Από τον Γούντρινγκ στον Τζόρνταν και τον Μέσι: Ιστορίες με αθλητικά... παπούτσια
Σαν σήμερα ο Άλεν Γούντρινγκ έγινε Χρυσός Ολυμπιονίκης με... δανεικά παπούτσια στην Αμβέρσα (20/08/1920) και το Sport24.gr ανασύρει ιστορίες από τον αθλητισμό με πρωταγωνιστές τα... παπούτσια!
Ολυμπιακοί Αγώνες 1920. Αμβέρσα. Ο Αμερικανός Άλεν Γούντρινγκ φτάνει στην βελγική πόλη για να συμμετάσχει στα 200μ. Δεν είναι στα φαβορί καθώς στα προκριματικά των ΗΠΑ αποκλείστηκε τερματίζοντας 5ος και πήρε τελευταία στιγμή την θέση ενός άλλου αθλητή. Παρόλα αυτά πηγαίνει στην Ευρώπη για να δώσει τον καλύτερο του εαυτό ώσπου στις προπονήσεις του χαλάνε τα παπούτσια...
Ο Γούντρινγκ είναι απεγνωσμένος καθώς δεν έχει χρήματα για να αγοράσει ένα καινούριο ζευγάρι. Ευτυχώς όμως για αυτόν, ένας συναθλητής του θα του δανείσει τα δικά του και με αυτά ο Αμερικανός θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό.
Εκεί θα κάνει την μεγάλη έκπληξη και με χρόνο 22.0 θα κερδίσει στο νήμα το μεγάλο φαβορί, Τσάρλι Πάντοκ, ο οποίος νωρίτερα είχε θριαμβεύσει στα 100μ. Ήταν 20/08/1920 όταν ο Άλεν Γούντρινγκ κατέκτησε το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με... δανεικά παπούτσια.
Ακριβώς 91 χρόνια μετά το Sport24.gr ανασύρει ιστορίες από τον αθλητισμό με πρωταγωνιστές τα παπούτσια!
Πρόστιμο για το παπούτσι "θρύλος"
Ξεκινάμε από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Ακόμα και αν δεν είστε φαν του αθλήματος, δεν γίνεται να μην έχετε δει ποτέ έναν πιτσιρικά να φοράει τα "Air Jordan". Τα παπούτσια που σχεδιάστηκαν για τον Μάικλ Τζόρνταν, απέκτησαν μυθικές διαστάσεις έχοντας πουληθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.
Το πρώτο μοντέλο, "Air Jordan I", σχεδιάστηκε το 1985 (με τιμή πώλησης 65$) για να ακολουθήσουν άλλα 23 μέχρι το "Air Jordan 2011". Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως αρχικά το ΝΒΑ απαγόρευσε στον Τζόρνταν να τα φοράει γιατί είχαν αρκετό... χρώμα για τους αυστηρούς κανονισμούς της λίγκα. Ωστόσο ο Mάικ συνέχισε να αγωνίζεται με αυτά, πληρώνοντας 5.000$ πρόστιμο σε κάθε αγώνα!
Κόκκινο (...γούρικο) της φωτιάς
Το 1994 ο Τζόρνταν το είχε γυρίσει στο μπέιζμπολ, με αποτέλεσμα το άσπρο και το μαύρο χρώμα να είναι το αποκλειστικό χρώμα στα παπούτσια των παικτών του ΝΒΑ. Ώσπου στο All-Star Game εκείνης της χρονιάς, έσκασε μύτη ο Σκότι Πίπεν με τα ολοκαίνουρια του και... κατακόκκινα Nike.
Η προσοχή όλων έπεσε αρχικά στα... πόδια του Σκότι, για να περάσει στη συνέχεια στις μπασκετικές του ικανότητες. Με μία αξέχαστη εμφάνιση αναδείχθηκε MVP της βραδιάς και το ΝΒΑ βρήκε τον νέο του... προσωρινό βασιλιά, καθώς την επόμενη χρονιά ο Τζόρνταν επέστρεψε.
