ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Θετικό τεστ με Κίνα για τους άνδρες στο φυσιολογικό 0-3 της πρεμιέρας

Θετικό τεστ με Κίνα για τους άνδρες στο φυσιολογικό 0-3 της πρεμιέρας

Αυτό που είχε ως βασικό ζητούμενο στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος απέναντι στην ασυναγώνιστη Κίνα, το πέτυχε η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών, δηλαδή να εμφανίσει αξιόλογη αγωνιστική εικόνα

Αυτό ακριβώς, που είχε ως βασικό ζητούμενο στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος απέναντι στην ασυναγώνιστη Κίνα, το πέτυχε η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών. Να εμφανίσει αξιόλογη αγωνιστική εικόνα και να κάνει καλό τεστ ενόψει της δύσκολης συνέχειας, όπου και θα κριθεί η είσοδός της στην πρώτη 12άδα του κόσμου από το γκρουπ Α της Championship Division.

Ανεξάρτητα από τη φυσιολογική ήττα με 3-0 στάθηκε θαυμάσια και ζήτησε πράγματα σε όλα τα επί μέρους ματς. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και πλησίασε στην κατάκτηση σετ ο νεαρός Σγουρόπουλος, που έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, τότε το συνολικό αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικό για τον Κώστα Βατσακλή και τους αθλητές του. Στο τέλος του αγώνα μάλιστα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός δέχτηκε συγχαρητήρια ειδικά για τον 16άχρονο πρωταθλητή από τον ομόλογό του της Κίνας και μεγάλη δόξα του αθλήματος Λιου Γκουολιάνγκ!

Η χρησιμοποίηση του Σγουρόπουλου ήταν η είδηση για την ελληνική πλευρά στην εναρκτήρια αναμέτρηση στην Κουάλα Λουμπούρ. Ο 3ος νικητής του Ευρωπαϊκού Τοπ 10 των παίδων μπήκε κιόλας στη θέση 1 και πραγματοποίησε ένα ακόμα όνειρό του, που ήταν να παίξει με τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή Ζανγκ Τζικέ! Στον πάγκο κάθισε ο Κώστας Παπαγεωργίου. Η τριάδα των Κρεάνγκα, Γκιώνη, Σγουρόπουλου κοίταξε στα μάτια τους αχτύπητους παγκόσμιους πρωταθλητές, πήρε συνολικά 2 σετ και είχε την ευκαιρία τουλάχιστον για τα διπλάσια. Στις τέσσερις αναμετρήσεις με σκορ 3-0, που έχει δώσει απέναντί τους τα τελευταία χρόνια, πρώτη φορά «τραβάει» τόσο πολύ τη διάρκεια (1 ώρα και 55 λεπτά) και όλοι όσοι κινούνται στο άθλημα γνωρίζουν καλά ότι ακόμα και αυτό το στοιχείο μπορεί να υπολογιστεί θετικά για μία ομάδα…

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Κάναμε πολύ δυνατή προπόνηση κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκη. Πρώτη φορά δώσαμε τόσο «κλειστό» παιχνίδι μαζί της. Τα παιδιά πήγαν εξαιρετικά απέναντι στους καλύτερους παίκτες του κόσμου, ευχαριστήθηκαν τον αγώνα κι έκαναν θετικό τεστ. Μετά το τέλος του αγώνα ήρθε να με χαιρετήσει ο προπονητής της εθνικής Κίνας Λιου Γκουολιάνγκ και μου έδωσε συγχαρητήρια ειδικά για τον Σγουρόπουλο», δήλωσε ο Κώστας Βατσακλής, που μετά το ματς είχε την ευκαιρία με τους αθλητές του να δουν για λίγο την αναμέτρηση της Κορέας με την Ταϊπέι, οι οποίοι είναι στους προσεχείς αντιπάλους.

Πρώτος από ελληνικής πλευράς αγωνίστηκε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 97 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) και αντιμετώπισε τον σπουδαίο Σου Σιν (Νο 3). Μπήκε πολύ δυνατά, αιφνιδίασε τον αριστερόχειρα με το ασιατικό πιάσιμο και στο 1ο σετ κυριάρχησε. Στη συνέχεια ο Σου Σιν πέρασε το παιχνίδι του και επικράτησε με 3-1, πάντως ο Κρεάνγκα είχε καλή απόδοση και στα υπόλοιπα σετ και τα πάλεψε όλα. Πέρα από τις κορυφαίες διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο, ο Σου είναι παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011 στο διπλό ανδρών, πρωταθλητής Ασίας στο ίδιο αγώνισμα το 2009, νικητής των Ασιατικών Αγώνων στο διπλό μικτό το 2010 και νικητής του τελικού των World Tour στο απλό ανδρών το 2012.

