X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μουστάφα Φαλ, ο κόκκινος ιστός της αράχνης

Ο Μουσταφά Φαλ EUROKINISSI SPORTS

Ο Μουστάφα Φαλ πέτυχε μια τερατώδη επίδοση στις τάπες και ο Βασίλης Σκουντής καταπιάνεται με δαύτη, βάζοντας αναπόφευκτα στο κάδρο και τον πρώτο διδάξαντα της τέχνης, Παναγιώτη Φασούλα.

"Είδε ο γύφτος τη γενιά του κι αναγάλλιασε η καρδιά του" λέει μια παροιμία της οποίας το νόημα κολλάει γάντι στην περίσταση... Την περίσταση του Φαλ, εννοώ, που είδε τον άλλο Φαλ απέναντι του και τον γλέντησε κανονικά και με το νόμο!

Ας δοθούν οι απαραίτητες συστάσεις...

Ο ένας είναι ο Μουστάφα Φαλ, που γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1992 στο Παρίσι, είναι Γάλλος, αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του, η σκούφια του βαστάει από τη Σενεγάλη, κοιτάζει τον κόσμο από τα 2μ.18 και διάγει την τρίτη σεζόν του στον Ολυμπιακό...

Ο Γιουσούφα και ο Τάκο

Ο άλλος που χθες βρέθηκε απέναντι του είναι ο Γιουσούφα Φαλ, ο οποίος γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1995 στο Ντακάρ, είναι Σενεγαλέζος με γαλλική υπηκοότητα, έχει ύψος 2μ.21 και αγωνίζεται για τρίτη διαδοχική περίοδο στη Βιλερμπάν...

Υπάρχει βεβαίως και ο κατά πολύ θηριωδέστερος Τάκο Φαλ, που γεννήθηκε επίσης στο Ντακάρ στις 10 Δεκεμβρίου του 1995, πέρασε για τρεις σεζόν από το ΝΒΑ, τώρα βουρλίζεται στην Κίνα και καθόσον το μπόι του φτάνει στα 229 εκατοστά το κεφάλι του γαργαλάει τις πατούσες του Θεού!

Μεταξύ τους ο Μουστάφα, ο Γιουσούφα και ο Τάκο δεν έχουν καμιά οικογενειακή σχέση και συγγένεια: πρόκειται για συνωνυμία χώρια η σύμπτωση που τους θέλει να είναι και οι τρείς όρθια χιλιόμετρα!

Το triple-double figure στην Πυλαία

Είχε καταπιαστεί ξανά με τον σέντερ του Ολυμπιακού στις 11 του περασμένου μήνα, με αφορμή το σπανίζον στα μέρη μας triple-double figure που είχε πετύχει στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, αλλά να που βάλθηκε να μας χασομερήσει δια μίαν εισέτι φοράν!

Χασομέρησε πρώτα τον Γιάννη Φιλέρη, ο οποίος τον περιποιήθηκε δεόντως, αλλά έχω κι εγώ κάμποσα ράμματα για τη γούνα του!

Για να πω την αμαρτία μου, έβαλα τα γέλια και μού άρεσε το λογοπαίγνιο του Φιλέρη με τον… Φαλσούλα!

Ο Φασούλας και ο... Λουμίδης

Σε κάθε περίπτωση ο "Πάνι" ήταν σαν τον... Λουμίδη στον χώρο των καφεκοπτείων άλλωστε εξ απαλών ονύχων έκανε πάταγο με αυτή τη μοναδική και πρωτοφανή στα χρονικά ικανότητα του.

Για να παραποιήσω το διαφημιστικό σλόγκαν του Λουμίδη, στα καθ’ ημάς ίσχυε το "έκαστος στο είδος του κι ο Φασούλας στις τάπες"!

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα, ο παλαίμαχος διεθνής σέντερ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού πέτυχε πέντε triple-double figures με πόντους, ριμπάουντ και τάπες, που βεβαίως είναι σπανιότερα σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνουν τις ασίστ.

Το πρώτο από δαύτα το διέπραξε στις 15 Οκτωβρίου του 1988 (ΠΑΟΚ-Πανιώνιος) με 18 πόντους, 18 ριμπάουντ και 13 τάπες.

Δυο εβδομάδες αργότερα "έγραψε" το δεύτερο με 20-18-11 κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών, στις 19 Νοεμβρίου ακολούθησε το τρίτο με αντίπαλο τον Σπόρτιγκ (29-19-15), ενώ τη σεζόν 1990-91 πρόσθεσε άλλα δύο: 18-14-10 με το Περιστέρι και 12-19-11 με τον Ηρακλή.

