Γιωρίκας Πιλίδης: Το παιδί θαύμα της παγκόσμιας πάλης
Ο Γιωρίκας Πιλίδης έκανε περήφανη την Ελλάδα, κατακτώντας ένα ακόμη μετάλλιο στην ελευθέρα πάλη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων. Ποιο είναι όμως το παιδί θαύμα της ελληνικής πάλης; Το Sport24.gr παρουσιάζει.
Δεν βάζει ταβάνι στα όνειρά του και τοποθετεί τον πήχη ψηλά. Άλλωστε, "μιλούν" οι διακρίσεις του μέχρι στιγμής εξ ονόματός του και δικαίως θεωρείται ως η πολύ μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο στην ελευθέρα πάλη. Ο 17χρονος, Γιωρίκας Πιλίδης, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τρόπο εμφατικό.
Δεν είναι λίγοι αυτοί και κυρίως γνώστες του αθλήματος, που τον έχουν χαρακτηρίσει φαινόμενο και παιδί θαύμα για το άθλημα της πάλης. Βαρύς χαρακτηρισμός για ένα νέο παιδί που σιγά σιγά φτιάχνει το όνομά του και προσπαθεί να χτίσει "λιθαράκι λιθαράκι" την καριέρα του, εντούτοις φαντάζει αρκετά ρεαλιστικός με βάση τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά του. Και δεν είναι λίγα...
Οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να τον θαυμάσουν το διάστημα 4-10 Σεπτεμβρίου στα Άνω Λιόσια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν φαβορί για το χρυσό, όμως το ότι βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο βάθρο μόλις στα 17 του χρόνια (έκτο του μετάλλιο!), αποδεικνύει πως είναι ένας αθλητής με διάρκεια, συνέπεια και πως η σκληρή του δουλειά αποδίδει!
Παλεύοντας σε αυτήν την κατηγορία από 14 ετών (αγωνίστηκε στα 58 κιλά), έχει γράψει ιστορία με τις επιτυχίες του και αποτελεί πραγματικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την Ελλάδα, είναι ο αθλητής, ο οποίος μπορεί να ξαναβάλει τη χώρα μας στον Ολυμπιακό χάρτη έπειτα από οκτώ χρόνια, αφού τελευταία μας συμμετοχή ήταν το 2012 στο Λονδίνο.
Προσφάτως πρωταθλητής Ευρώπης, πέρυσι έχασε στα 54 κιλά τον παγκόσμιο τίτλο και ένα χρόνο πριν (2015) είχε βγει πάλι δεύτερος στα 46 κιλά. Το Σάββατο (9/9), αθλητής του Αμιράν Καρντάνοφ τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ινδό, Ραχούλ Ραχούλ και έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στο τουρνουά της Αθήνας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Στην απονομή βούρκωσε, γιατί ήθελε το κάτι παραπάνω, δεν έμεινε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμά του.
Δεν πρέπει να σκέφτεσαι τον αντίπαλό σου. Πρέπει να τους κερδίσεις όλους
"Δεν ήταν στόχος μου να κατακτήσω τα έξι μετάλλια. Στόχος μου ήταν το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μάλλον δεν δούλεψα σκληρά. Από τότε που ξεκίνησα στην Πάλη, ο στόχος μου ήταν να κατακτήσω το Παγκόσμιο, αλλά δεν μπόρεσα να τα καταφέρω",τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως δεν έμεινε ικανοποιημένος με τον εαυτό του και πως έχει μεγάλες απαιτήσεις. Πάντως, είναι ένα παλικάρι που δεν το βάζει κάτω και φαίνεται από τις δηλώσεις του...
"Όταν θέλεις να κατακτήσεις το χρυσό, δεν κοιτάς ποιος είναι πρώτος, ποιος δεύτερος. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι τον αντίπαλό σου. Πρέπει να τους κερδίσεις όλους", λέει ο ίδιος, ενώ "θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου για τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει, τον παππού μου που με έφερε στο άθλημα και όλο τον κόσμο που ήρθε να με στηρίξει. Με εμψύχωσε και μου έδωσε δύναμη".
