X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Η πρώτη τους φορά

Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια, ο Παναθηναϊκός έδινε τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας του. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, το Sport24.gr παραθέτει τις ευρωπαϊκές πρεμιέρες όλων των ελληνικών ομάδων. Ποιοι ξεκίνησαν νικηφόρα, ποιοι ηττήθηκαν και ποιοι... διασύρθηκαν; (VIDEOS και φωτογραφίες)

Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ποδόσφαιρο, η χώρα μας έχει εκπροσωπηθεί συνολικά από 22 ομάδες σε όλες τις διοργανώσεις. Είτε μιλάμε για Κύπελλο Πρωταθλητριών ή Champions League, είτε μιλάμε για Κύπελλο Εκθέσεων ή Κύπελλο UEFA ή Europa League, είτε μιλάμε για Κύπελλο Κυπελλούχων, είτε ακόμα και για Κύπελλο Ιντερτότο.

Με αφορμή το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Παναθηναϊκού πριν από 54 χρόνια ακριβώς, όταν αντιμετώπισε την Χράντετς Κράλοβε από την Τσεχοσλοβακία, το Sport24.gr παρουσιάζει τις παρθενικές συμμετοχές όλων των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης σε χρονολογική σειρά.

Ολυμπιακός (1959-60)

Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ολυμπιακού ήταν προγραμματισμένο για το φθινόπωρο του 1958, με αντίπαλο την Μπεσίκτας για τον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ωστόσο, λόγω των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, οι "ερυθρόλευκοι" αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν και τα δύο παιχνίδια με 0-3 άνευ αγώνα.

Δέκα ημέρες αργότερα, στο "Σαν Σίρο", η Μίλαν νίκησε με 3-1, χάρη σε χατ-τρικ του Ντανόβα, και απέκλεισε τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βάλε): Θεοδωρίδης, Ρωσίδης, Κίνλεϊ, Στεφανάκος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Παπάζογλου, Πολυχρονίου, Σιδέρης, Υφαντής, Ψύχος

ΜΙΛΑΝ (Μπονιτσόνι): Γκαλέζι, Φοντάνα, Τζαγκάτι, Λίντχολμ, Μαλντίνι, Οκέτα, Ντανόβα, Γκάλι, Αλταφίνι, Γκρίλο, Μπέαν

Παναθηναϊκός (1960-61)

Από ήττα συνοδεύτηκε το ντεμπούτο του Παναθηναϊκού, στις 6 Νοεμβρίου 1960, στο πλαίσιο του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι "πράσινοι" αγωνίστηκαν εκτός έδρας, και συγκεκριμένα στην Τσεχοσλοβακία με αντίπαλο τη Χράντετς Κράλοβε. Οι παίκτες του Χάρι Γκέιμ στάθηκαν άτυχοι, αφού δέχθηκαν ένα γκολ στο 89ο λεπτό από τον Σόνκα, με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 0-1 μπροστά σε 25.000 θεατές.

ΧΡΑΝΤΕΤΣ ΚΡΑΛΟΒΕ (Ζάστερα): Γίντρα, Μπουράνσκι, Τσέρνι, Χλέντικ, Μίχαλεκ, Πίτσμαν, Ποκόρνι, Ρούνστουκ, Σόνκα, Στέρμπα, Ζίκαν

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γκέιμ): Βουτσαράς, Ανδρέου, Λινοξυλάκης, Τζουνάκος, Δομάζος, Νεμπίδης, Παπαεμμανουήλ, Πιτυχούτης, Θεοφάνης, Μπενάρδος, Πανάκης

Ηρακλής (1961-62)

