Δύο θέσεις ψηλότερα στο Olympic Singles Ranking ο Παπαγεωργίου
Δεν είχαν μεγάλες μεταβολές για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση οι διεθνείς πίνακες αξιολόγησης του Απριλίου. Ενθαρρυντικό είναι ότι ο Κώστας Παπαγεωργίου ανέβηκε δύο θέσεις στον πίνακα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν είχαν μεγάλες μεταβολές για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση οι διεθνείς πίνακες αξιολόγησης του Απριλίου σε σχέση πάντα και με τις προκρίσεις, που θα δοθούν τον επόμενο μήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο Παναγιώτης Γκιώνης έχασε μία θέση τόσο στο World Ranking List όσο και στο Olympic Singles Ranking (36 και 24 αντίστοιχα), αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία ότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πολυπόθητο «εισιτήριο».
Ενθαρρυντικό είναι ότι ο Κώστας Παπαγεωργίου ανέβηκε δύο θέσεις στον πίνακα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άσχετα αν δεν είχε συμμετοχή σε αξιολογημένη διοργάνωση τον Μάρτιο κι εμφανίζει τους ίδιους βαθμούς. Πήγε στην 63η, πλησίασε κι άλλο τον Καλλίνικο Κρεάνγκα, που έχασε μία θέση και βρέθηκε στην 61η, πάντως αμφότεροι θα χρειαστούν τουλάχιστον βαθμούς από το επικείμενο Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης ώστε να έχουν βάσιμες πιθανότητες να πλασαριστούν σε προνομιούχες θέσεις.
Στα αντίστοιχα δεδομένα για τις γυναίκες η Κατερίνα Τόλιου διατηρήθηκε στο νούμερο 77 κι επίσης θα επιδιώξει το καλύτερο στο Προολυμπιακό του Χάλμσταντ προσβλέποντας και στη βαθμολογική άνοδο. Σε άνδρες και γυναίκες θυμίζουμε δίνονται από 22 ολυμπιακές προκρίσεις μέσω του ειδικού πίνακα αξιολόγησης (και μέχρι 2 για κάθε χώρα).
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα από το πρόσφατο ανοιχτό πρωτάθλημα του Λουξεμβούργου δεν υπολογίστηκαν γι’ αυτόν τον μήνα από την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος κι έτσι η Γεωργία Ζαβιτσάνου, η τρίτη Ελληνίδα αθλήτρια, που θ’ αγωνιστεί στη σουηδική πόλη, παραμένει έξω από τους πίνακες αξιολόγησης.
Στο World Ranking List των ανδρών ο Γκιώνης έχασε 18 ακόμα βαθμούς και με 2.351 οπισθοχώρησε στο νούμερο 36 από το 35 του Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι βρίσκεται στα 16 φαβορί του Προολυμπιακού της Σουηδίας και στα seeding για την κλήρωση θα είναι 13ος (νούμερο 1 ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ). Ο Κρεάνγκα μετακινήθηκε στο 112 από το 115 του προηγούμενου μήνα, όπως και ο Παπαγεωργίου στο 124 από το 129.
Για το Olympic Singles Ranking τα πράγματα δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Ο Γκιώνης είναι στο νούμερο 24 (από το 23 του Μαρτίου) και, θεωρητικά πάντα, διατηρείται στις θέσεις πρόκρισης για το Ρίο -αν δεν καταφέρει νωρίτερα να περάσει από το Προολυμπιακό. Ο Κρεάνγκα πήγε τον Απρίλιο στην 61η θέση από την 60η και ο Παπαγεωργίου στην 63η από την 65η. Υπολογίζεται πως βρίσκονται οριακά έξω, αλλά αν δεν κατακτήσουν κάποιο από τα 10 «εισιτήρια» του Χάλμσταντ θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν βαθμούς και να περιμένουν με πιθανότητες τον επόμενο μήνα το O.S.R..
