Πλάκα μας κάνεις Τσέλσι;
Ο Θοδωρής Κουνάδης γράφει για την Τσέλσι που έδειξε τι σημαίνει να έχεις τη βούληση να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε παραβατικότητα των οπαδών σου. Ακόμα και όταν συμβαίνει στο μετρό μιας ξένης χώρας.
Η είδηση πέρασε στα ψιλά στα μέρη μας καθώς βγήκε την ώρα που η φίλαθλη Ελλάδα είχε στραμμένη την προσοχή στο Κίεβο και στο παιχνίδι του Ολυμπιακού απέναντι στην Ντνίπρο. Αξίζει όμως της προσοχής μας.
Αξίζει για να δούμε τι σημαίνει αυτή η ρημάδα η λέξη βούληση. Γιατί όταν έχεις απέναντί σου ένα πρόβλημα, αν θες να το λύσεις υπάρχει η βούληση. Αν δε θες, υπάρχει η δικαιολογία.
Η Τσέλσι λοιπόν αποφάσισε να τιμωρήσει τρεις οπαδούς της που φέρονται να εμπλέκονται σε ρατσιστική επίθεση στο μετρό του Παρισίου. Η ποινή; Απαγόρευση εισόδου στο στο Στάμφορντ Μπριτζ, με την υποσημείωση ότι εάν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αποδειχθούν ένοχοι, η ποινή θα ισχύει εφ' όρου ζωής.
Τι συνέβη ακριβώς στο σταθμό 'Richelieu-Drouot', αρκετά μακριά από το Παρκ ντε Πρενς; Οπαδοί της Τσέλσι που πήγαιναν στο γήπεδο, δεν επέτρεψαν σε Γάλλο πολίτη να ανέβει στο μετρό επειδή ήταν μαύρος. Τραγουδούσαν μάλιστα με υπερηφάνεια πως "είμαστε ρατσιστές και μας αρέσει".
Το κακό γι' αυτούς ήταν ότι ένας άλλος πολίτης που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σταθμό, κατέγραψε το περιστατικό και το δημοσίευσε. Οι εικόνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, το θέμα πήρε έκταση στα social media, οι δηλώσεις κατακραυγής διαδέχτηκαν η μία την άλλη και η Τσέλσι δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.
Ο αγγλικός σύλλογος ζήτησε τη βοήθεια όσων ήταν παρόντες στο περιστατικό, τόσο για να αναγνωριστούν οι οπαδοί όσο και για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Συνεργάστηκε φυσικά άψογα με τη μητροπολιτική αστυνομία του Παρισίου που άρχισε και αυτή την έρευνα για την υπόθεση.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο χθεσινό tweet της Τσέλσι με το οποίο ενημέρωνε για την τιμωρία τριών οπαδών που φέρονται ότι πήραν μέρος στην ρατσιστική επίθεση. Τιμωρία που θα μετατραπεί σε δια βίου απαγόρευση από το γήπεδο, αν αποδειχθεί η ενοχή τους!
"Συγνώμη κύριοι αλλά δεν έχουμε καμία ευθύνη"
Πάμε πάλι. Ένα περιστατικό σε άλλη χώρα. Και ούτε καν μέσα στο γήπεδο, αλλά σε ένα σταθμό του μετρό. Και βάλτε στη θέση της Τσέλσι μία οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Σκέφτεστε κάποια η οποία θα έπραττε αναλόγως; Που θα έσπευδε να βρει τους οπαδούς και να τους τιμωρήσει;
Εδώ δεν μπορεί(;) κανένας ελληνικός σύλλογος να βρει οπαδούς που κάνουν επεισόδια στο ίδιο του του γήπεδο. Θα είχε ασχοληθεί με ένα περιστατικό εκτός γηπέδου, σε κάποια στάση ενός μετρό σε κάποια ξένη χώρα; Το πολύ, πολύ να άκουγες ένα "συγνώμη κύριοι αλλά δεν έχουμε καμία ευθύνη για συμπεριφορές οπαδών εκτός γηπέδου".
Θυμίζω και ένα πρόσφατο περιστατικό σε αγώνα στην Αγγλία όπου οπαδός της της Σέφιλντ Γουένσντεϊ τιμωρήθηκε με τρία χρόνια απαγόρευση εισόδου από τα γήπεδα για ρίψη... μανταρινιού. Για πείτε μου; Πώς τιμωρήθηκε ο οπαδός που πέταξε σίδερο στον Τσόρι; Και για να μην γράφετε από κάτω για επιλεκτική μνήμη, ποιοι οπαδοί έχουν τιμωρηθεί για επεισόδια σε οποιαδήποτε Τούμπα, Καραϊσκάκης, Λεωφόρο;
Εν έτει 2015, η τεχνολογία παρέχει ΟΛΑ τα μέσα για να τιμωρήσεις όσους δημιουργούν επεισόδια στα γήπεδα, απομακρύνουν τον φίλαθλο από αυτά και ντροπιάζουν τις ιστορίες των ομάδων. Ένα κλειστό κύκλωμα αρκεί, μαζί με ένα ονομαστικό εισιτήριο. Το θέμα όμως δεν είναι τα μέσα, αλλά η βούληση.
Η Τσέλσι έδειξε τι σημαίνει αυτή η ρημάδα η λέξη. Τι σημαίνει να έχεις την αξιοπρέπεια και να τιμάς την ιστορία του συλλόγου σου. Και να στέλνεις αδιάβαστο όποιον τολμήσει να την αμαυρώσει.