X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Σε είδα να πεθαίνεις: Η τραγική στιγμή του Σπόελστρα

Miami Heat coach Erik Spoelstra signals to his players during the first half of an NBA basketball game against the San Antonio Spurs, Wednesday, Dec. 6, 2017, in San Antonio. (AP Photo/Eric Gay) AP IMAGES

Οι Μπόστον Σέλτικς και οι Μαϊάμι Χιτ ετοιμάζονται για το επόμενο αντάμωμά τους στους τελικούς της Ανατολής στο ΝΒΑ και ο Βασίλης Σκουντής εισδύει στα ενδότερά τους.

Στη μάχη του Μπόσγουορθ που έλαβε χώρα στις 22 Αυγούστου του 1485 ο Ριχάρδος ο Γ’ ηττώμενος κατά κράτος από τον Ερρίκο Τυδώρ αναφώνησε πανικόβλητος και τρομαγμένος μια ατάκα η οποία έμεινε στην ιστορία... «Ένα άλογο, το βασίλειο μου για ένα άλογο»!

Σε εκείνη την κομβική μάχη του εμφυλίου "Πολέμου των Ρόδων", ο δόλιος ο Ριχάρδος όχι άλογο δεν βρήκε, όχι το βασίλειο του δεν υπερασπίστηκε, αλλά έχασε κιόλας τη ζωή του...

Εγώ πάλι θα χάριζα το (όποιο και πάντως μικρό) βασίλειο μου για ένα τηλέφωνο!

Για την ακρίβεια, για τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του Μάρκους Σμαρτ!

Να το ‘χα, λέει και να του τηλεφωνούσα για να επιβεβαιώσω την υποψία μου...

Πες αλήθεια ρε παλικάρι ότι έκανες όλη τη φασαρία για να ξυπνήσουν τα αίματα;

Το θεωρώ βέβαιο αυτό!

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο αρχηγός των Σέλτικς έκανε τα αποδυτήρια λαμπόγυαλο όχι επειδή ήθελε να στήσει στο εδώλιο και να δώσει στεγνά τον Τζέιλεν Μπράουν, αλλά για να σηκώσει το λάβαρο της εξέγερσης μέσα στα αποδυτήρια ώστε –όπως λέει και το τραγούδι των Κατσιμιχαίων-να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται!

Σώθηκε το τρίτο ματς, την Τετάρτη (23/9) το βράδυ μπορεί να σωθεί η ισοπαλία και, όπως λένε οι χαρτοπαίκτες στα καφενεία, μια παρτίδα πρώτα τη σώνεις και ύστερα την κερδάς!

Εγώ βεβαίως πιστεύω ότι αυτοί που θα προκριθούν στους τελικούς του ΝΒΑ είναι οι Χιτ, αλλά ξα μου και ξα σας...

Μη δίνετε σημασία στα προγνωστικά μου, δεν μπορώ να πιάσω ούτε βαλσαμωμένο πουλί!

Εκτός, λοιπόν, από smart TVs και spart phones, υπάρχουν και Smart players: όνομα και πράμα, έξυπνοι, όπως ο λεγάμενος, που παρεμπιπτόντως είναι ένας από τους αγαπημένους μου στο ΝΒΑ.

Ο λόγος; Αφήνω στην άκρη τα μπασκετικά ταλέντα του, την αμυντική προσήλωσή του, την ικανότητά του να σκοτώσει από τη γραμμή των 7μ.25 και τη σπεσιαλιτέ του στα floppings και καταπιάνομαι μονάχα με την αντρειοσύνη του...

Μιλάμε ότι ο τύπος είναι παλικαράς, όπως αποκαλούσε ο Παντελής Ζερβός τον Νίκο Κούρκουλο στη «Λόλα»!

Παλικαράς από τους λίγους, μαζί του πας άοπλος στον πόλεμο!

Και άοπλος και δεν έχεις ανάγκη να ζητιανεύεις για ένα άλογο όπως ο Ριχάρδος ο Γ’...

Εάν ήμουν προπονητής ή τζένεραλ μάνατζερ σε ομάδα του ΝΒΑ θα τον έπαιρνα με κλειστά μάτια. Δεν θα γίνω ποτέ τέτοιος...

