ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Έβαλε τους τίτλους τέλους στη μεγάλη καριέρα του ο Παπαγεωργίου!

Έβαλε τους τίτλους τέλους στη μεγάλη καριέρα του ο Παπαγεωργίου!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας πινγκ πονγκ, Κώστας Παπαγεωργίου, σε ηλικία 40 ετών ανακοίνωσε το τέλος της αθλητικής του καριέρας.

Την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα και την ενεργό δράση σε επίπεδο πρωταθλητισμού ανακοίνωσε ο Κώστας Παπαγεωργίου! Ο εμβληματικός αθλητής της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης είχε γνωστοποιήσει αρχικά την απόφασή του στα υπόλοιπα στελέχη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χάλμσταντ.

Πριν από λίγες ημέρες την έκανε γνωστή και στην ομάδα του, στη Γαλλία και σήμερα είπε κι εδώ το «αντίο» σ’ ένα ξεχωριστό σκηνικό, που του πρότεινε η διοίκηση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Παρέστη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα σε αίθουσα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ανακοίνωσε συγκινημένος την απόσυρσή του δίπλα στον προπονητή του και σε συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα.

Πέρα από κάθε αμφιβολία είναι εξέλιξη πολύ αρνητική για τη δευτεραθλήτρια Ευρώπης του 2013 και το άθλημα γενικότερα, εξέλιξη, που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ούτε ο ίδιος ο Παπαγεωργίου. Την ίδια ώρα όμως, απόφαση που ήρθε φυσιολογικά κι έπειτα από πολλή σκέψη εξαιτίας αυξημένων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Στο 40ο έτος της ηλικίας του αυτός ο αθλητής-πρότυπο, ο μεγάλος αρχηγός της εθνικής ομάδας και 8 φορές πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών, αποφάσισε να ρίξει το βάρος σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς της ζωής του, διαπίστωσε ότι δεν θα έχει πλέον τη χρονική δυνατότητα να προπονείται επαρκώς κι έκρινε ότι είναι προτιμότερο να σταματήσει και τη διεθνή καριέρα και τον πρωταθλητισμό. Αποχωρεί έπειτα από 20 συναπτά έτη στην εθνική ομάδα ανδρών κι έχοντας βάλει τη σφραγίδα του στο άθλημα, ειδικά από τη δεκαετία του 2000 έως σήμερα.

ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

«Το αποφάσισα τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες. Το συζήτησα με τους συνεργάτες μου στο γραφείο και με την οικογένειά μου. Η ιδέα άρχισε να μπαίνει φέτος στο κεφάλι μου λόγω των συνθηκών. Είδα την κούραση από τους αγώνες και τα ταξίδια, είδα πόσο μου λείπει η οικογένειά μου, που μεγάλωσε με τον ερχομό της κόρης μου είδα κι ότι τα πράγματα στη δουλειά πάνε καλά, δόξα τω Θεώ. Διαπίστωσα ότι έχω αυξημένες υποχρεώσεις κι έτσι πήρα τη δύσκολη απόφαση. Ήταν υπέροχα τα χρόνια στην εθνική ομάδα, φεύγω γεμάτος απ’ όσα πέτυχα και όσα έζησα», τόνισε ο Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του πριν από τη μίνι τελετή και συνέχισε: «Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει, αφού για 25 χρόνια κάνω φουλ πρωταθλητισμό. Πιστεύω ότι κάλλιστα θα μπορούσα να συνεχίσω για κάποια χρόνια στο ίδιο έστω επίπεδο, ωστόσο ήταν η πρώτη χρονιά, που άρχισα να σκέφτομαι ν’ αποσυρθώ. Το σκεπτικό μου είναι ότι από τη στιγμή που δεν μπορώ να συνεχίσω στην εθνική ομάδα και στη Γαλλία δεν μου κάνει αίσθηση να προπονούμαι μόνο για μία ομάδα στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστώ γι’ αυτήν. Και οι λόγοι που σταματώ είναι από τη μια επαγγελματικοί και από την άλλη η οικογένειά μου. Δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την αγωνιστική μου απόδοση ή πιθανώς με κάποια αρνητικά αποτελέσματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Απόφοιτος του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το τμήμα πολιτικών μηχανικών ο Παπαγεωργίου εργάζεται χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση και φυσικά ήταν ήδη δύσκολος ο συνδυασμός της επαγγελματικής δραστηριότητας και της οικογένειας με τον πρωταθλητισμό. «Θέλω να προχωρήσω κάτι άλλο στη ζωή μου επαγγελματικά κι άλλωστε, όπως ξέρουν οι περισσότεροι, κάνω τη δουλειά παράλληλα με τις προπονήσεις στην εθνική ομάδα. Είναι αρκετά καλή δουλειά και εξελίξιμη και εφόσον δεν μπορώ να συνεχίσω τον πρωταθλητισμό με τα ίδια δεδομένα και να είμαι όπως θέλω εγώ, προτιμώ να μην παίζω καθόλου. Στη Γαλλία ήταν πρόκληση για μένα η φετινή χρονιά γιατί περιλάμβανε πολλά παιχνίδια και τα πήγα καλά. Πρόσφερα νίκες στην Ιστρ, ήμουν απόλυτα ανταγωνιστικός και απόδειξη ότι η ομάδα μού έκανε πρόταση να με κρατήσει έναν ακόμα χρόνο. Το πλάνο μου για την προσεχή αγωνιστική περίοδο είναι να μην αγωνιστώ καθόλου. Για τα επόμενα χρόνια δεν ξέρω αν θα βρω τη διάθεση να πάω σε κάποιο σωματείο και ν’ αγωνίζομαι για την προσωπική μου ευχαρίστηση, πάντως όταν σταματάς τον πρωταθλητισμό δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις σε διαφορετικά δεδομένα. Θέλεις να είσαι πάντα ανταγωνιστικός και πιστεύω ότι θα με στεναχωρεί αν παίζω και δεν μπορώ να αποδώσω στον βαθμό που μπορώ. Δεν θα το ευχαριστιέμαι το ίδιο».

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α.

Η μίνι τελετή για την ανακοίνωση αποχώρησης από τον Παπαγεωργίου έγινε στην αίθουσα της ολομέλειας της Ε.Ο.Ε. και σε κλίμα συγκίνησης. Παρέστησαν εννέα μέλη από το διοικητικό συμβούλιο κι ακόμα οι διεθνείς αθλητές Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Τάσος Ρηνιώτης, Γιάννης Σγουρόπουλος και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και γενικός γραμματέας της Ε.Ο.Ε Μανώλης Κολυμπάδης έδωσε γρήγορα τον λόγο στον αρχηγό της εθνικής ομάδας, ο οποίος γνωστοποίησε στο συμβούλιο την απόσυρση από την ενεργό δράση σε επίπεδο πρωταθλητισμού. «Κάποια στιγμή θα ερχόταν αυτή η ώρα, νομίζω είναι καλή η στιγμή να σταματήσω και να κάνω κι άλλα πράγματα στη ζωή μου», είπε με φυσιολογικό κόμπιασμα στη φωνή του ο αθλητής και δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα των στελεχών της διοίκησης.

Ο επικεφαλής της διοίκησης τόνισε ότι η συνεδρίαση είχε σκοπό να πει το συμβολικό «αντίο» στον Παπαγεωργίου σ’ έναν ιστορικό χώρο και να του αποδώσει ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Στην τελετή απονομής επάθλων της ομοσπονδίας θ’ ακολουθήσει ειδική βράβευση. Επισήμανε επίσης, ότι «ένας άνθρωπος σαν τον Κώστα δεν μπορεί έτσι εύκολα να πάψει να ασχολείται με το άθλημα» κι έκανε και μία ευχή για το κοντινό μέλλον «να ενδιαφερθεί για την αξιοποίησή του και σε διοικητικό επίπεδο γιατί αυτή είναι εξέλιξη φυσιολογική για έναν αθλητή».