Ένα χρόνο μετά τον Παναθηναϊκό, στο... παιχνίδι των ευρωπαϊκών κυπέλλων μπήκε ο Ηρακλής, η πρώτη ομάδα από τη Θεσσαλονίκη που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό ματς. Οι "κυανόλευκοι" αντιμετώπισαν στις 26 Οκτωβρίου 1961, στο πλαίσιο του 2ου γύρου του Κυπέλλου Εκθέσεων τη γιουγκοσλαβική Νόβι Σαντ (μετέπειτα Βοϊβοντίνα) στο Καυτανζόγλειο. Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για το "γηραιό", αφού μόλις στο 9' άνοιξε το σκορ ο Ξυλάς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, αλλά για τους φιλοξενούμενους ισοφάρισε στο 43' ο Τάκατς. Ο Ηρακλής πήρε τη νίκη στο 49ο λεπτό με γκολ του Ασβεστά, το οποίο πανηγύρισαν έξαλλα 18.000 θεατές.

ΗΡΑΚΛΗΣ (Μάρκοβιτς): Καραπατής, Ιωαννίδης, Μπερεδήμας, Χαραλαμπίδης, Λ. Χασεκίδης, Σ. Χασεκίδης, Ξυλάς, Λιάρος, Καραβέργος, Ασβεστάς, Τσίγκος

ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ (Χίρμαν): Βέρες, Μιλόσεβιτς, Βούτσινιτς, Γκέρμιτς, Νίκολιτς, Σεντίν, Άλεξιτς, Μπόρμπελ, Στεφάνοβιτς, Μιγιάτοβιτς, Τάκατς

ΑΕΚ (1963-64)

Τουλάχιστον, στον επαναληπτικό του "Νίκος Γκούμας", η ΑΕΚ πήρε την ισοπαλία με 1-1.

ΜΟΝΑΚΟ (Κουρτουά): Ερνάντεθ, Καζολάρι, Φορσεριό, Αρτελέζα, Μπιανσερί, Ινταλγκό, Καρλιέ, Κοσού, Ντουί, Καριμού, Σκουντλάπσκι

ΑΕΚ (Τσακνάντι): Πετράκης, Χαραλαμπίδης, Κανελλόπουλος, Μαρδίτσης, Παπαϊωάννου, Παπαποστόλου, Πετρίδης, Σκευοφύλαξ, Θεοφανίδης, Νεστορίδης, Τασίνος

Άρης (1964-65)

Ωστόσο, στον επαναληπτικό τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τον Άρη, με αποτέλεσμα οι Ρωμαίοι να επικρατήσουν εύκολα με 3-0 και να προκριθούν.

ΑΡΗΣ: Παντελάκος, Καμπουρλάζος, Ψηφίδης, Χατζηκώστας, Κεμαλίδης, Γριμπελάκος, Κωνσταντινίδης, Σπανόπουλος, Δεμίρης, Τσιτσούμης, Κατάμα

ΠΑΟΚ (1965-66)

ΠΑΟΚ (Κος): Μουσελεμίδης, Βασιλειάδης, Θεοφανίδης, Μήτρακας, Μουρατίδης, Γιακουμής, Λέανδρος, Νικολαΐδης, Αποστολίδης, Κούδας, Αφεντουλίδης

Πανιώνιος (1969-70)

Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Πανιωνίου ήταν για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Εκθέσεων το φθινόπωρο του 1969. Αντίπαλός του ήταν η Χάνσα Ροστόκ, την οποία αντιμετώπισε πρώτα εκτός έδρας, γνωρίζοντας την ήττα με 0-3.

Όσο και αν πάλεψαν οι "κυανέρυθροι" στο δεύτερο ματς, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το βαρύ σκορ από τον πρώτο αγώνα, αλλά τουλάχιστον έφτασαν στη νίκη με 2-0.

Παναχαϊκή (1973-74)

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα (πλην Αθήνας-Θεσσαλονίκης δηλαδή) που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου 1973, φιλοξένησε την αυστριακή Γκράτσερ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, παίρνοντας μάλιστα μία σπουδαία νίκη με 2-1. Το σκορ άνοιξε στο 16' ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, αλλά οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο 30' με τον Κολέζνικ. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 41ο λεπτό ο Δημήτρης Σπεντζόπουλος.

