X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Αξέχαστοι τελικοί Κυπέλλου που έγραψαν ιστορία

Το στρίψιμο της δεκάρας, άθλοι των "μικρών", ματσάρες ανεπανάληπτες που κρίθηκαν στα πέναλτι και όχι μόνο. Το Sport24.gr θυμίζει τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας που έχουν μείνει στην ιστορία (VIDEOS).

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας χωρίς κόσμο των δυο ομάδων στο γήπεδο, ισούται με φαγητό χωρίς καρυκεύματα και ένα ντελικάτο δείπνο χωρίς το ανάλογο κρασί. Νερόβραστο, άοσμο, χωρίς όλα εκείνα τα στοιχεία που το μετατρέπουν σε μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου. Αυτό βέβαια θεωρείται (και είναι) αυτονόητο στα άλλα κράτη, όχι στο δικό μας.

Στην δική μας χώρα, είναι να διεξαχθεί (;) το Ολυμπιακός - ΑΕΚ μπροστά σε 310 νοματαίους στο αχανές -και έτσι και αλλιώς κρύο- ΟΑΚΑ, επειδή δεν είμαστε άξιοι ούτε για τα βασικά. Τουλάχιστον, αν παίξουν οι δυο ομάδες (δεν είναι και το πλέον σίγουρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις) ας αποζημιώσουν με το θέαμά τους τα... 620 μάτια που θα βρίσκονται στις εξέδρες και όσους καθίσουν να δουν τον τελικό μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Τελείως άχαρο το θέαμα να φαίνονται λευκά καθίσματα και να ακούγεται ο αντίλαλος από τις φωνές προπονητών και παικτών.

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τελικούς που έγραψαν ιστορία και δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ. Άλλοι για την συγκλονιστική τους εξέλιξη και το θέαμά τους, άλλοι για ένα συγκεκριμένο γεγονός ή για τον ντόρο που δημιούργησαν. Το περιβόητο στρίψιμο της δεκάρας, αρκετοί άθλοι των "μικρών", ματσάρες ανεπανάληπτες που κρίθηκαν στα πέναλτι και όχι μόνο.

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1969: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Είχαν προηγηθεί και άλλοι σπουδαίοι τελικοί από το 1931 και έπειτα, όταν διεξήχθη ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, να κρίνεται μια Κούπα στο στρίψιμο του νομίσματος, δεν το είχαμε συναντήσει ξανά. Οι δυο αιώνιοι αναμετρήθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και το θέαμα δεν ήταν ιδιαιτέρως καλό. Ο Σιδέρης άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 49', για να ισοφαρίσει έξι λεπτά μετά ο Δομάζος, με τους πράσινους να παίζουν από το 52' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μητρόπουλου. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, ούτε στην παράταση, ενώ πέναλτι δεν υπήρχαν. Στο στρίψιμο της δεκάρας από τον διαιτητή, Μίχα, νικητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, με τη μεριά των "ερυθρολεύκων" να υποστηρίζει πως ουδείς δικός τους είδε την πλευρά του νομίσματος, παρά μόνο ο ρέφερι και ο Δομάζος.

Γκολ: 55' Δομάζος - 49' Γ. Σιδέρης

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αρ. Καμάρας, Μητρόπουλος, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Ροκίδης (46' Φραντζής), Δομάζος, Γραμμός (106' Γονιός), Φιλακούρης.

Ολυμπιακός: Λιαδέλης (57' Ξαρχάκος), Γκαϊτατζής, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης, Στολίγκας (67' Μίχας), Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Κουμαριάς, Μποτίνος.

9 ΙΟΥΝΙΟΥ 1976: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ένας τελικός σκέτο ποίημα ήταν αυτός που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1976 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή, που έκανε "παπάδες" στο χορτάρι και πέτυχε δυο τέρματα σε εκείνον τον αγώνα. Ο "Βάσια" άφησε τα διαπιστευτήριά του στο χορτάρι εκείνο το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 2-2, για να σημειωθούν άλλα τόσα τέρματα στην ημίωρη παράταση. Οι "μπλε" της Θεσσαλονίκης ήταν μπροστά με 4-2 ως το 115', αλλά οι Καραβίτης και Γκλέζος ισοφάρισαν για τους Πειραιώτες, οι οποίοι έπαιζαν και με παίκτη λιγότερο, αφού από το 92' είχε αποβληθεί ο Δαβουρλής. Το ματς οδηγήθηκε στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι και εκεί ο "γηραιός" επικράτησε με 6-5, με τον Φανάρα να αποκρούει το πέναλτι του Σιώκου, ενώ ο Τουμπόγλου ευστόχησε στο τελευταίο για την ομάδα του.

