THE SPORTS ECONOMIST

Έτσι έγινε και τι περιλαμβάνει η μεταγραφή του Βλαχοδήμου στη Νιούκαστλ

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος EUROKINISSI SPORTS

Η fast track διαπραγμάτευση που σε λιγότερο από 36 ώρες έφερε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο από τα αζήτητα της Φόρεστ, σε ρόλο διεκδικητή θέσης βασικού στη Νιούκαστλ. Ο επιταχυντικός παράγοντας του PSR, τα ιατρικά στην Αθήνα εν μέσω διακοπών του Ody, το πενταετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τις "καρακάξες", με ακόμη καλύτερες απολαβές που τον διατηρούν στην κορυφή των πλέον ακριβοπληρωμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Ημέρα μεταγραφών η πρωτομηνιά του Ιουλίου. Ανακοινώθηκε η οριστικοποιημένη εδώ και εβδομάδες του Βαγγέλη Παυλίδη στην Μπενφίκα, δημοσιοποιήθηκε αυτή του Χρήστου Τζόλη στην Μπριζ, την αλυσίδα όμως ξεκίνησε η μεταμεσονύκτια του Οδυσσέα Βλαχοδήμου στη Νιούκαστλ.

Δεδομένο καιρό πως ο Ody δεν θα συνέχιζε στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Δεν ταίριαξε με το περιβάλλον εξ αρχής, το στάτους του επιδεινώθηκε με την άφιξη του Νούνο Εσπίριτο Σάντο, οπότε η αποχώρηση έμοιαζε μονόδρομος.

Κρούσεις υπήρχαν. Βιγιαρεάλ (επαφή από τον Φεβρουάριο) και Ρόμα οι πλέον αξιοσημείωτες. Το παζλ όμως, δυσεπίλυτο σε οικονομικό και γενικότερο πλαίσιο, οπότε τίποτα δεν προχώρησε.

Και δεν φαίνονταν πως θα μπορούσε να προχωρήσει, παρά μόνο αργά στο καλοκαίρι. Τα πάντα όμως, άλλαξαν ελέω του νέου οικονομικού πλαισίου για τις ομάδες της Premier League, το λεγόμενο PSR (Profit and Sustainability Rule), που πρακτικά υποχρεώνει σε ισολογισμό εξόδων – εσόδων για όσα clubs έχουν ζημιογόνες χρήσεις ως την 30η Ιουνίου.

Γι’ αυτό κι η ανάγκη, η... πρεμούρα αρκετών clubs του αγγλικού πρωταθλήματος να ολοκληρώσουν διάφορα deals ως την τελευταία ημέρα του Ιουνίου.

Άλλοι έψαχναν να ισοσκελίσουν ζημιές, άλλοι να εκμεταλλευτούν την οικονομική άνεσή τους κι άλλοι, έχοντας προβλήματα, να κάνουν συμφωνίες μεταξύ τους για αμοιβαίο όφελος.

Μια τέτοια έγινε μεταξύ Νιούκαστλ και Νότιγχαμ. Οι "κόκκινοι" έβαλαν στο... μάτι τον Έλιοτ Άντερσον. Το πλαίσιο της συμφωνίας ανέρχεται στα 41 εκατ. ευρώ, με τον 22χρονο Άγγλο μέσο να μετακομίζει στο "Σίτι Γκράουντ" και – για να βγουν, όπως έπρεπε, τα κουκιά – τον διεθνή τερματοφύλακα να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο.

Ο ρόλος, τα ιατρικά στην Αθήνα, το πενταετές συμβόλαιο και οι "βασιλικές" απολαβές

Τα πάντα έγιναν... fast track. Ο Βλαχοδήμος ενημερώθηκε για την προοπτική της Νιουκάστλ νωρίς το Σάββατο (29/6). Αρχικά, του εξηγήθηκε το πλάνο των "καρακαξών".

Ο Σλοβάκος διεθνής Μάρτιν Ντουμπράβκα, θα αποχωρήσει. Ο πολύπειρος 38χρονος, Τζον Ράντι θα ερχόταν (ανακοινώθηκε κι αυτός τη Δευτέρα) για να αποτελέσει τον τρίτο στην ιεραρχία τερματοφύλακα κι ο Ody θα διεκδικούσε επί ίσοις όροις τη θέση του βασικού με τον καταταλαιπωρημένο από συνεχόμενους τραυματισμούς Άγγλο διεθνή, Νικ Πόουπ.

Το αγωνιστικό σκέλος περιόρισε κατά πολύ τις επιφυλάξεις του. Το οικονομικό πιστοποίησε το πόσο πολύ τον πιστεύουν οι επιτελείς της Νιουκάστλ – τον παρακολουθούν άλλωστε, από τότε που αγωνίζονταν στον Παναθηναϊκό, ποτέ όμως δεν είχαν επισημοποιήσει το ενδιαφέρον τους ή κάνει κάποια κίνηση αγοράς – και παράλληλα εξαφάνισε κάθε δεύτερη σκέψη.

Ο Βλαχοδήμος λοιπόν, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, αυξάνοντας μάλιστα κατά τι τις ετήσιες απολαβές που είχε στη Φόρεστ (το εκεί μάλιστα συμβόλαιό του ήταν για τρία ακόμη χρόνια…), παραμένοντας στην κορυφή των πλέον ακριβοπληρωμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Από εκεί και πέρα, στη μάχη με τον χρόνο επιστρατεύτηκαν τα πάντα. Η Νιουκάστλ έστειλε στην Αθήνα την Κυριακή το πρωί τον γιατρό της, ο 30χρονος κίπερ έκανε μια μικρή παύση από τις διακοπές του για να υποβληθεί στον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο, την ώρα που οι εκπρόσωποί του οριστικοποιούσαν τα διαδικαστικά επί αγγλικού εδάφους.

Όλα κύλησαν ιδανικά – και το κυριότερο εντός χρονικού περιθωρίου - κι έτσι πλέον ο Βλαχοδήμος μετά το τέλος των διακοπών του θα μεταβεί οικογενειακώς και πάλι στη Γηραιά Αλβιόνα, αυτή τη φορά στο Νιούκαστλ, όπου στις 10 Ιουλίου θα ξεκινήσει την προετοιμασία με τη νέα ομάδα του.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