Μάλιστα, η αχαϊκή ομάδα κατάφερε να νικήσει και στο εκτός έδρας ματς, παίρνοντας μία επιβλητική πρόκριση, μόλις στην πρώτη της ευρωπαϊκή παρουσία. Έγινε έτσι, η πρώτη ελληνική ομάδα, που στο ντεμπούτο της, κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (ΜακΓκίνες): Τζανετουλάκος, Ανδρούτσος, Κάλφιν, Λεβέντης, Δανδέλης (80' Σπυρόπουλος), Μιχαλόπουλος, Παππάς, Σιδέρης, Στραβοπόδης, Λεβεντάκος, Σπεντζόπουλος (74' Αυγερινόπουλος)

ΓΚΡΑΤΣΕΡ (Γκίντνερ): Ροτ, Χούμπερτς, Κολέζνικ, Φέντλερ, Μπράινερ (45' Σόμπερ), Λάμπρεχτ, Μάιερ, Φίλιπ (80' Μπάουερ), Ρέμπερνιγκ, Ρέπιτς, Τράφελα

Καστοριά (1980-81)

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1980 είχε φτάσει η ώρα της Καστοριάς να γίνει Ευρωπαία. Για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων φιλοξένησε στο Καυτανζόγλειο την Ντινάμο Τιφλίδας, μία από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της ΕΣΣΔ. Ο αγώνας έληξε χωρίς τέρματα, αναμφίβολα μία μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ομάδα το να πάρει την ισοπαλία.

Ο αγώνας στην Τιφλίδα συνοδεύτηκε από ήττα με 0-2, με συνέπεια να μην συνεχίσουν στον επόμενο γύρο οι "γουναράδες", που έκτοτε δεν αγωνίστηκαν ποτέ ξανά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Να σημειωθεί ότι η Ντινάμο, λίγους μήνες αργότερα, κατέκτησε το τρόπαιο.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Ερμείδης, Κόπανος, Αλεξιάδης, Καλαϊτζίδης, Παράσχος, Παπαβασιλείου, Λιόλιος, Σιαπανίδης (63' Βοϊτσίδης), Δίντσικος (63' Περγαμηνός), Τσιρώνης, Σιάντσης

ΝΤΙΝΑΜΟ: Γκαμπέλια, Κοστάβα, Τσιβάτζε, Τσιλάια, Χιντσαγκασβίλι, Σουλακβελίτζε, Κιπιάνι, Τσελεμπάτζε (77' Ταβάτζε), Νταρασέλια, Κακιλασβίλι, Σενγκέλια (77' Τσκαρέουλι)

ΑΕΛ (1983-84)

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1983, για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, η ΑΕΛ υποδέχθηκε στο "Αλκαζάρ" τη Χόνβεντ των Ντέταρι και Εστερχάζι. Οι "βυσσινί" πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση και με δύο γκολ του Κώστα Μαλουμίδη (15' με πέναλτι και 81') επικράτησαν με 2-0 των Ούγγρων.

Οι παίκτες του Βάλτερ Σκότσικ στάθηκαν ιδιαίτερα άτυχοι στο ματς της Βουδαπέστης, στο οποίο ηττήθηκαν με 0-2 κι έχασαν την πρόκριση στην παράταση (0-3), χάρη στο χατ-τρικ του Λάσλο Ντάικα.

ΑΕΛ (Σκότσικ): Πλίτσης, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Ανδρεούδης (75' Γκαμπέτας), Χάσεμπορ, Μαλουμίδης, Βαλαώρας, Ζιώγας (46' Κμιέτσικ)

ΧΟΝΒΕΝΤ (Μπίτσκεϊ): Άντρους, Μπόντονι, Ντάικα (72' Κόζμα), Ντέταρι, Γκέρε (65' Εστερχάζι), Γκίμεσι, Κερεπέτσκι, Νάγκι, Σαλάι, Σίκεσντι, Τοτ

ΟΦΗ (1986-87)

Η μοναδική ομάδα από την Κρήτη που έχει λάβει μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η αρχή έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 1986 για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, όταν αντιμετώπισε εντός έδρας τη Χάιντουκ Σπλιτ των Αλιόσα Ασάνοβιτς και Ρόμπερτ Γιάρνι, στα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα. Η νίκη ήρθε για τους Κρητικούς, με τον Γιώργο Βλαστό να σημειώνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 21ο λεπτό.

