Έκαναν το 2 στα 2 οι άνδρες, έχασαν οι γυναίκες
Με ανατροπή διπλασίασε τις νίκες της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χάλμσταντ η εθνική μας ομάδα των ανδρών. Με ήττα 3-1 από τη Σλοβενία συνέχισε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γυναικών.
Με ανατροπή διπλασίασε τις νίκες της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χάλμσταντ η εθνική μας ομάδα των ανδρών. Για τη 2η αγωνιστική στο 7ο γκρουπ της διοργάνωσης έχανε 0-2 από την Ουγγαρία και με μία νίκη από τους Παπαγεωργίου, Γκιώνη και Σγουρόπουλο κατάφερε να επικρατήσει με 3-2 και να πλησιάσει κι άλλο στον αρχικό στόχο της πρώτης 12άδας της Second Division! Επρόκειτο για μία ακόμα δυνατή αναμέτρηση με την παλιά πρωταθλήτρια κόσμου, απέναντι στην οποία η εθνική μας έχει και νίκη και ήττα τα τελευταία χρόνια.
Χθες (30/4) βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όταν κινδύνεψε να χάσει ακόμα και 3-0 (όπως απρόσμενα είχε συμβεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014), αλλά έκανε εντυπωσιακό comeback και με συνολικά πολύ καλή εμφάνιση έφτασε στη νίκη έπειτα από 3 ώρες! Αύριο αντιμετωπίζει την επικεφαλής του γκρουπ Ιταλία. Ο αγώνας αρχίζει στις 17:00 ώρα Ελλάδας, γίνεται στο τραπέζι 10.
Ο αγώνας με την Ουγγαρία άρχισε με καθυστέρηση 65 λεπτών επειδή τράβηξε σε διάρκεια το ντέρμπι της Ινδίας με την Πολωνία. Έγινε στο τραπέζι 8. Με τους Μαγυάρους να είναι 2ο φαβορί του γκρουπ και την Ελλάδα 3ο οι φίλαθλοι στη δεύτερη αίθουσα του Halmstad Arena περίμεναν κλειστό ματς κι έτσι ακριβώς εξελίχτηκε. Όταν τα πράγματα πήραν δύσκολη τροπή οι αθλητές του Κώστα Βατσακλή έβγαλαν το καλύτερό τους και πέτυχαν πανάξια την ανατροπή.
Ο Παπαγεωργίου έδειξε ξανά ότι έχει την απόλυτη ετοιμότητα ν’ αντεπεξέλθει με οποιονδήποτε αντίπαλο στο μοναδικό παιχνίδι του 3ου παίκτη. Ο Γκιώνης …ανέβασε ταχύτητα την κατάλληλη στιγμή και υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες. Ο Σγουρόπουλος κατέστησε σαφές ότι αν και στα 18 του χρόνια ακόμα έχει πλέον και την ωριμότητα και την εξυπνάδα, πέρα από την αγωνιστική αξία, ώστε να ανταπεξέρχεται σε τέτοιου επιπέδου ματς.
Η Ελλάδα αγωνίστηκε με την τριάδα της πρεμιέρας και στον πάγκο ήταν ο Τάσος Ρηνιώτης. Πρώτος στο τραπέζι μπήκε όπως και χτες ο Γιάννης Σγουρόπουλος (νούμερο 336 στην παγκόσμια κατάταξη Απριλίου) και αντιμετώπισε τον Μπέντσε Μαγιόρος (Νο 194). Έχασε 3-1, αλλά σε ματς με ασυνήθιστη εικόνα, από το οποίο μπορούσε κάλλιστα να φύγει νικητής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελευσίνιος άσος εξασφάλιζε διαφορά τουλάχιστον τριών πόντων σε κάθε σετ, ενώ είχε ισοφαρίσει σε 1-1 με ευκολία. Στην αρχή του αγώνα προηγήθηκε 5-1. Στο 3ο σετ βρέθηκε μπροστά με 5-2, στο 4ο με 6-3 κι όμως κάποια λάθη, αλλά και δυσκολίες στο σερβίς και την τακτική του αντιπάλου έφερναν γρήγορα την κάλυψη της διαφοράς. Ο Μαγιόρος πριν από λίγο καιρό κατέκτησε την πρωτιά στο World Tour της Σλοβενίας στους αγώνες κάτω των 21 ετών.
