ΣΤΗΛΕΣ

Η γραμμή της αμφιβολίας

Η γραμμή της αμφιβολίας

Με αφορμή το γκολ του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τότεναμ, σαν σήμερα το 2005, που δεν μέτρησε, το Sport24.gr θυμάται ανάλογες φάσεις αλλά και την απόδοση του Goal - line technology. (VIDEOS,φωτογραφίες)

Η αμφιβολία για το εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή σε φάσεις δυσδιάκριτες, διαχρονικό πρόβλημα των διαιτητών. Το Goal - line technology εισήχθη στο ποδόσφαιρο προκειμένου να διασκεδάσει κάθε αμφιβολία σε φάσεις που τόσο με γυμνό μάτι, όσο και με επαναλαμβανόμενα replay, η απόφαση του διαιτητή για το εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή, ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολη. Πόσο βοήθησε η υιοθέτηση του;

Ήταν σαν σήμερα το 2005, η αναμέτρηση ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τότεναμ με τον Πέδρο Μέντες να επιχειρεί από μακριά το σουτ, και τον πρώην τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Ρόι Κάρολ, να απομακρύνει με δεύτερη προσπάθεια την μπάλα, ενώ αυτή είχε περάσει τη γραμμή του τέρματος. Το γκολ δεν μέτρησε, αν και θα έπρεπε.

Η γραμμή της αμφιβολίας
© REUTERS

Οι φάσεις σαν κι αυτές, στις οποίες ο διαιτητής ή οι επόπτες αδυνατούσαν να διαπιστώσουν, να εξακριβώσουν, εάν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος - είτε γιατί βρισκόταν πολλά σώματα μπροστά τους είτε γιατί η πορεία της μπάλας ήταν τέτοια - που δεν επέτρεπε τη λήψη μίας αδιαπραγμάτευτης απόφασης, ήταν πάντα μέρος του αθλήματος.

Το Sport24.gr θυμάται μερικές τέτοιες περιπτώσεις, χαρακτηριστικές που πέρασαν στην ιστορία για την αμφιβολία που τις περιέβαλε ή για τη διαπίστωση του λάθους - μετά από αρκετά replay σε μερικές εξ αυτών - και το Goal line technology θα μπορούσε να δώσει τη λύση.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 ήταν η φάση του Τζεφ Χαρστ που δίχασε όχι μόνο την Αγγλία και τη Δυτική Γερμανία, αλλά κι όλη τη φίλαθλη κοινή γνώμη. Σε μία εποχή που όχι μόνο Goal line technology δεν υπήρχε αλλά ούτε τα στοιχειώδη τεχνολογικά μέσα (σε σχέση με σήμερα), η μπάλα μάλλον δεν πέρασε τη γραμμή αλλά για να το λέμε αυτό μετά βεβαιότητας χρειάστηκαν οι ενδελεχείς επιστημονικές αναλύσεις από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η γραμμή της αμφιβολίας

Πάλι Αγγλία εναντίον Γερμανίας, αυτή τη φορά στο Μουντιάλ του 2010, στη Ν. Αφρική, με το σουτ του Λάμπαρντ να εξουδετερώνει τον Νόιερ, την μπάλα να περνά τη γραμμή του τέρματος, ωστόσο οι επόπτες να λαμβάνουν τη λάθος απόφαση και να μη μετρούν το γκολ.

Η γραμμή της αμφιβολίας

Στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, ο Τζον Τέρι απομάκρυνε με προβολή την μπάλα σε σουτ του Μάρκο Ντέβιτς στην αναμέτρηση μεταξύ των εθνικών ομάδων Αγγλίας και Ουκρανίας, αλλά στο replay φαίνεται ότι το πόδι του αμυντικού της Τσέλσι, διώχνει την μπάλα, μέσα από τη γραμμή του τέρματος.