Γκολ: 25', 102' Χατζηπαναγής, 72' Κουσουλάκης, 111' Γκέσιος - 60' Σιώκος, 81' Βιέρα, 115' Καραβίτης, 119' Γκλέζος.

Ηρακλής: Φανάρας, Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113' Ποντίκης), Πανταζής (80' Ματσουκατίδης).

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91' Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46' Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος.

9 ΙΟΥΝΙΟΥ 1979: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ

Μια αξέχαστη βραδιά για τον Πανιώνιο ήταν αυτή στο Στάδιο Καραϊσκάκη τον Ιούνιο του 1979 στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο. Μάλιστα, η Ένωση κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 3' με τον Τάσο και όλα έδειχναν ότι θα κατάφερνε να φτάσει στη νίκη. Παρ' όλα αυτά, ο "Ιστορικός" ήταν μαγικός στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε τρία γκολ στην ΑΕΚ, φτάνοντας στο πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του. Οι Αναστόπουλος, Λίμα και Παθιακάκης πέτυχαν τα τέρματα για την ομάδα της Νέας Σμύρνης, που εκείνο το βράδυ έμεινε... ξύπνια από τους πανηγυρισμούς που στήθηκαν. Μια βραδιά-ορόσημο για τον Πανιώνιο, όχι μόνο γιατί πήρε το Κύπελλο, νικώντας 3-1 τον "Δικέφαλο", αλλά για την εμφάνισή του και την ανατροπή απέναντι σε έναν μεγαλύτερο αντίπαλο.

Γκολ: 51' Αναστόπουλος, 67' Λίμα, 84' Παθιακάκης - 3' Τάσος.

Πανιώνιος: Κάκκαρης, Ζαχαρόπουλος, Γραβάνης, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Σαϊπάς (46' Μωραϊτέλης), Λίμα, Μαυρίκης, Αναστόπουλος, Παθιακάκης, Βαλλίδης.

ΑΕΚ: Στεργιούδας, Μουσούρης, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου (46' Αποστολόπουλος), Νικολούδης, Δομάζος, Τσάμης, Τάσος, Μπάγεβιτς, Μαύρος.

26 ΜΑΪΟΥ 1980: ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ

Τον επόμενο χρόνο, η Νέα Φιλαδέλφεια φιλοξένησε έναν τελικό ανάμεσα σε μια εκπρόσωπο της επαρχίας και έναν της συμπρωτεύουσας. Αυτό και μόνο έδινε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο παιχνίδι, αλλά τα όσα έγιναν στο χορτάρι, έφταναν και περίσσευαν για να μπει αυτός ο τελικός στους πλέον αξιομνημόνευτους. Η Καστορία κατατρόπωσε τον Ηρακλή, επικρατώντας με το εκκωφαντικό 5-2 και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορίας της. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ήταν ο Τσιρώνης με χατ-τρικ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο "γηραιός" του Κώστα Καραπατή προηγήθηκε στο ματς, αλλά στην συνέχεια υπέκυψε στις ορέξεις των "γουναράδων" που κατέβηκαν ορκισμένοι στην Αθήνα για να σηκώσουν το τρόπαιο. Και τα κατάφεραν θαυμάσια.

Γκολ: 41' Σημαιοφορίδης, 49' Δίντσικος, 70', 87', 90' Τσιρώνης - 16' Καλαμπάκας, 80' Μαυροδουλάκης.

Καστοριά: Σαργκάνης (88' Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (73' Χουνουζίδης), Αρ. Παπαβασιλείου, Βοϊτσίδης, Γρ. Παπαβασιλείου, Τσιρώνης.

Ηρακλής: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Βραβρόφσκι, Μιχαηλίδης, Μαυροδουλάκης, Ξανθόπουλος, Καλαμπάκας, Χατζηελευθερίου, (70' Τσιρίκας, 81' Αλεξιάδης), ΚαφκενΆρης, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1985: ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟΚ

Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο και μεταφερόμαστε πέντε χρόνια μετά, όπου η Λάρισα αναμετρήθηκε στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και έμελλε να γράψει μια από τις πιο "χρυσές" σελίδες της ιστορίας της. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" έπαιζε με δέκα παίκτες από το 18' εξαιτίας αποβολής του Βασιλάκου, με την ΑΕΛ να το εκμεταλλεύεται και να μη χαρίζεται στον αντίπαλό της. Εκπληκτική η ομάδα του Αντρέι Στρεϊλάου εκείνο το βράδυ, με τον Ζιώγα να σημειώνει δυο τέρματα για τους "βυσσινί" και από ένα οι Κμίετσικ και Βαλαώρας. Για τον ΠΑΟΚ του Βάλτερ Σκότσικ είχε μειώσει απλά ο Σκαρτάδος, με το 4-1 να είναι το τελικό σκορ του τελικού και τη Λάρισα να επιστρέφει στον θεσσαλικό Κάμπο θριαμβεύτρια. Ήταν τα... προεόρτια για το πρωτάθλημα του 1988.

Γκολ: 39', 73' Ζιώγας, 47' Κμίετσικ, 78' Βαλαώρας - 55' Σκαρτάδος.

Λάρισα: Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουρυτίτσας, Ζιώγας, Ανδρεούδης (86' Τσιώλης), Άνταμτσικ, Κμίετσικ, Βαλαώρας.

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (18' Αρ. Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (64' Δαμανάκης).

28 ΜΑΪΟΥ 1986: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Την επόμενη χρονιά, ξανά στο ΟΑΚΑ, είχαμε τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ήταν την περίοδο που το "τριφύλλι" διέθετε καλύτερη ομάδα και η ανωτερότητά του αποτυπώθηκε με τρόπο ξεκάθαρο στο χορτάρι. Το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου με το γκολ του Βλάχου άφηνε τα πάντα ανοιχτά για το β' 45λεπτο, εντούτοις οι "πράσινοι" φρόντισαν να κόψουν από νωρίς τις όποιες διαθέσεις των Πειραιωτών για ανατροπή. Ήταν καταιγιστική η ομάδα του Πάκερτ εκείνο το βράδυ, με τον Χρήστο Δημόπουλο να διπλασιάζει τα γκολ του Παναθηναϊκού, για αναλάβει δράση στην συνέχεια ο Σαραβάκος, ο οποίος σκόραρε εις διπλούν και σφράγισε το τρόπαιο για το "τριφύλλι" με το εμφατικό 4-0. Οι παίκτες του Αντώνη Γεωργιάδη δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό σε εκείνον τον τελικό, με τον Χρήστο Αρβανίτη να περνά ένα εφιαλτικό βράδυ.

Γκολ: 24' Β. Βλάχος, 52' Χρ. Δημόπουλος, 57', 72' Σαραβάκος.

Παναθηναϊκός: Μήνου, Ταράσης, Πατσιαβούρας, Κυράστας, Ζάετς, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Γεροθόδωρος (61' Ρότσα), Μπατσινίλας, Βλάχος, Χρ. Δημόπουλος (84' Αντωνίου).

Ολυμπιακός: Αρβανίτης, Ξανθόπουλος, Κοκολάκης, Τόγιας, Μίχος, Σεμερτζίδης, Σέστιτς, Παπαχρήστου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Βαϊτσης (46' Παπαγγέλης).

