ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το big ball, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η ψυχεδέλεια του Σπανούλη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η Εθνική ομάδα καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τις Μπαχάμες και ο Βασίλης Σκουντής βάζει τον ομοσπονδιακό προπονητή στον καθρέφτη του Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Καλώστονε κι ας άργησε, όπως λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις… Όντως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άργησε και να ξαναφορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, αλλά και να ξαναεμφανισθεί επί σκηνής, οπότε η παρουσία του στην πρόβα τζενεράλε της Ελλάδας του Προολυμπιακού Τουρνουά στην νίκη κόντρα στις Μπαχάμες ήρθε κι έδεσε…

Ήρθε κι έδεσε με όλα: και με τη λειτουργία της ομάδας και με τη δική του ακόρεστη επιθυμία και με τη δεδηλωμένη αγάπη του κόσμου και με τον πόθο ενός ολόκληρου έθνους και με τις ευρεσιτεχνίες του Βασίλη Σπανούλη.

Το Βερολίνο, οι Σέλτικς και οι Πέισερς

Ας τα πάρουμε ένα ένα, λοιπόν…

  • Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ είχε να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής από τις 13 Σεπτεμβρίου του 2022 στο Βερολίνο, όπου οι Γερμανοί μας έριξαν στο κανναβάτσο στον προημιτελικό του EuroBasket και μας έστειλαν πρόωρα πίσω στο σπίτι…

  • Συν τοις άλλοις ο «Greek Freak» είχε μείνει αδρανής στα πιτς από το βράδυ της 9ης του περασμένου Απριλίου στο Μιλγουόκι, όπου αποχώρησε τραυματίας στον αγώνα των Μπακς με τους Σέλτικς και έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση….

  • Στο καπάκι είδε τους Πέισερς να στέλνουν αδιάβαστη την ομάδα του στον πρώτο γύρο των playoffs και προφανώς η επιστροφή του στην Εθνική έχει θεραπευτικό χαρακτήρα!

Ντούντα δες τον Σπανούλη!

Εκτός από θεραπευτικό, έχει και ρηξικέλευθο χαρακτήρα, τον οποίο ανέδειξε ο Σπανούλης ο οποίος δεν ανακάλυψε βεβαίως τον τροχό, αλλά ασφαλώς θα έδωσε το δικαίωμα στον Ντούσαν Ιβκοβιτς να σκάσει ένα χαμόγελο εκεί πάνω!

Απέμεναν πέντε λεπτά και 50 δευτερόλεπτα για τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα και εγώ, εάν ήμουν στη θέση του (προπονητή των Μπαχαμέζων) Κρις Ντεμάρκο θα υπέβαλα ένσταση ελέω της παράβασης των κανόνων του μπάσκετ!

Το εννοώ αυτό διότι η έμπνευση του Σπανούλη να παρατάξει ένα σχήμα με άσο τον Νικ Καλάθη, δυάρι τον Κώστα Παπανικολάου, τριάρι τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τεσσάρι τον Κώστα Μήτογλου και πεντάρι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είχε ως αποτέλεσμα να σμικρυνθούν οι διαστάσεις του γηπέδου!

Το big ball και τα πέντε «Κουκόνια»

Τωόντι αυτό το big ball της Εθνικής έκανε τον ουρανό να συννεφιάσει και γέννησε ένα οξύμωρο σχήμα: μίκρυνε το γήπεδο στην άμυνα και το μεγάλωσε στην επίθεση με ό,τι συνεπάγεται αυτή η αλληλουχία της διαστολής με την συστολή…

Ο Σπανούλης που είναι… μαμούνι προφανώς έχει τέτοιες εικόνες, το ίδιο και ο Παπανικολάου, καθόσον οι δυο τους βρέθηκαν στη δούλεψη του συχωρεμένου του Ντούντα στον Ολυμπιακό κατά τη διετία 2010-2012 και ξέρουν τι σημαίνουν τα «πέντε Κουκόνια».

Δεν παριστάνω τον… καμπόσο, αλλά υπήρξα ο ηθικός αυτουργός αυτής της έκφρασης σε μια συνέντευξη μου με τον Ιβκοβιτς τον Οκτώβριο του 1997, όταν ο τότε πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός βρισκόταν στο Παρίσι για να παίξει στο McDonald’s Open.

Οι δίμετροι και ο Μπανκέρο

Τότε λοιπόν ο Σέρβος προπονητής εξέφρασε για πρώτη φορά δημοσίως την φουτουριστική και ρηξικέλευθη (για τα δεδομένα της εποχής, αλλά και εις το διηνεκές) ιδέα του να παίξει με πέντε δίμετρους παίκτες ή-όπως έλεγε (ελέω της αδυναμίας του για τον Τόνι Κούκοτς) με «πέντε Κουκόνια».