Η γραμμή της αμφιβολίας

Στο λονδρέζικο ντέρμπι μεταξύ Τσέλσι και Τότεναμ το 2011, ο Φρανκ Λάμπαρντ επιχείρησε το σουτ από μακριά με τον τερματοφύλακα της Τότεναμ, Εουρέλιο Γκόμες, να κάνει λανθασμένη εκτίμηση και η μπάλα να του φεύγει μέσα από τα χέρια. Ο διαιτητής μέτρησε το γκολ, αλλά ο Χάρι Ρέντναπ ακόμη φωνάζει.

Η γραμμή της αμφιβολίας

Τότεναμ και Τσέλσι το έχει η μοίρα, τα παιχνίδια τους να σημαδεύονται από γκολ αμφισβητήσιμα. Ο Χουάν Μάτα, στην αναμέτρηση για το Κύπελλο Αγγλίας του 2012, εκμεταλλεύτηκε τη γενική σύγχυση στην άμυνα των "Spurs", ο Ασού Εκοτό έδιωξε την μπάλα, αλλά ο διαιτητής κατοχύρωσε το γκολ υπέρ των "μπλε".

Η γραμμή της αμφιβολίας
PHOTOGRAPH: MATT LEWIS - THE FA/

Λίβερπουλ και Τσέλσι αναμετρήθηκαν το 2005 για τα ημιτελικά του Champions League, με τον πρώην μέσο του Παναθηναϊκού, Λουίς Γκαρθία,να σημειώνει ένα γκολ - "φάντασμα" αφού ο Γουίλιαμ Γκαλάς είχε απομακρύνει την μπάλα πριν αυτή περάσει τη γραμμή.

Η γραμμή της αμφιβολίας
© ALAN WALTER

Εκτός αγγλικών συνόρων και συγκεκριμένα στην Ιταλία, ο Σούλεϊ Μουντάρι σκοράρει στο 14ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα στη Μίλαν και τη Γιουβέντους. Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν έχει διώξει καθαρά μέσα από τη γραμμή του τέρματος την μπάλα, αλλά ο διαιτητής δεν μέτρησε το γκολ.

Η γραμμή της αμφιβολίας
PHOTOGRAPH: OLIVIER MORIN/AFP/GE

Στην Eredivisie της Ολλανδίας, ο Ράσμους Λίντγκρεν εκτέλεσε απευθείας το φάουλ, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στην κάθοδό της, πέρασε τη γραμμή τέρματος της Βάαλβαϊκ. Το γκολ δεν μέτρησε ποτέ.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αθλήματος

Το Goal - line technology (Goal Ref και Hawk Eye) μπήκε στο ποδόσφαιρο, όχι για να το αλλάξει, αλλά για να βοηθήσει τους διαιτητές στη λήψη αποφάσεων σε τέτοιες φάσεις. Με την εκκίνηση εφαρμογής του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, η χρησιμότητα του αποδείχθηκε πολύτιμη, όπως στην αναμέτρηση μεταξύ των εθνικών ομάδων Γαλλίας και Ονδούρας και το γκολ του Καρίμ Μπενζεμά.

Η γραμμή της αμφιβολίας
© GETTY IMAGES

Διαιτητής και επόπτες συμβουλεύτηκαν τις τεχνολογικές υπηρεσίες που προσφέρει το Goal - line technology και έλαβαν την ορθή απόφαση.

Το Goal-Line Technology υιοθετήθηκε άμεσα από την Premier League, όπου και χρησιμοποιείται, το ίδιο αναμένεται να γίνει και από την Bundesliga, τη Serie A και τη La Liga, δηλαδή τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου.

Η γραμμή της αμφιβολίας
© IAN HODGSON

Επαναστατική ή όχι μέθοδος, το Goal-Line Technology αναμένεται να βοηθήσει το ποδόσφαιρο, κυρίως τους πρωταγωνιστές αυτού, τους άμεσα εμπλεκόμενους. Εδώ βλέπετε μία ακόμη χρήση του στην αναμέτρηση της Στόουκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