X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Αίμα, δάκρυα και νεύρα

Απίστευτα πράγματα έχουν συμβεί στη Μελβούρνη τα τελευταία 25 χρόνια. Κλάματα, τσακωμοί και αποβολές παικτών στο επονομαζόμενο "Happy Slam" (videos).

Να φταίει η ζέστη, στο Αυστραλιανό Όπεν πάντως έχουν συμβεί τρελά πράγματα. Επεισόδια σε ένα σπορ σαν το τένις που ανήκει στην κατηγορία των αθλημάτων... σαλονιού, ρατσιστικές επιθέσεις, νεύρα και κλάματα με τον Ρότζερ Φέντερερ να πρωταγωνιστεί.

Περιμένοντας ανάλογες περιπτώσεις και στο φετινό τουρνουά (19/1-1/2) ας θυμηθούμε ορισμένες από τις πιο δραματικές στιγμές που έχουμε δει να γίνονται στη Μελβούρνη.

Η αποβολή του Μάκενρο

Την 21η Ιανουαρίου το 1990 ο Τζον Μάκενρο έγινε ο πρώτος τενίστας μετά το 1963 και τον Ισπανό Βίλι Άρβαρεθ στο Ρολάν Γκαρός, που αποβλήθηκε από Grand Slam τουρνουά. Στο ματς του 4ου γύρου με τον Σουηδό Μίκαελ Πέρνφορς ο Μάκενρο δέχθηκε παρατήρηση από τον διαιτητή Τζέρι Άρμστρονγκ γιατί κοίταξε απειλητικά μια lineswoman. Στο 7ο γκέιμ του τέταρτου σετ με τον Μάκενρο να προηγείται με 4-2 γκέιμ έριξε εκνευρισμένος δύο φορές τη ρακέτα του κάτω, σπάζοντας τη, τη δεύτερη φορά. Νέα παρατήρηση από τον διαιτητή και αφαίρεση πόντου. Άρχισε να βρίζει θεούς και δαίμονες ο 30χρονος Αμερικανός, απαιτώντας την παρουσία του supervisor, Κεν Φάραρ. Ο τελευταίος βγήκε στο κορτ με τον Μάκενρο να συνεχίζει να διαμαρτύρεται και να βρίζει μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα. Μετά την έγκριση του Φάραρ ο διαιτητής Άρμστρονγκ "'Ηττα Μάκενρο, Γκέιμ, Σετ, Ματς". Προς τιμήν του ο Μάκενρο ζήτησε συγγνώμη στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως είχε ξεχάσει πως είχε αλλάξει ο κανονισμός από τέσσερα σε τρία βήματα μέχρι τον αποκλεισμό. Και να το θυμόταν, μάλλον η αντίδραση του θα ήταν η ίδια.

Όταν "λύγισε" ο Σάμπρας

" Κάντο για τον προπονητή σου!", φώναξε ένας θεατής στον Πιτ Σάμπρα στον προημιτελικό με τον Τζιμ Κούριερ το 1995. Ο Ελληνοαμερικανός το άκουσε και ξέσπασε σε κλάματα στο πέμπτο σετ. Ο προπονητής του, Τιμ Γκούλικσον είχε αναχωρήσει εσπευσμένα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια λιποθυμία τον είχε στείλει στο νοσοκομείο, οι γιατροί θορυβήθηκαν και τον έστειλαν πίσω στο Σικάγο για εξετάσεις. Ο Σάμπρας ίσως γνώριζε, ίσως όχι τη διάγνωση για τον προπονητή που τον είχε οδηγήσει σε τέσσερα Grand Slam τίτλους, καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο. "Μπορούμε να συνεχίσουμε αύριο", του είπε ο αδερφικός του φίλος, ο Κούριερ, όταν τον πλησίασε. Τελικώς ο Σάμπρας νίκησε και έφτασε μέχρι τον τελικό για να χάσει από τον Άντρε Άγκασι. Ο Γκούλικσον έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 1996.

