Twitter: Τα "αυτογκόλ" των αθλητών και η μάχη με τα τρολ
Αθλητές και twitter. Τα "αυτογκόλ" που πρέπει να αποφύγουν και η μάχη με τα τρολ. Ο Θοδωρής Κουνάδης κάνει sign-in στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και με παραδείγματα, από την Παπαχρήστου έως τον Πικέ, προτρέπει τους αθλητές (πώς) να μπουν σε αυτό.
"Πώς να γκρεμίσεις 10 χρόνια δουλειάς και κούρασης σε λιγότερο από 140 χαρακτήρες". Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος βιβλίου γι' αυτό που έζησε η Βούλα Παπαχρήστου τον Ιούλιο του 2012. Η 23χρονη- τότε- αθλήτρια διέλυσε με ένα tweet το όνειρο της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα όνειρο για το οποίο πάλευε- όπως η ίδια είχε πει λίγες μέρες νωρίτερα- για 10 ολόκληρα χρόνια.
Η περίπτωση της Παπαχρήστου ( @papaxristoutj) είναι η πλέον χαρακτηριστική για το τι δεν πρέπει να κάνει ένας αθλητής στο twitter. Προφανώς και ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι το μπαλκόνι του σπιτιού μας όπου θα μοιραστούμε με τους φίλους μας χωρίς δεύτερη σκέψη κάτι που ακούσαμε και το θεωρήσαμε αστείο. Αλλά δεν είναι και ένα κάστρο που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να ρίξεις. Φτάνει να ξέρεις το πώς.
Οι αθλητές που υποκύπτουν στην γοητεία του "μπλε πουλιού" ολοένα και αυξάνονται στο εξωτερικό. Και δειλά δειλά κάνουν sign-in όλο και περισσότεροι στα μέρη μας. Φρόνιμο όμως πριν μπουν στον πειρασμό, να έχουν μελετήσει το πώς το χειρίζονται οι άλλοι αθλητές. Αυτό δηλαδή που έκανε και ο Ρότζερ Φέντερερ ( @rogerfederer) όπως αποκάλυψε στο πρόσφατο French Open.
"Στο τέλος της ημέρας το twitter πρέπει να είναι κάτι για το οποίο θα αισθάνεσαι άνετα με αυτό", υπογράμμισε ο σπουδαίος τενίστας.
Ένα τρολ πάντως φρόντισε άμεσα να τον καλωσορίσει στον κόσμο του ίντερνετ. Μια από τις αποκρίσεις στο πρώτο tweet του Ρότζερ ήταν... λίγο αδιάκριτη και αμέσως έγινε θέμα στο deadspin.com.
Ο Φέντερερ ωστόσο, σωστά διαβασμένος, έκανε αυτό που έπρεπε: Αγνόησε και το trol και το δημοσίευμα. Για τους συγκεκριμένους χρήστες όμως θα τα πούμε αναλυτικά πιο κάτω. Ας συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε. Με "αυτογκόλ".
Οι ανακοινώσεις για τις ομάδες...
Ο Άλεξ Ροντρίγκεζ ( @AROD) των New York Yankees δεν χρειάστηκε παρά μόνο 9 tweets από τη στιγμή που άνοιξε τον λογαριασμό του, για να τ' "ακούσει" από τον τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας. Ο 37χρονος παίκτης ενημέρωσε στα τέλη του Ιουνίου μέσω twitter για την πορεία του τραυματισμού του, εξοργίζοντας τον Μπράιν Κάσμαν που δήλωσε στο ESPN: "Ξέρετε κάτι; Όταν οι Yankees θέλουν να ανακοινώσουν κάτι, θα το κάνουν. Ο Άλεξ θα έπρεπε απλά να βγάλει τον σκασμό. Τόσο απλά".
