ΑΕΚ: Το scouting έφερε (και)... παπούτσια από τον τόπο της
Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου εξηγεί γιατί οι επιλογές ενδεκάδας είναι κυρίως παίκτες που γνωρίζουμε από το ελληνικό πρωτάθλημα και ακυρώνει όσους λένε ότι η ΑΕΚ δεν έχει κάνει scouting, όταν έχει φέρει τόσους παίκτες κάτω των 23 ετών.
Η προσπάθεια της ΑΕΚ να ενισχυθεί με ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας, ταλαντούχους και εξελίξιμους, είναι αλήθεια ότι εστιάστηκε σε περιπτώσεις από το εξωτερικό. Η δικτύωση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας Ίλια Ίβιτς, άνοιξε την πόρτα αγορών όπως η Κροατία, η Βοσνία, η Αγγλία, η Τυνησία, το Ισραήλ και η Σλοβενία. Όμως σχεδόν όλες οι προσθήκες πρώτης γραμμής, οι αποκαλούμενοι ενδεκαδάτοι και περισσότερο έμπειροι, είναι ποδοσφαιριστές με πολλά χιλιόμετρα και αναγνωρισμένη θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Για τη γραμμή κρούσης, αντί του αποχωρήσαντος Σέρχιο Αραούχο και του παραχωρηθέντος Γιώργου Γιακουμάκη, επελέγη ο μπαρουτοκαπνισμένος και δοκιμασμένος από τις αντίπαλες εστίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, Καρίμ Ανσαριφάρντ. Για το αριστερό άκρο της άμυνας, προτιμήθηκε ο σκληρός Εμάνουελ Ινσούα, ενώ για να γεμίσει τη μεσαία γραμμή της με ένα ψηλό οχτάρι, η Ένωση φέρνει στην Ελλάδα τον πολάκις τροπαιούχο με τον ΠΑΟΚ, Γιεβγέν Σάκχοφ.
Και οι τρεις επιλογές δείχνουν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και πιστοποιούν μια ξεκάθαρη αλλαγή στρατηγικής. Είναι η απόδειξη της απεμπλοκής από πειράματα και από την εμπιστοσύνη σε παίκτες λαχεία τύπου Ζεράλδες, Σιμάο, Βέρντε, Παουλίνιο και ούτω καθεξής. Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν ενστάσεις επειδή τρεις μεγάλες τρύπες στην ενδεκάδα της ομάδας θα καλυφθούν από παίκτες που ήδη γνωρίζουμε. Αν ωστόσο θέλουν να δουν την ουσία του πράγματος, τότε θα αντιληφθούν ότι τα όσα αποφασίστηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε θέματα scouting, η ΑΕΚ είναι ακόμα αρκετά πίσω σε σχέση με τα οργανωμένα ευρωπαϊκά κλαμπ. Ασφαλώς αυτό το διαπιστωμένο πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να το λύσει από μόνος του ένας και μόνο άνθρωπος, εν προκειμένω ο Ίλια Ίβιτς. Τις γνώσεις του και τις διασυνδέσεις του, τις απέδειξε με όλες τις κινήσεις που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του κειμένου. Έφερε στην ομάδα πολλούς ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας (Ραντόνια, Καρακλάγιτς, Λάτσι, Χνιντ, Ενομπακάρε, Γκαρσία) με σκοπό την οικοδόμηση ενός μελλοντικού κορμού.
Από τη στιγμή όμως που και ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι το υπάρχον δίκτυο της ΑΕΚ, αλλά και η γενικότερη οικονομική στρατηγική της, ήταν αδύνατον να τον οδηγήσουν σε επιλογές σιγουριάς και εγνωσμένης συνέπειας, ακόμα δε περισσότερο μετά την υψηλή δαπάνη για την απόκτησή του Λιβάι Γκαρσία, επέλεξε να πορευτεί με τη λογική, ώστε το ρόστερ να ενισχυθεί ουσιαστικά με ποδοσφαιριστές που είναι περπατημένοι, ικανοί και επιτυχημένοι στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Το σοφό σε αυτές περιπτώσεις, είναι να ενεργείς με την λογική και να απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το σεντόνι σου.
Ας θυμηθούμε όλα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2019, ας βάλουμε κάτω να δούμε ποιοι ήταν όλοι αυτοί που πέρασαν το κατώφλι των Σπάτων και τι προσέφεραν στην ομάδα και θα καταλάβουμε ότι τα όσα εν τέλει ο Ίλια Ίβιτς (σε συνεργασία με τον προπονητή) αποφάσισε, ήταν τα καλύτερα που θα μπορούσε να κάνει βάσει του πώς λειτουργεί το κλαμπ και τι έχει προς διάθεση. Γέμισε κενά που η ομάδα πραγματικά πονούσε με ποδοσφαιριστές η αξία των οποίων είναι αναγνωρισμένη, έχοντας κάνει επιτέλους σωστό διάβασμα στο ρόστερ της και όχι φορτώνοντάς το με παίκτες ίδιων χαρακτηριστικών σε θέσεις που ήδη υπάρχει πληρότητα.
Λειτούργησε ορθολογικά και έξυπνα βάσει των αναγκών της ομάδας, αλλά και των δυνατοτήτων που η ίδια έχει θέσει ως ταβάνι της. Για να μπορέσει ο Ίβιτς και οι συνεργάτες του να κάνουν περισσότερα, θα χρειαστεί στελέχωση εντός και εκτός ΠΑΕ με ανθρώπους που έχουν διασυνδέσεις καθώς επίσης και πρόσωπο στις διεθνείς αγορές. Για αυτό που είναι σήμερα η ΑΕΚ, λοιπόν, το πώς κινήθηκε (κι εξακολουθεί να το κάνει) στο μεταγραφικό παζάρι συνιστά σωστή ανταπόκριση στο μαζεμένο πλάνο της με ταυτόχρονη γνώση των πραγματικών αναγκών της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: