X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

29/3/1971: Όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε το πριμ του Γουλανδρή

Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από το πριμ του Νίκου Γουλανδρή στον Παναθηναϊκό μετά τον θρίαμβο επί της Έβερτον, το οποίο οι "πράσινοι" απέρριψαν στην συνέχεια λόγω της συμπεριφοράς του σε αιώνιο ντέρμπι. Το Sport24.gr θυμίζει.

Η ιστορία ξεκινάει στις 9 Μαρτίου 1971. Ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν εκτός έδρας με την Έβερτον στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μαζί με την "πράσινη" αποστολή βρισκόταν ο τότε αντιπρόεδρος και γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής. Μην απορείτε, τότε ήταν άλλες εποχές, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε αντιπαλότητα ανάμεσα στους "αιωνίους".

Το τελικό 1-1 έδινε ελπίδες στο "τριφύλλι" ενόψει της ρεβάνς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ως τονωτική ένεση και εξτρά κίνητρο, ο Έλληνας εφοπλιστής θέλησε να κάνει ένα δώρο στον Παναθηναϊκό, προσφέροντας πριμ πρόκρισης της τάξεως των 150.000 δραχμών. Η κίνησή του αυτή έτυχε αποδοχής από την πλευρά της "πράσινης" διοίκησης, στέλνοντάς του και ευχαριστήριο τηλεγράφημα.

"Το Δ.Σ. του Παναθηναϊκού αποδεχόμενον ευγενικήν προσφοράν σας, ευχαριστεί υμάς θερμώς. Τοιυαύται χειρονομίαι, τιμούν υμάς ανά το πανελλήνιον επ' αγαθώ ελληνικού αθλητισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά το "ευχαριστώ" προς τον ίδιο, ενώ δεν έμεινε σε αυτά, καθώς ξόδεψε επιπλέον 1.000 λίρες Αγγλίας στους παίκτες του Παναθηναϊκού προκειμένου να γιορτάσουν μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα.

Πριν τη ρεβάνς στη Λεωφόρο, όπου ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε με το 0-0, βρίσκοντας στα ημιτελικά τον Ερυθρό Αστέρα στον δρόμο για το Γουέμπλεϊ, μέσω της "Αθλητικούς Ηχούς" εξέφρασε την ευχή του να περάσει την Έβερτον, αναφέροντας: "Παναθηναϊκέ να είσαι βέβαιος ότι όλος ο Ολυμπιακός είναι μαζί σου εις τον αγώνα Ελλάδος - Έβερτον. Η ευκαιρία να φθάσης στους '4' είναι μοναδική στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Όλοι ανά την υφήλιον Έλληνες απαιτούν όπως η Έβερτον να μη βγη νικήτρια από το γήπεδό σου. Ζήτω η Ελλάδας".

Στις 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής επετείου, ο Παναθηναϊκός άφησε εκτός συνέχειας τα "ζαχαρωτά" και ο Νίκος Γουλανδρής βρέθηκε στο ίδιο μαγαζί με τους "πράσινους", στο κέντρο "Δειλινά". Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, έπιασε το μικρόφωνο και είπε στους παίκτες: "Όταν ήρθα εδώ, ήρθα να εκτελέσω τις υποσχέσεις μου. Ήλπιζα ότι θα δω και τον Ομάρ Σαρίφ, που έχω καλέσει. Θα έρθει σε λίγο, μου υποσχέθηκε. Θέλω να δω και τους Καραδήμο και Δομάζο. Υποσχέθηκα πέντε χιλιάδες δολάρια του Φούσκα. Έτσι τον λέω εγώ. Σας δίνω πέντε χιλιάδες δολάρια. Λοιπόν είχα πάει στο ματς. Έζησα στιγμές πολύ καλύτερες από ότι ανέμενα. Δείξατε στους Εγγλέζους τι θα πει ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ και ο Δέδες είχαμε προβλέψει και το σκορ".

Αρκετά χρόνια μετά, ο "Στρατηγός" εκμυστηρεύτηκε για το συγκεκριμένο γεγονός σε συνέντευξή του: "Μου είπε 'πάρτε το γιατί το αξίζετε', αλλά του απάντησα: 'Κύριε πρόεδρε δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά τα χρήματα. Εκπροσωπείτε μια μεγάλη ομάδα, αλλά δεν θα τα πάρουμε' και δεν τα πήρα. Δεν θέλαμε να μας βγάλουν τη ρετσινιά που συνηθίζουν στην Ελλάδα και φανταστείτε τι θα γινόταν μετά από μια ήττα από τον Ολυμπιακό, έστω και αν χάναμε σπάνια τότε. Πάντως ο άνθρωπος ήταν αγνός και πραγματικός φίλαθλος και το έκανε με την καρδιά του. Ένα δώρο μας είχε κάνει και ο αείμνηστος Ωνάσης και εκείνο το δεχτήκαμε, αλλά το άλλο δεν μπορούσαμε".

