Το "αντίο" του τεράστιο Γουάνγκ Χάο
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και για τον τεράστιο Γουάνγκ Χάο. Ανακοίνωσε ότι το συναρπαστικό ταξίδι του στην εθνική ομάδα της Κίνας έφτασε στο τέλος του.
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και για τον τεράστιο Γουάνγκ Χάο. Η πολύ σημαντική προσωπικότητα της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανακοίνωσε με βαθιά στεναχώρια ότι το συναρπαστικό ταξίδι του στην εθνική ομάδα της Κίνας έφτασε στο τέλος του ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια.
Μένοντας στη διεθνή σκηνή περισσότερο ίσως από κάθε άλλον Κινέζο πρωταθλητή στη σύγχρονη εποχή του αθλήματος αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα φάση στη ζωή του και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ομάδα των παγκόσμιων πρωταθλητών.
«Νιώθω μεγάλη θλίψη, που αφήνω την εθνική ομάδα. Την ίδια στιγμή όμως, νιώθω επίσης ισχυρότερη αγάπη προς αυτή την ομάδα», ανήγγειλε προχτές στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ο Γουάνγκ Χάο και πρόσθεσε συγκινημένος:
«Ήμουν μαζί με όλους στην πρώτη ομάδα για 14 χρόνια. Ο κάθε ένας από τους ηγέτες, τους προπονητές, τους συμπαίκτες, το προσωπικό, χωρίς εξαίρεση, με έχει βοηθήσει. Έτσι, πριν πω το αντίο στην καριέρα μου στην εθνική ομάδα, κοιτάζω πίσω, στο μονοπάτι που έκανα για τόσα πολλά χρόνια. Θέλω να μιλήσω ειλικρινά στους προπονητές και τους συμπαίκτες, θέλω να πάρω αυτή την ευκαιρία και να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που με στήριξαν και με βοήθησαν».
Ο μοναδικός Γουάνγκ Χάο συνταξιοδοτείται με 18 παγκόσμιους τίτλους! Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να έγιναν το …αθλητικό απωθημένο του, όμως πέρα από κάθε αμφιβολία αποτέλεσε επίτευγμα και το ότι βρέθηκε σε τρεις σερί τελικούς του απλού (2004, 2008, 2012). Το χρυσό μετάλλιο, που τόσο άξιζε, τα πήρε εν τέλει στο ομαδικό στο Πεκίνο και στο Λονδίνο.
Το 1998, σε ηλικία 15 ετών, έγινε επαγγελματίας πινγκπονίστας και μέλος της εθνικής ομάδας. Το 1999 στο Ασιατικό πρωτάθλημα νέων, που είχε γίνει στο Τσενάι της Ινδίας, ήρθε 1ος στο ομαδικό και 2ος στο απλό και το διπλό κι αυτή ουσιαστικά ήταν η αρχή μίας υπέρλαμπρης διεθνούς καριέρας. Το 2009 αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών. Το 2006 ήταν νικητής των Ασιατικών Αγώνων στο ίδιο αγώνισμα, το 2003 και το 2007 πήρε τον τίτλο στο Ασιατικό πρωτάθλημα, επίσης στο απλό ανδρών, το 2007, το 2008 και το 2010 κατέκτησε το ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2005 και το 2006 το Ασιατικό Κύπελλο. Ακόμα, το 2003 και το 2006 ήταν νικητής στο απλό του τελικού των Pro Tour της διεθνούς ομοσπονδίας και γενικά στα επαμειβόμενα όπεν της I.T.T.F. κατέκτησε 13 πρωτιές στο σημαντικότερο αγώνισμα, μεταξύ αυτών και στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2004.
Από το 2004 έως σήμερα πανηγύρισε έξι παγκόσμιους τίτλους στη σειρά με την εθνική Κίνας και τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα εθνικών ομάδων. Έχει δύο ακόμα χρυσά μετάλλια από Παγκόσμια πρωταθλήματα, το 2005 και το 2009 στο διπλό ανδρών. Ήταν σταθερά στην κορυφή του διεθνούς πίνακα αξιολόγησης για 27 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ τελευταία φορά βρέθηκε εκεί τον Απρίλιο του 2011. Στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του εμφανίστηκε 12 φορές σε τελικούς του απλού σε major αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας, κάτι που αποτελεί ρεκόρ σε αυτή την πτυχή.
Θεωρείται ως ο αθλητής, που εξέλιξε το παιχνίδι με το ασιατικό πιάσιμο (penhold grip), καθώς έδειξε μεγάλες ικανότητες χτυπώντας και με τις δύο πλευρές της ρακέτας. Σε σύγκριση με τους περισσότερους penholder παίκτες ο Γουάνγκ Χάο χρησιμοποιεί την ανάποδη πλευρά για σχεδόν όλα τα χτυπήματα με το backhand, μάλιστα κάνει με εξαιρετική επιδεξιότητα και τα backhand top spins.