Πρόσφατα και στα μέρη μας είχαμε κάτι παρόμοιο που δεν πήρε ωστόσο έκταση καθώς ο Ολυμπιακός το χειρίστηκε διακριτικά. Ο λόγος για τον Βλάντιμιρ Βάις ( @VladiW7) που πρόλαβε την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ και ανέβασε φωτογραφία με την υπογραφή των συμβολαίων. Το tweet σβήστηκε άμεσα, καθώς είναι λογικό μια τέτοια μεγάλη μεταγραφή (όπως φυσικά και η κάθε μεταγραφή) να ανακοινώνεται επίσημα πρώτα από την ομάδα.
...και οι γκρίνιες εσωτερική υπόθεση
Ο Μπράντον Τζέικομπς ( @gatorboyrb) πήγε στους San Francisco 49ers τον Μάρτιο του 2012. Έχασε τους πρώτους δύο μήνες λόγω τραυματισμού και στη συνέχεια δεν πήρε τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε. Και φρόντισε να δείξει την δυσφορία του μέσα από συνεχή σχόλια στο twitter. Αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από την ομάδα του για τα τρία τελευταία ματς της σεζόν και να αποδεσμευτεί στη συνέχεια λίγο πριν τα πλέι-οφ.
Πλέον τα tweets του Τζέικομπς διδάσκονται για το τι δεν πρέπει να κάνει ένας αθλητής στο twitter. Ο Λι Γκόρντον κάνει μαθήματα σε νέους αθλητές για το πώς θα διαχειρίζονται με επιτυχία τα social media. Ta tweets του Τζέικομπς έχουν περίοπτη θέση στις διαφάνειές του: "Αυτός ήταν ένα τύπος που θα μπορούσε να επιστρέψει στο Super Bowl. Τώρα ποιος ξέρει που θα πάει; Γιατί αν βάλεις το όνομά του στο Google, αυτά εδώ θα δεις πρώτα", λέει χαρακτηριστικά στους μαθητές του.
Προφανώς και ένας αθλητής θα πρέπει να εκφράσει τα όποια παράπονα έχει. Δεν χρειάζεται όμως και πολύ μυαλό για να καταλάβει ότι πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του "τα εν οίκω μη εν δήμω". Εκτός και αν εσκεμμένα θέλει να έρθει σε ρήξη...
Αρνητικά σχόλια και απειλές
Ο Κρις Πέρεζ των Cleveland Indians δεν άντεξε την πίεση των οπαδών και διέγραψε τον λογαριασμό του τον περασμένο Μάιο. Ο 28χρονος πίτσερ δέχθηκε σωρεία αρνητικών σχολίων μετά από 2 σερί άσχημες τους εμφανίσεις και αποχώρησε από το twitter. Ο Πέρεζ ήταν από τους πλέον ενεργούς χρήστες, ανεβάζοντας καθημερινά τραγούδια και συνομιλώντας με τους followers.
Ο Μπάρι Ζίτο των San Francisco Giants πέρασε μια βόλτα από το twitter και εξαφανίστηκε άμεσα. "Δοκίμασα το twitter πριν μερικά χρόνια αλλά ήταν μια αληθινά καταστροφική εμπειρία για μένα" δήλωσε χαρακτηριστικά τον περασμένο Οκτώβρη.
Αντίθετα ο Κάιλ Γουίλιαμς ( @KyleWilliams_10) δεν πτοήθηκε από τις απειλές μετά από μια ήττα τον Ιανουάριο. "Ελπίζω εσύ, η γυναίκα σου, τα παιδιά σου, όλη η οικογένειά σου να πεθάνει. Το αξίζεις", ήταν ένα από τα tweets που του εστάλη.
"Σκέφτηκα το πώς θα το δουν οι άλλοι άνθρωποι εάν φύγω. "Εντάξει, αυτός το βάζει στα πόδια", θα πουν. Αν το έκανα, θα ήμουν μέρος αυτής της παρωδίας. Απομακρύνεσαι απλά από αυτά τα σχόλια και συνεχίζεις", τονίζει ο 24χρονος αθλητής.
