Δηλώσεις Κωστόπουλου, Φίσερ και Γερασιμάτου για το χρυσό στη Σερβία
Η γλυκιά μελωδία μίας πολύ καλής στιγμής σε επίπεδο κοριτσιών θα ηχεί για πολύ καιρό στα αυτιά των φίλων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Δηλώσεις Κωστόπουλου, Φίσερ και Γερασιμάτου για το χρυσό στη Σερβία.
Η γλυκιά μελωδία μίας πολύ καλής στιγμής σε επίπεδο κοριτσιών θα ηχεί για πολύ καιρό στα αυτιά των φίλων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Ένα χρυσό μετάλλιο σε καθιερωμένο διεθνές τουρνουά, όπως αυτό στο ομαδικό κορασίδων στη Σερβία, δεν έρχεται συχνά και κατά συνέπεια εκτιμάται διαφορετικά. Θετικά σημάδια φάνηκαν και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ιουλίου όταν οι κορασίδες πήραν αρχικά την πρωτιά στον όμιλό τους και πάλεψαν για την άνοδο και τώρα ήρθε ως θαυμάσια συνέχεια η ιστορική πρωτιά σε όπεν του Global Junior Circuit της διεθνούς ομοσπονδίας.
Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει η αποστολή για την Αθήνα έκαναν δηλώσεις στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. οι μεγάλες πρωταγωνίστριες Έλλη Φίσερ, Ιωάννα Γερασιμάτου και ο προπονητής τους Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Οι αθλήτριες του Άρη 2006 μίλησαν για επιβράβευση των κόπων τους και νέα κίνητρα, ενώ ο επικεφαλής του τεχνικού τιμ του Άρη Βούλας έκανε πολύ ουσιαστικές επισημάνσεις για τις σημερινές δυνατότητες της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στις αθλήτριες νεαρών ηλικιών και τις προϋποθέσεις βελτίωσης, σε σχέση πάντα με τα (γνωστά και χρόνια) οικονομικά και άλλα προβλήματα. Είναι άλλωστε, από τους ελάχιστους, που έχουν εξειδικευτεί προπονητικά με τα κορίτσια, έχει σημαντική εμπειρία κι από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και οι εκτενείς δηλώσεις του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Φίσερ: "Η πραγματοποίηση ενός στόχου είναι η αρχή ενός άλλου"
Η 14χρονη Έλλη Φίσερ, που σημείωσε δύο νίκες στον τελικό με τη Ρουμανία, ενώ έφτασε και στο αγώνισμα του απλού στο καθοριστικό ματς για το μετάλλιο, ανέφερε: ”Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι σαν μια ανταμοιβή για μένα μετά από κάποια άσχημα αποτελέσματα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον τελικό στο απλό του Πανελληνίου πρωταθλήματος κορασιδων. Αποτελέσματα, που με έκαναν να πεισμώσω περισσότερο και να προσπαθήσω για κάτι καλύτερο. Κάτι, που τελικά βγήκε σε αγώνες, που κανείς δεν περίμενε. Μετά απο αρκετές συμμετοχές στο εξωτερικό κατάφερα να κάνω την υπέρβαση και να κερδίσω το νούμερο 16 της Ευρώπης, που θα είναι φέτος η πρώτη παίκτρια της εθνικης Ρουμανίας. Αυτό το αποτέλεσμα, προφανώς και με έκανε χαρούμενη, μου έδωσε αυτοπεποίθηση και τώρα που γυρνάω στην Αθήνα, ένα καινούργιο κίνητρο. Φτάνοντας σ' έναν στόχο, αρχίζει ένας άλλος”.
