Στο Νο50 της παγκόσμιας κατάταξης ο Γκιώνης τον Μάιο
Επέστρεψε στους πρώτους 50 της παγκόσμιας κατάταξης στην επιτραπέζια αντισφαίριση ο Παναγιώτης Γκιώνης κι έχει 7.134 βαθμούς από τους 6.344 του προηγούμενου μήνα.
Επέστρεψε στους πρώτους 50 της παγκόσμιας κατάταξης στην επιτραπέζια αντισφαίριση ο Παναγιώτης Γκιώνης. Από τον περασμένο Ιανουάριο, που οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης από τη διεθνή ομοσπονδία (I.T.T.F.) τον πήγαν αρκετά πίσω, είχε γίνει βασική του επιδίωξη να επανέλθει σε αντιπροσωπευτικές για την αξία του θέσεις. Τώρα πλησίασε κι άλλο σε αυτόν τον στόχο, καθώς στο ranking list ανδρών του Μαΐου μετακινήθηκε στο νούμερο 50 από το 67 του περασμένου μήνα.
Τον ωφέλησε κυρίως η πρωτιά, που κατέκτησε στο απλό του κροατικού όπεν κι εμφανίζει 780 βαθμούς περισσότερους από τον Απρίλιο. Από κει και πέρα, συνολικά οκτώ αθλητές κι αθλήτριες είχαν συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χάλμσταντ, άλλοι βοηθήθηκαν βαθμολογικά κι άλλοι όχι. Για παράδειγμα, η Γεωργία Ζαβιτσάνου και η Κωνσταντίνα Παρίδη βρέθηκαν πάνω από 100 θέσεις ψηλότερα. Πολύ σύντομα θα εκδοθούν και οι νέοι πίνακες αξιολόγησης για το ομαδικό, αλλά και τις μικρές ηλικίες, που επίσης ενδιαφέρουν ζωηρά την ελληνική πλευρά.
Στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών ο Γκιώνης κάτι «κέρδιζε» σταθερά τους τελευταίους μήνες, ώσπου πέτυχε άλμα μετά το δεύτερο σερί τρόπαιο στο Ζάγκρεμπ. Ο πολύπειρος αμυντικός πήγε 17 θέσεις πιο ψηλά κι έχει 7.134 βαθμούς από τους 6.344 του προηγούμενου μήνα. Φυσικά εξασφάλισε βαθμούς κι από τα αποτελέσματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Από τους υπόλοιπους αθλητές, που αγωνίστηκαν στη σουηδική πόλη, σημείωσαν άνοδο ο Τάσος Ρηνιώτης και ο Γιάννης Σγουρόπουλος. Ο πρώτος βρέθηκε στο νούμερο 255 (από 281) και ο δεύτερος στο 258 (από 336). O Σγουρόπουλος βέβαια (που έχει γενέθλια σήμερα και κλείνει τα 18 του χρόνια), είχε τον Απρίλιο και την εξαιρετική πορεία στο όπεν του Βελγίου, όπου κατέκτησε την 1η θέση σε απλό και ομαδικό νέων.
Πτώση παρουσίασε ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο οποίος πήγε στο 226 από το 220 του προηγούμενου πίνακα. Πιο κάτω ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος μετακινήθηκε στο 580 (από 653), ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στο 890 (από 1.025) και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα στο 891 (από 1.026). Έξω από τον πίνακα βγήκε ο Γιώργος Σταματούρος.
Στη διεθνή κατάταξη των γυναικών η Κατερίνα Τόλιου δεν είχε όφελος μετά τους αγώνες της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οπισθοχώρησε στο νούμερο 170 (από 154) κι έχασε 215 βαθμούς (2.355 τώρα από 2.570). Αντίθετα, πολλές θέσεις πιο ψηλά βρέθηκαν μετά το Χάλμσταντ η Γεωργία Ζαβιτσάνου και η Κωνσταντίνα Παρίδη. Η Ζαβιτσάνου, που συμπλήρωσε δύο χρόνια αγώνων με την εθνική γυναικών, ανέβηκε στο νούμερο 403 (από 538). Η Παρίδη, η οποία έκανε στη Σουηδία το ντεμπούτο της σε κορυφαία διοργάνωση, αναρριχήθηκε στο νούμερο 416 (από 545). Η Μαρία Χριστοφοράκη, που επίσης αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, έπεσε στο 471 (από 407). Τέλος, η νεάνιδα Ιωάννα Γερασιμάτου είναι στο 657 (από 771), ενώ δεν εμφανίζονται πλέον στον πίνακα η Αγγελίνα Παπαδάκη και η Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα.
ΣΤΟ ΟΠΕΝ Α.ΜΕ.Α. ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΜΟΥΧΘΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΣ
Δραστηριότητα στο εξωτερικό υπάρχει αυτές τις ημέρες και για τους αθλητές με αναπηρίες. Οι πρωταθλητές Ελλάδας Γιώργος Μουχθής και Αλέξανδρος Διακουμάκος αναχώρησαν το μεσημέρι για τη Σλοβενία, όπου αύριο αρχίζει το καθιερωμένο όπεν της χώρας. Θα γίνει στην πόλη Λάσκο, θα διαρκέσει μέχρι το προσεχές Σάββατο και είναι το 15ο στην ιστορία. Είναι φυσικά στο καλεντάρι του Para Table Tennis της I.T.T.F. και περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του απλού και του ομαδικού.
Ο Μουχθής αγωνίζεται στην πρώτη κλάση των ορθίων, την 6. Στο ομαδικό θα συνεργαστεί άλλη μια φορά με τον Ρουμάνο Μπόμπι Σιμιόν. Ο Διακουμάκος είναι στην τελευταία κλάση των ορθίων, τη 10. Συμπαίκτη για να συγκροτήσει ομάδα θ' αναζητήσει επί τόπου.