FOOTBALL STORIES:
Από τον Μπολ στον Μέσι
Το άθλημα που έχει... άμεση σχέση με τα παπούτσια είναι το ποδόσφαιρο. Βασικό εξάρτημα για να κλωτσάς την στρογγυλή θεά, ξεκίνησε την πορεία του στο χρόνο ως μαύρο. Ώσπου ήρθε ο Αλαν Μπολ να λανσάρει το άσπρο χρώμα, για να φτάσουμε στις μέρες μας σε... πολύχρωμες συνθέσεις, αλλά και σε "προσωποποιημένα" παπούτσια ακόμα και για έναν αγώνα! Όπως πρόσφατα με τον Λίο Μέσι στον τελικό του Champions League.
Ο πρώτος που... έβγαλε τα μαύρα
Ο Άλαν Μπολ ήταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής που είχε στο ρόστερ της η Εθνική Αγγλίας όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Ωστόσο έχει γίνει γνωστός και για τα άσπρα παπούτσια που πρωτοφόρεσε τη σεζόν 1970/71 με την Έβερτον, καθώς θεωρείται ο πρώτος επαγγελματίας που ξέφυγε από τον κανόνα του μαύρου.
Στον ίδιο δεν άρεσαν αρχικά τα παπούτσια που δημιούργησε η Hummel και... έβαψε άσπρα τα μαύρα του Adidas. " Ήταν θαυμάσια, ώσπου μια μέρα που έβρεχε, άρχισαν να ξεβάφουν", θυμήθηκε χαμογελώντας ο μακαρίτης Μπολ (σ.σ πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 2007 στα 61 του χρόνια) όταν τον είχαν ρωτήσει σχετικά.
"Βάλτε τον εαυτό σας στα παπούτσια μου"
Ο Τζορτζ Μπεστ μπορεί να μην έφερε το χρώμα, όμως ήταν από τους πρώτους παίκτες που απέκτησε το δικό του παπούτσι το οποίο φυσικά ήταν και προς πώληση. Οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την εμπορικότητα του ονόματος του και δημιούργησαν το "Stylo George Best".
Τα συγκεκριμένα παπούτσια έμοιαζαν περισσότερο με αυτά του... μπόουλινγκ ενώ την μαύρη μονοτονία διέκοπτε μια άσπρη ρίγα. Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια είχαν μπει για τα καλά στο χώρο του μάρκετινγκ.
Φορώντας... διαφορετικά
Με τους χορηγούς να κάνουν λοιπόν δυνατά την εμφάνιση τους στο ποδόσφαιρο, ο Σταν Μπόουλς βρήκε ένα... πρωτότυπο τρόπο να τους εκμεταλλευτεί. Αρχικά δέχθηκε 200 λίρες από την εταιρεία Gola να φορέσει τα παπούτσια της στο φιλικό Αγγλία-Ολλανδία το 1977 στο Γούεμπλεϊ.
Μέσα στην ίδια μέρα πήρε προσφορά 300 λίρες από την Αdidas και την δέχθηκε και αυτή. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί στον αγωνιστικό χώρο φορώντας από ένα παπούτσι των δύο αυτών εταιρειών! (σ.σ. στην παρακάτω φωτογραφία ο Μπόουλς φορώντας... ίδια παπούτσια σε φιλικό με την Ιταλία).
Χρώμα, χρώμα, χρώμα
Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες παράγουν μια απίστευτα μεγάλη γκάμα από παπούτσια διαφορετικών χρωμάτων, καλύπτοντας κυριολεκτικά όλα τα γούστα. Φυσικά η λίστα με τους διάσημους παίκτες που έβαλαν το χρώμα στα παπούτσια τους είναι ατελείωτη, γι' αυτό ας θυμηθούμε μια "δικιά" μας περίπτωση.
