Το fast track, o Σλούκας και ο Αντετοκούνμπο
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού τέθηκε εκτός Εθνικής ομάδας και ο Βασίλης Σκουντής παρουσιάζει διάφορες διαστάσεις αυτής της υπόθεσης.
Δεν παριστάνω τον μετά Χριστόν προφήτη, αλλά για να πω την αμαρτία μου δεν ένιωσα την παραμικρή έκπληξη διαβάζοντας πριν από λίγες ώρες την επίσημη ανακοίνωση της απουσίας του Κώστα Σλούκα από το Προολυμπιακό Τουρνουά.
Κάτι δεν μού καθόταν καλά, κάτι με έτρωγε, κάτι με οδηγούσε στην αίσθηση-που έφτανε κιόλας στα όρια της πεποίθησης- ότι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν θα ετίθετο στη διάθεση του Βασίλη Σπανούλη και να που εντέλει αυτό απέβη αναπόδραστο…
Διαδικασία fast track
Προφανώς το πρόβλημα του τραυματισμού του στη γάμπα είναι τέτοιο που δεν τού επιτρέπει να συνδράμει σε αυτή την επιχείρηση η οποία συν τοις άλλοις εξελίσσεται σε μια διαδικασία fast track τόσο στον χρόνο που απομένει έως την έναρξη της, όσο και στη διάρκεια της.
Υπάρχει λόγος που το επισημαίνω αυτό διότι εάν απέμεναν περισσότερες ημέρες μέχρι το τζάμπολ ή εάν επρόκειτο για ένα EuroBasket ή ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που εκτείνεται σε χρονικό διάστημα δυο εβδομάδων η Εθνική θα άντεχε την… αβαρία να προετοιμασθεί ή ακόμη και να παίξει στα πρώτα ματς με έναν παίκτη λιγότερο.
Όταν πήγε μόνος του στην Κίνα…
Αυτό το ξέρει καλά και ο ίδιος ο Σλούκας ο οποίος πριν από πέντε χρόνια διάνυσε μονάχος του τον δρόμο του μεταξιού!
Στις 16 Αυγούστου του 2019, στον αγώνα του Τουρνουά Ακρόπολις με την Ιταλία ο Σαλονικιός γκαρντ τραυματίσθηκε στο γαστροκνήμιο και αμέσως έπεσαν πάνω του λυτοί και δεμένοι για να τον κάνουν καλά!
Ενώ λοιπόν η Εθνική αναχώρησε με προορισμό τη Νανζίνγκ, ελόγου του παρέμεινε στην Αθήνα, συνέχισε το πρόγραμμα θεραπείας, ταξίδεψε μόνος του, ενσωματώθηκε στην αποστολή στις 28 Αυγούστου και αγωνίσθηκε στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με το Μαυροβούνιο.
Τώρα δεν υπήρχε αυτή η πολυτέλεια και μένω σε αυτό, αρνούμενος για λόγους σεβασμού και ηθικής να δεχθώ ότι ο Σλούκας μπορεί να χρησιμοποίησε τον τραυματισμό του ως πρόσχημα για να μην συγχρωτισθεί στην Εθνική με τους παίκτες του Ολυμπιακού!
Οι συμπεριφορές και ο ψυχισμός
Είχε αφήσει βεβαίως διάφορες αιχμές στις καταπελτώδεις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή, μετά τον πέμπτο τελικό των playoffs, όταν μάλιστα είχε πει ότι "Είμαι πολύ προβληματισμένος και στενοχωρημένος, κυρίως από συμπεριφορές παικτών που πιθανώς θα είμαστε συμπαίκτες στην Εθνική"!
Μού βάρεσε ένα καμπανάκι τότε, αλλά επαναλαμβάνω ότι θεωρώ πως η απουσία του οφείλεται στον τραυματισμό του ποδιού του και όχι του… ψυχισμού του, άλλωστε χθες τόνισε ότι "Η Εθνική είναι πάνω από καταστάσεις και ομάδες".
Η τέταρτη απουσία του σε 14 χρόνια
Ο Σλούκας είχε απουσιάσει και από το περυσινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ πλέον από τις 12 μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες δυνητικά θα μπορούσε να αγωνισθεί έχει συμμετάσχει στις οκτώ, φορώντας μάλιστα τέσσερα διαφορετικά νούμερα στις φανέλες του (Νο 14, Νο 4, Νο 11, Νο 10).