Από τη θέση 1 αγωνίστηκε αργότερα ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 67). Κοντραρίστηκε με τον Άνταμ Ζούντι (Νο 236), έκανε την προσπάθειά του για να φέρει το ματς στα ίσια, αλλά κάμφθηκε κι αυτός με 3-1 σετ. Είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, δεν κράτησε όσο ήθελε την μπάλα στο τραπέζι, ενώ την ίδια ώρα ο πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού νέων το 2013 και το 2014 ήταν σταθερός, υπομονετικός κι επιβεβαίωσε ότι οι Ούγγροι γνωρίζουν πολύ καλά την άμυνα λόγω και της παρουσίας στην εθνική του αμυντικού Άνταμ Πατάντιους. Ο αγώνας ήταν ισορροπημένος, αλλά ο Γκιώνης υστέρησε στις πιο κρίσιμες στιγμές, ενώ δεν του πήγε πολύ καλά και η επίθεση.
Ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 220) τοποθετήθηκε στην απόλυτα …γνώριμη για εκείνον θέση 3 και δεν ήταν η πρώτη φορά, που έπαιζε με το σκορ ομάδων στο 0-2. Απέναντί του είχε έναν ακόμα αξιόλογο Ούγγρο τον Τάμας Λάκατος (Νο 101), που είχε κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο στο διπλό νέων το 2013 με τον Ζούντι. Τα έδωσε όλα για να πάρει τη νίκη και να ξαναβάλει την Ελλάδα στο ματς και το κατάφερε στα πέντε σετ. Στο κρίσιμο 3ο σετ και με το σκορ στο 1-1 έχασε αρκετές ευκαιρίες για να προηγηθεί προτού αξιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό το σερβίς του και επικρατήσει στην παράταση. Στο καθοριστικό 5ο σετ είδε το αρχικό 4-1 να γίνεται 4-5 σε βάρος του και ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Οι διακυμάνσεις στο σκορ συνεχίστηκαν και τον τελευταίο λόγο είχε ο Παπαγεωργίου. Έδωσε καλές μπάλες με το κομπίνα-λάστιχο («δοντάκι» στο backhand) πήρε τις επιθέσεις του και πανηγύρισε τη νίκη από 6-8 πίσω.
Στον επόμενο επί μέρους αγώνα κοντραρίστηκαν οι πρώτοι αθλητές των δύο ομάδων. Ο Γκιώνης βελτίωσε το αγωνιστικό του πρόσωπο και επικράτησε με 3-1 του Μαγιόρος παίζοντας και περισσότερη επίθεση. Αυτή τον βοήθησε σε κρίσιμους πόντους, όπως στο 9-9 του 4ου σετ, που είχε τα σερβίς. Ικανότητες με την άμυνα έδειξε και ο Μαγιόρος, αλλά ο Έλληνας πρωταθλητής έβγαλε ποιοτικά χτυπήματα κι από τις δύο πλευρές όπως και τον απαραίτητο εγωισμό στο να μην υποστεί δεύτερη ατομική ήττα σε αγώνες του …χεριού του.
Το σκορ ομάδων μετατράπηκε σε 2-2 και πλέον είχε γυρίσει και η ψυχολογία. Στο αποφασιστικής σημασίας πέμπτο παιχνίδι ο Σγουρόπουλος αναμετρήθηκε με τον Ζούντι. Είχε πίστη και πείσμα, έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης και με την κατάλληλη ηρεμία στις δυσκολότερες στιγμές χάρισε τη νίκη στην εθνική μας με το εμφατικό 3-0.
Στο 9-9 του 1ου σετ έπαιξε εξαιρετικά ράλι κι επικράτησε στην παράταση. Στο 2ο σετ έχανε 7-10 και κατάφερε να πάρει πέντε πόντους στη σειρά με καλή υποδοχή και δυνατά σπιν! Στο 3ο σετ έκανε ιδανική αρχή με σωστές μετακινήσεις, καλή επίθεση και μπλοκ, μετά το 6-2 είδε τον αντίπαλό του να πλησιάζει στο 7-5, αλλά δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη επιστρατεύοντας και το σερβίς.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ουγγαρία-Ελλάδα 2-3:
Μπέντσε Μαγιόρος-Γιάννης Σγουρόπουλος 3-1 (11-9, 2-11, 11-7, 11-7)
Άνταμ Ζούντι-Παναγιώτης Γκιώνης 3-1 (11-7, 7-11, 11-8, 11-8)
Τάμας Λάκατος-Κώστας Παπαγεωργίου 2-3 (9-11, 11-4, 14-16, 11-8, 9-11)
Μαγιόρος-Γκιώνης 1-3 (11-7, 7-11, 8-11, 9-11)
Ζούντι-Σγουρόπουλος 0-3 (10-12, 10-12, 7-11)
Στα άλλα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής του γκρουπ G η Ιταλία διπλασίασε επίσης τις νίκες της κάμπτοντας το Εκουαδόρ με 3-2, ενώ η Σερβία ξεπέρασε την Παραγουάη με 3-0.
