EURO 2024

Εβίβα Εσπάνια: Ισπανοί, οι ηγεμόνες του αθλητισμού

Εβίβα Εσπάνια: Ισπανοί, οι ηγεμόνες του αθλητισμού
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

H Ισπανία αναρριχήθηκε για τέταρτη φορά στο θρόνο του ποδοσφαιρικού Euro και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει την παρατεταμένη αθλητική ευημερία της πατρίδας του Λουίς ντε λα Φουέντε…

Κοντεύουν δυο χρόνια από τότε που με αφορμή τον θρίαμβο της Ισπανίας στο EuroBasket επισήμαινα εδώ την αξία της σημειολογίας και της συνθηματολογίας...

Τότε οι λεγάμενοι προέτασσαν μέσω του hashtag της ομοσπονδίας τους στο Twitter το μότο #lafamilia, που σημαίνει "η οικογένεια".

Ε, λοιπόν, χθες το βράδυ αποδείχθηκε για πολλοστή φορά πώς αυτή η (ισπανική) οικογένεια δεν είναι….. μονογαμική, ούτε μονογονεϊκή, αλλά απλώνει παντού τα κλαδιά της.

Η οικογένεια και η συμμορία

Απλώς στην προκειμένη (ποδοσφαιρική) περίπτωση ο κατά το μάλλον ή ήττον άσημος, πλην δαφνοστεφής Λουίς ντε λα Φουέντε το χόντρυνε περισσότερο και δεν αρκείται στην έννοια της οικογένειας, αλλά ταυτοποιεί την ομάδα του ως μια συμμορία!

Μια συμμορία η οποία από χθες το βράδυ που ανέβηκε για τέταρτη φορά στο θρόνο είναι δακτυλοδεικτούμενη, σεσημασμένη και επικηρυγμένη καθ’ άπασαν την Γηραιά Ηπειρο, την οποία πλέον διαφεντεύει και καταδυναστεύει.

Ο θρίαμβος και τα ρεκόρ

Αυτή η καινούργια βερσιόν της "Roja" είναι όντως μια συμμορία, μια "cuadrilla" και συνάμα μια "pandilla", η οποία τίναξε την μπάνκα στον αέρα και κατέκτησε τον τίτλο με ένα διθυραμβικό και ασύγκριτο (σε σχέση με τις προηγούμενες 16 διοργανώσεις) μοτίβο…

  • Πέτυχε επτά νίκες σε ισάριθμα ματς κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Euro…

  • Σκόραρε 15 γκολ, μια επίδοση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της διοργάνωσης…

  • Βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις για 33 λεπτά στην πορεία της προς τον θρόνο…

  • Απέκλεισε διαδοχικά δυο από τα θεωρούμενα ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, στον μεν προημιτελικό την οικοδέσποινα Γερμανία, στον δε ημιτελικό τη Γαλλία, ενώ στον τελικό έριξε στο κανναβάτσο πάλι με το ίδιο σκορ (2-1) την Αγγλία…

  • Πλάσαρε τον MVP (Ρόντρι), έναν από τους πρώτους σκόρερς (Ολμο) και τον καλύτερο νέο παίκτη που συνάμα μοίρασε και τις περισσότερες ασίστ (Γιαμάλ)

Ε, κατόπιν όλων αυτών, τι άλλο να κάνει, διάβολε, για να τεκμηριώσει και να πιστοποιήσει την αδιαμφισβήτητη υπεροχή και το δίκαιον της επικράτησης της;

Ο δασκαλάκος και ο ιμπεριαλισμός

Στο μεταξύ αυτός ο ντε λα Φουέντε αποδεικνύεται άχαστος και εξελίσσεται σε Μίδα του ποδοσφαίρου!

Μπορεί να μη διαθέτει ποδοσφαιρόφατσα και να μοιάζει περισσότερο με δασκαλάκο ή ληξίαρχο κρυμμένο πίσω από το γκισέ του, αλλά εδώ μιλάνε τα έργα του, που είναι αξιοθαύμαστα.

