Ο Πίτερς, η διπλωματία του… σούσι και η κληρονομιά του Πρίντεζη
Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την 13η πρόκριση του σε Final Four και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει σε αυτή την υπόθεση το σούσι στο ΣΕΦ, έναν παλιό καυγά στον Παναθηναϊκό και το νταλαβέρι με τους Καταλανούς
Περίμενα πώς και πώς να διαπιστώσω εάν ο Ολυμπιακός θα τιμούσε δεόντως και εξόχως μια ιστορική επέτειο, αλλά δεν έκατσε!
Δεν έκατσε προς το παρόν, μπορεί να προκύψει εν ευθέτω χρόνω, ωστόσο…
Βεβαίως οι Πειραιώτες τίμησαν δεόντως και εξόχως το όνομα, την ιστορία, τους στόχους, τις φιλοδοξίες και τους πόθους τους, οπότε όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν…
Και περισσεύουν και περιττεύουν κιόλας, διότι στο τέλος της χθεσινής (12/4) βραδιάς, αυτό που έμεινε ήταν η νίκη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε που τους στέλνει σούμπιτους σε μια διατεταγμένη αποστολή αυτοκτονίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα!
Ο Πρίντεζης, ο Βεζένκοβ και ο… σκιώδης Πίτερς
Τους λείπει βεβαίως ο Γιώργος Πρίντεζης ο οποίος με το αλήστου μνήμης τρίποντο στο ΣΕΦ τους οδήγησε στην πρόκριση επί των Καταλανών το 2015…
Τους λείπει βεβαίως και ο Σάσα Βεζένκοβ ο οποίος πήρε τη σκυτάλη στην αλληλουχία των τεσσαριών…
Προς το παρόν τους λείπει και ο… Αλεκ Πίτερς, ο οποίος εσχάτως κινείται σε σκιώδεις ρυθμούς, αλλά, διάβολε θα ξαναφάει σούσι και θα καρδαμώσει!
Αλλιώς, εάν δεν βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση το παραδοσιακό γιαπωνέζικο φαγητό, ας δοκιμάσει μπάρε μου την παέγια, τα τάπας και την εσκαλιβάδα για να εξοικειωθεί κιόλας με τις καταλανικές διατροφικές συνήθειες…
Η διπλωματία του πινγκ πονγκ
Για να μη μένουν κενά στη διήγηση και να εξηγηθεί η αναφορά μου στην ιστορική επέτειο, υπενθυμίζω ότι στις 10 Απριλίου του 1971 στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, όπου διεξαγόταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, ένα τυχαίο περιστατικό άλλαξε τον ρουν της ιστορίας…
Ένας Αμερικανός αθλητής έχασε το λεωφορείο της αποστολής, μπήκε αναγκαστικά σε εκείνο των Κινέζων και εκεί μέσα γεννήθηκε η περιλάλητη «Διπλωματία του πινγκ πονγκ» που είχε ως αποτέλεσμα την επιγενόμενη επίσκεψη του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο και τη συνάντηση του με τον ομόλογο του, Μάο Τσε Τουνγκ…
Μπατζώκας και Πίτερς, φιλιούνται, αγκαλιάζονται!
Την περασμένη Κυριακή, μεσούντος του αγώνα του Ολυμπιακού με το Περιστέρι bwin, ο Πίτερς κατευθυνόμενος προς τον πάγκο δεν έδωσε το χέρι του στον Μπαρτζώκα και αίφνης σήμανε συναγερμός…
Τρεις ημέρες αργότερα «φιλιούνται, αγκαλιάζονται» όπως έλεγε έμπλεος συγκίνησης ο Ανδρέας Μικρούτσικος στο «Fame Story»: συνέβη όντως αυτό μετά την προπόνηση και η συμφιλίωση σφραγίσθηκε όπως ένας γάμος!
Με το ρύζι από το σούσι, που έφαγαν στο ΣΕΦ!
Η διπλωματία του σούσι
Tην επόμενη ημέρα (Πέμπτη), παραμονή του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε, ο Μπαρτζώκας, ο οποίος ούτως ή άλλως διαθέτει την αίσθηση του χιούμορ και συνάμα είναι σαρκαστικός και αυτοσαρκαστικός εξήγησε ότι είπε στον Πίτερς «επειδή είμαστε εχθροί, έλα να κάνουμε μία αγκαλιά»!
Η αγκαλιά έγινε και απαθανατίσθηκε, ωστόσο η διπλωματία του σούσι δεν επέφερε άμεσα αποτελέσματα: ναι μεν ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπαρτσελόνα και εντέλει κατέλαβε την πέμπτη θέση στην κατάταξη, αλλά ο Πίτερς υπήρξε ωσεί παρών με δυο πόντους που προήλθαν από ένα στα έξι σουτ!
"Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ"
Το 1984 ο συχωρεμένος ο Στάθης Ψάλτης πρωταγωνίστησε στην ταινία «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ» και μετά από σαράντα χρόνια στην πειραιώτικη σκηνή ανέβηκε το remake της που θα επαναξιολογηθεί μεθαύριο (15/4) στο ΟΑΚΑ και κυρίως στην επερχόμενη σειρά των playoffs με την Μπαρτσελόνα…
Ο καυγάς του Αλβέρτη με τον Ομπράντοβιτς
Τότε λοιπόν θα φανεί εάν ο Μπαρτζώκας θα βαδίσει στα χνάρια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και εάν ο Πίτερς θα ακολουθήσει τα ίχνη του Φραγκίσκου Αλβέρτη!
Έχει το χάζι της αυτή η ιστορία και υπάρχουν κάμποσα κοινά σημεία με την υπόθεση που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες τον Ολυμπιακό…
Στις 29 Ιανουαρίου του 2000, στον αγώνα Δάφνη-Παναθηναϊκός (71-81) ο Αλβέρτης ξεροστάλιαζε επί σαράντα λεπτά στον πάγκο και όντας χολωμένος από τον παραγκωνισμό του δεν πήγε στο κέντρο του γηπέδου για το «ζντο» με τον Ζοτς να του το κρατάει μανιάτικο!
Λίγα λεπτά αργότερα στα αποδυτήρια οι τόνοι ανέβηκαν σε επικίνδυνο βαθμό...
«Κάποιος δεν ήρθε στο «ζντό» της ομάδας» σχολίασε ο Ομπράντοβιτς...
«Για μένα το λες αυτό;» ρώτησε ο Αλβέρτης...
«Ναι, για σένα» επιβεβαίωσε ο Ομπράντοβιτς.
"Δεν γίνεται να μου γ@@@ς το μυαλό"
«Δεν μπορείς να με τρελάνεις εσύ. Δεν γίνεται να μου γ@@@ς το μυαλό» είπε ο Αλβέρτης.
«Σε καθαιρώ τώρα από αρχηγό» φώναξε ο Ομπράντοβιτς.
«Είμαι δέκα χρόνια στην ομάδα και δεν έχω δημιουργήσει ποτέ μου πρόβλημα, ενώ εσύ είσαι λίγους μήνες. Δεν μπορείς να μου λες τέτοια πράγματα» ανταπάντησε ο Αλβέρτης.
Οι τόνοι ανέβηκαν σε σημείο συναγερμού και κάποιοι που φοβήθηκαν ότι ο προπονητής και ο αρχηγός της ομάδας θα πιαστούν στα χέρια έσπευσαν να μπουν στη μέση για να προλάβουν το κακό!
Στη συνέντευξη Τύπου ο Ομπράντοβιτς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καραντίνα στην οποία είχε θέσει τον διεθνή φόργουορντ, είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε αυτή την υπόθεση», ωστόσο ο εκνευρισμός του ήταν έκδηλος, όπως φάνηκε στον τρόπο με τον οποίο ενημέρωσε για τα διατρέξαντα τον μάνατζερ της ομάδας Μάνο Παπαδόπουλο.
Την ίδια στιγμή ο Παύλος Γιαννακόπουλος δήλωνε (με διπλωματικό τρόπο) άγνοια επί του θέματος, ωστόσο ήδη είχε αρχίσει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες ανάμεσα στις δυο πλευρές για να γεφυρώσει το χάσμα...
Ο… ρουφιάνος και η συγνώμη
Την επόμενη μέρα ο Αλβέρτης του οποίου το συμβόλαιο έληγε το καλοκαίρι, απουσίασε από την προπόνηση, έχοντας ζητήσει από πριν άδεια για να ρυθμίσει μια προσωπική υπόθεση του στον Έβρο, ενώ ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς διέταξε... ΕΔΕ για να διευκρινισθεί πώς διέρρευσε το θέμα του επεισοδίου στα ΜΜΕ, μάλιστα τότε στοχοποιήθηκε συγκεκριμένος (ξένος) παίκτης!
Ενόψει του επικείμενου αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τον Ερυθρό Αστέρα ο Ζοτς απαίτησε από τον Αλβέρτη μια συγνώμη ενώπιον όλης της ομάδας..
Δυο μέρες μετά τον καυγά, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωϊ ο Αλβέρτης παρκάρισε το γκρι Subaru Forester στη ράμπα του ΟΑΚΑ, είπε το καθιερωμένο «Τι γίνεται παίδες;» προς τους μαζεμένους δημοσιογράφους και προχώρησε με βήμα ταχύ προς τα αποδυτήρια.
