X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Η Μπαρτσελόνα που δεν έπαιξε...

Συμπληρώνονται σήμερα (24/4) δεκαπέντε χρόνια από την άρνηση της Μπαρτσελόνα να παίξει τον ημιτελικό του Κυπέλλου (σεζόν 1999-00) απέναντι στην Ατλέτικο, λόγω έλλειψης ποδοσφαιριστών! (pics & video)

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Απριλίου του 2000, όταν η Μπαρτσελόνα αρνήθηκε να μπει στον αγωνιστικό χώρο του "Καμπ Νόου" για να αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στον επαναληπτικό ημιτελικό του ισπανικού Κυπέλλου. Ο αρχηγός Πεπ Γουαρδιόλα εξήγησε στον διαιτητή Μανουέλ Ντίαθ Βέγα ότι οι συμπαίκτες του και ο ίδιος δεν θα αγωνίζονταν και το ματς τελείωσε πριν καν αρχίσει. Τί συνέβη όμως για να φτάσουν σε αυτή την απόφαση οι "μπλαουγκράνα"; Πόσο μεγάλη ήταν η ευθύνη της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF) και του προέδρου της, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ; Το Sport24.gr παρουσιάζει, 15 χρόνια μετά, το χρονικό μιας ιστορίας που εξέθεσε το ισπανικό ποδόσφαιρο λόγω μιας σειράς λανθασμένων αποφάσεων της Ομοσπονδίας, η οποία αρνήθηκε να δώσει μια λογική λύση και επέμεινε στον αρχικό παραλογισμό της.

Όλα ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πριν, τον Ιούλιο του 1999, όταν η RFEF σχεδίαζε το καλεντάρι της σεζόν 1999-00. Τότε οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας επέλεξαν ως ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου ημιτελικού του Copa del Rey, την 25η Απριλίου του 2000, μια ημέρα όμως, η οποία ήταν "κλεισμένη" από την UEFA για συναντήσεις Εθνικών ομάδων. Εκεί μπορούμε να βρούμε και το μοναδικό λάθος της Μπαρτσελόνα, που αποδέχτηκε τον προγραμματισμό, χωρίς να σκεφτεί ότι θα "έμενε" πιθανότατα από παίκτες, αφού είχε στις τάξεις της πολλούς διεθνείς. Οι διοργανώσεις της σεζόν ξεκίνησαν και το ζήτημα ξεχάστηκε. Όμως η Μπαρτσελόνα προχώρησε και στις τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, Κύπελλο & Τσάμπιονς Λιγκ), με αποτέλεσμα να μπει ο Απρίλιος του 2000 και τα παιχνίδια να είναι συνεχόμενα.

Οι "μπλαουγκράνα" έφτασαν στα προημιτελικά του Champions League, όπου κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν την Τσέλσι. Στις 12 Απριλίου έπαιξαν το πρώτο ματς στο Λονδίνο και έχασαν 3-1. Τρεις μέρες αργότερα, στις 15, έπαιξαν στο Οβιέδο για το πρωτάθλημα και έχασαν 3-0 από την τοπική ομάδα. Στις 18 Απριλίου πέτυχαν την ανατροπή στην παράταση και προκρίθηκαν στους "4", κερδίζοντας 5-1 την Τσέλσι. Στις 22 (ημέρα Σάββατο) αντιμετώπισαν τη Σεβίγια για την Λίγκα και κέρδισαν 2-0. Το επόμενο προγραμματισμένο παιχνίδι ήταν ο επαναληπτικός ημιτελικός του Κυπέλλου με την Ατλέτικο, από την οποία η Μπαρτσελόνα είχε χάσει 3-0 στη Μαδρίτη. Αυτό το παιχνίδι είχε οριστεί να διεξαχθεί την Τρίτη, 25 Απριλίου. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι την Δευτέρα 24, εννιά παίκτες των "μπλαουγκράνα" έπρεπε να αναχωρήσουν από τη Βαρκελώνη για να ενσωματωθούν στις Εθνικές τους ομάδες.

Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την ημέρα του αγώνα. "Φτάνει!", συμπληρώνοντας "η Μπαρτσελόνα δεν ανέχεται άλλο την κατάχρηση εξουσίας από την Ομοσπονδία και δεν είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί" (24/4/2000)

Επρόκειτο για τους Κλάιφερτ, Ράισινγκερ, Μπογκάρντε, Ζέντεν, Κοκού και Φρανκ ντε Μπουρ (Ολλανδία), Ριβάλντο (Βραζιλία), Φίγκο (Πορτογαλία) και Λιτμάνεν (Φινλανδία). Σημειωτέον ότι αυτοί οι 9 έπρεπε να πάνε στις Εθνικές τους το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Πέρα από τους διεθνείς, τρεις ακόμα δεν ήταν σε κατάσταση να αγωνιστούν, αφού ήταν τραυματίες (Ρόναλντ ντε Μπουρ, Αμουνίκε και Λουίς Ενρίκε). Έτσι λοιπόν, ο Φαν Χάαλ είχε στη διάθεσή του μόλις 8 παίκτες, αφού το ρόστερ εκείνης της σεζόν, το αποτελούσαν 20 συνολικά ποδοσφαιριστές. Το επιπλέον πρόβλημα ήταν ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Ομοσπονδίας, οι ομάδες που αγωνίζονταν στο Κύπελλο, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πάνω από 3 παίκτες από τις "θυγατρικές" τους, στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, από την Μπαρτσελόνα Β. Και αυτό, για να εξασφαλιστεί ότι οι σύλλογοι δεν θα υποτιμούσαν τον θεσμό, παρατάσσοντας πιτσιρικάδες!

Οι παίκτες της Ατλέτικο κάνουν ζέσταμα στο άδειο "Καμπ Νόου"

Τα "κουκιά" λοιπόν ήταν μετρημένα. Ο Ολλανδός τεχνικός των Καταλανών είχε στη διάθεσή του μόλις 8 παίκτες από την πρώτη ομάδα, εκ των οποίων οι δυο ήταν τερματοφύλακες! Χεσπ και Αρνάου, Αμπελάρδο, Ντεΐ, Σέρτζι, Γουαρδιόλα, Ντάνι (Γκαρθία Λάρα) και Σιμάο. Συν τους τρεις που επιτρεπόταν να πάρει από την Barca B, δηλαδή τους Γκάμπρι, Τσάβι και Πουγιόλ, σύνολο 11. Κάτι που σήμαινε ότι η Μπαρτσελόνα έπρεπε να παραταχθεί για τον ημιτελικό του Κυπέλλου με 11 παίκτες, καμία αλλαγή και τον Χεσπ στη θέση του σέντερ φορ! Μπροστά σε αυτή την προοπτική, όπως ήταν φυσικό, η διοίκηση των "μπλαουγκράνα" απέστειλε επιστολή στην RFEF, ζητώντας την αναβολή του αγώνα και την μεταφορά του σε άλλη ημερομηνία. Η απάντηση της Ομοσπονδίας έφτασε το μεσημέρι της 23ης Απριλίου στα γραφεία της Μπαρτσελόνα. Όμως μέσα σε αυτήν παραμόνευε μια τεράστια έκπληξη...

Οι παίκτες της Ατλέτικο κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο του "Καμπ Νόου"

Αφού παραδεχόταν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι "η Μπαρτσελόνα πράγματι δεν έχει στη διάθεσή της αρκετούς παίκτες για να μπορέσει να δώσει τον αγώνα", κατέληγε με το επικό: "Μεταφέρουμε τον ημιτελικό μια μέρα νωρίτερα, οπότε η συνάντηση θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 24 Απριλίου"!!! Όπως γίνεται αντιληπτό, η "λύση" της Δευτέρας, δεν ήταν λύση και δεν άλλαζε σε τίποτα το πρόβλημα των Καταλανών. Οι διεθνείς θα έπρεπε να αναχωρήσουν το πρωί της 24ης Απριλίου, ενώ ο Ριβάλντο είχε ήδη φύγει από την Κυριακή. Μπροστά στο παράλογο του πράγματος, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουζέπ Γιουίς Νούνιεθ, ανακοίνωσε ότι δεν αποδεχόταν την απόφαση της Ομοσπονδίας, αλλά θα παρέμενε ανοιχτός στον διάλογο. Ο Τζουζέπ Μαρία Αντράς, εκπρόσωπος της διοίκησης, ενημέρωσε τον Τύπο ότι είχε έρθει σε επαφή με την Ατλέτικο, ζητώντας την υποστήριξή της στο ζήτημα, αλλά συνάντησε την απόλυτα αρνητική της στάση.