Ο αγώνας στην Κροατία δεν εξελίχθηκε το ίδιο καλά για την ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ, αφού η Χάιντουκ φιλοδώρησε τον ΟΦΗ με τέσσερα γκολ, παίρνοντας την πρόκριση με επιμέρους σκορ 4-1.

ΟΦΗ (Γκέραρντ): Μητσέας, Ανδρεανίδης, Ίσις, Βασιλείου, Γιάνγιανιν, Μιχαλήτσος, Νιόπλιας, Παπαβασιλείου, Τσίνος, Σαμαράς (66' Χαραλαμπίδης), Βλαστός (75' Καριώτης)

ΧΑΪΝΤΟΥΚ (Κρέσιτς): Πράλια, Μίλιους, Σετίνοβ, Αντριάσεβιτς, Γιάρνι, Τσέλιτς (46' Γιερολίμοβ), Μίσε (85' Αντάμοβιτς), Περούζοβιτς, Μπούρσατς, Ασάνοβιτς, Ντέβεριτς

Αθηναϊκός (1991-92)

Μάλιστα, το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως και στο "Ολντ Τράφορντ", με γρανιτένια άμυνα, η ομάδα του Βύρωνα δεν δέχθηκε γκολ στα 90 λεπτά, αλλά λύγισε τελικά στην παράταση με 0-2.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πρόκοπ): Σαργκάνης, Καπουράνης, Θεοδωράκος, Χατζηαγγελής, Μπουτσούκας, Κόλεφ (82' Ταπρατζής), Σπίτσα, Σπηλιώτης, Χατζηράπτης (69' Δημόπουλος), Μπακ, Τζαλακώστας

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Ουέμπ, Ίργουιν, Μπρους, Πάλιστερ, ΜακΚλέρ, Μπίρντσμορ (74' Ουάλας), Ινς, Φέλαν, Ρόμπινς, Χιουζ

Κόρινθος (1993-94)

Τη δεκαετία του '90 μπαίνει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το Κύπελλο Ιντερτότο, ως προκριματική διοργάνωση, που έδινε εισιτήρια για το Κύπελλο UEFA, δίνοντας έτσι και σε ομάδες που έχουν τερματίσει σε χαμηλότερες βαθμολογικές θέσεις στα πρωταθλήματά τους, τη δυνατότητα να ζήσουν το ευρωπαϊκό όνειρο.

Η Κόρινθος ήταν μία από αυτές τις ομάδες και στις 26 Ιουνίου 1993 φιλοξένησε τη Ραπίντ Βουκουρεστίου για το 2ο όμιλο της διοργάνωσης. Η διαφορά χαώδης, με αποτέλεσμα οι Ρουμάνοι να επικρατήσουν με 8-2. Ακολούθησαν τρεις ακόμα ήττες για τους Πελοποννήσιους, με 0-3 από τη σουηδική Τρέλεμποργκ εντός έδρας, αλλά και με 0-2 από τη Λίνγκμπι και 0-3 από τη Σααρμπρίκεν σε Δανία και Γερμανία αντίστοιχα.

Απόλλων Σμύρνης (1995-96)

Ως Απόλλων Αθηνών τότε, αγωνίστηκε για πρώτη και μοναδική φορά στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Στις 8 Αυγούστου του 1995, με τον Μπλένταρ Κόλα να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του αγώνα, η "ελαφρά ταξιαρχία" πήρε τη νίκη με 1-0 επί της Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Προπονητής ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης, ενώ διαιτητής του αγώνα ήταν ο σημερινός αρχιδιαιτητής της Super League, ο Χιου Ντάλας!