Γερασιμάτου: "Έπαιξα συγκεντρωμένα και χωρίς άγχος"
Η επίσης 14χρονη Ιωάννα Γερασιμάτου έκανε ...μαζεμένες στην Κροατία και τη Σερβία τις πρώτες συμμετοχές της σε διεθνή τουρνουά νέων. Πήγε εξαιρετικά και πέρα από τη μεγάλη συμβολή στο ομαδικό μπορούσε και στο απλό να προχωρήσει περισσότερο από τη 16άδα. “Αυτό το χρυσό μετάλλιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία για όλους και ιδιαίτερα για εμένα, διότι ήταν η δεύτερη συμμετοχή μου σε τουρνουά στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος στόχος έγινε πραγματικότητα χάρη στην τεράστια προσπάθεια, που κατέβαλα στην καλοκαιρινή προετοιμασία, όπως και στην καθημερινή σκληρή δουλειά. Αυτό βγήκε στο παιχνίδι διότι έπαιξα συγκεντρωμένα, χωρίς άγχος, με μυαλό και πίστη στον εαυτό μου παίζοντας ακόμα και τον τελευταίο πόντο σ' ένα πιθανό χαμένο σετ ή παιχνίδι. Αυτό το γεγονός μού έδωσε τεράστια χαρά, όπως επίσης και οι εμφανίσεις μου στο απλό, όπου κατάφερα να περάσω στην επόμενη φάση ως πρώτη τον όμιλο κερδίζοντας το νούμερο 5 του τουρνουά. Ελπίζω να συνεχίσω και στα επόμενα τουρνουά με το ίδιο καλά αποτελέσματα”.
Κωστόπουλος: "Έλλειψη ανταγωνισμού στην Ελλάδα"
Ο Κωστόπουλος ρωτήθηκε αρχικά για τη σημασία αυτής της επιτυχίας όταν ξέρει όλος ο κόσμος τα προβλήματα, τις λίγες ευκαιρίες για διεθνή τουρνουά και το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλά κορίτσια στο άθλημα. “Η αλήθεια είναι ότι έχω την τύχη να πέσω σε κορίτσια, που το θέλουν πολύ και μπορούν να πετύχουν, σε γονείς που βλέπουν την προσπάθειά μου και των παιδιών και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Το να κερδίζεις τη Ρουμανία στα κορίτσια, σε οποιαδήποτε κατηγορία, είναι κάτι που δύσκολα περνάει από το μυαλό σου. Πόσο μάλλον σε ομαδικό. Δυστυχώς, έχουμε λίγες ευκαιρίες για διεθνείς αγώνες, είτε λόγω οικονομικών, είτε λόγω αγωνιστικού προγράμματος, συνεπώς πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία. Αυτό πάντως, που με στεναχωρεί περισσότερο είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στην Ελλάδα για τα κορίτσια, τα οποία όπως είπες είναι λίγα. Ο ανταγωνισμός δεν είναι μόνο στον αγώνα, αλλά και στην προπόνηση. Όταν 2-3 σύλλογοι έχουν από 2-3 πολύ καλά κορίτσια είναι πολύ δύσκολο να πιεστούν τα παιδιά”.
"Η ψαλίδα ανοίγει όταν τα παιδιά πάνε 15-16 ετών"
Αναφορικά με το πού εκτιμά ότι βρίσκεται διεθνώς το ελληνικό πινγκ πονγκ στις νεαρές ηλικίες κοριτσιών και αν ο θεσμός των αναπτυξιακών τουρνουά της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. έχει ωφελήσει για αγωνιστική πρόοδο, ο πρώην διεθνής αθλητής είχε πολλά να πει: “Σχεδόν πάντα στις μικρές ηλικίες ήμασταν κάπως ανταγωνιστικοί. Το πρόβλημα ξεκινάει στα 15-16 χρόνια, που η ψαλίδα ανοίγει πολύ και ανοίγει απότομα. Σε αυτό συντελεί το σύστημα, που ακολουθούν στις άλλες χώρες. Τα σχολεία οργανώνονται γύρω από το άθλημα και από πολύ μικρή ηλικια πραγματοποιούν διπλές προπονήσεις καθημερινά, καμπ και άλλα, και η απόδοση των παιδιών αρχίζει να ξεχωρίζει σε αυτή περίπου την ηλικία.
