυστραλιανή υπηκοότητα.

Το συμβόλαιο της ζωής του

Καταστρέφει την καριέρα του, ωραίες φιλοδοξίες έχει, όλα για το χρήμα και άλλα παρόμοια γράφτηκαν για την επιλογή του Απόστολου Γιάννου ν α δεχθεί την πρόταση της κινέζικης Guangzhou. Ώπα, μισό, να το πάρουμε από την αρχή. Να δούμε την πορεία του παίκτη, την ηλικία του, τις προοπτικές του, τα πάντα.

Ο Απόστολος Γιάννου ήρθε από την Αυστραλία με όνειρα και φιλοδοξίες, ωστόσο η εξέλιξή του μέχρι το 2014 δεν ήταν αυτή που φανταζόταν. Στα 8 πρώτα χρόνια της καριέρας του έβαλε μόλις 11 γκολ στη Super League παίζοντας σε Απόλλωνα Καλαμαριάς, Καβάλα, ΠΑΟΚ, Πλατανιά και Πανιώνιο. Πρόσθεσε άλλα 6 τέρματα τη μοναδική σεζόν που έπαιξε στη B' Eθνική (2008/09 με Καλαμαριά).

Ακολουθεί η περσινή (δεύτερη) χρονιά στον Πανιώνιο όπου παίρνει το "όπλο" του και βάζει 12 γκολ, τα 10 στο πρωτάθλημα. Ο Αστέρας παρακολουθεί την πορεία του και τον καλεί το περασμένο καλοκαίρι να γίνει ο αντι-Μπαράλες. Ο Γιάννου βλέπει μπροστά του μία εξαιρετική ομάδα, μία ευρωπαϊκή προοπτική (Europa League) και λέει με κλειστά μάτια το "ναι".

Βλέπει τον Αστέρα ως ΤΗΝ ευκαιρία. Μπορώ να το πιστοποιήσω από το δεκαήμερο στο οποίο βρέθηκα στην Ολλανδία και παρακολούθησα την προετοιμασία των Αρκάδων. Εκεί όπου είδα ένα παίκτη να δουλεύει στις προπονήσεις σαν να έπαιζε σε επίσημα παιχνίδια. Το κεφάλι κάτω, συνειδητοποιημένος απόλυτα για το που βρίσκεται και τι μπορεί να πετύχει.

Αποτέλεσμα; Τις πρώτες 17 αγωνιστικές σημειώνει 13 τέρματα στη Super League. Θυμίζω ότι είχε 11 γκολ σε 7 σεζόν. Ακούγεται το όνομά του και στην Ευρώπη σκοράροντας στη νίκη απέναντι στον ΑΠΟΕΛ. Και φτάνει πέρα από την ήπειρό μας, καθώς η Guangzhou του έδωσε 3ετές συμβόλαιο με 1.000.000 ευρώ απολαβές τον χρόνο.

Όσα ο Τσόρι, υπερδιπλάσια από τον Φορτούνη

Ο Γιάννου μέχρι τώρα είχε απολαβές- κυρίως- με πενταψήφια νούμερα στο συμβόλαιό του ετησίως. Τον Ιανουάριο έκλεισε τα 26, συνεπώς δεν έχει πολλές ευκαιρίες ακόμα για συμβόλαια-ζωής. Ξέρει παράλληλα ότι δύσκολα θα βρει ομάδες Premier League- όπως είναι το όνειρό του- για να συνεχίσει την καριέρα του. Πιθανόν να έβρισκε ομάδα στο Βέλγιο με τριακόσια χιλιάρικα.

Ενώ στην Ελλάδα, αν έβρισκε συμβόλαιο πχ στον Ολυμπιακό θα έπαιρνε 300.000 με 400.000 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα ο Φορτούνης παίρνει 400.000, ο Σιόβας 500.000. Το 1.000.000 που του δίνει η κινέζικη ομάδα, είναι η αμοιβή του Τσόρι και του Ιντέγε. Μόνο οι Καμπιάσο, Ρομπέρτο, Κασάμι παίρνουν περισσότερα από το νέο συμβόλαιο του Γιάννου.

Ο Γιάννου δεν είναι 19-20 ετών. Δεν έχει μπροστά του μία καριέρα που μπορεί να εκτοξευθεί. Δούλεψε πάρα μα πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια να φτάσει στα 25-26 του να θεωρείται "καυτός" επιθετικός. Βρήκε λοιπόν ένα εκπληκτικό συμβόλαιο ζωής, τρία χρόνια- ισάριθμα εκατομμύρια. Και φυσικά στα 29 δεν θα είναι "τελειωμένος" αν θέλει να δοκιμάσει την τύχη του σε ομάδα που θα παίζει στο Champions League!

Άλλο ένα αυτογκόλ της ΕΠΟ

Μετά το Μουντιάλ του 2014 η ΕΠΟ άρχισε να βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο, οδηγώντας την Εθνική στον απόλυτο διασυρμό: Δύο ήττες από τα Νησιά Φερόε και "αντίο" Euro 2016 μέσω του πιο εύκολου ομίλου που θα μπορούσε να της τύχει. Δυστυχώς τα αυτογκόλ συνεχίζονται, καθώς ο Απόστολος Γιάννου επέλεξε να αγωνιστεί με την εθνική Αυστραλίας.