Το ρεκόρ του Βράνκοβιτς και το "wow" με τον Γκριν

Ανάλογες τριπλές επιδόσεις με τάπες έχουν πετύχει επίσης ο Στόγιαν Βράνκοβιτς (που είναι κιόλας ρέκορντμαν στα χρονικά της EuroLeague με 10 σε αγώνα Φορτιτούντο Μπολόνια-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ) με τον Παναθηναϊκό, ο Άντονι Κουκ με τον ΠΑΟΚ, ο Μάικ Σμρεκ με τη Δάφνη, ο Πι Τζέι Μπράουν με τον Πανιώνιο, ο Ευθύμης Ρεντζιάς με την Εθνική Εφήβων και ο Αντώνης Φώτσης με την εφηβική ομάδα των Πράσινων.

Το βράδυ της Παρασκευής στη Λυών ο Φαλ τίναξε την μπάνκα στον αέρα, καθώς κόντεψε να βαδίσει στα χνάρια του Ντρέιμοντ Γκριν και να πετύχει ένα σπάνιο triple-double figure, χωρίς να σκοράρει διψήφιο νούμερο πόντων.

Η κόρνα της λήξης τον βρήκε να έχει δυο πόντους, επτά ριμπάουντ, επτά ασίστ και οκτώ τάπες, ενώ ο πληθωρικός φόργουορντ των Γουόριορς το έχει καταφέρει στις 10 Φεβρουαρίου του 2017, κόντρα στους Γκρίζλις με 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 10 κλεψίματα, έχοντας μόλις δυο πόντους.

Από το 0.8 στις 8

Ο Φαλ είχε γραπώσει 14 ριμπάουντ στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ μοίρασε επτά ασίστ στον αγώνα με την Μπασκόνια, συνεπώς εδώ δεν προκύπτει είδηση...

Ο πάταγος προκλήθηκε από τις οκτώ τάπες διότι αφενός είναι πολλές και αφετέρου ο λεγάμενος δεν το ‘χει και πολύ με δαύτες.

Πριν από το ματς με τη Βιλερμπάν σε 14 αγώνες είχε κόψει 12 σουτ και αίφνης από τον μέσο όρο του 0.8, άστραψε και βρόντηξε στην κυριολεξία με οκτώ!

Ποιο είναι το βασικό προσόν που πρέπει να διαθέτει ένας μεγάλος μπλοκέρ;

Η τάπα στον Μορέτι, το timing και τα καπάκια

Αντί να απαντήσω εγώ, δίνω τον λόγο σε έναν σπεσιαλίστα και καθ’ ύλην αρμόδιο, που δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Φασούλα, o οποίος συν τοις άλλοις έχει διαπράξει την καθοριστικότερη τάπα στην ιστορία του Ολυμπιακού!

Αναφέρομαι σε εκείνη απέναντι στον Πάολο Μορέτι στον τρίτο αγώνα της σειράς των playoffs του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, τη σεζόν 10993-94, χάρη στην οποία οι Πειραιώτες προκρίθηκαν στο Final 4 του Τελ Αβιβ.

"Όλα είναι θέμα timing" μού εξήγησε όταν τον είχα ρωτήσει για το πώς καλλιέργησε και ανέπτυξε την τέχνη του.

"Πρέπει να ξέρεις και να αντιλαμβάνεσαι πού, πότε και πώς θα πηδήξεις για να κόψεις το σουτ του αντιπάλου. Πέρα από αυτή την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, παίζουν επίσης ρόλο η ταχύτητα στην κίνηση και τα μακριά χέρια. Εγώ έκανα τις τάπες και καπάκωνα κιόλας την μπάλα ώστε να βγούμε απ’ ευθείας στην επίθεση" εξηγεί ο Φασούλας, ο οποίος βγάζει κιόλας το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας...

"Η επίθεση απαιτεί ταλέντο, αλλά η άμυνα εξαρτάται από την επιθυμία".

Ο ιστός της αράχνης

Αν μη τι άλλο, αυτή η επιθυμία ξεχείλιζε από τα... ούλα του Φασούλα που απογειωνόταν και παγίδευε τους αντιπάλους του μέσα στον ιστό της αράχνης από τον οποίο δεν γλίτωνε κανείς.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν εμφανίσθηκε στη σκηνή μέχρι και το 1999 που αποσύρθηκε, ανήγαγε την άμυνα όχι μονάχα σε επιστήμη, αλλά και σε μια θεαματική φαντασμαγορία!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