Ο Μανώλης Κολυμπάδης είχε και πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρωταθλητή και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του σε αρκετές στιγμές της ομιλίας του. Τα σημαντικότερα σημεία ήταν τα εξής:

- «Η ανακοίνωση της απόφασής του να σταματήσει έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Παρά το φυσιολογικό ότι όλα έχουν μία αρχή κι ένα τέλος, δεν το πήρα τόσο σοβαρά όταν μας το είπε στη Σουηδία. Αργότερα που το επεξεργάστηκα όμως, ένιωσα ένα δέος διότι και ο Κώστας είχε ανεκτίμητη προσφορά στο άθλημα, ήταν ο καλύτερος …τρίτος στην Ευρώπη (σ.σ. αθλητής που τοποθετείται στη θέση 3 της ομάδας), όπως λέγαμε μετά την επιτυχία στο Ευρωπαϊκό του 2013 και παράλληλα έκανε αφανή δουλειά σε στιγμές έντασης και ως αρχηγός της εθνικής ομάδας. Είναι απόφαση του αθλητή, του επιστήμονα, του οικογενειάρχη καθόλα σεβαστή κι έχει να κάνει με προσωπικές επιλογές».

- «Η ομοσπονδία θ’ αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κενό τόσο στη θέση του αρχηγού όσο και αγωνιστικό. Βεβαίως, είναι ορθό το ουδείς αναντικατάστατος, όμως για ν’ αντικατασταθούν κάποιοι θέλει κόπο και πολύ χρόνο. Με το σημερινό υλικό της εθνικής και τον αειθαλή Καλλίνικο να βοηθάει πάντα αγωνιστικά εύχομαι να βρεθεί σύντομα ο αθλητής εκείνος που και θα έχει ικανότητες ως αρχηγός και θα μπορεί ν’ ακολουθήσει σε απόδοση τον Παπαγεωργίου, με τον οποίο απολαύσαμε και γιορτάσαμε ανεπανάληπτες επιτυχίες».

- «Με την απόφασή του στέλνει παράλληλα ένα μήνυμα ο Κώστας και σε μας που κατέχουμε αξιώματα, να ξέρουμε πότε να σταματάμε. Πρέπει να φεύγεις και ν’ αφήνεις πίσω την καλύτερη εικόνα και όχι άσχημες εντυπώσεις στην καμπή σου. Προσωπικά θα ήθελα να τερματίσω μαζί με τον Κώστα, αλλά δεν μου έκανε το χατίρι. Τέτοιοι αθλητές αποτελούν παράδειγμα για τους νέους διότι διδάσκουν ήθος, αγωνιστικό πνεύμα και άμιλλα»

«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό διότι έζησα ανεπανάληπτες στιγμές με τον Κώστα και δεν θα ξεχάσω ποτέ πως όταν νίκησε τον κρίσιμο αγώνα του στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013, γύρισε στην εξέδρα και με έδειξε».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θέλησε ν’ απονείμει προσωπικό και συμβολικό δώρο στον Κώστα Παπαγεωργίου. Είχε σε πλακέτα πανηγυρική φωτό με τους δυο τους από την Πορτογαλία κι έγραψε: «Στον αρχηγό της καρδιάς μας. Σε ευχαριστώ για τις πολλές, τις ανείπωτες συγκινήσεις που μου χάρισες».

Αμέσως μετά ο Βατσακλής και οι τέσσερις παρόντες αθλητές της εθνικής ομάδας πρόσφεραν στον δικό τους «Πάπα» μία υπέροχη ανθοδέσμη. Όταν σταμάτησε το παρατεταμένο χειροκρότημα ο ομοσπονδιακός προπονητής εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον αθλητή κι αισθάνθηκε δικαιωμένος, που τον έχρισε αρχηγό της ομάδας το 2009 μετά την έλευσή του στον πάγκο και συμπλήρωσε με δόση χιούμορ: «Ο Κώστας πήρε μία ώριμη απόφαση γιατί πάντα τέτοιες παίρνει. Είναι σημαντικό το ότι σταματά γερός και σε πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Είπε ότι τώρα σταματάει γενικά την ενεργό δράση, αλλά να ξέρετε, επειδή θα κλείσει τα 40, τον ετοιμάζω από τώρα για του χρόνου να παίζει μαζί μου με τους βετεράνους».