Στην αντίστοιχη κατάταξη για τις εθνικές ομάδες των ανδρών η Ελλάδα πήγε στην 23η θέση, από την 24η του Μαρτίου. Με 213 βαθμούς είναι 1 βαθμό κάτω από την Ουκρανία και 2 πάνω από τη Λευκορωσία. Είναι θέση, που δεν εξυπηρετεί πλάνα για πρόκριση στο ομαδικό, αλλά φυσικά πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις με το Προολυμπιακό και τον προσεχή ατομικό πίνακα. Στο World Team Ranking η εθνική μας βρίσκεται στο νούμερο 17 μαζί με τη Δανία και την Ινδία, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 18.
Επιστρέφοντας στην κλασική ατομική διεθνή κατάταξη σημειώνεται ότι είχαν άνοδο και οι τρεις έφηβοι. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος μετακινήθηκε στο νούμερο 466 από το 487 του προηγούμενου μήνα, ο Γιώργος Σταματούρος στο 614 (από 647) και ο Στράτος Δαμιανής στο 734 (από 762).
Στο ranking list των γυναικών η Κατερίνα Τόλιου «κέρδισε» άλλη μία θέση και είναι στη 201η από τη 202η του Μαρτίου. Από κει και πέρα η Αγγελίνα Παπαδάκη πήγε στο νούμερο 282 (από 287), η Μαρία Χριστοφοράκη στο 314 (από 324), η Ελένη Σοφρά στο 511 (από 523), η Κωνσταντίνα Παρίδη στο 525 (από 540), η Γεωργία Χατζηλυγερούδη στο 544 (από 560) και η Έλλη Φίσερ στο 602 (από 647). Η τελευταία είχε αγωνιστεί στο διεθνές τουρνουά του Λινιάνο, στην Ιταλία, που αξιολογήθηκε για το ranking του Απριλίου. Βγήκε από τους πίνακες η νεάνιδα Ελισάβετ Τέρπου.
Στο Olympic Singles Ranking η Τόλιου είναι στα ίδια επίπεδα και βρίσκεται στο νούμερο 77. Είναι η μόνη Ελληνίδα, που έχει ελπίδα πρόκρισης κοιτώντας και τους πίνακες, όμως για να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στον καθοριστικό μήνα του Μαΐου πρέπει απαραιτήτως να μαζέψει αρκετούς βαθμούς στο Προολυμπιακό τουρνουά. Στον ίδιο πίνακα η Παπαδάκη (που έχει ανακοινώσει την αποχώρησή της από την εθνική ομάδα και δεν θα είναι στο Χάλμσταντ) είναι στο νούμερο 97 και η Χριστοφοράκη στο 107.
Τυπικά αναφέρουμε επίσης, ότι στο World Team Ranking η εθνική γυναικών εμφανίζεται πάλι στο νούμερο 39, όπως και στο Olympic Team Ranking έμεινε στο 42.
* Η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε και τους παγκόσμιους πίνακες στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες: Στους αθλητές Under 21 ο Γιάννης Σγουρόπουλος ανέβηκε στο νούμερο 186 (από 194), ο Γιώργος Σταματούρος στο 283 (από 296) και ο Στράτος Δαμιανής στο 390 (από 398). Στις αθλήτριες U21 η Κατερίνα Τόλιου πήγε στο νούμερο 69 (από 67). H Ελένη Σοφρά είναι στο 277 (από 283), η Κωνσταντίνα Παρίδη στο 290 (από 297), η Γεωργία Χατζηλυγερούδη στο 305 (από 312) και η Έλλη Φίσερ στο 354 (από 386)
* Στους πίνακες U18 των αγοριών ο Γιάννης Σγουρόπουλος μετακινήθηκε στο νούμερο 75 (από 77). Ο Γιώργος Σταματούρος βρίσκεται στο 142 και ο Στράτος Δαμιανής στο 236. Στις νεάνιδες η Ελένη Σοφρά εμφανίζεται στο 164 και η Έλλη Φίσερ στο 228.
* Στους πίνακες U15 η Έλλη Φίσερ ανέβηκε στο νούμερο 64 από το 75 του Μαρτίου.