Αυθορμητισμός; Όχι εδώ
"Αυτή είναι η ζούγκλα του ίντερνετ. Αν είσαι διαθέσιμος εκεί, ο κόσμος θα σου πει πράγματα που δεν θα τολμούσε ποτέ να το κάνει πρόσωπο με πρόσωπο", λέει ο Κρις Κλου ( @ChrisWarcraft) των Oakland Raiders.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ζωή του σαν online gamer τον προετοίμασε για τις ανώνυμες επιθέσεις που θα συναντούσε στο twitter. Ωστόσο έπεσε σε άλλη παγίδα, όταν πήρε θέση υπέρ ενός γάμου ομοφυλόφιλων. "Αποφύγετε τα καυτά ζητήματα" προτρέπει τώρα ο Κλου όσους παίκτες ασχολούνται με το twitter. Παράλληλα τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι σε κάθε tweet εκπροσωπούν την ομάδα τους. "Γι' αυτό και σκεφτείτε δυο και τρεις φορές πριν τουιτάρετε κάτι. Και στη συνέχεια πάρτε και άλλο λίγο χρόνο για να είστε σίγουροι".
Πιθανόν αν είχε διαβάσει αυτή τη συμβουλή η Βούλα Παπαχρήστου να είχε ζήσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου...
ΠΟΤΕ ευθεία απάντηση σε επίθεση
"Δεν μπορείς να κερδίσεις και δεν θα κερδίσεις την μάχη με τα τρολ στα social media. Το να έρθεις σε αντιπαραθέση με οπαδούς που σου κάνουν επιθέσεις, το μόνο που θα κάνεις είναι να τους δώσεις την προβολή που θέλουν. Γι' αυτό ακριβώς ζουν. Ποτέ, λοιπόν, ΠΟΤΕ δεν απαντάς απευθείας σε επιθέσεις", σημειώνει ο Γκόρντον.
Υπάρχουν βέβαια αθλητές που δεν αντέχουν τις επιθέσεις. Παράξενο αν σκεφτείς ότι οι ίδιοι βρίσκονται σε αντίπαλα γήπεδα όπου χιλιάδες οπαδοί τους αποδοκιμάζουν ταυτόχρονα. Ωστόσο υπάρχει λύση, όπως τονίζει ο Μαρκ Τζάκσον ( JacksonMark13), προπονητής των Warriors:
"Θα βρεθείς αντιμέτωπος με ανθρώπους ασεβείς που θα σου πουν απίστευτα και τρελά πράγματα. Μην δώσεις σημασία. Υπάρχει ένα πολύ όμορφο πράγμα που λέγεται ''block'' ή "delete".
Δύο δρόμοι plus χιούμορ
Ουσιαστικά αυτό είναι και το "κλειδί" στην παρουσία ενός αθλητή στο twitter. Να μην δώσει αξία σε αυτόν που θα βρει ευκαιρία να του "πει" όσα δεν θα τολμούσε να του αναφέρει face-2-face. Οι δρόμοι είναι δύο: 'Η τον αγνοεί ή εγκαταλείπει την μάχη των social media.
Ο Γουίλιαμ βέβαια έχει άλλη άποψη: "Δεν φοβάμαι την αντιπαράθεση, είναι σαν παιχνίδι. Το διασκεδάζω". Το ίδιο και ο Μπράντον ΜακΚάρθι ( @McCarthy32) των Αrizona Diamondbacks που επιστρατεύει το χιούμορ του για να απαντήσει μέχρι και σε πονηρά tweets για τη σύζυγό του.
"Αν πάρεις το twitter στα σοβαρά, είτε από τη μεριά του αθλητή είτε από του οπαδού, τότε θα γίνει κομμάτι της ζωή σου. Εγώ ποτέ δεν το πήρα στα σοβαρά. Είναι διασκέδαση. Απλά μια εφαρμογή στο κινητό μου", καταλήγει ο Γουίλιαμ.