"Αυτό το μετάλλιο τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο. Κάθε χρόνο, σε όλες τις διοργανώσεις, είναι πάντα στο βάθρο κι αυτό σημαίνει πως είναι από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα και πιστεύουμε ότι του χρόνου θα έχουμε να δούμε ακόμη περισσότερα πράγματα", είπε για τον Πιλίδη ο πρόεδρος της ΕΛΟΠ, Δημήτρης Τραμπάκουλας και αυτό φανερώνει πόσο πολύ ποντάρουν όλοι σε αυτό το παλικάρι για το μέλλον της ελεύθερας πάλης στην χώρα μας.
"Είμαι περήφανος που αυτός ο μικρός, αλλά τόσο μεγάλος αθλητής, είναι στην οικογένεια της ελληνικής πάλης. Τα δάκρυα του Γιώργου Πιλίδη για την απώλεια του χρυσού μεταλλίου είναι δάκρυα που στο μέλλον θα του φέρουν πολλά χρυσά μετάλλια. Του αξίζουν συγχαρητήρια και του εύχομαι από την καρδιά μου να μην κλάψει ξανά ποτέ",επισήμανε ο Ολυμπιονίκης της πάλης, Κώστας Θάνος, ένας άνθρωπος που μπορεί όσο λίγοι να ξεχωρίσει τα ταλέντα.
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΠΙΛΙΔΗ
Τον περασμένο Ιούλιο στο Σεράγεβο, ο Πιλίδης έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος, καθώς κατάφερε κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ αθλητής ξανά στην παγκόσμια πάλη. Σε τρεις διαδοχικές χρονιές κατέκτησε πέντε μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην ηλικιακή κατηγορία των Παίδων και προχθές (9/9) πέτυχε κάτι ασύλληπτο επί ελληνικού εδάφους. Με το χάλκινό του, έχει πάρει μετάλλιο σε όλες τις διοργανώσεις της κατηγορίας των παίδων και σημείωσε ένα μοναδικό ρεκόρ, που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.
Με την επικράτησή του στο Σεράγεβο, ο Πιλίδης παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης, μιας και πέρσι είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση. Το 2016 στη Σουηδία είχε αγωνιστεί στα 54 κ. και είχε νικήσει στον τελικό με 4-3 τον Χαρουτουνιάν από την Αρμενία. Την ίδια χρονιά είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίδων, που είχε γίνει στην Τιφλίδα της Γεωργίας (στον τελικό είχε ηττηθεί με 3-2 στα σημεία από τον Ουκρανό Ντζέλεπ). Το 2015, ο Γιώργος Πιλίδης αγωνιζόταν στην κατηγορία των 46 κιλών και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Σεράγεβο και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σουμπότιστα της Σερβίας.
Ο προπονητής του, Αμιράν Καρντάνοφ, είναι περισσότερα από 30 χρόνια στον χώρο της πάλης. "Χάλκινος" Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και κορυφαίος έφηβος παλαιστής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης, που έγινε στη Βουδαπέστη το 1994. Είναι το στήριγμα του Πηλίδη, ο άνθρωπος που τον έχει αναδείξει και τον έχει κάνει τον αθλητή που σαρώνει τα μετάλλια...
Ο Γιωρίκας αγαπά πολύ την ποντιακή παράδοσηκαι στο σπίτι του μιλάνε ακόμα τα ποντιακά.Η οικογένειάτουήρθε στην Ελλάδα από την πόλη Τζαμπούλ του Καζακστάν τη δεκαετία του ’90. Η πάλη είναι κάτι που υπεραγαπά και το μέλλον του είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτήν. Προς το παρόν, η πορεία του είναι αξιοθαύμαστη και μακάρι στο μέλλον να τον συζητάμε ακόμα περισσότερο.
Το σίγουρο είναι ότι διαθέτει άφθονο ταλέντο και έχει μεράκι για πολλή δουλειά και επιτυχίες τα χρόνια που ακολουθούν...