Ο 63χρονος προπονητής έχει οδηγήσει τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες της Ισπανίας σε τέσσερις θριάμβους μέσα σε εννέα χρόνια, μοστράρει επίσης ένα ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον δεδομένο ιμπεριαλισμό της φάρας του.

Το άχαστο σερί και ο Αλκαράθ

Ιδού κιόλας ένα ατράνταχτο πειστήριο αυτής της ιμπεριαλιστικής λογικής: από το 2002 και εντεύθεν οι Ισπανοί σε επίπεδο συλλόγων και εθνικών ομάδων έχουν παίξει σε 27 τελικούς και δεν ηττήθηκαν σε κανέναν από δαύτους!

Λίγες ώρες πριν από τη στέψη της Ισπανίας ως πρωταθλήτριας Ευρώπης ο τενίστας Κάρλος Αλκαράθ είχε πετύχει το repeat στο Τουρνουά του Γουίμπλεντον και αυτή η διθυραμβική αλληλουχία, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες των Ισπανών σε πλείστα όσα αθλήματα και σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων και των ηλικιακών κατηγοριών έρχεται να παγιώσει έτι περαιτέρω την ισχύ, τη δυναμική και το αέναο "Success Story" τους.

Ο βασιλιάς και το τρικάβαλο

Πριν από δυο χρόνια πάλι στο Βερολίνο η μπασκετική φαμίλια της Ισπανίας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης επίσης για τέταρτη φορά στα χρονικά και αυτή τη στιγμή οι υπήκοοι της Αυτού Μεγαλειότητος του βασιλιά Φιλίππου του 6ου (που δικαιολογημένα κορδωνόταν σαν το παγώνι πάνω στο βάθρο της απονομής) διατελούν εν δυνάμει πρωταθλητές Ευρώπης σε τρία διαφορετικά ομαδικά αθλήματα!

Αυτό το γαϊτανάκι στήθηκε το 2022 στο EuroBasket του Βερολίνου, συνεχίσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γουότερ πόλο ανδρών στο Ζάγκρεμπ και το καλό τρίτωσε χθες το βράδυ στο Euro!

Το ελληνικό συννεφάκι και το νταμπλ των γυναικών

Κι εμείς βεβαίως βρεθήκαμε σε ένα τέτοιο συννεφάκι το 2005, όντες πρωταθλητές Ευρώπης στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ χώρια που τότε ήμασταν και νικητές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά οι Ισπανοί μοστράρουν αυτή τη στιγμή ένα ακραιφνώς αθλητικό triple crown.

Α, για να μην το ξεχάσω: εκτός από αυτά τα τρία λάφυρα στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μπάσκετ, γουότερ πόλο και ποδοσφαίρου επιδεικνύουν ταυτοχρόνως άλλα δυο που τα γράπωσαν στο περυσινό Μουντιάλ και στο εφετινό Nations League του ποδοσφαίρου γυναικών!

Οκτώ λάφυρα σε έξι χρόνια

Στην ίδια φάση βρέθηκαν στην εξαετία από το 2007 έως το 2013 όταν έβαλαν στη συλλογή τους οκτώ τίτλους σε διοργανώσεις (ενηλίκων) εθνικών ομάδων: δυο στο Euro του ποδοσφαίρου (2008, 2012), έναν στο ποδοσφαιρικό Μουντιάλ (2010), δυο στο EuroBasket ανδρών (2009, 2011), έναν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βόλει ανδρών (2007) , έναν στο EuroBasket γυναικών (2013) και έναν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γουότερ πόλο γυναικών (2013).

Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει κάποτε πως "εκεί όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι", αλλά στην προκειμένη περίπτωση η ευτυχία αποδεικνύεται ολιστική και συν τοις άλλοις αποδεικνύεται πως όλα μπορούν να γίνουν…

Όλα, ακόμη και του (Ι)σπανού τα γένια!

TAGS EURO 2024 ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