Η πλάκα είναι... επικίνδυνη
Το χιούμορ λοιπόν μπορεί να είναι η μέση λύση. Αλλά επειδή είναι εύκολα παρεξηγήσιμο, η μόνη σίγουρη επιβίωση απέναντι στα τρολ είναι η αδιαφορία. Και όσο για την πλάκα; Είδαμε την περίπτωση της Παπαχρήστου, ενώ και ο Κλάους Αθανσιάδης ( @SKlaous) έπεσε στην "παγίδα". "Σε αυτό το twitter ούτε μία πλάκα δεν μπορούμε να κάνουμε με τους συμπαίκτες μας!! Τι να πω!! Το ήθος μου το δείχνω μέσα στο γήπεδο", τουίταρε τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Είχε προηγηθεί το ατυχέστατο tweet περί "σεξ και βίας" για τη νίκη των νέων του ΠΑΟΚ επί του Άρη.
Λίγους μήνες αργότερα το έχει καταλάβει και ο ίδιος, γι' αυτό και χρησιμοποιεί τελείως διαφορετικά τον λογαριασμό του, προτιμώντας πχ να εκφράζει την αγάπη του για την κοπέλα του.
Και γιατί να μπω;
Κίνδυνοι, κακοτοπιές, "αυτογκόλ". Και γιατί να μπω στο twitter, θα σκεφτεί εύλογα ένας αθλητής. Σε μια ζωή που κινείται όλο και πιο έντονα σε διαδικτυακούς ρυθμούς, θα... "επιβάλλεται" σε λίγο καιρό να έχει προσωπικό λογαριασμό. Είναι ένα "όπλο" στα χέρια του αθλητή σχετικά με την εικόνα που περνάει προς τον κόσμο. Άλλωστε (και) γι' αυτόν παίζει, αγωνίζεται. Μπροστά σε αυτόν πανηγυρίζει, αυτός αγοράζει τις φανέλες του. Το να είναι δημοφιλής, βοηθάει αναμφισβήτητα την καριέρα του.
Στο twitter ο αθλητής μπορεί να "αποκαλύψει" ένα διαφορετικό πρόσωπο. Το ανθρώπινό του. Να μοιραστεί στιγμές με τον κόσμο, συναισθήματα. Ο Πικέ ( @3gerardpique) έχει πάνω από 6.300.000 ανθρώπους να τον ακολουθούν. Από εκεί ενημέρωσε για τη γέννηση του παιδιού, εκεί τον "παρουσίασε", με τα retweets να μεταδίδουν τα νέα σε κάθε ιντερνετική γωνιά του πλανήτη.
Στο twitter ο αθλητής μπορεί να κάνει και επίσημη δήλωση. Να περάσει αυτό που θέλει σε χρόνο ρεκόρ. Ούτε συνεντεύξεις Τύπου, ούτε διαρροές, ούτε κύκλοι, τρίγωνα, τετράγωνα. Διάψευση από Ρονάλντο για πιθανή αποχώρησή του από την Ρεάλ και πάνω από 60.000 retweets.
Και φυσικά να γίνει ο ίδιος... δημοσιογράφος. Η επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού στον δρόμο για το ΣΕΦ πέρσι τον Μάιο, έγινε γνωστή άμεσα με φωτογραφίες παικτών του "τριφυλλιού".
Τα τρολ λοιπόν κυκλοφορούν εκεί e-ξω. Διψούν για "αίμα", για προβολή. Η' απλά θέλουν να σπάσουν πλάκα. Στο χέρι του κάθε αθλητή είναι να τα αγνοήσει, χρησιμοποιώντας το twitter σωστά. Άλλωστε για κάθε ένα τρολ, υπάρχουν χιλιάδες χρήστες που θέλουν να έχουν αυτή την άμεση επαφή με τους αγαπημένους του αθλητές. Η' τουλάχιστον την ψευδαίσθησή της...
Η δική μου ψευδαίσθηση στο @thkoun