BASKETBALL ANALYSIS

EuroLeague, οι καλύτερες πεντάδες της regular season: Ο Παναθηναϊκός AKTOR την κορυφαία, ο Ολυμπιακός με διαφορά αυτή που έπαιξε περισσότερο

2023-2024 / FINAL-8 /  /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
2023-2024 / FINAL-8 / / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat τις καλύτερες πεντάδες της EuroLeague με βάση στο σύστημα +/-. Η χαώδης διαφορά της καλύτερης πεντάδας των “πράσινων” σε σχέση με την 2η καλύτερη στην διοργάνωση και το απίστευτο στατιστικό του Ολυμπιακού. 

Η κανονική περίοδος της EuroLeague ολοκληρώθηκε. Ένας μαραθώνιος 34 αγώνων έφτασε στο τέλος του, με την διοργάνωση να οδεύει πλέον στα play-in και ακολούθως στα playoffs.

Με αφορμή το φινάλε της regular season, το SPORT24 έψαξε και σας παρουσιάζει τις κορυφαίες πεντάδες της EuroLeague βάσει το δείκτη +/- (που δείχνει το πόσο καλύτερες ήταν των αντιπάλων τους όταν συνυπήρχαν στο παρκέ), καθώς και αυτές που έχουν βρεθεί στο παρκέ πιο συχνά από κάποιες άλλες.

Όπως θα γίνει σαφές, το ελληνικό χρώμα είναι ιδιαίτερα έντονο, αφού ο Παναθηναϊκός AKTOR και ο Ολυμπιακός έχουν από μία πρωτιά σε αυτές τις δύο ιδιαίτερες κατηγορίες.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR την καλύτερη πεντάδα με απίστευτο νούμερο

Ξεκινώντας με μία ματιά στις καλύτερες πεντάδες (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι αρχικές πεντάδες, αλλά γενικά πεντάδες που έχει χρησιμοποιήσει κάθε ομάδα), αυτή που ξεχωρίζει με χαώδη διαφορά από την δεύτερη είναι μία πεντάδα του Παναθηναϊκού AKTOR. Ο λόγος για την πεντάδα που - βάσει του δείκτη +/- είναι η καλύτερη της διοργάνωσης, βγάζοντας το απίστευτο +120 σε 152 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα!

Η συγκεκριμένη πεντάδα αποτελείται από τους Τζέριαν Γκραντ, Κώστα Σλούκα, Μάριους Γκριγκόνις, Ντίνο Μήτογλου και Ματίας Λεσόρ. Σύμφωνα λοιπόν με το Hudl Instat, με αυτή την πεντάδα στο παρκέ το συνολικό +120 των “πράσινων” μεταφράζεται σε +5.7 πόντους ανά αγώνα. Με λίγα λόγια: Αυτή η πεντάδα δίνει προβάδισμα 5.7 πόντων στο “τριφύλλι” όταν συνυπάρχει στο παρκέ.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η δεύτερη καλύτερη πεντάδα με βάσει το σύστημα +/- ανήκει στην Ρεάλ, έχοντας βγάλει +45. Είναι μία πεντάδα που αποτελείται από τους Καμπάσο, Κοζέρ, Μούσα, Ντεκ και Ταβάρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται μία πεντάδα της Μπαρτσελόνα (Σατοράνσκι, Λαπροβίτολα, Κάλινιτς, Πάρκερ, Βέσελι) με +44, ενώ τις δύο επόμενες επιδόσεις με +41 έχει η Μπασκόνια με τις εξής πεντάδες: Μίλερ-ΜάκΙντάιρ, Χάουαρντ, Μαρίνκοβιτς, Μονέκε, Κοστέλο και Μίλερ-ΜακΙντάιρ, Χάουαρντ, Ρογκαβόπουλος, Μονέκε, Κότσαρ.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ολυμπιακός έχει την 8η καλύτερη πεντάδα. Πρόκειται για την αρχική του πεντάδα (Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ) και έχει πρόσημο +33. Κάτι που οδηγεί στην δική του τρομερή πρωτιά.

Ο Ολυμπιακός την πεντάδα που έχει μείνει στο παρκέ 100 περισσότερα λεπτά από κάθε άλλη

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η πεντάδα των Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Πίτερς και Φαλ έχει βρεθεί στο παρκέ μέχρι στιγμής στην EuroLeague για 296 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα, ήτοι σχεδόν 12 λεπτά ανά αγώνα. Αυτή η πεντάδα είναι με τεράστια διαφορά από την δεύτερη στην διοργάνωση αυτή που έχει μείνει στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλη. Περισσότερα από 100 λεπτά περισσότερα για την ακρίβεια!

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται μία πεντάδα της Βίρτους Μπολόνια. Πρόκειται για την 5αδα των Χάκετ, Μπελινέλι, Κορντινιέ, Σενγκέλια και Ντάνστον, που έχει συνυπάρξει για 189 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, έχοντας συνολικά +2 στο σύστημα +/-.