8 ΜΑΪΟΥ 1988: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το 1988, στο ίδιο γήπεδο είχαμε μια επανάληψη του ίδιου ζευγαριού, με τον τελικό νικητή να μην αλλάζει, αλλά με την εικόνα του αγώνα να είναι διαφορετική. Ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε αναλάβει την ηγεσία του Ολυμπιακού εκείνη την περίοδο και υπήρχε ένας άνεμος αισιοδοξίας για τα μελλούμενα, που θα αποδεικνύονταν εφιαλτικά για κάμποσα χρόνια. Στο αμιγές αγωνιστικό κομμάτι εκείνου του τελικού, οι Σαραβάκος και Φούνες με ισάριθμες εκτελέσεις πέναλτι διαμόρφωσαν το 1-1 που έμεινε ως το τέλος, ενώ στην παράταση ξανά ο Φούνες με πέναλτι έκανε το 2-1, για να ισοφαρίσει ο Χρήστος Δημόπουλος. Σημειωτέον, ο Μπατσινίλας είχε αποβληθεί για το "τριφύλλι" στο 80' και ενώ είχε μπει στο ματς στο 46'. Είναι ο τελικός με το περιβόητο χέρι του Βαμβακούλα μέσα στην περιοχή, όταν άκουσε σφύριγμα από την εξέδρα ύστερα από μονομαχία του με τον Μουστακίδη, νόμιζε πως ήταν ο διαιτητής Φασόλης και έπιασε την μπάλα, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να υποδείξει την εσχάτη των ποινών. Στη ρώσικη ρουλέτα, ο Σαργκάνης έπιασε την εκτέλεση του αείμνηστου Φούνες και με 4-3 το Κύπελλο πήγε στον Παναθηναϊκό.

Γκολ: 31' πεν. Σαραβάκος, 101' Χρ. Δημόπουλος - 59' πεν., 96' πεν. Φούνες.

Παναθηναϊκός: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Ζάιετς (75' Βλάχος), Σαραβάκος, Χριστοδούλου (46' Μπατσινίλας), Χρ. Δημόπουλος, Ρότσα, Γεωργαμλής.

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Χαντζίδης, Αλεξίου, Μπανιώτης, Τσαλουχίδης, Μπονόβας (40' Μουστακίδης), Π. Ξανθόπουλος, Φούνες, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης.

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1994: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ

Το ΟΑΚΑ ήταν... must πλέον και εκεί διεξήχθη ο συγκλονιστικός τελικός του 1994 ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, όπου σημειώθηκαν έξι γκολ και όλα κρίθηκαν από τα 11 βήματα. Πέρα από το θέαμα όμως, η εξέλιξη του ματς ήταν απίστευτη. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0 με γκολ του Βαζέχα και αυτογκόλ του Μανωλά, όμως μέσα σε ένα πεντάλεπτο από το 72' ως το 77' η Ένωση ισοφάρισε με Αλεξανδρή και Δημητριάδη. Μάλιστα, η ΑΕΚ έφερε τούμπα το ματς στην παράταση με τον Αλεξανδρή, για να διαμορφώσει το τελικό 3-3 ο Μάρκος λίγα λεπτά πριν το φινάλε της παράτασης. Ο τελικός οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι και εκεί ήταν πιο ψύχραιμοι οι παίκτες του Χουάν Ραμόν Ρότσα, επικρατώντας 4-2 και σηκώνοντας το τρόπαιο.

Γκολ: 31' Βαζέχα, 54' αυτογκόλ Μανωλάς, 115' Μάρκος - 71', 95' Αλεξανδρής, 77' Δημητριάδης.

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Νιόπλιας, Μπορέλι (67' Μαραγκός), Βαζέχα (66' Δώνης), Γ.Χ. Γεωργιάδης, Μάρκος.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Κοπιτσής, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς (46' Τσάρτας), Μ. Βλάχος (60' Δημητριάδης), Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Κασάπης, Σταματής, Σλίσκοβιτς.

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1995: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ

Τον επόμενο χρόνο, οι δυο τους κονταροχτυπήθηκαν και πάλι στο ΟΑΚΑ, σε έναν τελικό που αμαυρώθηκε από σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς στις εξέδρες, σκηνικό είχαμε και στα αποδυτήρια με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και τους αστυνομικούς, ενώ στο γήπεδο έμελλε ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας να γράψει ιστορία. Το ματς ήταν κακό, με την ΑΕΚ να χάνει πέναλτι με τον Σαραβάκο στο 12', το οποίο κέρδισε ο ίδιος με ένα εντυπωσιακό πέσιμο, ακούγοντας από την εξέδρα που κάθονταν οι φίλοι του Παναθηναϊκού το περιβόητο "Μητσάρα βαζέλα βγάλε τη φανέλα". Στο 90λεπτο δεν άλλαξε κάτι, το 0-0 παρέμεινε και η παράταση όδευε προς τη λήξη της. Στο 118', ο Βλάχος μάρκαρε τον Βαζέχα μέσα στην περιοχή, ο Πολωνός φορ έπεσε (δεν φάνηκε ξεκάθαρα αν υπήρχε μαρκάρισμα για πέναλτι) και ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών.