Για τον Γουλανδρή ήταν εθνική υπόθεση και στο μυαλό του δεν χωρούσε να υπάρχει αντιπαλότητα σε αγώνα ελληνικής ομάδας με ξένη. Εντός των τειχών, τα πράγματα άλλαζαν, δεν χωρούσε καμία αμφιβολία. Άλλωστε, στα δικά του χρόνια στην προεδρία του Ολυμπιακού, η ομάδα του Πειραιά έπαιζε την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα και κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα, όμως ήθελε να κάνει καλή στην Ευρώπη ο αιώνιος αντίπαλος, γι' αυτό και η τότε δήλωσή του κατέληγε με το "Ζήτω η Ελλάς".

Τέσσερις μέρες μετά την πρόκριση του Παναθηναϊκού και το γλέντι παρουσία του Γουλανδρή, γινόταν το αιώνιο ντέρμπι στη Λεωφόρο. Κάντε απλά εικόνα στη σημερινή εποχή να γινόταν κάτι αντίστοιχο, όπου μεγαλοπαράγοντας της μιας ομάδας θα βρισκόταν σε επινίκια της άλλης. Για να επανέλθουμε όμως στο τι συνέβη εκείνη την περίοδο, οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στο "Απόστολος Νικολαΐδης" για την 25η αγωνιστική και το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 με τους Καραβίτη και Γιούτσο και το "τριφύλλι" ισοφάρισε με τους Βλάχο και Αντωνιάδη.

Αυτά συνέβησαν στο αμιγές αγωνιστικό κομμάτι, διότι υπήρχαν και τα σκηνικά στις εξέδρες, που έφεραν και την επιστροφή του πριμ από την πλευρά του Παναθηναϊκού προς τον παράγοντα του Ολυμπιακού. Τι ακριβώς συνέβη; Ο Νίκος Γουλανδρής ήταν στο γήπεδο, θέλοντας να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα του. Αρκετοί φίλοι του Παναθηναϊκού δεν ήταν και πολύ "θερμοί" μαζί του, ούτε και με την απόφασή του να δώσει χρήματα στην ομάδα τους και τον περιέλουσαν με μπόλικα... γαλλικά. Όχι ακριβώς και τις πιο ευπρεπείς ατάκες, με αποτέλεσμα μετά το δεύτερο "ερυθρόλευκο" γκολ, ο ίδιος να γυρίσει προς αυτούς που τον έβριζαν και να τους κάνει μια άσεμνη χειρονομία.

Αρκετοί τότε κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, μπήκαν κάποιοι παράγοντες του Παναθηναϊκού στη μέση όπως ο κ. Πηλιχός και τον προστάτευσαν, προκειμένου να φύγει σώος και αβλαβής από το γήπεδο. Παράλληλα, υπήρξε δυσφορία από την πλευρά του Ολυμπιακού για την τελική έκβαση του αγώνα (ακυρώθηκε λανθασμένα γκολ στο 12'). Ό,τι συνέβη εκείνη την ημέρα, έφερε και την άμεση αντίδραση της πράσινης "διοίκησης", που εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επέστρεφε το πριμ στον Νίκο Γουλανδρή και ο λόγος ήταν η συμπεριφορά του στο "Απόστολος Νικολαΐδης", που θεωρήθηκε απρεπής και προσβλητική.

Η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: "Το Δ.Σ. και οι ποδοσφαιρισταί του Παναθηναϊκού Α.Ο. επιστρέφουν αμφοτέρας τας επιταγάς, αίτινες εδόθησαν υπό του γενικού αρχηγού του Ολυμπιακού κ. Ν. Γουλανδρή, επί τη προκρίσει του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, λόγω της ύπ' αυτού επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς κατά την διάρκειαν του αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακός της 28ης τρέχοντος".

Τα χρήματα επιστράφηκαν στην συνέχεια και τα προσέφερε ως δωρεές στα νοσοκομεία "Βασιλεύς Παύλος" και "Άγιος Σάββας". Όσο για τις 1.000 λίρες που είχε ξοδέψει ο Νίκος Γουλανδρής στα επινίκια μετά τον πρώτο αγώνα στην Αγγλία, ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο οποίος ετύγχανε παράλληλα και πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Χαμοσφακίδης, είχε πει τότε στην εφημερίδα "Παναθηναϊκά Νέα" ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν δάνεισε το ποσό αυτό στο "τριφύλλι", αλλά τα ξόδεψε, επομένως δεν προέκυπτε υποχρέωση για να δοθούν πίσω. Θυμίζουμε πως ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (2/6/1971), χάνοντας από τον τεράστιο Άγιαξ του Κρόιφ με 2-0 στο Γουέμπλεϊ.

* Αναδημοσίευση κειμένου από τις 29/03/2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