Η Βένους χάνει τις χάντρες της

Όσοι παρακολουθούν την πορεία των αδερφών Γουίλιαμς από το ξεκίνημα της καριέρας τους, θα θυμούνται πως οι δύο Αμερικανίδες φορούσαν χάντρες στα μαλλιά. Τρεις ώρες χρειαζόταν η μητέρα τους, Ορασίν για να τους πλέξει τις χάντρες στα μαλλιά. Ούτε όταν η Βένους Γουίλιαμς έχασε ματς γιατί έπεσαν χάντρες στο κορτ την ώρα του αγώνα. Αυτό συνέβη στα προημιτελικά του τουρνουά το 1999 με αντίπαλο τη Λίντσεϊ Ντάβενπορτ. Ο διαιτητής Ντένις Όβερμπεργκ της πήρε πόντο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ατυχώς για την ίδια σε ευκαιρία για break στο 3ο γκέιμ του δεύτερου σετ. Το ίδιο είχε συμβεί και στο πρώτο σετ με τη Γουίλιαμς να δέχεται προειδοποίηση. Η Ντάβενπορτ προηγήθηκε με 3-0 και στο τέλος του γκέιμ η Γουίλιαμς ξέσπασε εναντίον του διαιτητή με την 19χρονη τενίστρια να κάνει λόγο για ανύπαρκτο κανονισμό. Φώναζε " δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό. Δεν ενοχλείται κανείς. Δεν με ενδιαφέρει... Λες και το έκανα επίτηδες. Με βλέπετε να τραβάω τα μαλλιά μου; Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου", φώναζε η Γουίλιαμς. Έχασε τον αγώνα με 6-4, 6-0 σε 62 λεπτά.

Από Αυστραλή έγινε Σέρβα σε μια εβδομάδα

Η καριέρα της Γέλενα Ντόκιτς καταστράφηκε εξαιτίας του πατέρα της,Νταμίρ. Το 2001 η Ντόκιτς ήταν 17 χρονών και το μοναδικό που μπορούσε να κάνει είναι να τηρεί τις οδηγίες του Νταμίρ. Η οικογένεια είχε αφήσει την πρώην Γιουγκοσλαβία και είχε βρεθεί στην Αυστραλία. Πριν από την κλήρωση του τουρνουά του 2001 η Γέλενα ήταν Αυστραλή, προϊόν του τένις της χώρας. Όταν έγινε η κλήρωση ο Νταμίρ φώναξε, έσπρωξε, υποστηρίζοντας πως είχε γίνει συνομωσία εναντίον της κόρης του και πως από εδώ και πέρα η Γέλενα θα εκπροσωπούσε την πατρίδα της, τη Σερβία. Η Ντόκιτς είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει τη Νο2 τενίστρια στον κόσμο και νικήτρια το 1999, Λίντσεϊ Ντάβενπορτ. Φυσικά η Αμερικανίδα ήταν η νικήτρια με τη Γέλενα να αγωνίζεται υπό τη σημαία της Σερβίας. Όταν χρόνια μετά είχε απαλλαχθεί από τον Νταμίρ, επέστρεψε ξανά στην Αυστραλία.

Η Ενάν εγκατέλειψε τον τελικό

Η Αμελί Μορεσμό περίμενε 32 Grand Slam για να σηκώσει το πρώτο της τίτλο και η Ζιστίν Ενάν-Αρντέν της χάλασε τη στιγμή στον τελικό του 2006. Η Βελγίδα κάτοχος του τίτλου αποχώρησε από τον τελικό και ενώ έχανε με 6-1, 2-0 γιατί ένιωθε άσχημα στην υγεία της. Φυσικά υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση κατά πόσο άρρωστη ήταν. Πέντε χρόνια μετά την ήττα της στον τελικό, όταν η αντίπαλος της, η Μαρτίνα Χίνγκις την είχε αποκαλέσει "μισό άντρα" εξαιτίας της φυσικής της εμφάνισης, η Μορεσμό είχε πλέον λόγο να ανοίξει το κρασί του 1937 που φύλαγε για αυτό το σκοπό. Λίγους μήνες μετά η Γαλλίδα πήρε εκδίκηση από την Ενάν, κερδίζοντας την και στον τελικό του Γουίμπλεντον.

Πρώτο σερβίς τα μεσάνυχτα

Λένε για τα βραδινά ματς στη Νέα Υόρκη, όμως τα βραδινά παιχνίδια στη Μελβούρνη είναι το κάτι άλλο. Πρωταγωνιστής είναι συνήθως ο Λέιτον Χιούιτ. Έτσι και το 2008 ο Χιούιτ και ο εξίσου δημοφιλής Μάρκος Παγδατής αναμετρήθηκαν στον 3ο γύρο. Το παιχνίδι ξεκίνησε 14 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε στις 4.33 τα ξημερώματα με νικητή σε πέντε σετ τον Αυστραλό. Ο αγώνας είχε συνολική διάρκεια τέσσερις ώρες και 45 λεπτά. Φυσικά κανένας θεατής δεν κουνήθηκε από τη θέση του, ίσως γιατί ξημέρωνε Κυριακή.

Στον Παγδατή ανήκει και ένα από τα καλύτερα highlights στην ιστορία του τουρνουά. Έσπασε τέσσερις ρακέτες από τα νεύρα του για την εμφάνιση του στο παιχνίδι με τον Στάνισλας Βαβρίνκα.

