Πόλο: Είναι "οικονομικότερο" ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο γυναικών απ' όσο στους άνδρες
Οι ελληνικές ομάδες πόλο γυναικών έχουν 14 ευρωπαϊκά τρόπαια και οι αντίστοιχες των ανδρών τέσσερα. Η Μαρία Καούκη εξηγεί για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά στις διακρίσεις.
Τα ευρωπαϊκά ταξίδια των ομάδων πόλο γυναικών -φέτος- καταλήγουν στην ίδια πισίνα, στο σημαιοστολισμένο Εθνικό κολυμβητήριο του Πειραιά. Η αυλαία του Len Trophy έπεσε στο Παπαστράτειο και εκεί θα ολοκληρωθεί η φετινή EuroLeague. Ο Εθνικός την Τετάρτη το βράδυ κατέκτησε το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό τρόπαιο και ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα στο Final Four που διοργανώνει στην έδρα του.
Η υδατοσφαίριση είναι ένα από αθλήματα που έχουν ταυτιστεί με τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο των διακρίσεων. Είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που γνωρίζουν καλά το σπορ και ξέρει να αναδεικνύει νέα ταλέντα.
Οι Εθνικές ομάδες διακρίνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες όλων των διοργανώσεων. Το άθλημα φέρνει σχεδόν κάθε χρόνο μετάλλια, χωρίς να διαθέτει σοβαρές εγκαταστάσεις που να ανταποκρίνονται στο επίπεδο των αθλητών. Οι Εθνικές ομάδες, όπως έχει πει σε συνέντευξή του στο SPORT 24 o ομοσπονδιακός προπονητής Θοδωρής Βλάχος, συχνά μοιράζονται τις πισίνες. Δύο ομάδες κάνουν ταυτόχρονα προπόνηση, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κολυμβητήρια. Αντίστοιχα, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει και προοπτική εξασφάλισης. Τα καλά συμβόλαια και τα προνόμια είναι γι' αυτούς που βρίσκονται στον αφρό.
Τι εννοούμε όταν λέμε καλό συμβόλαιο; Ένα καλό συμβόλαιο μαζί με τα πριμ φτάνει τις 30.000 ευρώ στις γυναίκες. Στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το ποσό ήταν υψηλότερο για κάποιες εξαιρέσεις. Στους άνδρες τα αντίστοιχα χρήματα είναι περίπου διπλάσια. Στο εξωτερικό υπάρχουν ομάδες πρώτης γραμμής που προσφέρουν στους αθλητές των ανδρικών τμημάτων συμβόλαια που ξεπερνούν και τις 100.000 ευρώ.
Η Ελλάδα έχει 14 ευρωπαϊκούς τίτλους σε επίπεδο γυναικών και τέσσερις στους άνδρες
Η διαφορά ανάμεσα στους μισθούς των ανδρών και των γυναικών είναι χαοτική, αλλά παρατηρώντας αυτές τις αποκλίσεις είναι πιο εύκολο να ερμηνεύσει κάποιος και το γεγονός ότι η ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού έχει περισσότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις από την αντίστοιχη των ανδρών, όπως και αυτή της Βουλιαγμένης αντίστοιχα. Είναι πιο ''οικονομικό'' ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Η Ελλάδα έχει 14 ευρωπαϊκούς τίτλους σε επίπεδο γυναικών και τέσσερις στους άνδρες.
Το μπάτζετ που απαιτείται για να δημιουργήσεις μια πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες είναι σαφώς μικρότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε δει πολλές ομάδες "μετεωρίτες" στο ευρωπαϊκό πόλο γυναικών. Ένας επενδυτής δίνει χρήματα μία και δύο σεζόν σε μια ομάδα. Αν αυτή δεν φτάσει άμεσα στην κορυφή, η κάνουλα κλείνει και η ομάδα συχνά διαλύεται. Εξαφανίζεται.
Ένας πιστός επενδυτής, και όχι κάποιος που θέλει να κάνει το... κομμάτι του για μια χρονιά, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν σύλλογο που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο πολλές σεζόν. Όμως, ελάχιστοι αντέχουν να μείνουν στο χώρο. Γι' αυτό η ραχοκοκαλιά της λίστας των ευρωπαϊκών τροπαίων αποτελείται κυρίως από τους παραδοσιακές ομάδες της υδατοσφαίρισης που έχουν σταθερή πορεία και τους μεγάλους πολυαθλητικούς συλλόγους, όπως είναι ο Ολυμπιακός, η Παρτίζαν, η Ρόμα, η Φερεντσβάρος κ.α..
Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι των ελληνικών ομάδων σε διασυλλογικό επίπεδο
Ολυμπιακός γυναίκες
2 Πρωταθλήματα Ευρώπης (2015, 2021)
1 LEN Trophy (2014)
2 Σούπερ Καπ Ευρώπης (2015, 2021)
Oλυμπιακός άνδρες
2 Πρωταθλήματα Ευρώπης (2002, 2018)
1 Σούπερ Καπ Ευρώπης (2002)
Βουλιαγμένη γυναίκες
2 Πρωταθλήματα Ευρώπης (2009, 2010)
1 LEN Trophy (2003)
2 Σούπερ Καπ Ευρώπης (2009, 2010)
Βουλιαγμένη άνδρες
1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1997)
Γλυφάδα γυναίκες
2 Πρωταθλήματα Ευρώπης (2000, 2003)
Εθνικός γυναίκες
2 LEN Trophy (2010, 2022)
Ο Εθνικός επένδυσε χρήματα στην υδατοσφαίριση των γυναικών -φέτος- και αμέσως είδε τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης. Πληροφορήθηκε ότι η Άσλεϊ Τζόνσον και η Στεφανία Χαραλαμπίδη είχαν επαφές με ελληνική ομάδα, κινήθηκε άμεσα, έδωσε στις αθλήτριες χρήματα ικανά να τις φέρουν από την Αμερική στην Ελλάδα, προστέθηκε στο ντουέτο και η δίδυμη αδελφή της Στεφανίας, η Ιωάννα, και η ομάδα ξέφυγε από το σημείο που βρισκόταν πριν.
Επίσης, φάνηκε ότι δεν ταράχτηκαν οι ισορροπίες από το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή στον πάγκο. Ο Μάρκο Μίτσιτς αντικαταστάθηκε από την Αντιγόνη Ρουμπέση στις 11 Φεβρουαρίου.
Παρεμπιπτόντως, αλλαγή προπονητή είχαμε την ίδια περίοδο και στον Ολυμπιακό. Ο Χάρης Παυλίδης αποχώρησε από την ομάδα για να αναλάβει την Εθνική Κίνας και τη θέση του πήρε ο Αλεξάνταρ Τσίριτς που ετοιμάζει τις παίκτριές του για το Final Four της Ευρωλίγκας. Οι "ερυθρόλευκες" το Σάββατο 2 Απριλίου στις 5.00 μ.μ. (One Channel) θα αντιμετωπίσουν την Ουίπεστ. Ο άλλος ημιτελικός μεταξύ της Σαμπαντέλ και της Πάντοβα αρχίζει στις 7.00 μ.μ.