Λύγισε με 3-1 από τη Σλοβενία η Εθνική γυναικών
Με ήττα 3-1 από τη Σλοβενία συνέχισε τους αγώνες του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Χάλμσταντ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γυναικών. Πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του κόντρα σε μία αξιόλογη ομάδα, με την οποία δεν έχει θετική παράδοση τα τελευταία χρόνια, είχε βάσιμες πιθανότητες για νίκη, αλλά -σε αντίθεση με τη χτεσινή πολύ δύσκολη επικράτηση απέναντι στο Βέλγιο- δεν τα κατάφερε. Το ματς ήταν για τη 2η αγωνιστική στο 6ο γκρουπ της διοργάνωσης και το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα ήρθε από την Τόλιου, η οποία κιόλας έφτασε αργότερα πολύ κοντά στο να σημειώσει και δεύτερη νίκη και να ισοφαρίσει.
Η χαμένη ευκαιρία για κάτι ουσιαστικό πάντως, αφορά και στο τρίτο στη σειρά παιχνίδι όπου η Χριστοφοράκη δεν μπόρεσε να δώσει το προβάδισμα στην εθνική μας. Η προσπάθεια για πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα του γκρουπ συνεχίζεται βέβαια και αύριο περιμένουν δύο παιχνίδια τις αθλήτριες του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου. Στις 11:00 με την Τουρκία και στις 20:00 με την Αργεντινή.
Η σημερινή σύνθεση είχε μία αναγκαστική αλλαγή σε σχέση με τη χτεσινή πρεμιέρα. Η Γεωργία Ζαβιτσάνου αντιμετώπισε το πρωί πρόβλημα με τα δόντια της και πονούσε πολύ. Εσπευσμένα επισκέφτηκε το μεσημέρι οδοντίατρο και δεν ήταν σε θέση ν’ αγωνιστεί.
Η Κωνσταντίνα Παρίδη (νούμερο 545 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) άρχισε το ματς από τη θέση 2. Είχε την ψυχολογία στο καλύτερο σημείο μετά το χτεσινό ονειρεμένο ντεμπούτο της, αλλά τώρα συνάντησε πολύ δυνατή αντίπαλο και δεν μπόρεσε να την ανταγωνιστεί. Η Άλεξ Γκάλιτς (Νο 130), που φέτος ήταν συμπαίκτρια της Χριστοφοράκη στον Ολυμπιακό, έφτασε εύκολα στη νίκη με 3-0 κι έδωσε το προβάδισμα στη Σλοβενία.
Η Κατερίνα Τόλιου (Νο 154) αντιμετώπισε στη συνέχεια τη 19χρονη Άνα Τόφαντ (Νο 568) και επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της με σκορ 3-1. Δέχτηκε την ισοφάριση στην παράταση του 2ου σετ, αλλά επανήλθε άμεσα και με την κατάλληλη διάρκεια στην άμυνα έφτασε στη νίκη.
Το τρίτο στη σειρά ματς απέκτησε πάλι μεγάλη κρισιμότητα και η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 407) βρέθηκε σε αυτό, όπως και την περασμένη Τρίτη στη συνάντηση με την Αγγλία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Κοντραρίστηκε με την Αλεξάνδρα Βοβκ και δυστυχώς, όπως προ ημερών στο Σ.ΕΦ. έτσι και τώρα, κάμφθηκε με 3-1 σετ από νεαρή αθλήτρια. Η Βοβκ είναι 17 χρονών και βρίσκεται στο νούμερο 50 της παγκόσμιας κατάταξης νεανίδων. Το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες και ειδικά το 1ο και το 4ο σετ ήταν απόλυτα ισορροπημένα.