Επεισόδια ανάμεσα σε θεατές

Ό,τι το τένις θα αντιμετώπιζε προβλήματα με το χουλιγκανισμό δεν θα το πίστευε ποτέ κανείς. Η Μελβούρνη είναι ωστόσο χωνευτήρι τόσων εθνικοτήτων. Έτσι πριν από τον αγώνα του Σέρβου Ίλια Μποζόλιατς και του Κροάτη Μάριν Τσίλιτς, Αυστραλοί σερβικής και κροατικής καταγωγής ήρθαν στα χέρια την πρώτη μέρα του τουρνουά. Τα ίδια έγιναν και το 2009, ενώ και οι δικοί μας ομογενείς έχουν επιδείξει βίαιη συμπεριφορά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Φέντερερ κλαίει (δύο φορές)

Οι άντρες δεν κλαίνε λέει το τραγούδι, αλλά ο Ρότζερ Φέντερερ έχει αυτή την ανθρώπινη αντίδραση και αδυνατεί να το κρύψει. Κλάματα χαράς και στεναχώριας για τον Ελβετό σε δύο φιαφορετικές περιπτώσεις στο Αυστραλιανό Όπεν. Στον τελικό του 2006 ο Φέντερερ σκέφτηκε πως θα μπορούσε να χάσει όταν ο Μάρκος Παγδατής πήρε το πρώτο σετ και βρισκόταν ένα break πάνω. Ο Φέντερερ το γύρισε και σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο, λυγίζοντας στην εμφάνιση του Ροντ Λέιβερ.

Τρία χρόνια μετά ο Φέντερερ βρέθηκε στη θέση του Παγδατή και ο Λέιβερ ήταν ξανά στην απονομή. Νικητής ήταν αυτή τη φορά ο Ράφα Ναδάλ. " Αυτό πονάει τόσο πολύ", είπε ο Φέντερερ, διακόπτοντας την ομιλία του και όταν το κοινό άρχισε να φωνάζει το όνομα του, δεν μπορούσε να σταματήσει. Τελικά τον παρηγόρησε ο Ναδάλ σε μια υπέροχη στιγμή που θεμελίωσε πως αυτοί οι δύο συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο αντιπάλων στην ιστορία του ανδρικού τένις.

Cheatarenka!

Φώναζαν οι Αυστραλοί τη Βικτόρια Αζαρένκα στον τελικό του 2013 με αντίπαλο τη Λι Να. Βλέπετε, στον ημιτελικό κόντρα στην Αμερικανίδα Σλόαν Στίβενς η Αζαρένκα κατηγορήθηκε πως ακολούθησε "τακτική" για να μπερδέψει την αντίπαλο της. Μπροστά με 1-0 σετ και 5-3 στο δεύτερο η Αζαρένκα είχε σπαταλήσει πέντε ευκαιρίες για να πάρει το ματς. Ζήτησε ιατρικό τάιμ άουτ και έλειψε δέκα λεπτά. Μετά την επιστροφή της πήρε το σετ και τη νίκη με 6-4.Το Αυστραλιανό Όπεν ανακοίνωσε πως είχε ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο και στα πλευρά. Η Αζαρένκα απάντησε πως ζήτησε ένα ιατρικό τάιμ άουτ (τρία λεπτά). " Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα να ηρεμήσω", δήλωσε στη συνέντευξη αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, αν και στη συνέχεια είπε πως είχε πόνους στο στήθος. Στη συνέντευξη Τύπου είπε πως δεν κατάλαβε την ερώτηση. Δύο χρόνια μετά δεν έχει πείσει κανέναν, όταν δεν καταφέρνει να αποφύγει το θέμα.

Αποδοκιμασία για Ναδάλ

Ο Ράφα Ναδάλ επιστρέφει στο Αυστραλιανό Όπεν ένα χρόνο μετά την ήττα του στον τελικό από τον Στάνισλας Βαβρίνκα και τις αποδοκιμασίες από το κοινό της Rod Laver Arena που τον λατρεύει. Στον περσινό τελικό ο Ναδάλ ζήτησε ιατρικό τάιμ άουτ στο δεύτερο σετ γιατί είχε ενοχλήσεις στην πλάτη και επέστρεψε στο κορτ για να τελειώσει τον αγώνα. Στο διάστημα της απουσίας του ο Βαβρίνκα διαμαρτυρόταν στο διαιτητή, κατηγορώντας τον πως δεν τον ενημέρωσε για την απόφαση του. " Οφείλεις να μου το πεις κάθε φορά που καλείς το φυσιοθεραπευτή, οφείλεις να μου εξηγήσεις το λόγο. Αυτό υπαγορεύει ο κανονισμός. Οπότε ρωτάς και με ενημερώνεις. Αν όχι τότε θα καλέσω και εγώ το φυσιοθεραπευτή και θα φύγω έτσι απλά". Ο Βαβρίνκα πήρε το δεύτερο σετ και τη νίκη σε τέσσερα σετ για να ευχηθεί περαστικά στον αντίπαλο του στην απονομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