Τι είχε συμβεί;
Ο Αλβέρτης συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Ομπράντοβιτς και όπως αποκάλυψε «ζήτησα συγνώμη απ' όλη την ομάδα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι μερικές φορές όταν κάτι πηγαίνει στραβά και η πίεση είναι μεγάλη, δεν μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου».
Μάλιστα ο αρχηγός της ομάδας διευκρίνισε ότι «Η συγνώμη μου δεν ήταν ο όρος που μου έθεσαν, αλλά αισθάνθηκα πως αποτελούσε μια δική μου υποχρέωση».
Το "Σε πάω" και ο καλύτερος αρχηγός
Όταν πλέον λύθηκε η παρεξήγηση, ο Ομπράντοβιτς αγκάλιασε τον Αλβέρτη και του είπε στα ελληνικά «Σε πάω»!
Απλώς ο «Φράγκι» δεν θυμήθηκε την αντίστοιχη αντιφώνηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου για να του αποκριθεί «Κι εγώ σε πάω»!
Κάμποσα χρόνια αργότερα ο Ομπράντοβιτς παρεξηγήθηκε στην πατρίδα του, διότι είπε ότι ο «ο Αλβέρτης είναι ο καλύτερος αρχηγός που είχα ποτέ στην καριέρα μου, σε οποιαδήποτε ομάδα»…
Και αν είχε μεγάλους αρχηγούς, χάνεται το μέτρημα σε δαύτους…
Εάν ο Πίτερς ξαναβρεί τη φόρμα του και οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο Βερολίνο, μπορεί να βγει ο Μπαρτζώκας και να πει με τη σειρά του ότι «ο Πίτερς είναι το καλύτερο τεσσάρι που είχα ποτέ στην καριέρα μου»…
Η τουρκική μπουγάδα και η φιλενάδα τους
Κι αν είχε κι ελόγου, μεγάλα τεσσάρια, παρομοίως και στην προκειμένη περίπτωση χάνεται το μέτρημα!
Προς το παρόν βεβαίως ο Πίτερς βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο κι αυτός που έδρεψε χθες (12/4) τις δάφνες είναι ο Αϊζέα Κάναν, ο οποίος καθάρισε την τουρκική μπουγάδα και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω…
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα οι Πειραιώτες θα πρέπει, όπως συνέβη και το 2015, να υπερασπισθούν το άντρο τους και να αλώσουν τουλάχιστον μία φορά το καταλανικό κάστρο ώστε να προκριθούν στο Final Four για τρίτη διαδοχική σεζόν και για 13η φορά στην ιστορία τους…
Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που τούς τρίτωσε το καλό (Λονδίνο, 2013), μεσολάβησαν άλλες τέσσερις συμμετοχές σε Final Four (2015, 2017, 2022, 2023) και τώρα πάνε γι άλλα!
Πάνε γι άλλα α λα μπρατσέτα με τη φιλενάδα τους την Μπαρτσελόνα, με την οποία έχουν ανοίξει φάμπρικα από παλιά σε ένα γαϊτανάκι 40 αγώνων με ρεκόρ 16 νίκες και 24 ήττες και με σημεία αναφοράς δυο τελικούς (Ολυμπιακός/1997, Μπαρτσελόνα/2010), έναν ημιτελικό (Ολυμπιακός/2012), δυο μικρούς τελικούς (Μπαρτσελόνα/2009 και 2022) και μια σειρά playoffs (Ολυμπιακός/2015).
Ο λογαριασμός των playoffs
Από τις προηγούμενες 12 προκρίσεις του σε Final 4, τις εννέα ο Ολυμπιακός τις πέτυχε έχοντας πλεονέκτημα έδρας και τις τρεις με μειονέκτημα: στην πραγματικότητα βεβαίως οι πρώτες είναι οκτώ και οι δεύτερες τέσσερις!
Πώς εξηγείται αυτό;
Απλούστατα λόγω της φόρμουλας που ίσχυε τότε, σε δυο περιπτώσεις οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης χρειάσθηκε να περάσουν από τη λυδία λίθο δυο γύρων playoffs.
