X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Stoiximan.gr οδηγός στην καταπολέμηση του bullying

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Με νωπές τις μνήμες του τραγικού περιστατικού με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ξεκινάει μεγάλη έρευνα για την καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Παρόντες και παρούσες στην προσπάθεια πολλοί γνωστοί πρωταθλητές.

Πέρα από τη στήριξη του αθλητισμού σε μία δύσκολη περίοδο η Stoiximan.gr δείχνει και το κοινωνικό της πρόσωπο με διάφορες δράσεις τις οποίες πραγματοποιεί. Η τελευταία από αυτές παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (26/3) σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Η Stoiximan.gr είναι ο μεγάλος υποστηρικτής της έρευνας που ξεκινά το Πανεπιστήμιο της Κρήτης με βασικό στόχο την πρόληψη και την εστιασμένη παρέμβαση κατά του bullying.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρευρέθηκαν πολλοί αθλητές μεταξύ αυτών και όσοι στηρίζει η εταιρία στις προσπάθειες που καταβάλουν για την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το καλοκαίρι του 2016 όπως είναι ο ασημένιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής, Λευτέρης Πετρούνιας, η Βασιλική Μιλλούση και το δίδυμο της εθνικής ομάδας μπιτς βόλεϊ Τσαρτσιάνη και Αρβανίτη.

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Πρώτος το λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ. της Stoiximan.gr, Γιάννης Σπανουδάκης. "Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying αποτελεί δυστυχώς ένα διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα. Κάποια παιδιά προβαίνουν σκόπιμα και συστηματικά σε επίδειξη της δύναμής τους για να κυριαρχήσουν και να βλάψουν κάποια άλλα σε συναισθηματικό, κοινωνικό και σωματικό επίπεδο.

Ο ενδοσχολικώς εκφοβισμός έχει σημαντικές συνέπειες τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες και σε κοινωνικό, συναισθηματικό και μαθησιακό επίπεδο κυρίως για τα θύματα, αλλά και για τα παιδιά μάρτυρες, τα οποία επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τα φαινόμενα βίας στο σχολικό τους περιβάλλον.

Στη Stoiximan αποφασίσαμε να βοηθήσουμε σε μία σειρά δράσεων που θα συνεισφέρουν στην πραγματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η απόφασή μας αυτή ελήφθη πριν από μερικούς μήνες και έκτοτε έχουμε κάνει αρκετή δουλειά στην προετοιμασία της.

Δυστυχώς, όμως, τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα έφεραν στο προσκήνιο το θλιβερό αυτό φαινόμενο. Βέβαια, ότι το θέμα αυτό ήρθε στο προσκήνιο ίσως να είναι και θετικό. Γιατί κινητοποιεί και αναγκάζει τους αρμόδιους φορείς να το αντιμετωπίσουν με μία επιτακτικότητα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά.

Το πρόγραμμα που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από τη Stoiximan μίας Πανελλήνιας Ερευνας για τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στους μαθητές, αλλά και ένα πιλοτικό πρόγραμμα παρέμβασης στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια του Ρεθύμνου με την εμπλοκή εκπαιδευτικών και γονέων με στόχο τη μείωση του σχολικού εκφοβισμού.

Θέλουμε παράλληλα, να είμαστε και πρακτικοί. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε μετά την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Κρήτης την ιστοσελίδα www.mifovasai.gr. Αποτελεί έναν οδηγό για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα παιδιά για το πως μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα bullying. Αποτελεί παράλληλα έναν ιστότοπο ενημέρωσης, ο οποίος φυσικά θα ενημερώνεται και θα ανανεώνεται ανάλογα με τα δεδομένα συχνά και τακτικά.

Προχωρήσαμε ταυτόχρονα σε μία καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση δημιουργώντας ένα σποτ το οποίο μετέχουν σημαντικοί αθλητές από όλο το φάσμα του αθλητισμού.

Θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Ιωάννα Κατσαντώνη, Αντώνη Φώτση, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Κώστα Τσαλκάνη, Λευτέρη Πετρούνια, Βασιλική Μιλλούση, Μάκη Καλλαρά, Αλέξανδρο Ταξιλδάρη και Μιχάλη Ζαμπίδη για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας" ήταν η τοποθέτησή του.

