Το σχήμα που η ΑΕΚ ακόμη αναζητεί και το ψάξιμο του Αλμέιδα για την ιδανική κατάσταση
Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τα παιχνίδια που έρχονται και τη διαχείριση που καλείται να κάνει ο Αλμέιδα ψάχνοντας το ιδανικό για την ΑΕΚ.
Όλοι πετούν βαθμούς, όλοι σκορπίζουν ευκαιρίες απέναντι στους μικρομεσαίους, όλοι μοιάζουν στο ίδιο καζάνι να βράζουν.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, οπότε η ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ δεν είναι και κακό αποτέλεσμα. Ούτε το ιδανικό επίσης, αλλά ούτε και τέτοιο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καταστροφή.
Τα δύσκολα για την ΑΕΚ, όπως αποδείχτηκε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος, εκεί δηλαδή που τα βρίσκει μπαστούνια, είναι παιχνίδια σαν και αυτά που έρχονται.
Πρώτα στις Σέρρες το ερχόμενο Σάββατο (26/10) κι ακολούθως στην έδρα του Περιστερίου κόντρα στον Ατρόμητο, χώρια που μεσοβδόμαδα θα πρέπει να παίξει και με τον Άρη για το Κύπελλο Ελλάδας Betsson, να αντιμετωπίσει τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος και κατά γενική ομολογία την ομάδα που παίζει το πιο καλό ποδόσφαιρο αυτή την περίοδο.
Το ρόστερ είναι μεγάλο, οι επιλογές είναι πάρα πολλές από τη στιγμή μάλιστα που μοιάζει να έχει κοπάσει η λαίλαπα των τραυματισμών, μα είναι ξεκάθαρο επίσης ότι ο προπονητής προσπαθεί ακόμη να βρει την ταιριαστή ταυτότητα για την ομάδα, βάσει των χαρακτηριστικών που διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές που έχουν αποκτηθεί κι οι οποίοι έχουν αφήσει στην άκρη παλαιότερους και πολύ σημαντικούς πρωταγωνιστές (Άμραμπατ, Τσούμπερ κλπ.).
Για πρώτη φορά μέσα στη σεζόν σε διαδικασία rotation
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στη συνέχεια αν αυτή η επιλογή με τους δύο επιθετικούς θα έχει και συνέχεια.
Κατά κανόνα, πίσω από τον φορ περιοχής ο Αλμέιδα χρησιμοποιούσε παίκτες πολύ διαφορετικού στυλ από τον Γκαρσία κι η αλήθεια είναι ότι έχει πάρα πολλές επιλογές για να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο: Λαμέλα, Πινέδα, Λιούμπιτσιτς κι έπονται οι Μάνταλος και Τσούμπερ.
Αν πράγματι ο Αργεντινός έχει κατά νου να μονιμοποιήσει στην κορυφή τον Πιερό και κοντά του να έχει είτε τον Γκαρσία, είτε τον Μαρσιάλ, ο γρίφος της ενδεκάδας δυσκολεύει πολύ περισσότερο.
Διότι έτσι θα πρέπει να χωρέσει τον Λαμέλα στα άκρα, να φέρει τον Πινέδα στο "8" και να αφήσει εκτός τον Περέιρα και τον Ελίασον.
Κι ο Λιούμπιτσιτς; Πού θα πάει ο Κροάτης που έως τώρα τουλάχιστον ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες της ομάδας;
Το καλό για τον προπονητή είναι ότι έρχεται μια τριάδα αγώνων σε διάστημα οκτώ ημερών, άρα θα μπει κι εκείνος για πρώτη φορά μέσα στη σεζόν, στη διαδικασία του rotation.
Λέξη κλειδί η χημεία
Δίχως την Ευρώπη είναι απλά αδύνατον να τους κρατήσεις όλους ικανοποιημένους και ενεργούς. Το προβληματικό της κατάστασης δε, είναι ότι μια ομάδα που δεν έχει ένα σταθερό σχήμα, ταλαιπωρείται περισσότερο να βρει ρυθμό.
Η ΑΕΚ, με τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει ειδικά μεσοεπιθετικά, είναι υπερβολικά δύσκολο να έχει μόνιμα ένα σταθερό σχήμα με 1-2 διαφοροποιήσεις.
Είναι πολύ πιθανό για παράδειγμα να δούμε στις Σέρρες μία πολύ διαφορετική προσέγγιση από τον προπονητή.
Αυτή είναι ωστόσο, η κατάσταση κι έτσι πρέπει η ΑΕΚ να τη διαχειριστεί.
Δίχως περιθώριο για άλλους πεταμένους βαθμούς κόντρα στους μικρομεσαίους του πρωταθλήματος, με πολύ πίεση γενικότερα στο ποδοσφαιρικό τμήμα, καθώς η ποιότητα κι οι επιλογές που υπάρχουν πρέπει να αξιολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά, ώστε να αποδώσουν σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές που αυτό το σύνολο έχει.
Λέξη κλειδί η χημεία, περίπλοκη η αποστολή του προπονητή, αλλά οι δικαιολογίες σιγά-σιγά θα αρχίσουν να λιγοστεύουν.