Όσο για τα αναπτυξιακά τουρνουά, σίγουρα βοηθάνε, απλά νομίζω ότι ο περιορισμός για κάποια παιδιά που ξεχωρίζουν, είναι πισωγύρισμα και δεν βοηθά στην εξέλιξη τους. Παραδείγματος χάρη ο Σγουρόπουλος, νούμερο 2 πέρσι στους εφήβους, έπρεπε να παίζει στους παίδες. Το ίδιο φέτος με τη Φίσερ. Νούμερο 2 στις νεανιδες και πρέπει να παίζει με τις κορασίδες. Πόσο μάλλον στα κορίτσια, που είναι και λίγα. Τι αγωνιστικό ανταγωνισμό τούς δημιουργείς; Πάντως η δικιά μου νοοτροπία είναι επικεντρωμένη στην προπόνηση, στην ποιοτική προπόνηση. Παλιά, κάθε παιδί έκανε προπόνηση για να παίξει ένα Σαββατοκύριακο το ηλικιακό του πρωτάθλημα, μια κατάταξη για να συμμετάσχει με την ανδρική ομάδα στο πρωτάθλημα. Από αυτό το σύστημα βγήκαν πολλοί και καλοί παίκτες. Σήμερα, κάθε Σαββατοκύριακο έχει αγώνες, και παίζουν όλα τα παιδιά. Έχουμε πάει δηλαδή, στο άλλο άκρο. Γι' αυτό λέω ότι λείπει η προπόνηση. Σε αυτό έχω περισσότερο επέμβει σε αυτά τα παιδιά και έχω οργανώσει τα καμπ, τις προπονήσεις και τη συμμετοχή μας στα τουρνουά, εντός και εκτός. Με λίγη γκρίνια βέβαια, γιατί είμαι λίγο απόλυτος και καμία φορά τα κουράζω με την επιμονή μου στην προπόνηση, αλλά το αποτέλεσμα σε αυτά τα 7 χρόνια με δικαιώνει”.
Κινήσεις για βελτίωση
Ρωτήθηκε τέλος, ποιες θα μπορούσαν να είναι, κατά τη γνώμη του, οι 3-4 βασικές κινήσεις για να έχουν συνέχεια αυτές οι διακρίσεις με βάση πάντα τα αφάνταστα δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Με τον ίδιο στον πάγκο της εθνικής ομάδας άλλωστε, προηγήθηκε και η καλή παρουσία στο Ευρωπαϊκό της Μπρατισλάβας. “Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι. Παρόλα αυτά βλέπω σε όλα τα τουρνουά να πηγαίνουν πολλά παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς εκτιμούν τον πολύ καθαρό χώρο του αθλήματος και ενισχύουν την προσπάθεια των παιδιών τους. Τώρα, για πόσο ακόμα θα μπορούν να το κάνουν οι γονείς είναι δύσκολο να το πούμε...”, τόνισε ο Κωστόπουλος και συνέχισε: “Για το πρώτο κομμάτι της ερώτησης θα έλεγα ότι πρέπει, ειδικά για τα κορίτσια που είναι λίγα, και στην προσπάθεια ν' αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις προπονήσεις, να γίνει ένα γκρουπ περίπου 8 κοριτσιών, που θα κάνουν μαζί προπόνηση. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει θέληση απ' όλες τις μεριές, να υπάρξει συννενόηση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για διευκόλυνση πρωινών προπονήσεων. Η προπόνηση που κάνουν τα παιδιά είναι πολύ λίγη σε σχέση με τα παιδιά των άλλων χωρών. Τέλος, οι επιτυχίες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη Βούλα οφείλονται κυρίως στις πολύ καλές προετοιμασίες, καλοκαίρι και Χριστούγεννα, που κάνουμε εδώ και 7 χρόνια και η ποιότητα της προπόνησης, που αποδίδει καρπούς. Άρα λοιπόν, οι προετοιμασίες θα πρέπει να γίνονται σε κάθε ευκαιρία και να τραβάνε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Όσον αναφορά το Πανευρωπαϊκό θα πω ότι η καλή παρουσία μας οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο δέσιμο της ομάδας. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχα αθλήτριες από διαφορετικές ομάδες και το δέσιμο στο διπλό δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Έλσα και Έλλη είχαν παίξει πολλά δίπλα πριν πάμε εκεί. Δεν χάσαμε διπλό...Όπως και τώρα στη Σερβία. Το διπλό μας έδωσε τις νίκες τότε, το διπλό και τώρα. Άρα ένας παράγοντας που θα πρέπει να προσεχτεί πολύ ακόμα είναι και το διπλό σε παίδες και κορασιδες και θα βοηθήσει πολύ σε νέες επιτυχίες”.
Ειδικά για την αγωνιστική εικόνα στη Σερβία ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι “τα κορίτσια ήταν εξαιρετικά, ακολούθησαν τις οδηγίες κατά γράμμα, ήταν τακτικά και πνευματικά άριστες κι έκαναν μεγάλη προσπάθεια με απίστευτη προσήλωση”. Έδωσε μάλιστα και αρκετά παραδείγματα με ανατροπές από τη Φίσερ και τη Γερασιμάτου ή επικράτηση σε πολλά σετ, που κρίθηκαν οριακά.