Όσον αφορά στον αγώνα στη σλοβενική πρωτεύουσα, ξεκίνησε ιδανικά για τον Απόλλωνα με ένα ακόμα γκολ του Κόλα, αλλά τελικά η Ολίμπια πήρε τη νίκη και την πρόκριση με 3-1.

ΑΠΟΛΛΩΝ (Παθιακάκης): Μήνου, Λαχανάς (88' Θεοδωρόπουλος), Παπαδόπουλος, Ιωάννου, Τάτσης, Αποστόλου, Βελέντζας (27'Αλέξης, 71' Κεφαλάς), Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαΐδης

ΟΛΙΜΠΙΑ (Γιόσκιτς): Σιμεούνοβιτς, Ενγκλάρο, Κρίσνικ, Κόσιτς (65' Χάτζιτς), Χατζιάλαγκιτς, Κναβς, Νόβακ, Κόιτσιτς, Μπενεντέιτσιτς (86' Ρουντόνια), Μπόζγκο, Σίλιακ

Ιωνικός (1999-00)

Την ήττα γνώρισε και στη Γαλλία ο Ιωνικός, αφού η Ναντ επικράτησε με 1-0.

NEWSPORTS 16/9/99 I¿NIKOª - NANT.¥AN£O¦OY¤Oª. NEWSPORTS 16/9/99 I¿NIKOª - NANT.¥AN£O¦OY¤Oª.

ΙΩΝΙΚΟΣ (Πολυχρονίου): Στρακόσα, Παχατουρίδης (68' Δημητριάδης), Ξανθόπουλος, Οφρυδόπουλος, Δεληγιάννης (61' Ντος Σάντος), Αφάς, Ροντρίγκες, Μπρούστερ (69' Αλσάκερ), Μουτσοτρίγκο, Κομπαγιάσι, Χάουγκλαντ

ΝΑΝΤ (Ντενουί): Λαντρό, Φαμπρί, Λιβρ, Ζιλέ, Ολεμπέ, Ντα Ροσά, Καριέρ, Σιμπιερσκί (74' Πιοσέλ), Σαβινό, Μοντερούμπιο (84' Αχαμάντα), Σανλέ

Καλαμάτα (2000-01)

Στη ρεβάνς στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, η Χμελ Μπλσάνι πέτυχε και δεύτερη νίκη με 3-0.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ζησιμάτος, Μίντζηρας (70' Μελισσάς), Τριανταφυλλάκης, Κουτίβας, Κουρεντζής, Αλεβίζος (12' Αργάνης), Γαλανόπουλος, Κοσυφολόγος (60' Γουνδουλάκης), Κάππος, Δασκαλάκης, Καλαντζής

Αιγάλεω (2002-03)

Στο "Κρέιβεν Κότατζ" του Λονδίνου ταξίδεψε στις 20 Ιουλίου 2002 το Αιγάλεω, προκειμένου να αναμετρηθεί με τη Φούλαμ του μεγιστάνα Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο. Η ελληνική ομάδα στάθηκε πολύ καλά, αλλά το γκολ του Σαχά στο 77ο λεπτό έδωσε τη νίκη στους Λονδρέζους.

Λίγο έλειψε να γίνει το θαύμα στη ρεβάνς της Λεωφόρου, όταν το Αιγάλεω προηγήθηκε, αλλά η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη με 1-1 και οι Άγγλοι πήραν την πρόκριση.