Δείτε και το σχετικό τηλεοπτικό σποτ:

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ασημάκη: "Πρέπει όλη να πάρουμε θέση"

Η μοναδική κυρία του πάνελ ήταν εκείνη που πήρε το λόγο στη συνέχεια. Η Αλεξάνδρα Ασημάκη (αθλήτρια πόλο) έστειλε και εκείνη το δικό της μήνυμα κατά του σχολικό εκφοβισμού: "Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ κοντά σας και είμαι μέλος αυτής της πρωτοβουλίας. Ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση της Stoiximan για αυτή τη μεγάλη εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Το bullying είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό και που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Έχει πάρει μία μορφή επιδημίας. Σχεδόν το 15% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα του bullying. Ο αθλητισμός προάγει αξίας υψηλά ιδανικά. Το ιδανικό του σεβασμού και της άμιλλας, έννοιες οι οποίες είναι απέναντι στο bullying.

Το άθλημα μου είναι ομαδικό και προάγει την έννοια της ομάδας. Μία ομάδα λοιπόν χρειάζεται όλα τα μέλη της για να προχωρήσει. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι μια σχολική τάξη είναι και αυτή μία ομάδα. Δεν πρέπει λοιπόν να αποδυναμώνουμε τον αδύναμο γιατί πολλές φορές στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και ξέρουμε ότι και τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά.

Τείνουμε πολλές φορές να απομονώνουμε το διαφορετικό, αυτό που εμείς θεωρούμε αδύναμο. Θεωρώ ότι εμείς οι αθλητές οφείλουμε να είμαστε τα σωστά πρότυπα για τα παιδιά. Όλοι πρέπει να πάρουμε θέση γιατί τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης".

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ταξιλδάρης: "Η Stoiximan κάνει κάτι το ουσιαστικό"

ιδιαίτερη ήταν η ομιλία του Αλέξανδρου Ταξιλδάρη. Ο Παρολυμπιονίκης στα 50μ. ύπτιο και πρόεδρος του συλλόγου "Περπατώ" αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα και μίλησε για το φαινόμενο του bullying.

"Συγχαρητήρια στη Stoiximan που ξεπερνά τα απλά πλαίσια της διαφήμισης και κάνει κάτι πραγματικά δημιουργικό και ουσιαστικό μέσα από μία έρευνα. Το σποτ είναι η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας για την ενημέρωση απέναντι στα θύματα του bullying.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε έρθει σε επαφή και συνεργασία με το σύλλογο “Περπατώ” για να μας στηρίξει σε δράσεις για άτομα με αναπηρία. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά τα άτομα δέχονται εκφοβισμό ακόμα και μέσα στις ίδιες τους τις οικογένειες.

Ζούνε σε ένα απροσπέραστο περιβάλλον και δομικά και από άποψη συμπεριφοράς και κατανόησης της διαφορετικότητας. Για εμάς είναι κάτι ουσιαστικό το τι αποτελέσματα θα βγάλει η έρευνα και πως αντιμετωπίζει η κοινωνία τα άτομα με αναπηρία" είπε αρχικά στη συνέχεια ανέφερε δύο προσωπικά του βιώματα: "Σε αυτό το σημείο θέλω να δώσω δύο μικρά παραδείγματα. Εγώ δεν γεννήθηκα με αναπηρία αλλά την απέκτησα πριν από 15 χρόνια. Φοίτησα σε ένα σχολείο στην Κομοτηνή όπου τα υπόλοιπα παιδιά δεν είχαν αναπηρία. Λίγα χρόνια μετά την αναπηρία μου με βοήθησε μία συμμαθήτριά μου να διεκπεραιώσω μια δουλειά σε ένα κατάστημα το οποίο δεν ήταν προσβάσιμο.

Βγήκε η Δέσποινα έξω για να με βοηθήσει. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα το τι είχε τραβήξει αυτό το κορίτσι από εμένα. Ήταν παχύσαρκη και όλη η τάξη καθημερινά ασχολούνταν με το βάρος της κοπέλας. Ποτέ κανένας δάσκαλος δεν είχε τη γνώση για να υπάρξει η σωστή ενημέρωση τόσο σε μας όσο και στους γονείς μας για το θέμα. Ένιωσα άσχημα και προσπάθησα να της απολογηθώ αλλά μου είπε ότι το έχει ξεπεράσει.

