X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Το σύστημα διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού τουρνουά

Διαφοροποιημένο είναι, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το σύστημα διεξαγωγής στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Διαφοροποιημένο είναι, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το σύστημα διεξαγωγής στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η βασική αλλαγή είναι ότι από το κάθε γκρουπ του προκριματικού σταδίου προχωρούν και κυνηγούν το όνειρό τους οι τρεις πρώτοι αθλητές/τριες, ενώ 16 φαβορί στους άνδρες και ισάριθμα στις γυναίκες παίζουν κατευθείαν στο στάδιο 1.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται απόλυτη προσοχή και ετοιμότητα και από τα δυνατότερα ονόματα. Το πολύ σημαντικό event θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 6 έως τις 10 Απριλίου. Η έναρξή του μάλιστα, συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που θα γιορταστεί για δεύτερη χρονιά σε διάφορα σημεία της γης, αλλά και στη χώρα μας. Στην Τουρκία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 3 αθλητές και 3 αθλήτριες, που είναι οι Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Κατερίνα Τόλιου, Αγγελίνα Παπαδάκη και Μαρία Χριστοφοράκη.

Το Προολυμπιακό αφορά μόνο στο αγώνισμα του απλού-όπως και αυτά των υπολοίπων ηπείρων. Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει παραμονή της έναρξης, δηλαδή στις 5 Απριλίου. Στις δηλώσεις συμμετοχής για την Κωνσταντινούπολη υπάρχουν συνολικά 160 ονόματα. Στους άνδρες είναι 84 και στις γυναίκες 76. Θα εκπροσωπηθούν 37 χώρες. Από την Ευρώπη έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ και η Λι Τζιάο ως νικητές των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού τον περασμένο Ιούνιο σε απλό ανδρών και γυναικών αντίστοιχα. Οι αγώνες στη γειτονική χώρα θα δώσουν από 10 ακόμα προκρίσεις σε άνδρες και γυναίκες. Το σύστημα διεξαγωγής είναι το εξής:

Στους άνδρες:

1η και 2η μέρα: Προκριματικό στάδιο

Θα γίνουν 16 γκρουπ των 4ων ή των 5 αθλητών και θα προχωρήσουν με το σύστημα «ένας προς όλους». Θα υπάρχουν 16 τοπ αθλητές στα seeding, οι οποίοι δεν θα πάρουν μέρος στα γκρουπ και θα πάνε κατευθείαν στο 1ο στάδιο. Αυτοί οι αθλητές θα προκύψουν από τον διεθνή πίνακα αξιολόγησης του Απριλίου. Λογικά αυτό το προνόμιο θα το έχει ο Γκιώνης.

Αθλητές από την ίδια χώρα θα πάνε σε διαφορετικά γκρουπ. Οι αθλητές, που θα τερματίσουν στις 3 πρώτες θέσεις σε κάθε ένα από τα 16 γκρουπ θα συνεχίσουν στο 1ο στάδιο και μαζί με τα 16 φαβορί θα φτιάξουν σύνολο των 64 αθλητών.

Στις γυναίκες:

1η και 2η μέρα: Προκριματικό στάδιο

Θα σχηματιστούν 16 γκρουπ των 3ων ή 4ων αθλητριών και θα ολοκληρωθούν με το σύστημα «ένας προς όλους». Θα υπάρχουν 16 τοπ αθλήτριες στα seeding, οι οποίες δεν θα πάρουν μέρος στα γκρουπ και θα πάνε κατευθείαν στο 1ο στάδιο. Αυτές οι αθλήτριες θα προκύψουν από τον διεθνή πίνακα αξιολόγησης του Απριλίου.

Αθλήτριες από την ίδια χώρα θα πάνε σε διαφορετικά γκρουπ. Οι τρεις πρώτες αθλήτριες σε κάθε ένα από τα 16 γκρουπ θα προκριθούν στο 1ο στάδιο και μαζί με τα 16 φαβορί θα φτιάξουν σύνολο των 64 αθλητριών.

Το σύστημα σε άνδρες και γυναίκες για τα στάδια 1 και 2:

3η μέρα-Στάδιο 1:

Οκτώ αθλητές/τριες σε μίνι ταμπλό των «8» θα παίξουν με το απλό νοκ άουτ σύστημα. Τα πρώτα 8 φαβορί του αγωνισμάτων θα τοποθετηθούν επικεφαλής στα αντίστοιχα ταμπλό. Τα επόμενα 8 φαβορί (seeded στις θέσεις 9-16) θα τοποθετηθούν στη θέση 8 των ταμπλό, δηλαδή στη βάση τους, σαν φαβορί Νο 2 σε κάθε ένα από αυτά τα γκρουπ αθλητών/τριών. Οι 16 νικητές/τριες των γκρουπ του προκριματικού σταδίου θα μπουν στη μέση των ταμπλό, πάνω ή κάτω ανάλογα με την κλήρωση.

Και εδώ αθλητές κι αθλήτριες από την ίδια χώρα θα βρεθούν σε διαφορετικά ταμπλό, όπως φυσικά και όσοι αναμετρήθηκαν μεταξύ τους στο 1ο στάδιο.