Αμέσως μετά έζησε την ιδιαίτερη στιγμή του ο Γιάννης Σγουρόπουλος (Νο 525)! Κάθε ντεμπούτο σε κορυφαία διοργάνωση είναι ξεχωριστό αλλά αυτό με την Κίνα είναι για να το …κρατήσει σε βίντεο. Μπήκε στο τραπέζι για να συναντήσει έναν από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, τον καταπληκτικό Ζανγκ Τζικέ, που βρίσκεται στο μικρό κλαμπ των παικτών με όλους τους κορυφαίους τίτλους στο άθλημα. Έχασε φυσιολογικά με 3-0, αλλά το θέμα είναι ότι πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, έπαιξε με θάρρος και αποφασιστικότητα κι έφτασε δύο φορές πολύ κοντά στο να πάρει σετ!!! Στο 2ο προηγήθηκε 10-6 και στο 3ο 10-7, αλλά βιάστηκε κάποιες στιγμές να τελειώσει το σετ, ενώ φυσικά είχε τις λύσεις και ο σπουδαίος Ασιάτης. Μεταξύ πολλών άλλων επιτυχιών, ο Ζανγκ (Νο 4) είναι «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2012 σε απλό και ομαδικό, αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής του απλού ανδρών το 2011 και το 2013 και νικητής του ατομικού Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2011 και το 2014.

Στη θέση 3 τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 22) και τέσταρε την αγωνιστική του κατάσταση κόντρα στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης ανδρών, τον 19χρονο Φαν Ζεντόνγκ. Άρχισε καλά, είχε δύο σετ μπολ (10-8), όμως δεν αξιοποίησε το προβάδισμα. Ήταν απόλυτα ανταγωνιστικός και στα άλλα σετ, έφερε σε δύσκολη θέση τον δεξιόχειρα Ασιάτη (με το ευρωπαϊκό πιάσιμο στη ρακέτα) βγάζοντας ποιοτικές άμυνες και επιθέσεις και τελικά κάμφθηκε με 3-1. Στο 2ο σετ λύγισε ξανά στην παράταση, ενώ πήρε εκείνος οριακά το 3ο. Ο Φαν είναι 1ος Ολυμπιονίκης στο απλό νέων το 2012 και παγκόσμιος πρωταθλητής στο ίδιο αγώνισμα το 2012.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Κίνα-Ελλάδα 3-0:

Σου Σιν-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-1 (3-11, 11-7, 11-8, 11-8)

Ζανγκ Τζικέ-Γιάννης Σγουρόπουλος 3-0 (11-4, 12-10, 12-10)

Φαν Ζεντόνγκ-Παναγιώτης Γκιώνης 3-1 (12-10, 12-10, 9-11, 11-7)

Αύριο είναι η πιο κρίσιμη μέρα για την εθνική ανδρών. Στις 04:00 ώρα Ελλάδας (10:00 τοπική) αντιμετωπίζει την Αυστρία και στις 16:30 την Τσεχία. Το ιδανικό στην προσπάθειά της να πλασαριστεί στην πρώτη 3άδα του γκρουπ και να προκριθεί στις θέσεις 1-12 θα ήταν οι δύο νίκες. Το απολύτως απαραίτητο όμως, είναι η νίκη επί της Τσεχίας, καθώς η Αυστρία προέρχεται από τον ευρωπαϊκό τίτλο και παρουσιάζεται πολύ δυνατή. Σήμερα έπαιξε με Γκάρντος, Φέγκερλ και Σλάγκερ στην τριάδα και κατέβαλλε την Τσεχία με 3-0 χωρίς να χάσει σετ…

* Πρεμιέρα στο κορυφαίο event σήμερα και θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει παρουσία και σε οργανωτικό επίπεδο. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού έχει τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται στο team των competition managers της διοργάνωσης ο υπεύθυνος μηχανογράφησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Δημοσθένης Μεσσήνης επιλεγμένος από τη διεθνή ομοσπονδία (I.T.T.F.).

Το σύστημα διεξαγωγής

Η Championship και η Second Division έχουν από 24 εθνικές ομάδες. Σε άνδρες και γυναίκες σχηματίστηκαν 4 γκρουπ των 6, όπου όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους με το σύστημα «ένας προς όλους» και δίνουν από 5 ματς. Οι 3 πρώτες ομάδες των γκρουπ προχωρούν σε ταμπλό των «16» για τις θέσεις 1-12. Οι 4 νικήτριες ομάδες των γκρουπ θα έχουν bye στον 1ο γύρο και θα περάσουν απευθείας στα προημιτελικά του πρωταθλήματος. Θα προκύψουν ζευγάρια για όσες τερματίσουν στις θέσεις 2 και 3 των γκρουπ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα γίνει ταμπλό για τις θέσεις 13-24, στο οποίο θα συνεχίσουν οι ομάδες, που θα βρεθούν στις 3 τελευταίες θέσεις των γκρουπ (4η, 5η και 6η). Ανάλογο είναι το σύστημα και για τη 2η κατηγορία της διοργάνωσης. Οι 3 πρώτες ομάδες των γκρουπ θα πάνε σε προοδευτικό νοκ άουτ για τις θέσεις 25-36 και οι 3 τελευταίες για τις θέσεις 37-48.