Το τι ακολούθησε, δεν έχει προηγούμενο. Όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν πάνω του, τον πήγαιναν... καροτσάκι, τον έβριζαν, ενώ του έσκισαν μέχρι και τη φανέλα του. Ο Βλάχος πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε και μετά τον κρατούσαν για να μην χτυπήσει διαιτητή, ενώ ο Μανωλάς που έσπρωχνε συνεχώς τον ρέφερι, πήρε κόκκινη κάρτα. Εντέλει, ύστερα από αρκετή ώρα ξεκίνησε πάλι ο τελικός, το ρολόι έγραφε 119ο λεπτό και ο Βαζέχα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ και χαρίζοντας το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό. Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα για τον διαιτητή, ο οποίος δέκα ημέρες μετά (29/4/1995) δέχτηκε επίθεση από χούλιγκαν, που τον ξυλοκόπησαν άγρια ως αντίποινα για ό,τι συνέβη στον τελικό.

Γκολ: 118' πεν. Βαζέχα

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης (64’ Κολιτσιδάκης), Καλιτζάκης, Καπουράνης, Μπορέλι, Νιόπλιας, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Μάρκος, Δώνης (73’ Αλεξούδης), Βαζέχα.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Αγορογιάννης (73’ Κοπιτσής), Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Κασάπης, Σαμπανάτζοβιτς (117’ Μπορμπόκης), Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Τσιάρτας, Δημητριάδης.

15 ΜΑΪΟΥ 1996: ΑΕΚ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η αποθέωση του ωραίου εκείνη την ημέρα στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς έδωσε μια μοναδική παράσταση, αποδεικνύοντας πως έπαιζε την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια, έστω και αν το πρωτάθλημα πήγε στον Παναθηναϊκό. Ο Απόλλων Αθηνών του Γιάννη Παθιακάκη, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα στον τελικό και το 7-1 ήρθε μοιραία για την "Ελαφρά Ταξιαρχία". Χατ-τρικ από τον Τσάρτα, δυο γκολ από τον Μπατίστα και από ένα οι Κετσπάγια και Κωστής, ενώ ο Μπάρνιακ σημείωσε απλά το γκολ της τιμής για τον Απόλλωνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ένωση έπαιζε από το 52' με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Μπατίστα, αλλά αυτό δεν άλλαξε σε τίποτα την εικόνα της στο χορτάρι. Όλο το γήπεδο φώναζε ρυθμικά το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με την ελπίδα όλων ότι το "αν πάρουμε το Κύπελλο, θα μείνω", θα πάει σάρκα και οστά, αλλά ο Σερβοέλληνας τεχνικός συνέχισε την προπονητική του καριέρα στον Ολυμπιακό.

Γκολ: 11', 34' Μπατίστα, 22', 48' πεν., 76' Τσάρτας, 60' Κετσπάγια, 89' Κωστής - 77' Μπάρνιακ.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου (66' Μαλαδένης), Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια (66' Κωστής), Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας, (83' Β. Καραγιάννης), Κασάπης

Απόλλων Αθηνών: Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55' Λαχανάς), Θεοδωρόπουλος (35' Αλέξης), Αποστόλου (46' Κεφαλάς), Τάτσης, Βελέντζας, Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαϊδης.