Ο Παπαγεωργίου συγκινημένος ευχαρίστησε τον Μανώλη Κολυμπάδη, τους διοικούντες, τους συνεργάτες στην εθνική ομάδα, όλους τους συναθλητές του «και κυρίως τον Παναγιώτη και τον Καλλίνικο, διότι εκείνοι με έκαναν τον καλύτερο τρίτο, όπως είπατε. Νικούσαν οι συμπαίκτες μου και οι αντίπαλοι φοβόντουσαν μήπως τυχόν κάνω κι εγώ καμία νίκη (χαμογέλασε). Ένα παιχνίδι έχουμε χάσει, από αυτά στα οποία έβγαζα νίκη. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2016 στη Μαλαισία από την Τσεχία. Όλες τις άλλες φορές όταν σημείωνα νίκη εγώ, έφτανε στην τελική επικράτηση και η ομάδα».

ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Παπαγεωργίου γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1979. Μεγάλωσε στο Ηράκλειο και άρχισε τυχαία την επιτραπέζια αντισφαίριση όταν τελείωσε την 5η δημοτικού, στον Α.Π.Ο. Ηρακλής Ηρακλείου Αττικής. Προπονητή τότε είχε τον Νίκο Στεφανάκη, οποίος και το ταλέντο του καλλιέργησε και του μετέδωσε την αγάπη για το άθλημα. Όταν ολοκλήρωσε και την εφηβική κατηγορία έκανε αλλαγή στο παιχνίδι του, που αποδείχτηκε καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή του. Με την παρότρυνση του τότε προπονητή του στον Ηρακλή Γιώργου Καρύτσα έβαλε κομπίνα-λάστιχο στο backhand (το λεγόμενο «δοντάκι»). Όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, αυτό τον βοήθησε να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και γενικά ο Καρύτσας συνέβαλε πολύ στην αγωνιστική του πρόοδο. Φυσικά πήρε πράγματα κι από τον Νίκο Κωστόπουλο, τον επί σειρά ετών προπονητή του στην εθνική ομάδα.

Ήταν μέλος των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων από την κατηγορία των παίδων. Πήρε μέρος σε 1 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ως παις και σε 3 ως έφηβος. Επί 20 ολόκληρα χρόνια πρόσφερε σταθερά τις υπηρεσίες του στην εθνική ανδρών! Έκανε ντεμπούτο το 1999 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στο Αϊντχόβεν κι από τότε αγωνίζεται ανελλιπώς στα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα με εξαίρεση μόνο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού του 2000 στη Μαλαισία!

Το 2009, με την έλευση του νέου ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Βατσακλή, έγινε αρχηγός της εθνικής ομάδας. «Και ουσιαστικά τότε άρχισε η καριέρα μου στην εθνική», θα πει με έμφαση. «Τότε έγινα βασικός, τα επόμενα χρόνια ήταν τα καλύτερα και ευχαριστήθηκα και την επιτραπέζια αντισφαίριση». Συνέβαλε τα μέγιστα στην ιστορική επιτυχία με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου της εθνικής ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013 και αναμφίβολα έζησε στο Σβέσατ την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του. Στο εξωτερικό είχε επίσης χάλκινο μετάλλιο στο απλό ανδρών στους Βαλκανικούς Αγώνες του 2001, ασημένιο στο διπλό νέων στους Βαλκανικούς του 1995, ασημένιο στο διπλό ανδρών στο διεθνές ανοικτό πρωτάθλημα Σλοβενίας το 2001 και χάλκινο στο απλό ανδρών στο όπεν της Βουλγαρίας το 2009.