Υπάρχει και εναλλακτική επιλογή: θα τον έπαιρνα στο Fantasy του ΝΒΑ, αλλά δεν παίζω ούτε εκεί...

Έχουν διαρρεύσει πολλά γύρω από αυτή την υπόθεση, χώρια τα τρολαρίσματα εκ μέρους του Ενές Καντέρ, που πριν από λίγες ώρες ανέβασε μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται να πλακώνεται με τον Σμαρτ δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου!

Πάλι καλά που δεν έβαλαν τσιρότα στις μούρες τους, όπως συνήθιζε να το κάνει παλιά ο Αμερικανός φόργουορντ της Δάφνης, Ντέρικ Τσίβους, ή όπως κόντεψε να κάνει ο Ιωαννίδης όταν έπεσε η αυλαία του Εurobasket του 2003 στη Στοκχόλμη!

Εκείνη η αποστολή ήταν από την αρχή έως το τέλος μια περιπέτεια και σημαδεύτηκε από εσωτερικά προβλήματα, πολλά νεύρα, δημόσιες αντιπαραθέσεις και γκρίνιες που τις περιγράφει κιόλας ο Μιχάλης Κακιούζης στην αυτοβιογραφία του.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της Σερβίας και την κατάληψη της πέμπτης θέσης «Ξανθός» εμφανίστηκε αγριεμένος στη συνέντευξη Τύπου η οποία εξελίχθηκε σε ένα παραλήρημα!

"Ε βέβαια, εσείς δεν είσαστε ευχαριστημένοι, γιατί θέλατε το Κύπελλο κόσμου" είπε απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. "Το μόνο που κάνατε τόσες μέρες ήταν να γράφετε ότι οι παίκτες τσακώνονται μεταξύ τους, γι αυτό μάλιστα σκεφτήκαμε να βάλουμε τσιρότα στα πρόσωπα τους, ώστε να διακωμωδήσουμε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και εγώ ξέρω καλά πως οι ομάδες διαλύονται όποτε πέφτουν πάνω τους τα κοράκια"! Εκ των υστέρων ο Ιωαννίδης διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε τους δημοσιογράφους, αλλά δεν μαρτύρησε κιόλας ποιοι ήταν τα κοράκια...

Είτε στ’ αλήθεια, είτε τεχνηέντως, λοιπόν, τέτοιες ιστορίες έχουν παρελθόν στα αποδυτήρια ομάδων που βρίσκονται στριμωγμένες στα σχοινιά και αναζητούν μια μέθοδο αποφόρτισης.

Αυτό ακριβώς (εικάζω ότι) συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση και εκ πρώτης όψεως λειτούργησε: δεν συμβαίνει πάντοτε αυτό, αλλά στην περίπτωση των Σέλτικς το ιδιάζον και επεισοδιακό group therapy έφερε αποτέλεσμα και μένει να φανεί τι θα συμβεί από εδώ και πέρα...

Έχω έναν τεράστιο φάκελο στο αρχείο μου με τον τίτλο "Εσωτερικοί πλακωμοί", που βρίθει τέτοιων περιστατικών σε όλα τα σπορ, όλες τις εποχές: κάποιοι από αυτούς υπήρξαν όντως σοβαρά επεισόδια, αλλά υπήρχαν και κάμποσοι που εμπίπτουν στην κατηγορία των fake!

Eγιναν για να γίνουν. Έγιναν για το καλό μας, όπως λέμε, άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει ως νόμος αυτό που είπε κάποτε ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον...

Να στεκόμαστε μαζί και δίπλα ο ένας με τον άλλον, διότι αλλιώς θα μας κρεμάσουν χώρια!

Συσπειρώθηκαν λοιπόν οι Σέλτικς, αντέδρασαν, απάντησαν, μείωσαν από το 0-2 στο 1-2 και επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω: τώρα είναι καταδικασμένοι να πετύχουν ελόγου τους αυτό που υπέστησαν στη σειρά των ημιτελικών, όταν είδαν τους Ράπτορς να ισοφαρίζουν από το 0-2 στο 2-2 και να στέλνουν τη σειρά σε έβδομο ματς.