Οι 10 παίκτες της Μπαρτσελόνα παραταγμένοι δίπλα στη γραμμή του πλάγιου άουτ. Ο ενδέκατος, Αρνάου, βρίσκεται στον πάγκο

Κατέληξε δε, στις δηλώσεις του λέγοντας πρώτον, ότι το Κύπελλο είναι μια διοργάνωση που φέρει το όνομα του βασιλιά και ως εκ τούτου, πρέπει να εγγυάται ίσους όρους για όλους τους συμμετέχοντες και δεύτερον, ότι "όλες οι εναλλακτικές είναι πιθανές", αφήνοντας για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Μπαρτσελόνα εξέταζε το ενδεχόμενο να μην αγωνιστεί. Το χρονικό της Κυριακής, 23 Απριλίου είχε ως εξής: Στις 10.30 το πρωί οι διαθέσιμοι παίκτες προπονήθηκαν με τον Φαν Χάαλ. Στις 12.30 το μεσημέρι, ο Ολλανδός τεχνικός δεν έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από αγώνα της ομάδας, αντίθετα, έδωσε 48ωρο ρεπό στους ποδοσφαιριστές, λέγοντάς τους να έχουν ανοιχτά τα κινητά τους! Στη 1 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία ενημέρωσε μέσω φαξ τη διοίκηση των "μπλαουγκράνα" ότι ο αγώνας θα διεξαγόταν οπωσδήποτε τη Δευτέρα, απορρίπτοντας την πρόταση του Νούνιεθ για την 16η Μαΐου.

Στη 1.15 ο Γκάμπρι επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι είχαν πάρει διήμερα άδεια, με ανοιχτά όμως τα κινητά τους. Στις 2 έφτασε στη Βαρκελώνη η αποστολή της Ατλέτικο. Στις 4 ανακοινώθηκε ότι η ώρα έναρξης του παιχνιδιού θα ήταν στις 9 το βράδυ της Δευτέρας. Στις 5, ο Νούνιεθ ανακοίνωσε ζωντανά στο ραδιόφωνο της COPE, ότι "είναι αδύνατον να παίξουμε με αυτές τις συνθήκες", συμπληρώνοντας ότι η ομάδα θα έδινε το παρόν στο γήπεδο, το οποίο θα άνοιγε, αλλά χωρίς να πουληθούν εισιτήρια, αφού δεν επρόκειτο να γίνει αγώνας. Στις 6 η Ατλέτικο πραγματοποίησε την προπόνησή της στο "Mini Estadi". Στις 6.10. ο Αντράς ανακοίνωσε στον σταθμό "Catalunya Radio" ότι στις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας, το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο θα έπαιρνε την τελική απόφαση για την τύχη του παιχνιδιού. Τέλος, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, εκθέτοντας τις θέσεις της.

Οι παίκτες της Ατλέτικο χειροκροτούν τους λιγοστούς φίλους της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι τους αποδοκιμάζουν

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Χεράρδο Γκονθάλεθ, φρόντισε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, λέγοντας στον Τύπο της Μαδρίτης, ότι "το πρόβλημα είναι της Μπαρτσελόνα που έχει 20 παίκτες στο ρόστερ της, αντί για τους 25 που επιτρέπει ο κανονισμός". Ο πρόεδρος της Ατλέτικο, Χεσούς Χιλ, δήλωσε στην "As', ότι "αν αντί να χάσουν 3-0 στο πρώτο ματς, είχαν κερδίσει 0-4, θα έπαιζαν μέχρι και οι κουτσοί"!!! Ο Ράντομιρ Άντιτς, προπονητής των "κολτσονέρος", πρόσθεσε ότι "ποτέ μου δεν έχω δει κάτι παρόμοιο". Ξημερώνοντας η Δευτέρα, τα πράγματα πλέον είχαν ξεκαθαρίσει. Ο Τζουζέπ Μαρία Αντράς, με νέα του δήλωση, ζήτησε από τους φιλάθλους "να μην πάνε στο γήπεδο, γιατί αν τελικά δεν διεξαχθεί το παιχνίδι, θα ταλαιπωρηθούν άσκοπα". Άφησε πάντως μια μικρή χαραμάδα ελπίδας: "Θέλω να πιστεύω ότι τελικά η Ομοσπονδία θα συνειδητοποιήσει το λάθος της και θα αναβάλει το ματς".