ΦΟΥΛΑΜ (Τιγκανά): Φαν ντερ Σαρ, Ουαντού (46' Λεγκβίνσκι), Χάρλεϊ, Νάιτ, Γκομά, Μαλμπράνκ (66' Χέιλς), Μαρλέ, Ντέιβις, Σάβα (46' Σαχά), Κόλινς, Μπόα Μόρτε

ΑΙΓΑΛΕΩ (Χατζάρας): Σιντιμπέ, Παπουτσής, Μεϊδάνης, Αλεξόπουλος, Χατζής (68' Αντονετί), Εντουσέι, Στεφάνοφ (52' Ουάνγκα), Σκοπελίτης, Χρήστου, Φωτάκης, Χλωρός (61' Αγρίτης)

Ξάνθη (2002-03)

Από την Ιταλία και το Ολίμπικο της Ρώμης ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ξάνθης. Αντίπαλός της στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA στις 19 Σεπτεμβρίου 2002 ήταν η Λάτσιο, με τους πανίσχυρους Ιταλούς να παίρνουν μία επιβλητική νίκη με 4-0. Το σκορ άνοιξε από τον Μανφρεντίνι, ενώ δίχτυα βρήκαν και οι Κλαούντιο Λόπες, Σιμόνε Ιντσάγκι και Σέζαρ.

INTIME SPORTS

ΛΑΤΣΙΟ (Μαντσίνι): Περούτσι, Όντο, Κόουτο (75' Νέγκρο), Μιχάιλοβιτς, Σέζαρ, Φιόρε (60' Καστρομάν), Μπάτζο, Στάνκοβιτς, Μανφρεντίνι, Ιντσάγκι, Λόπες (70' Κιέζα)

ΞΑΝΘΗ (Καραγεωργίου): Μπούτσεκ, Κορδονούρης, Παπαδημητρίου, Σφακιανάκης, Βάλλας, Ζωγραφάκης (64' Πέτρου), Λάιτνερ (60' Πρίττας), Ουακίλι, Ζαπρόπουλος, Μπα (72' Γελαδάρης), Λαμπριάκος

FPSG PARTITA DI COPPA UEFA LAZIO - XANTHI 19-09-2002 NELLA FOTO STANKOVIC DURANTE UN' AZIONE DI GIOCO © MICHELE RICCI / LAPRESSE LAPRESSE

Ακράτητος (2003-04)

Την τύχη του στο Κύπελλο Ιντερτότο δοκίμασε ο Ακράτητος, που στις 5 Ιουλίου 2003 υποδέχθηκε τη φινλανδική Αλιάνσι. Η αθηναϊκή ομάδα χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον παίκτες από την ομάδα νέων, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 0-1, χάρη στο γκολ του Μουνιόθ στο 67ο λεπτό. Δοκάρι είχε στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ρεντούμης.

INTIME SPORTS

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ (Αποστόλου): Ιωαννίδης, Πιπίνης, Παγώνης (79' Σχίζας), Πάλλης, Μπιμπίρης (65' Ρεντούμης), Στεφανίδης (74' Παπαδόπουλος), Τσιάκαλος, Τσούκης, Σκαρλάτος, Μπαλάσκας, Κούτολος

ΑΛΙΑΝΣΙ (Τίτανεν): Μίτσουν, Μοϊλάνεν, Ταουάινεν, Ρόικο, Σίμουλα, Μαργιάνα, Βάγιανε (83' Καϊασίλντα), Σάμπο (80' Πούχινεν), Μουνιόθ (88' Πατελάινεν), Χαπανιέμι, Ραντάντεν

Ατρόμητος (2006-07)

Με την κάτοχο του τροπαίου Σεβίλλη κληρώθηκε το 2006 ο Ατρόμητος στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, στην πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία των Περιστεριωτών. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2006, στο "Γεώργιος Καμάρας", οι Ανδαλουσιανοί προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο με 2-0 με τους Κέπα και Ντούντα, κάνοντας ξεκάθαρη τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Τουλάχιστον, οι παίκτες του Γιώργου Παράσχου κατάφεραν να μειώσουν σε 2-1 με γκολ του αρχηγού Γιώργου Κορακάκη.