Οι νικητές/τριες από το κάθε ένα από αυτά τα μικρά ταμπλό θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πάντα με τον περιορισμό (υπολογίζοντας και τον προκρινόμενο/η από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες) μέχρι 2 αθλητών/τριών από την ίδια χώρα.

Σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί μηχανισμός, που προσδιορίζει τους δύο προκρινόμενους και βάζει σε θέση αναμονής τον τρίτο για ν’ αποφασίσει σχετικά η εμπλεκόμενη Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

4η και 5η ημέρα-Στάδιο 2:

Οι εναπομείναντες 56 αθλητές (και οι εναπομείνασες 56 αθλήτριες) από το στάδιο 1 θα συνεχίσουν στο στάδιο 2 με δύο νέα νοκ άουτ ταμπλό. Θα είναι δύο των «32» στους άνδρες και ισάριθμα των «32» στις γυναίκες με 4 byes στο κάθε ένα. Ανάλογα με τους αριθμούς τους από την κλήρωση στο προηγούμενο στάδιο εκείνοι/ες, που βρέθηκαν στα νούμερα 1-32 θα πάνε στα κόκκινα ταμπλό και οι υπόλοιποι/ες (33-64) στα μπλε ταμπλό. Θα γίνουν ξανά κληρώσεις βέβαια και παίζουν ρόλο οι θέσεις στο στάδιο 1. Αθλητές/τριες από την ίδια χώρα μπορούν εδώ να συναντηθούν, όπως και όσοι/ες έχουν κοντραριστεί μεταξύ τους στα προηγούμενα στάδια.

Οι νικητές από τα κόκκινα και τα μπλε ταμπλό θα εξασφαλίσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες –και πάλι όμως, με τον περιορισμό των 2 αθλητών από κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός που προείπαμε. Οκτώ λοιπόν, οι προκρίσεις από το στάδιο 1, συν τις 2 από το στάδιο 2, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 10 αθλητών και των 10 αθλητριών, που περνάνε με αυτό το κριτήριο από τη γηραιά ήπειρο για το Ρίο.

* Θυμίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί πίνακες αξιολόγησης θα υπολογιστούν μετά το τέλος όλων των Προολυμπιακών σε Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική και Ωκεανία. Ο καθοριστικός πίνακας θα είναι εκείνος του Μαΐου 2016. Είκοσι δύο αθλητές και άλλες τόσες αθλήτριες (με μάξιμουμ 2 επαναλαμβάνουμε από κάθε χώρα) από αυτούς που δεν πέρασαν τη διαδικασία των Προολυμπιακών θα πάρουν την πρόκριση. Ο αριθμός μπορεί ν’ αυξηθεί κι αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέση της διοργανώτριας Βραζιλίας ή από το ενδεχόμενο να μην καλυφθούν πλήρως οι 22 πρόσθετες θέσεις για το ομαδικό.

* Κάθε αγώνας στο Προολυμπιακό θα γίνει με το σύστημα του καλύτερου των 7 σετ, άρα μπορεί να τελειώσει από 4-0 έως 4-3.

* Δεν «κατεβάζουν» όλες οι χώρες φυσικά τον αριθμό των αθλητών και αθλητριών, που έχουν δικαίωμα. Εντύπωση όμως, προκαλεί το γεγονός ότι δυνατές εθνικές ομάδες, που πήγαν πολύ καλά και στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (όπως η Αγγλία και η Γαλλία στους άνδρες, οι οποίες τερμάτισαν στις θέσεις 3 και 5 αντίστοιχα), έχουν δηλώσει 2 αθλητές (Ντρίνκχολ και Πίτσφορντ η Αγγλία, Γκοζί και Λεμπεσόν η Γαλλία).

* Αξιοσημείωτο επίσης ότι έχει δηλωθεί ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς. Είναι σαφές ότι στα 47 του χρόνια ο σπουδαίος αθλητής, που το 1988 ήταν «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στο διπλό ανδρών, βάζει ως μεγάλο στόχο να διευρύνει το απόλυτο των συμμετοχών στα Ολυμπιακά τουρνουά του αθλήματος! Έχει 7 στα 7 και θέλει να γίνει ο μοναδικός στην ιστορία, που θα μετάσχει και 8η φορά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη.

* Στη διεύθυνση http://www.ittf.com/ittf_tournaments/ittf_entries_web.asp?Gender=M&Tour_ID=2631& υπάρχουν οι δηλώσεις συμμετοχής στους άνδρες (σ.σ. ο Δανός Μίκαελ Μέιζ θα είναι απών από τη στιγμή, που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διεθνή σκηνή).

* Στη διεύθυνση http://www.ittf.com/ittf_tournaments/ittf_entries_web.asp?Gender=W&Tour_ID=2631& δημοσιεύονται οι δηλώσεις συμμετοχής στις γυναίκες.

* Επίσης, στο λινκ http://www.ettu.org/en/events/european-olympic-singles-qualification/regulations---documents/ και τη σελίδα της E.T.T.U. για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