Ο αρχηγός της Μπάρτσα, Πεπ Γουαρδιόλα, εξηγεί στον διαιτητή, Ντίαθ Βέγα, ότι αυτός και οι συμπαίκτες του, δεν πρόκειται να αγωνιστούν

Από την πλευρά του, ο Νούνιεθ έκανε γνωστό ότι είχε έρθει σε επαφή με το Παλάτι, θέλοντας να δώσει εξηγήσεις για την στάση του συλλόγου σε μια διοργάνωση που φέρει το όνομα του βασιλιά: "Τηλεφωνήσαμε στην γραμματεία του παλατιού. Θελήσαμε να ενημερώσουμε την Αυτού Μεγαλειότητα για όσα συμβαίνουν. Δεν επιτρέπεται να γίνουμε ρεντίκολο σε ένα τόσο σημαντικό τουρνουά". Οι ώρες πέρασαν και έφτασε το απόγευμα. Το "Καμπ Νόου" έζησε σουρεαλιστικές στιγμές. Άνοιξαν οι πόρτες του γηπέδου, τα εκδοτήρια, τα πάρκινγκ και μόλις βράδιασε οι προβολείς, ενώ περίπου χίλιοι φίλαθλοι προσήλθαν στις κερκίδες. Υπάλληλοι, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, αστυνομία, μαζί και οι μικροπωλητές γύρω από το στάδιο, όλοι βρέθηκαν στις θέσεις τους. Στην αίθουσα Τύπου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και η κατάσταση θύμιζε περισσότερο αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, παρά έναν ημιτελικό Κυπέλλου, στον οποίο η πρόκριση είχε ήδη κριθεί σε τεράστιο βαθμό.

Οι δημοσιογράφοι έβαζαν στοιχήματα για το αν τελικά θα γινόταν το παιχνίδι και στις 8.30 συνέβησαν συγχρόνως τρία πράγματα. Οι παίκτες της Ατλέτικο μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το ζέσταμα, οι διοικούντες ολοκλήρωσαν το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα, ενώ οι υπάλληλοι του σταδίου μοίρασαν στους εκπροσώπους του Τύπου το χαρτί με τις συνθέσεις των δυο ομάδων (το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, έγινε αμέσως συλλεκτικό). Οι "κολτσονέρος" ολοκλήρωσαν την προθέρμανση μέσα σε αποδοκιμασίες και αποσύρθηκαν στα δικά τους αποδυτήρια. Λίγα λεπτά αργότερα, η ενδεκάδα της Ατλέτικο βγήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο και παρατάχθηκε στο κέντρο του γηπέδου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το διαιτητικό τρίο. Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους οι δέκα της Μπαρτσελόνα (ο Αρνάου έμεινε στον πάγκο) και στάθηκαν στη γραμμή του πλαγίου άουτ, δείχνοντας φανερά ότι δεν είχαν την παραμικρή πρόθεση να πατήσουν χορτάρι.

Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την επόμενη του μη αγώνα. "Δεν παίζουν" (25/4/2000)

Η αμηχανία αυτών των δευτερολέπτων διακόπηκε προσωρινά, όταν ο διαιτητής, Ντίαθ Βέγα, κάλεσε στη σέντρα τον αρχηγό των "μπλαουγκράνα". Ο Πεπ Γουαρδιόλα πήγε κοντά του, τον χαιρέτησε εγκάρδια και του εξήγησε ότι αυτός και οι συμπαίκτες του δεν θα αγωνίζονταν. Αμέσως μετά οι Καταλανοί αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια, ενώ ο Ντίαθ Βέγα εξήγησε στους παίκτες της Ατλέτικο ότι τελικά δεν θα διεξαγόταν το παιχνίδι. Διαιτητές και "ροχιμπλάνκος" έφυγαν και αυτοί με τη σειρά τους, δίνοντας τέλος στην φάρσα που έλαβε χώρα στο "Καμπ Νόου". Η συνέχεια δόθηκε στην αίθουσα Τύπου, όπου υπήρχε διχογνωμία. Κάποιοι έλεγαν ότι η Μπαρτσελόνα θα έπρεπε να παίξει, κάποιοι άλλοι υποστήριζαν την απόφαση του Νούνιεθ, να μην γίνει το παιχνίδι. Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο υπερψήφισε ομόφωνα την πρόταση του προέδρου των "μπλαουγκράνα", παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και αντίθετες απόψεις ανάμεσα στα μέλη.