Βεβαίως ο Ντέιβιντ Ρίβερς ο οποίος είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο θριαμβευτικό triple crown δεν προσφερόταν για τέτοια πειράματα, αλλά ο Ιβκοβιτς είχε την ευκαιρία στα κατοπινά χρόνια να βαδίσει στα χνάρια του… Τόμας Εντισον και να παρουσιάσει διάφορες πειραματικές και ευρηματικές εκδοχές αυτής της ιδέας, με αποκορύφωμα το EuroBasket του 2009, στο οποίο παρουσίαζε διάφορες παραλλαγές…

Τη θυμήθηκα αυτή την ιστορία τον Οκτώβριο του 2022 εδώ, με αφορμή την πεντάδα που μόστραρε ο Τζαμάλ Μόσλι στους Ορλάντο Μάτζικ με πλέι μέικερ τον ύψους 2μ.08 Πάολο Μπανκέρο, δυάρι τον Τέρενς Ρος (1μ.98), τριάρι τον Φραντς Βάγκνερ (2μ.08), τεσσάρι τον Γουέντελ Κάρτερ (2μ.08) και πεντάρι τον Μπολ Μπολ (2μ.18), αλλά αυτό το σχήμα υπήρξε σε ένα βαθμό… εκβιαστικό επειδή απουσίαζαν ο Μαρκέλ Φουλτζ, ο Κόουλ Αντονι και ο Τζέιλεν Σαγκς...

Το… έγκλημα του Ταυρόπουλου

Όλα αυτά βεβαίως αποτελούν πταίσμα μπροστά στο… έγκλημα που διέπραξε τη σεζόν 1987-88 ο Περικλής Ταυρόπουλος ο οποίος στον αγώνα του Εσπέρου Καλλιθέας με τις Σέρρες στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α2 έβαλε δίπλα στον Τάσο Γκότση τέσσερις δίμετρους: τον Νίκο Τόλλια, τον Δημήτρη Σωτηρίου, τον Ανδρέα Σπανουδάκη και τον συχωρεμένο Κώστα Μπατή!

Ο Καλάθης, ο Γουόκαπ και ο φουριόζος Γιάννης

Όντως ο Σπανούλης είναι μαμούνι και δείχνει πρόθυμος, διατεθειμένος και αποφασισμένος να πηγαίνει κόντρα στο κύμα, ου μην και κόντρα στις (θεωρούμενες ως) νόρμες είτε με την ταυτόχρονη συμμετοχή του Νικ Καλάθη και του Τόμας Γουόκαπ, είτε ρίχνοντας στην αρένα τον πρώην αρχηγό του Παναθηναϊκού μαζί με τα τέσσερα… γομάρια!

Στην επανεμφάνιση του με την Εθνική ο Γιάννης έμεινε στο παρκέ κάτι λιγότερο από 15 λεπτά, όπως προφανώς επιβάλλει η μέχρι αποδείξεως του εναντίου συντηρητική και… αρκούντως λογιστική διαχείριση του χρόνου συμμετοχής του.

Μπήκε φουριόζος, έβλεπε τις μπάλες να του έρχονται στα χέρια, (πέρα από τα ριμπάουντ) και δεδομένης της αρχικής στόχευσης στο inside game (προτού αρχίσει ο βομβαρδισμός με τα τρίποντα) σκόραρε οκτώ από τους πρώτους 11 πόντους της Εθνικής και ύστερα… ηρέμησε!

Παρόντος του Γιάννη, προφανώς η Εθνική θα ακουμπάει κάθε μπάλα μέσα στο βαμμένο και αυτό το… μαρτύρησε κιόλας ο Ντίνος Μήτογλου, οπότε αναμένεται η επηυξημένη και βελτιωμένη έκδοση αυτής της πρακτικής…

Τα στεγανά, ο ξεσηκωμός και η… προσομοίωση

Εδώ προφανώς δεν μπαίνουν στεγανά, είτε ο Γιάννης παίζει στο 4, είτε παίρνει ολιγόλεπτη μεταγραφή στο 5, όπου ούτως η άλλως στέκουν ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο αδερφός του Κώστας και σε ειδικές περιπτώσεις ο Ντίνος Μήτογλου.