Ιδού λοιπόν το πάρε-δώσε τους στα χρονικά των playoffs…
Οι εννέα προκρίσεις με πλεονέκτημα έδρας
1994, Τελ Αβίβ (φιναλίστ): Ολυμπιακός-Μπάκλερ Μπολόνια 2-1
1995, Σαραγόσα (φιναλίστ): Oλυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-1
1999, Μόναχο (3ος): Ολυμπιακός-Βαρέζε 2-0 και Ολυμπιακός-Βιλερμπάν 2-0
2009, Βερολίνο (4ος): Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 3-1
2010, Παρίσι (φιναλίστ): Ολυμπιακός-Πρόκομ 3-1
2013, Λονδίνο (πρωταθλητής): Ολυμπιακός-
Εφές Πίλσεν 3-22017, Κωνσταντινούπολη (φιναλίστ): Ολυμπιακός-
Εφές Πίλσεν 3-22022, Βελιγράδι (4ος): Ολυμπιακός-Μονακό 3-2
2023, Κάουνας (φιναλίστ): Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε 3-2
Οι τρεις προκρίσεις με μειονέκτημα έδρας
1997, Ρώμη (πρωταθλητής): Παρτίζαν Βελιγραδίου-Ολυμπιακός 1-2, Παναθηναϊκός-
Ολυμπιακός 0-22012, Κωνσταντινούπολη (πρωταθλητής): Μοντεπάσκι Σιένα-Ολυμπιακός 1-3
2015, Μαδρίτη (φιναλίστ): Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 1-3
Πέραν αυτών των 12 συμμετοχών τους, οι Ερυθρόλευκοι διεκδίκησαν την πρόκριση τους στο Final 4 ή σε σειρά τελικών της Ευρωλίγκας (2001) μέσω των playoffs άλλες έντεκα φορές :
Ιδού τα αποτελέσματα τους σε αυτό το χρονικό:
Οι τέσσερις αποκλεισμοί με πλεονέκτημα έδρας
1998 (Βαρκελώνη): Oλυμπιακός-Παρτίζαν Βελιγραδίου 0-2
2001 (τελικοί Best-of-five):Ολυμπιακός-Βερόνα 2-0, Oλυμπιακός-Ταουγκρές 0-2
2011 (Βαρκελώνη): Ολυμπιακός-Μοντεπάσκι Σιένα 1-3
2018 (Βελιγράδι): Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις Κάουνας 1-3
Οι επτά αποκλεισμοί με μειονέκτημα έδρας
1993 (Νέο Φάληρο): Λιμόζ-Ολυμπιακός 2-1
1996 (Παρίσι): Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 2-1
2000 (Πυλαία): Ολίμπια Λιουμπλιάνα-
Ολυμπιακός 2-12006 (Πράγα): Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 2-1
2007 (ΟΑΚΑ): Ταουγκρές-Ολυμπιακός 2-0
2008 (Μαδρίτη): ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 2-1
2014 (Μιλάνο): Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 3-2
Η έδρα και το κάζο με τη Σιένα
Ηθικό δίδαγμα σε αυτή την ιστορία (δεν) υπάρχει: βάζω εντός παρενθέσεως το αρνητικό μόριο διότι το πλεονέκτημα έδρας είναι ισχυρό ατού, αλλά όχι και το άπαν, ενώ το μειονέκτημα από την πλευρά του δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Αυτό κατέστη σαφές τη σεζόν 2010-11, όταν οι Πειραιώτες ποδοπάτησαν τη Σιένα με 89-48 στον πρώτο αγώνα, αλλά στο καπάκι γνώρισαν τρεις απανωτές ήττες και τα όνειρα κατάντησαν εφιάλτες!
Φτου φτου να μη μας ματιάσω!
Στο μεταξύ τώρα που το σκέπτομαι, η εβδομάδα που πέρασε μπορεί να λογίζεται ως μια από τις πιο συγκλονιστικές στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο βρέθηκε πολλώ λογιώ σε φάση ευημερίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο…
Ιδού λοιπόν τα πειστήρια…
Τη Δευτέρα ο Απόστολος Ρούμογλου στέφθηκε για δεύτερη διαδοχική σεζόν πρωταθλητής του NCAA με το Κονέκτικατ.
Την Τετάρτη το Περιστέρι ποδοπάτησε την κάτοχο του τίτλου Βόννη και θα παίξει σε τρίτο αγώνα τα ρέστα του για την πρόκριση στο Final 4 του BasketballChampionsLeague.
Την Πέμπτη η Στέλλα Καλτσίδου οδήγησε τις Λόντον Λάιονς στην κατάκτηση τουEuroCup.
Το ίδιο βράδυ ο Παναθηναϊκός νίκησε την Άλμπα και προκρίθηκε ως δεύτερος στα playoffsτης ΕuroLeague, επιστρέφοντας στην ελίτ μετά από πέντε χρόνια.
Την Παρασκευή πήρε σειρά ο Ολυμπιακός με τη νίκη του επί της Φενέρμπαχτσε και τη δική του πρόκριση από το Νο 5 στα playoffs.
Φτού φτου να μη μας ματιάσω!