Αμέσως μετά η Τόλιου και η Γκάλιτς έδωσαν ένα ακόμα συναρπαστικό και γεμάτο θέαμα παιχνίδι. Φέτος αναμετρήθηκαν στην ελληνική Α1 και είχε επικρατήσει με 3-2 η Σλοβένα, συναντήθηκαν και στην 1η κατηγορία της Σουηδίας και είχε νικήσει στα 5 σετ η Τόλιου. Εκεί έφτασε και ο σημερινός αγώνας με την πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών να κάνει αντεπίθεση μετά το 0-2 σετ και να φτάνει μία ανάσα από την απόλυτη ανατροπή! Στο καθοριστικό 5ο σετ προηγήθηκε 4-0, μετά έσωσε κι έχασε ματς μπολ και τελικά κάμφθηκε στην παράταση για να διαμορφωθεί έτσι το τελικό 3-1 για τις Σλοβένες.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Σλοβενία-Ελλάδα 3-1:
Άλεξ Γκάλιτς-Κωνσταντίνα Παρίδη 3-0 (11-4, 11-6, 11-2)
Άνα Τόφαντ-Κατερίνα Τόλιου 1-3 (6-11, 13-11, 6-11, 7-11)
Αλεξάνδρα Βοβκ-Μαρία Χριστοφοράκη 3-1 (11-9, 5-11, 11-5, 11-8)
Γκάλιτς-Τόλιου 3-2 (11-4, 11-6, 7-11, 4-11, 13-11)
Στα άλλα ματς του 6ου γκρουπ η Τουρκία έκαμψε με 3-1 την επικεφαλής Ιταλία και το Βέλγιο με 3-2 την Αργεντινή. Η Σλοβενία και η Τουρκία έχουν από δυο νίκες και προηγούνται στη βαθμολογία.
* Περισσότερα από 15 τηλεοπτικά δίκτυα απ’ όλο τον κόσμο θα μεταδώσουν εικόνα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι 11 από την Ασία, 2 από την Ευρώπη κι από 1 από την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Ωκεανία. Για την Ευρώπη υπάρχει η γνωστή συμφωνία του Eurosport με την παγκόσμια ομοσπονδία. Οι πολύωρες μεταδόσεις (ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες) θ’ αρχίσουν το πρωί της Πέμπτης. Πέρα από το Eurosport έχει πάρει δικαιώματα μετάδοσης αγώνων και κανάλι από την Τουρκία.
* Μια κοπελίτσα μόλις 10 ετών, η Φατίμα Ντίμα Αλί είναι επικεφαλής της γυναικείας εθνικής ομάδας των Μαλδίβων, που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία! Συνοδεύεται από τη μητέρα της και δήλωσε ενθουσιασμένη για το ταξίδι και την ευκαιρία να μετάσχει στην ίδια διοργάνωση με το είδωλό της, την Κινέζα Ντινγκ Νινγκ. Τόνισε ότι άρχισε τα σπορ με την παρότρυνση του πατέρα της. Αρχικά δοκίμασε στο μπάντμιντον, όμως ήταν πολύ μικρή για ν’ ασχοληθεί κανονικά «κι έτσι αποφάσισα ν’ αγκαλιάσω την επιτραπέζια αντισφαίριση, που ήταν πιο εύκολο να την οργανώσω και μπορούσαμε να παίξουμε και στο σπίτι», συμπλήρωσε η μικρότερη αθλήτρια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.
* Οι αγώνες άρχισαν επισήμως με την φαντασμαγορική τελετή έναρξης χτες το απόγευμα, αλλά πριν από τις …πρώτες μπάλες καταγράφηκαν διάφορες δράσεις στην πόλη. Η πιο έντονη ήταν το Aerobic Table Tennis fitness. Ο Άγγλος Στιβ Ρόουε ήταν επικεφαλής, επισκέφθηκε πολλά τοπικά σχολεία και την τελευταία εβδομάδα έγιναν συνεδρίες αεροβικής γυμναστικής για πινγκ πονγκ στην υπερσύγχρονη Halmstad Arena. Ο στόχος των διοργανωτών βέβαια, ήταν παράλληλα να προσελκύσουν παιδιά ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Υπολογίστηκε ότι στην πρωτοβουλία συμμετείχαν 500 μαθητές σε περίοδο πέντε ημερών.