Το δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τη ζωή μου μετά την αναπηρία. Σε ένα από τα σχολεία σπουδάζει ο Σπύρος ο οποίος έχει SMA. Έχει δηλαδή μία βαριά κινητική αναπηρία και δεν κουνάει ούτε τα πάνω ούτε τα κάτω άκρα και εάν πέσει το κεφάλι μπορεί να μην είναι σε θέση να μπορέσει να το σηκώσει.

Ο Σπύρος συμμετέχει σε όλες τις γιορτές του σχολείου και σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται. Το πιο ωραίο συμβάν έγινε σε ένα θεατρικό στο τέλος της χρονιάς. Κάθε τόσο που έτρεχαν και έπεφτε το κεφάλι του υπήρχε ένα παιδί το οποίο το στήριζε και το έβαζε στη θέση του αμαξιδίου. Όλη η παρέα λειτουργούσε σαν όλοι να ήταν ίσοι και ίσως ο Σπύρος να ήταν ο πρωταγωνιστής της.

Φανταστείτε λοιπόν με τη βιώματα μεγάλωσα εγώ και με ποια οι συμμαθητές του Σπύρου. Κλείνοντας θέλω να σας συγχαρώ και πάλι και θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι και αν κάνετε”

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ζαμπίδης: "Να επανέλθουν στα σχολεία τα όμορφα χαμόγελα"

Μπορεί το άθλημα του να είναι αν μη τι άλλο δυναμικό, όμως το μήνυμα που έστειλε κόντρα στο bullying ήταν ακόμα πιο ισχυρό. Ο Μιχάλης Ζαμπίδης (Παγκόσμιος πρωταθλητής Kick boxing) τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: "Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και από τη δική μου μεριά που είστε όλοι εδώ σήμερα και θα στηρίξουμε μία τόσο σημαντική προσπάθεια.

Πιστεύω ότι εδώ βρισκόμαστε για δύο λόγους για την εξέλιξη και την προσφορά. Να στηρίξουμε και μέσα από την εξέλιξη μας να προσφέρουμε και στους συνανθρώπους μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μέλος μιας οργανωμένης ομάδας, για να κάνουμε σωστές κινήσεις για να δώσουμε μηνύματα στα παιδιά και να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το bullying

Πολλοί γονείς έφερναν τα παιδιά στα γυμναστήρια για να δυναμώσουν και οι πολεμικές τέχνες βοηθούσαν στο να μάθουν σεβασμό, πειθαρχία, αλλά και ένα τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται συναισθηματική διαχείριση. Μέσα από τις πολεμικές τέχνες μαθαίνεις πολλά πράγματα. Όταν κάποιος νιώθει καλά τόσο λιγότερα ενοχλητικά πράγματα πάνω του και όταν κάποιος μάθει πόσο δυνατός μπορεί να γίνει τόσο λιγότερο ενοχλεί τον κόσμο.

Θεωρώ πως μέσα από όμορφα μηνύματα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Το δικό μου όχημα είναι το kick boxing με το οποίο ασχολείται η νεολαία. Θεωρώ ότι μέσα από αυτή την εκπαίδευση μπορούμε να καταπολεμήσουμε το bullying και να δημιουργήσουμε μια πιο όμορφη κοινωνία γενικότερα.

Είμαι έτοιμος να ριχτώ στη μάχη μαζί με τους υπόλοιπους συμπολεμιστές για να καταστρέψουμε το bullying και να επανέλθουν όμορφα χαμόγελα στα σχολεία".

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Γιοβαζολιάς: "Να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να μη χρειάζεται την παρουσία μας"

Εκείνος που εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μίλησε για το πλάνο της έρευνας ήταν ο Θεόδωρος Γιοβαζολιάς. Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας αναφέρθηκε για την ανάγκη της διαχώρισης ανάμεσα στο bullying και της σύγκρουσης και ευχήθηκε μετά το τέλος του προγράμματος να μη χρειάζεται η παρουσία της ομάδας που θα δημιουργηθεί στα σχολεία.

"Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την εταιρία Stoiximan. Εκπροσωπώ όλη την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο και δεν το ανακαλύψαμε τώρα. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι υπάρχει από αρχή καταβολής του ανθρώπινου είδους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει ωστόσο να το ερευνούμε πιο συστηματικά.

Κάθε φορά που μιλάω για το σχολικό εκφοβισμό νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα διαχωρισμό από μία άλλη κατάσταση η οποία είναι η σύγκρουση. Πολλές φορές στην Ελλάδα πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο από την απλή αναγνώριση στην υπεραναγνώριση στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τα παιδιά συγκρούονται μεταξύ τους. Μάλιστα, λένε οι ειδικοί ότι τα παιδιά είναι φυσιολογικό να μαλώνουν στην αναπτυξιακή τους πορεία.

Από την άλλη υπάρχει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Στη σύγκρουση υπάρχουν κάποια στοιχεία που κάνουν τη διαφορά.

Όταν συγκρούονται δύο παιδιά η σχέση είναι ισότιμη. Είμαστε δύο και είστε δύο ή έχουμε την ίδια κοινωνική θέση και συμπεριφορά. Στον εκφοβισμό μία βασική διαφορά είναι η ανισότητα στη δύναμη. Το θύμα είναι πάντοτε σε μία ευάλωτη θέση και είτε μειονεκτεί αριθμητικά είτε κύρος σε επιρροή προς τους υπόλοιπους.

Στη σύγκρουση τα παιδιά είναι φίλοι στον εκφοβισμό δεν γνωρίζονται. Παίζουν μαζί και μπορεί να τσακωθούν, στον εκφοβισμό υπάρχει προγραμματισμός. Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σύγκρουση συμβαίνει μία φορά άντε δύο. Στον εκφοβισμό υπάρχει μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει μεγάλες επιπτώσεις στο θύμα, στο δράστη, στους παρατηρητές, στις οικογένειες τους και στη σχολική κοινότητα. Παράλληλα, ο σχολικός εκφοβισμός αποσκοπεί στο να επιβεβαιώσει ο θύτης τη δύναμή του. Στο σχολικό εκφοβισμό το θύμα δεν ακούει ποτέ τη λέξη συγγνώμη.

Η δική μας προσπάθεια έχει δύο άξονες. Το πρώτο είναι η έρευνα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μία Πανελλήνια έρευνα για να δούμε την έκταση του φαινομένου αλλά και τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών. Θέλουμε να δούμε και τις συμπεριφορές των θεατών, δηλαδή των παιδιών που βλέπουν συμμαθητές του να πέφτουν θύμα bullying αλλά δεν μιλούν. Στο 85% των περιπτώσεων υπάρχουν θεατές αλλά δεν παρεμβαίνουν, αλλά όταν το κάνουν στο 75% των συμβάντων τελειώνει το επεισόδιο σε ένα λεπτό.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την παρέμβαση. Θέλουμε να μπούμε στα σχολεία, για την ακρίβεια σε οκτώ σχολεία στο Ρέθυμνο και με την παρουσία ψυχολόγων να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα παρέμβασης.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει και όταν εμείς φύγουμε από το σχολείο".

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Γιαννόπουλος: "Πρέπει να εκλείψει το συγκεκριμένο φαινόμενο"

Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει την ευαισθησία του σχετικά με τα παιδιά και έχει γίνει μάρτυρας πολλών περιπτώσεων bullying και γενικότερης βίας σε βάρος ανηλίκων είναι ο κ. Γιαννόπουλος. Ο πρόεδρος του "Χαμόγελο του παιδιού" σχολίασε και εκείνος το φαινόμενο της σχολικής βίας και την προσπάθεια που γίνεται από τη Stoiximan.gr: "Ευχαριστώ την εταιρία Stoiximan για την κάλυψη των ενεργειών που γίνονται προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε ένα φαινόμενο το οποίο κινδυνεύει να γίνει μόδα.

Αναφέρθηκε ο κύριος το τι είναι το bullying, εγώ θα ήθελα να πω ότι πλέον το bullying αντιμετωπίζεται ως θέμα υγείας. Το bullying δεν είναι παιχνίδι και δεν είναι αμερικανιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πούμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε τον όρο bullying. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο οι μαθητές ζητούν να μιλήσουν στον δάσκαλο.