Αμέσως μετά και την αποχώρηση των δημοσιογράφων, οι άνθρωποι της διοίκησης της Μπάρτσα άρχισαν να εξετάζουν αν και πώς θα μπορούσαν να αποφύγουν την τιμωρία που προβλεπόταν από τον κανονισμό της Ομοσπονδίας, ο οποίος έκανε λόγο για χρηματικό πρόστιμο και αποκλεισμό από την διοργάνωση του Κυπέλλου της επόμενης σεζόν. Το σημαντικότερο επιχείρημα ήταν ότι η Ένωση Ισπανών Ποδοσφαιριστών (AFE), είχε συμφωνήσει με την Ομοσπονδία πως ποτέ δεν θα επιτρεπόταν να διεξαχθούν δυο παιχνίδια με χρονική μεταξύ τους απόσταση μικρότερη των 48 ωρών (λήξη του πρώτου και έναρξη του δεύτερου). Στην περίπτωση του ημιτελικού του Κυπέλλου, αν το ματς ξεκινούσε κανονικά στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, θα είχαν μεσολαβήσει από το παιχνίδι πρωταθλήματος του Σαββάτου μόνο 46 ώρες.

Το πρωτοσέλιδο της As την επόμενη του μη αγώνα. "Λίγοι και δειλοί" (25/4/2000)

Ακόμα όμως και εδώ η Ομοσπονδία έκανε τα δικά της, αφού τελικά απέρριψε το πολύ λογικό σκεπτικό της Μπαρτσελόνα και λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε την τιμωρία: 2 εκατομμύρια πεσέτες πρόστιμο και αποκλεισμός από το Κύπελλο της σεζόν 2000-01. Ενδιαφέρον είχε και η αντιμετώπιση της άρνησης των "μπλαουγκράνα" να παίξουν, από τον Τύπο της Μαδρίτης. Το πρωτοσέλιδο της "As" την επόμενη μέρα ήταν και σκληρό και άδικο: "Λίγοι και δειλοί" στον κεντρικό τίτλο και "Μαχαιριά στο ποδόσφαιρο από Νούνιεθ και Φαν Χάαλ"! Κλείνοντας το κείμενο, να προσθέσουμε ότι η Μπαρτσελόνα κλήθηκε να πληρώσει μερικά ακόμα εκατομμύρια πεσέτες ως αποζημίωση στο ιδιωτικό κανάλι που είχε αγοράσει τα δικαιώματα του ημιτελικού και τα είχε διαθέσει μέσω του "pay per view" στους συνδρομητές του.

Και αν αναρωτιέστε τί απέγινε με τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από το Κύπελλο της επόμενης περιόδου, να σας πούμε ότι ο Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, όταν επανεξελέγη στη θέση του δυο μήνες αργότερα, ακύρωσε την τιμωρία των "μπλαουγκράνα", εκμεταλλευόμενος το προνόμιο που του έδινε το καταστατικό και έτσι η Μπάρτσα αγωνίστηκε κανονικά στο Copa del Rey 2000/01. Απόφαση υπέρ του "ισχυρού", θα πείτε κάποιοι, αλλά αυτός ήταν σε τελική ανάλυση ο μοναδικός τρόπος για την Ομοσπονδία να διορθώσει όλη αυτή την κατάσταση που είχε δημιουργήσει λόγω ενός παράλογου πείσματος και της άρνησης να μεταθέσει τον ημιτελικό σε μια ημερομηνία που θα έδινε ίσες ευκαιρίες και στις δυο αντιπάλους.

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo, lfp.es, uefa.com

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο, ο ημιτελικός του ισπανικού Κυπέλλου που δεν έγινε ποτέ (24/4/2000)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