Ήταν παρών στα EuroBasket του 2011, του 2013, του 2015, του 2017 και του 2022, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2014 και του 2019 και στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 2021, ενώ πριν από την τωρινή απουσία του είχε λείψει από τα Προολυμπιακά Τουρνουά του 2012 (όντας ο τελευταίος που κόπηκε και μάλιστα επέστρεψε από το Καράκας) και του 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, όταν την παραμονή του τζάμπολ τέθηκε νοκ άουτ και ο Ντίνος Μήτογλου, ενώ εκ προοιμίου απουσίαζαν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Νικ Καλάθης.
Τα πέντε μετάλλια και το ρίσκο
Πριν από την Εθνική Ανδρών τη φανέλα της οποίας έχει φορέσει 120 φορές ήταν απίκο και στις πέντε διοργανώσεις με τις ομάδες των Εφήβων και των Νέων, με τις οποίες κατέκτησε δυο χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια, ενώ συνολικά αριθμεί 240 παρουσίες με το εθνόσημο στο στήθος.
Απών λοιπόν ο Σλούκας, πάει κιόλας στράφι ένα διαφημιστικό σποτ στο οποίο πρωταγωνιστεί, αλλά "c’ estlerisquedumétier", όπως είχε πει κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος…
Το ρίσκο του επαγγέλματος, μαθές…
Το έλλειμμα και το κακό που τρίτωσε
Aπόντος του Σλούκα, η Εθνική προφανώς θα έχει έλλειμμα σε διάφορα επίπεδα (βλέπε εμπειρία, προσωπικότητα, ποιότητα, δημιουργία, εκτέλεση, ηγετική παρουσία), αλλά είναι υποχρεωμένη να το καμουφλάρει και κυρίως να το αναπληρώσει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Πριν από τον Σλούκα είχαν βγει από το κάδρο ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ελπίζω ότι από τη στιγμή που τρίτωσε το κακό, δεν θα υπάρξει άλλη διαρροή και ο Σπανούλης θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί και κυρίως όσο καλά επιβάλλεται.
To παιχνίδι με τον Αντετοκούνμπο
Απόντος του δαφνοστεφούς αρχηγού του Παναθηναϊκού, που παρεμπιπτόντως σκόραρε 53 πόντους στα δυο καθοριστικότερα ματς της σεζόν, μπαίνει στο τραπέζι η (μη) συνεργασία του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!
Βεβαίως τώρα αυτή η υπόθεση αποτελεί τη λεγόμενη άχρηστη πληροφορία της ημέρας, αλλά έχει τη σημασία της, διότι οι προηγούμενοι προπονητές της Εθνικής απασχολήθηκαν αρκετά για το πόσο ταίριαζαν οι δυο παίκτες και κυρίως για το πώς η συνεργασία τους θα απέβαινε επωφελέστερη…
To σουτ και το pick n’ dive
Εντέλει το… debate κατέληξε στα εξής δυο συμπεράσματα:
Όταν ο Αντετοκούνμπο είχε την μπάλα η λειτουργία της Εθνικής στην επίθεση διευκολυνόταν επειδή ο Σλούκας ως spot shooter πρόσφερε την περιφερειακή απειλή και ως εκ τούτου άνοιγαν οι αντίπαλες άμυνες.
Όταν είχε την μπάλα ο Σλούκας και ο Αντετοκούνμπο έπαιζε ως τεσσάρι (καθόσον δεν του αρέσει και πολύ η θέση 5 κυρίως στην άμυνα) ο στόχος ήταν να απασχοληθεί ο σέντερ (βλέπε Παπαγιάννης) σε ένα σκριν ώστε να ανοίξει ο χώρος για να βουτήξει ο Γιάννης το κορμί του μέσα στη ρακέτα και να εκτελέσει ένα pick n’ dive.
Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, διότι κάποιος άλλος θα παίξει τον ρόλο του Σλούκα και μένει να φανεί πώς θα γίνει η δουλειά στις συνεργασίες του Γουόκαπ που δεν έχει συνευρεθεί ποτέ άλλοτε με τον Αντετοκούνμπο και του Καλάθη, ο οποίος λόγω ταχύτητας «κολλάει» με τον σούπερ σταρ των Μπακς.