INTIME SPORTS

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Παράσχος): Μιχαηλίδης, Κατεμής, Γελαδάρης (46' Κουτσοσπύρος), Κριστιάνο, Λουσιάνο (59' Άντερσον), Μερίνο (74' Λαζανάς), Γεωργίου, Ντόε, Σανοκό, Ολιβέιρα, Κορακάκης

ΣΕΒΙΛΛΗ (Ράμος): Παλόπ, Ντούντα, Ντάνι Άλβες (83' Χεσούλι), Πόουλσεν, Κανουτέ (59' Χίνκελ), Νάβας (46' Σάλες), Πουέρτα, Μαρτί, Ντραγκουτίνοβιτς, Όθιο, Κέπα

INTIME SPORTS

Ολυμπιακός Βόλου (2011-12)

Στις 14 Ιουλίου 2011, ο Ολυμπιακός Βόλου μπήκε στη μάχη του 2ου προκριματικού γύρου του Europa League. Αντίπαλός του ήταν η σερβική Ραντ, την οποία και αντιμετώπισε στο Βελιγράδι. Το γκολ του Μαρτίν στο 87' έδωσε στους Βολιώτες τη νίκη και τη μισή πρόκριση στον επόμενο γύρο.

INTIME SPORTS

Στον αγώνα του Πανθεσσαλικού Σταδίου, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 και το σύνολο του Χαβιέρ Γκράθια πανηγύρισε την πρόκριση. Βέβαια, λίγο καιρό αργότερα, ήρθε ο αποκλεισμός από τη διοργάνωση, κατευθείαν από την UEFA, καθώς ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε για συμμετοχή σε στημένους αγώνες.

ΡΑΝΤ (Πέτροβιτς): Ντανίλοβιτς, Πάντιτς, Μρκέλα (90'+3 Κόσοριτς), Γιοβάνοβιτς (79' Πρσο), Πάβλοβιτς, Μιλινόγιεβιτς, Άντριτς (68' Μάλμπασιτς), Μίτροβιτς, Κόχιτς, Στανόγιεβιτς, Λέκοβιτς

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ (Γκράθια): Γιακούποβιτς, Τομάς, Ουμπίδες, Άλβαρες, Μπρέσκα (89' Σκέμπρι), Σανκαρέ, Ρόκας, Σέλεσι, Μόνχε (79' Ακόστα), Μητρόπουλος, Μαρτίν (93' Νταρμπιόν)

INTIME SPORTS

Αστέρας Τρίπολης (2012-13)

Η τελευταία (χρονικά) ελληνική ομάδα που έχει ντεμπουτάρει στην Ευρώπη είναι ο Αστέρας Τρίπολης. Στις 19 Ιουλίου 2012 ταξίδεψε στο μακρινό Αζερμπαϊτζάν για να αντιμετωπίσει την Ίντερ Μπακού για το 2ο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 46ο λεπτό με τον Σουτς, αλλά ο Ουσέρο ισοφάρισε για τους Αρκάδες, πετυχαίνοντας ένα κρίσιμο γκολ.

Ίδιο ήταν το σκορ και στο ματς της Τρίπολης, όπου όμως οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη πήραν το εισιτήριο μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

ΙΝΤΕΡ ΜΠΑΚΟΥ (Τσκαντάτζε): Λομάια, Αμπραμίτζε, Γκεοργκιέβσκι, Αντάμια (89' Γκένοβ), Μαμάντοβ (46' Χατζίεβ), Λέβιν, Καντελάκι, Αμπντουλάι, Σουτς, Νιάς (71' Ζλατίνοβ), Αμιρτζάνοβ

ΑΣΤΕΡΑΣ (Τσιώλης): Μπαντής, Χουανίτο, Φόρμικα, Ουσέρο, Περόνε (90'+1 Κουρμπέλης), Ράγιο (87' Πιπίνης), Τσαμπούρης, Άλβαρες, Μπαρτολίνι, Αρμέρο, Φραγκουλάκης (53' Μπακασέτας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