Όπως αναφέρει το σύστημα των αγώνων οι ομάδες, που θα τερματίσουν μέσα στις 16 πρώτες θέσεις της Championship, εξασφαλίζουν άμεσα τη συμμετοχή τους και στην 1η κατηγορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2018. Για να συμπληρωθούν οι 24 θέσεις θα μετρήσει στην πάροδο του χρόνου το World Team Ranking. Οι δύο πρώτες ομάδες της Second (θέσεις 25-26 της διοργάνωσης) ανεβαίνουν στην κορυφαία κατηγορία. Οι υπόλοιπες 14 διασφαλίζουν ότι θα είναι τουλάχιστον στην ίδια κατηγορία το 2018 και γενικά θα μετρήσει κι εδώ, δύο χρόνια μετά, η παγκόσμια κατάταξη ομαδικού. Κάθε χώρα θα δώσει στη Μαλαισία το λιγότερο 6 αγώνες. Αυτοί θα κρίνονται υπέρ της ομάδας που φτάνει πρώτη στις 3 νίκες.

* Κακές είναι οι συνθήκες στον δεύτερο χώρο των αγώνων, εκεί όπου θα παίξει η εθνική μας ομάδα των γυναικών και γενικά οι κατηγορίες από τη 2η έως την 4η. Το γυμναστήριο είναι με τέντα, το δάπεδο έχει μικρή κλίση κι έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες! Οι ξένες αποστολές επισήμαναν την άσχημη εικόνα και διατύπωσαν παράπονα. Γενικά το Malawati Stadium είναι παλιά εγκατάσταση.

* Στην Κουάλα Λουμπούρ είχε διεξαχθεί και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού το 2000. Ήταν τότε, που πανηγύρισε τελευταία φορά χρυσό μετάλλιο ευρωπαϊκή χώρα. Η Σουηδία είχε κατακτήσει τον 5ο συνολικά τίτλο της με τους Γιαν Όβε Βάλντνερ, Γιόργκεν Πέρσον, Πίτερ Κάρλσον και Φρέντρικ Χάκανσον (αναπληρωματικός). Στον αξέχαστο τελικό είχε επικρατήσει 3-2 της Κίνας (Λιου Γκουολιάνγκ, Κονγκ Λινγκουί, Λιου Γκουοζένγκ και αναπληρωματικός ο Μα Λιν). Από τότε οι Κινέζοι σηκώνουν μονίμως το τρόπαιο, ενώ στις γυναίκες κυριαρχούν από το 1993 με εξαίρεση την έκπληξη του 2010 στη Μόσχα όταν αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου η Σιγκαπούρη!

* Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας έχει 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες κατοίκους. Το Malawati Stadium, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες, έχει χωρητικότητα 10.000 θεατών κι έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά αθλήματα, επιδείξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

* Δεν προβλέπεται ζωντανή μετάδοση των εναρκτήριων αγώνων των εθνικών μας ομάδων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι άνδρες αγωνίζονται στο τραπέζι 5, οι γυναίκες στο 14 και σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει ανακοινώσει για αύριο το διαδικτυακό itTV.com, εκτός από τα 4 πρώτα τραπέζια στην κύρια αίθουσα για τη Championship Division, θα καλυφθούν και αγώνες από τα τραπέζια 10, 11, 22 και 23 από τη δεύτερη αίθουσα. Στη διεύθυνση http://www.ittf.com/itTV/ μπορείτε να βρίσκετε το πρόγραμμα και τις μεταδόσεις.

* Η Ελλάδα έχει την ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, από αυτές που παίρνουν μέρος στην 1η κατηγορία των ανδρών, όπως ανακοίνωσε η I.T.T.F.. Παρά την παρουσία του Σγουρόπουλου έχει μ.ο. τα 33.18 χρόνια. Η νεότερη είναι με 20.26 χρόνια η Μαλαισία, η οποία αγωνίζεται στην ελίτ ως διοργανώτρια. Η γηραιότερη γενικά στη διοργάνωση είναι το Πακιστάν με μ.ο. τα 40.44 χρόνια (στις γυναίκες η Ολλανδία με 35.95) και η πιο νέα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 15.92 χρόνια (στις γυναίκες το Αζερμπαϊτζάν με 16.26)!

* Περισσότερο εντυπωσιάζουν τα στοιχεία για πρόσωπα. Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών το Τουρκμενιστάν δίνει την ευκαιρία της συμμετοχής στον μικρό Αλαναζάροφ, που ακόμα δεν είναι ούτε 7,5 ετών (7.76) και οι Μαλδίβες στη Ναζίμ, που είναι 12 ετών και 73 ημερών!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