X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

14/10/1951: Όταν η Εθνική Ελλάδας έπαιξε σε Μασσαλία και Αλεξάνδρεια την ίδια μέρα!

Στις 14 Οκτωβρίου 1951, η Εθνική Ελλάδας έδωσε δύο αγώνες σε δύο διαφορετικά χώρες. Γιατί συνέβη αυτό το πρωτοφανές περιστατικό και τι λύση δόθηκε; Ποιοι αγωνίστηκαν σε εκείνα τα παιχνίδια; Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει.

Η οργάνωση ποτέ δεν ήταν το φόρτε μας ως λαός. Με την τσαπατσουλιά και την προχειρότητα είμαστε... παντρεμένοι εδώ και χρόνια. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Γυρίζοντας την κλεψύδρα ανάποδα και κάνοντας φλας μπακ στο μακρινό 1951, η ΕΠΟ επέδειξε απίστευτη ανοργανωσιά, η οποία παραλίγο να εκθέσει ανεπανόρθωτα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από την άλλη βέβαια, ως λαός είμαστε ευέλικτοι, δαιμόνιοι, πάντα βρίσκουμε κάτι για να σώζουμε την παρτίδα. Έτσι, λοιπόν, η Ομοσπονδία κατάφερε να βρει τη λύση και να μην γελοιοποιηθούμε. Σαν σήμερα (14/10), πριν από 67 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας έδωσε δυο αγώνες σε διαφορετικές χώρες και γι' αυτό δεν φταίει κανένας άλλος πλην της ίδιας της ΕΠΟ και ο τότε πρόεδρός της, Αθανάσιος Μέρμηγκας.

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΕ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Τι έκανε και βρέθηκε η γαλανόλευκη σε αυτό το αδιέξοδο, ώστε να πρέπει να αγωνιστεί ταυτόχρονα σε Γαλλία και Αίγυπτο; Κατ' αρχάς να τονιστεί πως βρέθηκε λύση και η Ομοσπονδία έστειλε δυο διαφορετικές Εθνικές ομάδες, προκειμένου να δώσει τα δυο αυτά παιχνίδια.

Η ΕΠΟ είχε κλείσει φιλικό με τη Β' ομάδα της Γαλλίας στις 14/10/1951 στη Μασσαλία. Με τη μόνη διαφορά ότι τον ίδιο μήνα η Εθνική έπρεπε να αγωνιστεί στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Μεσογειακών Αγώνων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και για την εποχή ήταν μια πολύ σημαντική διοργάνωση. Συν το ότι ήταν επίσημη, δεν μπορούσε να απουσιάσει, ούτε να ακυρώσει την παρουσία της.

Τα πράγματα ήρθαν έτσι και έπρεπε να παίξουμε με τη Συρία την ίδια μέρα που θα γινόταν το φιλικό με τους Γάλλους στη Μασσαλία. Τον Σεπτέμβριο η ΕΠΟ έμαθε τι είχε συμβεί και έψαχνε να βρει λύση. Το φιλικό δεν ήθελε να το ακυρώσει, διότι πρώτα απ' όλα η δεύτερη ομάδα της Γαλλίας ήταν ισχυρός αντίπαλος και επιπλέον ένα χρόνο πριν είχε έρθει στην Αθήνα και χρωστούσαμε επίσκεψη στους "τρικολόρ".

Έτσι, λοιπόν, βρέθηκε η μεσοβέζικη λύση να στείλουμε δυο διαφορετικές ομάδες σε Μασσαλία και Αλεξάνδρεια. Ναι μεν οι Γάλλοι έστειλαν την Β' ομάδα τους να μας αντιμετωπίσει, αλλά εμείς θέλαμε να στείλουμε το "φιλέτο" της εποχής, όχι απλά κάποιους ποδοσφαιριστές για να βγει η υποχρέωση και να υποστεί η Εθνική μας συντριβή.