Αλλά, ανασυντάσσονται και οι Χιτ, καθόσον δεν μασάει η κατσίκα ταραμά!

Εχουν γνώσιν οι φύλακες και δεν εννοώ τόσο τον Μπάτλερ, τον Αντεμπάγιο, τον Ντράγκιτς και τους λοιπούς συντρόφους τους, όσο τον Ερικ Σπόελστρα και κυρίως την αλεπού που λέγεται Πατ Ράιλι.

Είναι που είναι σεσημασμένος για το ταλέντο του ως motivator και στις κάθε λογής οιστρηλασίες -χώρια το αβυσσαλέο μίσος του για τους Σέλτικς και δη για τον Ντάνι Ειντζ- ώστε δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία: ο "Νονός" του ΝΒΑ είναι ικανός να πείσει τους στρατιώτες του ότι δεν πάνε να παίξουν στον τέταρτο τελικό της Ανατολής, αλλά στο μεταλλαγμένο remake του πολέμου των Βορείων με τους Νοτίους!

Ευκαιρίας δοθείσης, θέλω να γράψω και δυο κουβέντες για τον σωσία του Τζώρτζη Δικαιουλάκου που στρογγυλοκάθεται στον πάγκο των Χιτ από το 2008 και μοστράρει κιόλας τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή: το 2006 βρισκόταν στο πλευρό πρώτα του Σταν Βαν Γκάντι και εν συνεχεία του Ράιλι, ενώ το 2012 και το 2013 πήρε τα πρωταθλήματα για πάρτη του...

Three cups, ούτε καν δυο, όπως έλεγε και ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς όταν τον έστηναν στον τοίχο, ως προπονητή του Παναθηναϊκού, υπενθυμίζοντας τα δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών που είχε κατακτήσει με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ το 1986 και με τη Γιουγκοπλάστικα (Ποπ 84) Σπλιτ το 1991.

Ο Σπόελστρα είναι ένα σταυροδρόμι των λαών στην καταγωγή του: έχει Φιλιππινέζα μητέρα και πατέρα στις φλέβες του οποίου ρέει αίμα που προέρχεται από την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Αυτές οι ιρλανδέζικες ρίζες δηλώνουν κιόλας το ποιόν του ανδρός...

Ο λεγάμενος είναι ένας μικρός... Πόποβιτς! Ιεροσυλία; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι!

Στρατολογήθηκε από τους Χιτ στην τρυφερή ηλικία των 25 ετών το 1995 και από τότε δεν το κούνησε ρούπι από το Μαϊάμι: πέρασε δώδεκα χρόνια ως assistant coach και διάγει πλέον τη 12 σεζόν του ως πρώτος προπονητής.

Ο Σπόελστρα δεν είναι ουρανοκατέβατος στο μπάσκετ και στον αθλητισμό: ο πατέρας του Τζιν διετέλεσε υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος των Μπάφαλο Μπρέιβς, των Μπλέιζερς, των Νάγκετς και των Νετς, ενώ ο παππούς του, Γουότσον υπήρξε κορυφαίος αθλητικός συντάκτης στο πρακτορείο Associated Press και στην εφημερίδα Detroit News.

Η εργατικότητά του είναι παροιμιώδης. Πιο δουλευταράς, πεθαίνεις!

Τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν ο Ντουέιν Γουέιντ επέστρεψε από την Αθήνα (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες), ο Σπόελστρα τον φώναξε στο γυμναστήριο και ξημεροβραδιάζονταν εκεί με στόχο να του βελτιώσει την ισορροπία του σώματος του στην εκτέλεση και τη μηχανική στο jump shot του.

Κρίνοντας από αυτά που ακολούθησαν, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι βάρδιές τους δεν πήγαν στράφι!

Συν τοις άλλοις, ο νυν προπονητής των Χιτ κουβαλάει μια τραγική ανάμνηση από τα κολεγιακά χρόνια του και έγινε άθελα του μέρος μιας από τις δραματικότερες στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού...