Κόντρα στις Μπαχάμες η Εθνική σκόραρε 102 πόντους, πέτυχε μια άνετη νίκη και έδωσε πολλές ευκαιρίας στο φιλοθεάμον κοινό να ξεσηκωθεί, αλλά το μεγαλύτερο όφελος έχει να κάνει με την προσομοίωση: όπως ορθώς επισήμανε ο Σπανούλης, οι
Μπαχαμέζοι παίζουν με το στιλ των Δομινικανών, τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Εθνική την Τετάρτη (3/7)…

Το streetball και οι φωνές

Πολύ τρίποντο, πολύ παιχνίδι ένας εναντίον ενός, αρκετές φάσεις βγαλμένες από το streetball και πάει λέγοντας…

Απόντος βεβαίως του ΝτιΑντρε Έιτον και με σαφή την πρόθεση των Μπαχαμέζων να βαράνε στο ψαχνό από την περιφέρεια (8/32 τρίποντα), η Εθνική δεν είχε αντίπαλον δέος στη ρακέτα, ωστόσο αυτή η συνθήκη δεν αναιρεί την προηγούμενη.

Εκπαιδεύθηκε κιόλας η ελληνική ομάδα στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζει και να αναχαιτίζει τα layups των αντιπάλων της (κάτι για το οποίο φώναξε αρκετές φορές ο Σπανούλης), οπότε θαρρώ πως ο κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικός χαρακτήρας αυτού του ματς εκπληρώθηκε απολύτως.

Ο Χεζόνια και ο Ντόντσιτς

Όταν οι εμμέσως πλην σαφώς συμπατριώτες του Κλέι Τόμπσον (ο αδερφός του οποίου, Μάισελ βρίσκεται ως ασίσταντ κόουτς στο πλάι του Ντεμάρκο) μείωσαν τη διαφορά στους δέκα πόντους η Εθνική απάντησε με ένα σερί 12-0, προηγήθηκε με 65-43 και καθάρισε την μπουγάδα που ούτως ή άλλως δεν είχε πολλά άπλυτα!

Είναι προφανές ότι το Μαυροβούνιο και οι Μπαχάμες δεν συγγενεύουν πολύ (σε επίπεδο στιλ, ποιότητας και βαθμού δυσκολίας) με την Κροατία του Μάριο Χεζόνια και τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς απέναντι στις οποίες η ελληνική ομάδα θα φάει τα λυσσακά της για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κάθε αγώνας έχει τα οφέλη του…

Με τρεις επί πλέον παίκτες σε σχέση με το περυσινό Παγκόσμιο Κύπελλο (Αντετοκούμπο, Καλάθης, Μήτογλου), ασφαλώς ο Σπανούλης νιώθει πως τα χέρια του είναι πιο… λυμένα σε σχέση με αυτά του Δημήτρη Ιτούδη και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω από την Τετάρτη και πέρα…

Το μέγεθος και η λίμπιντο

Το σίγουρο είναι ότι το μέγεθος της Εθνικής συνολικά και ανά θέση της επιτρέπει να κυριαρχεί στα ριμπάουντ, να δημιουργεί mismatches, να διαστέλλει και να συστέλλει το γήπεδο και να προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα στη ρακέτα.

Την ίδια στιγμή η δημιουργική… λίμπιντο του Καλάθη και του Γουόκαπ που χθες έκαναν σούμα 20 ασίστ σε συνδυασμό με την επιπρόσθετη περιφερειακή απειλή εκ μέρους του Βασίλη Τολιόπουλου και του Γιαννούλη Λαρεντζάκη (χώρια οι υπόλοιποι) προσφέρουν πλείστες όσες ευκαιρίες είτε στον αιφνιδιασμό, είτε στο σετ παιχνίδι, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που μέσα στη ρακέτα σουλατσάρει ο Γιάννης.

Η πιστοποίηση των αριθμών

Το πιστοποιούν και τα νούμερα αυτό, ιδού τα τεκμήρια…

  • Με αντίπαλο την Πολωνία η Εθνική είχε 10/19 δίποντα, 13/41 τρίποντα, 38 ριμπάουντ, 26 ασίστ και 16 λάθη

  • Απέναντι στο Μαυροβούνιο «έγραψε» 18/32 δίποντα, 14/41 τρίποντα, 51 ριμπάουντ, 16 ασίστ και εννέα λάθη.

  • Κόντρα στις Μπαχάμες μόστραρε 23/29 δίποντα (!), 12/26 τρίποντα, 34 ριμπάουντ, 38 ασίστ (!) και 14 λάθη.

Αυτά από πλευράς αριθμών, όσο για τα υπόλοιπα που είναι και τα πιο σημαντικά, θα μπουν σε μια σειρά και σε μια τάξη από βδομάδα…

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