5 ΜΑΪΟΥ 1999: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τελικός-ορόσημο της ανωτερότητας του Ολυμπιακού ήταν εκείνος του 1999 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ήταν η χρονιά του νταμπλ και της καλής πορείας στην Ευρώπη για τους "ερυθρόλευκους" και απέναντι στο "τριφύλλι" έκαναν επίδειξη δύναμης. Από το 33' έπαιζαν με δέκα παίκτες εξαιτίας αποβολής του Αμανατίδη από τον διαιτητή Δούρο, όμως αντί να δώσει θάρρος και αυτοπεποίθηση στον Παναθηναϊκό, "όπλισε" με μεγαλύτερο πάθος τους ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το τσαμπουκαλίδικο γκολ του Μαυρογενίδη που πήδηξε στο Θεό, θέλοντας να πιάσει την κεφαλιά, έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό, για να "κλειδώσει" τον τίτλο ο Οφορίκουε στο φινάλε του ματς. Φοβερή εμφάνιση από τους Πειραιώτες σε εκείνον τον τελικό που έχει μείνει για την αντίδρασή τους, όταν έμειναν με αριθμητικό μειονέκτημα.

Γκολ: 54' Μαυρογενίδης, 90' Οφορίκουε

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Καραταϊδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Ανατολάκης, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Καραπιάλης (82' Άντζας), Τζόρτζεβιτς, Γκόγκιτς (88' Νινιάδης) Αλεξανδρής (73' Οφορίκουε).

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Βόκολος, Γκούμας, Λαγωνικάκης (66' Κιάσσος), Μπασινάς, Καραγκούνης, Μίκλαντ, Ασάνοβιτς (72' Αλεξούδης), Κ. Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος (81' Κόλα), Βαζέχα.

12 ΜΑΪΟΥ 2001: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αφού ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στον δρόμο για τον τελικό, εκεί τον περίμενε ο ΠΑΟΚ. Στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε ο αγώνας και η ομάδα του Τάκη Λεμονή είχε τον αέρα του φαβορί. Στο χορτάρι όμως, ο "Δικέφαλος του Βορρά" αποδείχτηκε πιο έτοιμος και δικαίως έφτασε στο Κύπελλο, επικρατώντας 4-2. Νωρίς στο ματς, ο Γιώτης Εγκωμίτης έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, για να κάνει το 2-0 ο Μπορμπόκης (υπήρχε οφσάιντ στο γκολ). Ο Ολυμπιακός είχε τις φάσεις, αλλά ο ΠΑΟΚ την ουσία και με την έναρξη της επανάληψης, οι "ασπρόμαυροι" έριξαν στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό με τον Γ.Χ. Γεωργιάδη. Μείωσε ο Τζόρτζεβιτς με πέναλτι, αλλά ο Ναλιτζής έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του ΠΑΟΚ. Απλά ο Χούτος μείωσε τον δείκτη του σκορ για τους "ερυθρόλευκους", που σίγουρα δεν περίμεναν τέτοια ήττα.

Γκολ: 4' Εγκωμίτης, 31' Μπορμπόκης, 46' Γ. Χ. Γεωργιάδης, 85' σουτ Ναλιτζής - 77' πέν. Τζόρτζεβιτς, 90' Χούτος.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Κατσαμπής, Αμπονσά (46' Κουλακιώτης), Ουντέζε, Μπορμπόκης, Εγκωμίτης, Καφές, Π. Κωνσταντινίδης, Βενετίδης, Οκκάς (89' Σπάσιτς), Γ. Χ. Γεωργιάδης (78' Ναλιτζής).

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46' Πατσατζόγλου), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (68' Λουτσιάνο), Γιαννακόπουλος, Νινιάδης (46' Χούτος), Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Τζιοβάνι.

2 ΜΑΪΟΥ 2009: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ένας τελικός μαγικός, ονειρεμένος, ανεπανάληπτος. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να μοιραστεί το τρόπαιο και στις δυο ομάδες, όμως επειδή αυτό δεν γίνεται και νικητής βγαίνει μόνο ένας, αυτός ήταν ο Ολυμπιακός. Οι φίλοι των δυο ομάδων είχαν δημιουργήσει πανδαιμόνιο στις εξέδρες, ενώ στο γήπεδο παίχτηκε ένα ποδοσφαιρικό έπος. Η ΑΕΚ προηγήθηκε μόλις στο 8' με 2-0 χάρη σε ισάριθμα γκολ του Μπλάνκο και ήταν το σκορ του πρώτου μέρους. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ντάρμπισιρ μείωσε και στην συνέχεια ο Ντουντού ισοφάρισε. Οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι στο β' μέρος, έψαξαν την ανατροπή, αλλά ο Σκόκο στο 90' με υπέροχο σόλο έκανε το 3-2. Τέλος; Όχι, ο Ντάρμπισιρ είχε άλλη γνώμη και στο 96' με κεφαλιά ισοφάρισε και έστειλε το ματς στην παράταση.