Οι δύο επόμενες πεντάδες ανήκουν στον Παναθηναϊκό AKTOR και απέχουν μεταξύ τους μόλις 31 δευτερόλεπτα. Η μία πεντάδα αποτελείται από τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ (η αρχική πεντάδα του), που έχει βρεθεί στο παρκέ για 153 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο με συνολικό -36 στο σύστημα +/-, ενώ η αμέσως επόμενο αναφέρθηκε ήδη (Γκραντ, Σλούκας, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ) και έχει βρεθεί στο παρκέ για 152 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, με το απίστευτο +120 στο +/-.

Είναι βέβαια λογικό να γίνει εδώ και μία σύνδεση ανάμεσα στις δύο πεντάδες, που πρακτικά έχουν μία διαφορά, με την προσθήκη του Σλούκα αντί του Ναν. Πριν ωστόσο βιαστεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο Ναν είναι… αρνητικός για τον Παναθηναϊκό AKTOR επειδή είναι μέρος μίας πεντάδας που έχει συνολικό πρόσημο -36, καλό είναι να έχει υπόψη του ότι για την σεζόν Παναθηναϊκός AKTOR έχει +1.5 στις πεντάδες στις οποίες βρίσκεται μέσα ο Αμερικανός.

Τέλος, η 5η πεντάδα σε χρόνο συμμετοχής στην φετινή EuroLeague ανήκει στην Μακάμπι και αποτελείται από τους Μπράουν, Μπάλντουιν, Κόλσον, Κόεν και Νίμπο, που έχει βρεθεί στο παρκέ 151 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα, έχοντας +5 στο σύστημα +/-.

Η εξήγηση πίσω από τα νούμερα των "αιωνίων" και η βάση στήριξης που έχουν

Οι αριθμοί πάντα μπορούν να βοηθήσουν σε κάποια συμπεράσματα, ώστε να δοθεί εξήγηση. Η απομόνωσή τους ωστόσο μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό AKTOR, είναι λογικό κάποιος να αντιληφθεί ότι η πεντάδα των Γκραντ, Σλούκα, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ τα έχει διαλύσει όλα. Είναι μία πεντάδα με απόλυτη ισορροπία στην οργάνωση και την εκτέλεση. Το -36 της πεντάδας που έχει μέσα τον Ναν αντί του Σλούκα είναι λογικό να δαιμονοποιηθεί. Αυτό το νούμερο όμως δεν λέει όλη την αλήθεια.

Δεν λέει για παράδειγμα ότι στον δεύτερο γύρο της EuroLeague οι 7 από τις 8 καλύτερες πεντάδες του Παναθηναϊκού AKTOR βάσει +/- είχαν τον Ναν μέσα και ότι σε μία από αυτές είχε μαζί του τους Σλούκα, Γκραντ, Μήτογλου και Λεσόρ, συνυπήρξε για 51 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα και έβγαλε +22. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Το σχήμα με τα τρία γκαρντ των “πράσινων” έχει χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο στον δεύτερο γύρο και έχει αποτέλεσμα.

Από πλευράς Ολυμπιακού, τα σχεδόν 300 λεπτά που έχουν συνυπάρξει η Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ είναι λογικό να ξυπνούν… περσινές μνήμες. Ο λόγος είναι ότι σε σχέση με πέρυσι έχει μόνο μία διαφοροποίηση, με τον Πίτερς στην θέση του Βεζένκοβ, σε μία πεντάδα που πέρυσι έπαιξε 286 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα στην κανονική περίοδο και συνολικά 387 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα αν συμπεριληφθούν τα playoffs και το Final Four.

Στον Ολυμπιακό υπάρχει η άλλη λεπτομέρεια: Η 2η πεντάδα του σε χρόνο συμμετοχής φέτος έχει απλώς τον Μιλουτίνοβ στην θέση του Φαλ (76:54) και έχει +11, ενώ η 3η πεντάδα του έχει τον Γουίλιαμς-Γκος αντί του Γουόκαπ (μαζί με τους Κάναν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ σε 30:58) και έχει +28.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα μοτίβο και στους δύο "αιωνίους". Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν μία ομάδα που χτίστηκε από την αρχή, οπότε ο Εργκίν Αταμάν έκλεισε πολύ το ροτέισον, ψάχνοντας να βγει άμεσα χημεία ανάμεσα στους παίκτες του. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έχει κρατήσει τον κορμό του σε σχέση με πέρυσι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αρέσκεται στο να κάνει συνήθως μικρές προσθαφαιρέσεις στις πεντάδες του, ενώ την ίδια στιγμή είχε να αντιμετωπίσει πολλούς τραυματισμούς μέσα στην σεζόν.

Είναι σαφές ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός AKTOR έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης. Και, βάσει των αποτελεσμάτων τους και της θέσης τους, αμφότεροι φαίνεται ότι έκαναν πολλά σωστά στην διαχείριση των πεντάδων τους στον δρόμο για τα playoffs. Τώρα πρέπει απλώς να πατήσουν στις ίδιες βάσεις και αρχές.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