ΠΟΙΟΙ ΧΡΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ

Η εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ" έκανε την πρόταση. Στη Μασσαλία θα πήγαινε μια Εθνική που θα είχε ως βάση της παίκτες από ομάδες της Αθήνας και στην Αλεξάνδρεια για τους Μεσογειακούς κατά κύριο λόγο παίκτες του Ολυμπιακού, ώστε η γαλανόλευκη να έχει ομοιογένεια και να μπορεί να σταθεί επάξια. Το πρόγραμμα προετοιμασίας περιελάμβανε και μεταξύ τους φιλικό, στο οποίο η Εθνική με βάση τον Ολυμπιακό νίκησε με 3-2.

Αναφορικά με το τι έγινε σε εκείνα τα παιχνίδια, στη Μασσαλία η γαλανόλευκη ηττήθηκε 1-0 από τη Β' ομάδα της Γαλλίας, ενώ στην Αλεξάνδρεια η έτερη Εθνική επιβλήθηκε εύκολα της αδύναμης Συρίας με 4-0. Όλα πήγαν καλά και άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι. Όσο για την ΕΠΟ, κατάφερε έστω και με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσει το κάζο και το ρεζίλι.

Μάλιστα, εκείνο το περιστατικό έχρισε διεθνή για πρώτη και τελευταία φορά τον Γιάννη Κανάκη της ΑΕΚ (χρίστηκε επίσης διεθνής με την εθνική Ενόπλων, σημειώνοντας 10 τέρματα), ο οποίος πήρε τη θέση του Γιώργου Δαρίβα του Ολυμπιακού, μιας και εκείνος έπαιξε στο παιχνίδι των Μεσογειακών.

Στο 4-0 με τη Συρία, χατ-τρικ είχε κάνει ο Νίκος Λεκατσάς του Εθνικού. Ναι μεν η Εθνική είχε βάση τον Ολυμπιακό, αλλά έπαιξαν και ορισμένοι μη ερυθρόλευκοι. Ντεμπούτο με το εθνόσημο είχε κάνει και ο Κώστας Νεστορίδης στο φιλικό με τη Β' Γαλλίας, όταν ακόμα έπαιζε στον Πανιώνιο.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 1951

Μασσαλία "Βελοντρόμ"

Β’ Γαλλίας - Ελλάδα 1-0 (1-0)

Β’ Γαλλίας: Νταρουί, Ζιανεσί, Μαρς, Ντομινγκό, Μαρσέλ, Φερί, Μπαγιό, Μπουρί, Σονιέ, Στρικάν, Μεανό.

Ελλάδα: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Μουρατίδης, Γούλιος (αρχηγός), Παπαθεοδώρου, Πούλης, Βάβουλας (46' Νεστορίδης), Κανάκης, Παπαγεωργίου, Γ. Παπαντωνίου, Φυλακτός.

Προπονητής: Γιάννης Χέλμης

Διαιτητής: Ορλαντίνι (Ιταλία)

Σκόρερ: 20' Σονιέ

Θεατές: 8.000

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 1951

Αλεξάνδρεια "Μοχάμεντ Άλι"

Ελλάδα - Συρία: 4-0 (2-0)

Μεσογειακοί Αγώνες

Ελλάδα: Κουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Λινοξυλάκης, Μουράτης, Ιωάννου, Κοτρίδης, Ραδίτσας, Δαρίβας, Λεκατσάς, Μπέμπης (αρχηγός), Δρόσος.

Προπονητής: Γιάννης Χέλμης

Συρία: Ντέρντερι, Μαρούνι, Χαβέζ, Κασάμπ, Ταμπίλ Ι, Ταμπίλ ΙΙ, Ενάνι, Αϊράν, Ζέρμα, Γκάρμπι, Μάσρι.

Διαιτητής: Ελ Σαγιέντ (Αίγυπτος)

Σκόρερ: (18', 23', 71' Λεκατσάς, 75' πεν. Μουράτης)

Θεατές: 10.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