Οι δείκτες του ρολογιού του μένουν σταματημένοι σε εκείνο το Κυριακάτικο απόβραδο της 4 Μαρτίου του 1990, στο Λος Αντζελες όταν όχι απλώς μπροστά στα μάτια του, αλλά σε απόσταση αναπνοής, κατέρρευσε και ακαριαία έφυγε από τη ζωή ο Χανκ Γκάδερς!

Στον αγώνα του Τουρνουά του NCAA ανάμεσα στους Πόρτλαντ Πάιλοτς (με τους οποίους αγωνιζόταν ο Σπόελστρα) και στους Λογιόλα Μεριμάουντ Λάιονς που είχαν στις τάξεις τους τον περιλάλητο και πολλά υποσχόμενο (ενόψει της καριέρας του στο ΝΒΑ) Γκάδερς...

Στο αμέσως προηγούμενο κλικ, ο 23χρονος φόργουορντ είχε κάνει ένα κάρφωμα από την alley-oop πάσα του Τερέλ Λόουερι.

Δέκα τρία δευτερόλεπτα αργότερα ο Γκάδερς, προσπαθώντας να πάρει θέση για να αντιμετωπίσει το fullcourt press που έπαιζαν οι Πάιλοτς, σωριάστηκε πάνω στο παρκέ, ένα μέτρο μακριά από τον Σπόελστρα…

Πρόλαβε να ψιθυρίσει "δεν θέλω να ξαπλώσω" και ξαφνικά σταμάτησε να αναπνέει, μπροστά στον εμβρόντητο και σοκαρισμένο Σπόελστρα. Τον έβαλαν σε ένα φορείο και τον διακόμισαν στο κοντινότερο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη νεκρός...

Ο Σπόελστρα βρίσκεται κάτω από τις φτερούγες του Ράιλι, που έχει απλώσει το δίχτυ ασφαλείας και προστασίας πάνω του, αλλά προφανώς φυλάει και γι’ αυτόν τους τρεις φακέλους στο συρτάρι...

Α, ναι, αυτή είναι μια ωραία ιστορία που τη διηγήθηκε ο Ράιλι στον Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος με τη σειρά του την διέδωσε στα καθ’ ημάς...

Ανέλαβε, λέει, ένας προπονητής την τεχνική ηγεσία μιας ομάδας και μόλις μπήκε στο γραφείο, βρήκε πάνω στο τραπέζι τρεις φακέλους .

Πάνω τους είχε αφήσει σε κίτρινο post-it ένα ραβασάκι που είχε αφήσει ο προκάτοχός του και έγραφε «βάλ' τους στο συρτάρι και άνοιγέ τους έναν έναν όταν ζορίζεσαι...».

Πράγματι, κάποια στιγμή τα προβλήματα παρουσιάστηκαν και τότε ο προπονητής προσέτρεξε στον πρώτο φάκελο που του έδινε οδηγίες για το πώς θα τα αντιμετωπίσει...

«Πες ότι η ομάδα είναι απροπόνητη, η ψυχολογία της βρίσκεται στο ναδίρ και ο προηγούμενος προπονητής άφησε πίσω του καμένη γη...».

Τα επικαλέσθηκε όλα αυτά ο προπονητής, κάποια στιγμή βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση, αλλά σύντομα άρχισαν πάλι τα ντράβαλα...

Άνοιξε τότε τον δεύτερο φάκελο και ακολούθησε τη νέα οδηγία που έλεγε «ρίξ' τα στην ατυχία, στις κακές διαιτησίες και ζήτα λίγη πίστωση χρόνου»!

Ακολούθησε και τη δεύτερη οδηγία, αλλά η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτέρεψε και τότε άνοιξε τον τρίτο φάκελο και έπαθε σοκ, διαβάζοντας την τελευταία εντολή...

"Ετοίμασε τώρα κι εσύ τρεις νέους φακέλους, διότι εάν δεν προλάβεις να παραιτηθείς μόνος σου, θα σε διώξουν"!

AP Photo/Mark J. Terrill

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