Ο Τζιμπρίλ Σισέ γεννήθηκε για να... ξεχωρίζει. Ακριβά αυτοκίνητα, διαφορετικό κούρεμα κάθε τρεις και λίγο και άλλα πολλά για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Φυσικά δεν θα μπορούσε να φοράει κλασικά παπούτσια. Στον Παναθηναϊκό τον είδαμε πολλές φορές με πράσινα, ενώ στην τελευταία του εμφάνιση στην Παιανία, λίγο πριν πάει στην Λάτσιο, επέλεξε το γαλάζιο χρώμα της νέας του ομάδας!
Χρυσό για εξαιρετικές περιστάσεις
Το χρυσό χρώμα το έχουμε συνδυάσει στην ζωή μας με ιδιαίτερες περιστάσεις που την έχουν σημαδέψει θετικά. Ο κανόνας ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ επέλεξε χρυσά παπούτσια στην 100η του εμφάνιση με την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας.
Το ίδιο χρώμα διάλεξε και ο Ζινεντίν Ζιντάν για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, στις τελευταίες παραστάσεις μιας σπουδαίας καριέρας. Ενώ έπειτα από εκείνο τον τελικό, η Diadora δημιούργησε το "Maximus Italia Gold Special Limited Edition" για να τιμήσει τους Πρωταθλητές Κόσμου. Φυσικά και το πρωτοφόρσε ο Φραντσέσκο Τότι!
Παπούτσια για... ένα ματς
Το μάρκετινγκ πια... εξουσιάζει το ποδόσφαιρο και οι μεγάλοι παίκτες έχουν φτάσει στο σημείο να φοράνε σχέδια δημιουργημένα μόνο για έναν συγκεκριμένο αγώνα. Λίγο πριν τον τελικό του φετινού Champions League, o Λίο Μέσι ανέβασε σε εκατομμύρια φίλους του στο facebook τα παπούτσια που θα φορούσε στον αγώνα.
Το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν στα χρώματα της Καταλονίας, είχε το όνομα και το νούμερο του Μέσι, την σημαία της πατρίδας του και φυσικά το έμβλημα του τελικού του Γουέμπλεϊ!
Ο... ξυπόλητος ήρωας
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1920 και ένας αγώνας δρόμου ήταν η αφορμή για το αφιέρωμα και κάπως έτσι θα το κλείσουμε. Στη θέση του Αμβέρσας βάλτε την Ρώμη του 1960, τα 200μ. θα γίνουν Μαραθώνιος, μόνο που τα δανεικά παπούτσια του Γούντρινγκ θα τα εξαφανίσουμε τελείως!
Ο Αμπέμπε Μπεκίλα μπήκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στο αεροπλάνο για την Ιταλία για να αντικαταστήσει έναν συμπατριώτη του μαραθωνοδρόμο που τραυματίστηκε σε αγώνα... ποδοσφαίρου.
Μόνο που η Adidas, ο χορηγός παπουτσιών στους Αγώνες, είχε απομείνει με λίγα διαθέσιμα ζευγάρια τα οποία δεν ήταν πολύ άνετα στα πόδια του 28χρονου, τότε, αθλητή. Έτσι αποφάσισε να τρέξει ξυπόλητος!
Έπειτα από 2:15:16.2, και με ένα τρομερό σπριντ στο τέλος, ο Μπεκίλα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ και γίνεται ο πρώτος μαύρος Αφρικανός (σ.σ. της αφρικάνικης ζώνης νότια της ερήμου Σαχάρα) που γίνεται Χρυσός Ολυμπιονίκης! Μετά τη νίκη του ρωτήθηκε γιατί έτρεξε ξυπόλητος:
" Ήθελα όλος ο κόσμος να ξέρει ότι η χώρα μου, η Αιθιοπία, πάντα κέρδιζε χάρη στην αποφασιστικότητα και τον ηρωισμό"...