Εκεί, ο Γκαλέτι έκανε το 4-3 με διαγώνιο σουτ και στην συνέχεια αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη επειδή έβγαλε την φανέλα του στον πανηγυρισμό. Ο Αργεντινός ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε πήρε χαμπάρι την πρώτη κίτρινη που πήρε. Μετά, ο Ολυμπιακός έμεινε με εννέα λόγω αποβολής του Αβραάμ Παπαδόπουλου και ο Σκόκο ισοφάρισε σε 4-4 στο 107'. Ο τελικός πήγε στα πέναλτι και εκεί χρειάστηκαν 34 (!) εκτελέσεις, για να ευστοχήσει ο Νικοπολίδης και με 15-14 να χαρίσει το Κύπελλο στην ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Γκολ: 4' Μπλάνκο, 8' Μπλάνκο, 89' Σκόκο, 107' Σκόκο - 47' Ντάρμπισιρ, 70' Ντουντού, 90' Ντάρμπισιρ, 102' Γκαλέτι.

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο, Κυργιάκος (62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο.

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Αντζας, Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 97' Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούστσι, Ντιόγκο.

11 ΜΑΪΟΥ 2013: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Την δική του ξεχωριστή ιστορία έχει γράψει ο τελικός του 2013 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ, με τους Αρκάδες να φτάνουν για πρώτη φορά μέχρι το φινάλε του θεσμού και να διεκδικούν το τρόπαιο. Ύστερα από ένα επεισοδιακό παιχνίδι που τα είχε όλα, ο Ολυμπιακός βγήκε νικητής στην παράταση κόντρα στον Αστέρα και κατέκτησε το 26ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του. Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη άνοιξε το σκορ σχετικά νωρίς με τον Ράγιος, για να έρθει η απάντηση από τον Φουστέρ λίγο πριν το ημίχρονο.

Ισορροπημένο το β' μέρος, μέχρι να γίνει η φάση που συζητιέται μέχρι και σήμερα. Στο 69', ο Σανκαρέ πήρε την κεφαλιά ύστερα από κόρνερ, ο Μανιάτης χρησιμοποίησε το χέρι του για να διώξει στο πρώτο δοκάρι, αλλά ο διαιτητής, Γιάχος (σε συνεργασία με τον επόπτη γραμμής, Τριτσώνη) δεν έδωσε πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον ποδοσφαιριστή της ομάδας του Μίτσελ. Στην παράταση, ο Τζεμπούρ έβαλε μπροστά στο σκορ τους Πειραιώτες, ενώ στο 117' ο Αμπντούν ανατράπηκε στα όρια της περιοχής από τον Μπαρτολίνι, ο ρέφερι έδειξε την εσχάτη των ποινών και ο Αλγερινός έγραψε το τελικό 3-1. Στην απονομή του τροπαίου, είχαν αποχωρήσει αρκετοί φίλαθλοι από το γήπεδο και σε κάθε περίπτωση είναι ένας τελικός που άφησε το δικό του στίγμα.

Γκολ: 14' Ράγιος - 42' Φουστέρ, 98' Τζεμπούρ, 118' πεν. Αμπντούν.

Αστέρας: Φούλοπ, Τσαμπούρης, Σανκαρέ, Κουρμπέλης (67' Μπαρτολίνι), Πιπίνης, Κοντοές (100' Καλαντζής), Ουσέρο, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Ράγιος, Περόνε (82' Λένσε).

Ολυμπιακός: Κάρολ, Μανιάτης, Μοντέστο (60' Ιμπαγάσα) , Μασάντο (76' Πίνο), Φέισα, Μήτρογλου (73' Τζιμπούρ), Φουστέρ, Χολέμπας, Σιόβας, Μανωλάς, Αμπντούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