Κάθε εθνική ομάδα έχει ένα κορμό παικτών και σε αυτόν ενσωματώνονται παίκτες που βρίσκονται σε καλά φεγγάρια. Ένας από αυτούς ήταν ο Γιάννου, από πέρσι κιόλας με την πολύ καλή σεζόν με τον Πανιώνιο. Το ίδιο διάστημα έπαιξε για την Ελλάδα ο κάθε πιθανός και απίθανος παίκτης, όχι όμως ο "καυτός" Γιάννου. Πήρε μία κλήση τον Μάρτιο του 2015, και αυτή κατά τύχη λόγω τραυματισμού του Μήτρογλου, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου σε μια ομάδα που είχε τεράστιο πρόβλημα με το γκολ. Τεράστιο!

Ο Γιάννου ξεκίνησε την καριέρα του με τον Αστέρα βάζοντας το ένα γκολ μετά το άλλο αλλά και πάλι κανείς στην ΕΠΟ δεν φρόντισε να τον "κλειδώσει" στην Εθνική, δίνοντάς του έστω και ένα λεπτό επίσημης συμμετοχής στα αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδια. Ο ίδιος ο παίκτης "φώναζε" τόσο με την παρουσία του όσο και με τη φωνή του την επιθυμία του.

"Θέλω να παίξω στην Εθνική Ελλάδας μέσω του Αστέρα", δήλωνε το περασμένο καλοκαίρι στο arcadia-sports. Για την επιθυμία του να φορέσει τα γαλανόλευκα έκανε λόγο λίγο καιρό αργότερα και στον Αρκαδία 93,8. Ξαναείδε το όνομά του σε κλήση τον περασμένο Νοέμβρη όπου και πήρε με το... ζόρι λίγα λεπτά στο φιλικό με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

Όλο αυτό το διάστημα που περίμενε την Εθνική μας, ο "αντίπαλος" τεχνικός, Άγγελος Ποστέκογλου, έδειχνε στην πράξη το πόσο τον θέλει. Έφτασε στο σημείο να κάνει και το ταξίδι μιας ημέρας από την Αυστραλία για να τον δει από κοντά στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. "Το γεγονός ότι έχει έρθει ως εδώ για να με δει τα λέει όλα. Το θέμα με τον Άγγελο, τον οποίο και εκτιμώ, είναι ότι δεν με πίεσε να αγωνιστώ για την Αυστραλία. Ήθελε να δει τι θα αποφασίσω", λέει τώρα ο Γιάννου.

Προσέξτε: Ο Απόστολος Γιάννου ξέρει τον Ποστέκογλου από τη συνεργασία τους στη Κ17 της Αυστραλίας. Βλέπει το πόσο πολύ τον θέλει τώρα στην Αυστραλία, μια ομάδα με συνεχή ανοδική πορεία. Το ίδιο διάστημα δηλώνει την πρόθεσή του να παίξει με την δικιά μας Εθνική- παρόλο που η ομάδα παρουσιάζει εικόνα διάλυσης χωρίς προοπτική. Κανείς όμως από την ΕΠΟ δεν συγκινείται να "κλειδώσει" έναν επιθετικό σε σούπερ φόρμα, την ώρα που η ομάδα δεν μπορεί να σκοράρει!

Βλέποντας όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι ο Γιάννου και πολύ άργησε να γίνει "καγκουρό". Και εδώ δεν χωράνε εθνικιστικές κορώνες. Ο Απόστολος έχει δύο πατρίδες, τις αγαπά το ίδιο αλλά έπρεπε να επιλέξει μία εθνική. Και επέλεξε φυσιολογικά αυτή που τον ήθελε περισσότερο. Βασικά τη μόνη που τον ήθελε, καθώς η ΕΠΟ είχε τον Απόστολο στα πόδια της και τον άφησε να φύγει...

ΥΓ: Προφανώς και οι επιλογές των παικτών είναι θέμα προπονητών. Ωστόσο υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτές με τις διπλές υπηκοότητες. Ωραία, ο Ρανιέρι, ο Μαρκαριάν ο Χ, ο Ψ δεν τον ήθελε. Επειδή όμως δεν βάζεις γκολ με αίτηση, εξασφάλισε ως ομοσπονδία τη διαθεσιμότητα του Γιάννου. Ζήτα από τον προπονητή να τον βάλει στο 90' ενός αδιάφορου επίσημου αγώνα. Γιατί ο Ρανιέρι, ο Μαρκαριάν ο Χ, ο Ψ σήμερα είναι στην Εθνική, αύριο δεν είναι. Ο Γιάννου όμως έπρεπε να είναι διαθέσιμος για τους επόμενους προπονητές και αυτό μόνο η ΕΠΟ θα μπορούσε να το φροντίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