Ο Ολυμπιακός έγινε το δεύτερο σωματείο, στο οποίο έκανε αθλητικό δελτίο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για χρόνια και στον Α.Σ. Πέρα Αθηνών κι ευτύχησε να πανηγυρίσει και με τους δύο συλλόγους Πρωταθλήματα και Κύπελλα Ελλάδας. Το 2001 έκανε το βήμα εκτός συνόρων πηγαίνοντας στη γερμανική Ραμστάιν και την Μπουντεσλίγκα 2. Αγωνίστηκε εκεί δύο χρόνια και όλες οι άλλες σεζόν στο εξωτερικό ήταν με σωματεία της Γαλλίας. Έζησε και τη σπουδαία εμπειρία της 1ης κατηγορίας με δύο γαλλικά κλαμπ και φέτος φυσικά κατάφερε να προχωρήσει με την Ιστρ μέχρι τα ημιτελικά του E.T.T.U. Cup. Σε προσωπικό επίπεδο, ανάμεσα στα πολλά σπουδαία αποτελέσματά του στη διεθνή σκηνή, ξεχωρίζουν η νίκη με 4-3 σετ εναντίον του κορυφαίου κατά πολλούς πινγκπονίστα όλων των εποχών, του Σουηδού Γιαν Όβε Βάλντνερ, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικού του 2003 και την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, η νίκη με 3-2 απέναντι στον Κέντα Ματσουντάιρα στην ιστορική επικράτηση της Ελλάδας εναντίον της Ιαπωνίας μέσα στο Τόκιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού του 2013, όπως και οι διαδοχικές νίκες του στη 16άδα, τα προημιτελικά και τα ημιτελικά του Σβέσατ το 2013 (κόντρα στον Τσέχο Πετρ Κόρμπελ, τον Πορτογάλο Τιάγκο Απολόνια και τον Λευκορώσο Εβγένι Τσετίνινε), που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στο να μετάσχει για πρώτη φορά η εθνική μας σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος!

Σε ατομικό επίπεδο στην Ελλάδα ο Παπαγεωργίου έχει γράψει τον θρύλο του με τους πανελλήνιους τίτλους στο απλό ανδρών. Μπορεί στις κατηγορίες παίδων και νέων να του έλειπε η πανελλήνια πρωτιά σε αυτό το αγώνισμα, αλλά στους άνδρες ήταν για χρόνια ο απόλυτος κυρίαρχος. Συνολικά 8 φορές έφτασε σε αυτό το χρυσό μετάλλιο. Συνεχόμενες από το 2010 έως το 2016, η πρώτη το 2005, ενώ από το 2010 έως το 2015 επικρατούσε με σκορ 4-0 σε όλους τους τελικούς! Για πολλά χρόνια ήταν συνεχώς νούμερο 1 στον πίνακα αξιολόγησης ανδρών κι επίσης για πολύ καιρό αήττητος σε νοκ άουτ αγώνες. Αναδείχτηκε επίσης δύο φορές νικητής στο ατομικό πρωτάθλημα Τοπ 8 (2010 και 2011). Και βέβαια έχει πανελλήνιους τίτλους σε όλα τα ατομικά αγωνίσματα και στις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά, έχει ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι.

* Ο Παπαγεωργίου θα δώσει την άλλη βδομάδα τον τελευταίο αγώνα του (μέχρι βεβαίως, ν’ αποφασίσει κάποια στιγμή να παίξει ξανά…) και θα είναι στη Γαλλία με την Ιστρ για το φινάλε του πρωταθλήματος. Προ ημερών μετείχε στη 17η αγωνιστική της Pro A όταν η Ιστρ υποδέχτηκε τη Βιλνέβ. Η ομάδα κάμφθηκε με 3-2 και είναι στη 8η θέση της κατάταξης με 30 βαθμούς. Ο Παπαγεωργίου αγωνίστηκε τελευταία φορά σε εντός έδρας ματς της ομάδας του και ήθελε πολύ να ολοκληρώσει με κάποια νίκη. Τελικά στα δύο ντέρμπι, που έδωσε με εξαιρετικούς Γάλλους αθλητές, λύγισε με 3-2 και οριακή διαφορά στο 5ο σετ! Πρώτα από τον Αντουάν Χασάρ και μετά από τον Αντριέν Ματενέ.

ΠΗΓΗ: Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