Ο ρόλος ο δικός μας είναι ότι πρέπει να δυναμώσει η σχολική κοινότητα. Θα θέλαμε να πούμε ότι πριν ήταν ο Άλεξ και μας άκουσαν, τώρα είναι ο Βαγγέλης. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Ότι στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει το πρόγραμμα κακοποιήθηκαν σεξουαλικά 200 παιδιά από έναν προπονητή.

Φταίει ο αθλητισμός; Όχι βέβαια. Ένας άνθρωπος δημιούργησε όλο αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Το 1056 είναι 24 ώρες εκεί για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Υπάρχει κινητή μονάδα η οποία μπορεί να πηγαίνει στις σχολικές μονάδες.

Το σάιτ το οποίο δημιουργήθηκε είναι ένα σημαντικό εργαλείο, ενώ υπάρχει και η σχετική εφαρμογή για τα κινητά. Σε συνεργασία με το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ενέργειες ώστε να εκλείψει το συγκεκριμένο φαινόμενο".

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Διαθεσόπουλος: "Είμαι διπλά περήφανος για τη συνεργασία μας με τη Stoiximan.gr"

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το φαινόμενο της κοινωνικής βίας πρέπει να παταχθεί.

"Θέλω πρώτα απ' όλα να συγχαρώ τη Stoiximan που σε ένα πολύ αρνητικό φαινόμενο παίρνει θέση και ενισχύει τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτό με γεμίζει χαρά γιατί εμπεδώνεται η συνεργασία μας με έναν φορέα ο οποίος έχει πραγματικά κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική συμμετοχή και αυτό μας κάνει διπλά χαρούμενος πέρα από την προσπάθεια που κάνετε να μας στηρίξετε στις δύσκολες μέρες που περνά ο αθλητισμός.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω να κάνω μία επισήμανση που με προβληματίζει σαν άνθρωπο. Στην εποχή μου δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στα σχολεία. Γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυτό το μεγάλο φαινόμενο; Είναι μόνο στα παιδιά του σχολείου;

Εγώ θα σας πω, όχι. Είναι μέσα στη ζωή μας. Είμαστε θύματα του bullying σχεδόν όλη μας. Υπάρχει κοινωνική βία μέσα από την σύγχρονη κοινωνική δικτύωση. Εκεί όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να μπαίνει ανώνυμα, να σπιλώνει και να μειώνει τον καθένα από εμάς μέσα από τα σάιτ και το φέισμπουκ.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σχολείο. Είναι η οικογένεια, είμαστε εμείς, το περιβάλλον τους, οι φίλοι τους και θα πρέπει να μας απασχολήσει και αυτή η προέκταση του θέματος. Νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την αρωγή σας είναι πάρα πολύ θετική και γίνεται σε μία περιοχή που έχουν παρατηρηθεί αυτά τα φαινόμενα.

Μετά από 55 χρόνια ζωής στον αθλητισμό με διαφορετικές ιδιότητες τέτοια φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθεί στον αθλητισμό και αν έχουν συμβεί μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Για αυτό ο αθλητισμός είναι υγεία για το σώμα, το μυαλό, τη ψυχή και φτιάχνει ανθρώπους με άλλα ένστικτα, με άλλες δυνατότητες και άλλες κοινωνικές συμπεριφορές. Συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ για το έργο σας".

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Κατσόγιαννης: "Αρωγός η ΚΑΕ Παναθηναϊκός σε τέτοιες προσπάθειες"

Ο τελευταίος που πήρε το λόγο ήταν ο Ηλίας Κατσογιάννης (υπεύθυνος τμήματος marketing ΚΑΕ Παναθηναϊκός).

"Όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με το φαινόμενο του bullying είναι σοβαρά. Δυστυχώς βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό φαινόμενο. Βλέπουμε μικρά παιδιά να δέχονται τον σχολικό εκφοβισμό και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο βασικός μας χορηγός, η Stoiximan, έχει ξεκινήσει μία τέτοια δράση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλους φορείς για να μπορέσουν να δουν την έκταση του φαινομένου.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι δίπλα σε αυτή την ενέργεια. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό φαινόμενο και εμείς από την μεριά μας θα είμαστε εκεί για να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια" ήταν το σχόλιο του.

NIKOS LIBERTAS / SOOC
TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