Ισπανία - Ελλάδα: Η αδυναμία δημιουργίας ελεύθερων σουτ και το "Box-and-1" που κλείδωσε τον Γιάννη και την Εθνική
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα της Εθνικής ομάδας από την Ισπανία. Τα μόλις 14 τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot που ήταν το πραγματικό πρόβλημα, η άμυνα “Box-and-1” των Ισπανών που κόλλησε τον Γιάννη και την Ελλάδα και η πεντάδα της Εθνικής που έφερε τούμπα το ματς.
Η Εθνική ομάδα δεν τα κατάφερε κόντρα στην Ισπανία, γνωρίζοντας την ήττα με 84-77 για την 2η αγωνιστική του Ολυμπιακού τουρνουά, διατηρώντας πάντως ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης τα προημιτελικά.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο -16, επέστρεψε στο παιχνίδι και βρέθηκε ένα τρίποντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο μακριά από το να φέρει το ματς στα ίσα και να διεκδικήσει μέχρι το τέλος την νίκη.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα της Εθνικής ομάδας.
Οι δύο αριθμοί που δείχνουν το πραγματικό πρόβλημα της Εθνικής
Η Ελλάδα μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι, ξεφεύγοντας με 3-9. Ο λόγος που τα κατάφερε είναι ότι βρήκε δύο ελεύθερα τρίποντα (από Καλάθη και Παπαγιάννη) και ένα καλάθι και φάουλ του Αντετοκούνμπο. Βρέθηκε ακόμα και στο +8 (12-20). Σταδιακά όμως ήρθε η πρώτη στην απόδοση. Οι Ισπανοί προσάρμοσαν την άμυνά τους, δοκίμασαν κάποιες ζώνης προσαρμογής, μπέρδεψαν την Ελλάδα. Αυτό τους βοήθησε να τρέξουν. Και έτσι έφεραν τούμπα το ματς.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο αριθμοί που λένε όλη την αλήθεια για την νίκη των Ισπανών. Το πρώτο νούμερο είναι ότι οι Ίβηρες σημείωσαν 15 πόντους σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού - οι 11 ήρθαν στο πρώτο μέρος, όταν ξέφυγαν με 49-35) έναντι μόλις 9 της Ελλάδας. Ο δεύτερος είναι ότι η Εθνική μας πήρε μόλις 14 τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot. Η Ελλάδα είχε συνολικά 6/14 τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot , δηλαδή 42.8%. Σημείωνε 1.29 πόντους ανά κατοχή, σε ένα πολύ καλό νούμερο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα 14 τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot είναι λίγα για την Ελλάδα.
Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την απουσία σουτέρ στην Εθνική. Για την συνύπαρξη Καλάθη, Γουόκαπ. Ακόμα κι έτσι όμως, στα 5 προηγουμενα επίσημα παιχνίδια της (Προολυμπιακό και Ολυμπιακούς Αγώνες) η Ελλάδα επιχειρούσε 20 τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot, παίρνοντας 25 πόντους σε τέτοια κατάσταση (1.23 ανά κατοχή). Η Ελλάδα είχε ανάγκη να τα πάρει αυτά τα σουτ, ακόμα και με μέτριους σουτέρ, για να ανοίξει το γήπεδο, ώστε να βρει χώρους ο Γιάννης.
Οι Ισπανοί βρήκαν τρόπο να το κόψουν αυτό στην Ελλάδα με την άμυνά τους, βγαίνοντας δυναμικά στους σουτέρ (close out), αλλάζοντας το παιχνίδι της Εθνικής μας. Αυτό φαίνεται σε ακόμα ένα νούμερο, που δείχνει ότι η Ελλάδα ήταν εκτός ρυθμού: Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ελλάδα πήρε 13 προσπάθειες σε κατάσταση Catch and Drive (όπου ο παίκτης υποδέχεται την μπάλα και επιτίθεται στην close out άμυνα - όταν δηλαδή ο αντίπαλος βγαίνει στο σουτ του) σημειώνοντας 12 πόντους σε τέτοια κατάσταση (0.92 ανά κατοχή). Στα προηγούμενα 5 επίσημα παιχνιδια της η Εθνική έπαιρνε 6.8 κατοχές σε τέτοια κατάσταση, παίρνοντας 7.2 πόντους, δηλαδή 1.06 ανά κατοχή.
Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι η Ελλάδα δεν είχε σωστή κίνηση, ούτε καλές αποστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρήκε τα σουτ που έπρεπε. Τα 6 λιγότερα σουτ σε κατάσταση Catch and Shoot από τον μέσο όρο της πλήγωσαν το σύνολο του κόουτς Σπανούλη. Όλα αυτά έδωσαν ευκαιρία στους Ισπανούς να τρέξουν. Τα υπόλοιπα ήταν ιστορία.
Η τριάδα των Γιάννη, Τολιόπουλου, Παπανικολάου και το "Box-and-1" των Ισπανών που κλείδωσε την νίκη
Ακόμα κι έτσι βέβαια, η Εθνική βρήκε τον τρόπο να φέρει τούμπα το ματς. Η άμυνά της στο δεύτερο μέρος ήταν καθοριστική σε αυτό. Ακόμα πιο καθοριστική ήταν η πεντάδα που παρέταξε ο κόουτς Σπανούλης στο φινάλε της τρίτης περιόδου και στο ξεκίνημα της τέταρτης, που έφερε τούμπα το ματς, αφού μετέτρεψε το 62-51 των Ισπανών σε 68-67.
Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Αντετοκούνμπο, Τολιόπουλος, Παπανικολάου συνέθεσαν και την καλύτερη τριάδα της Ελλάδας, από οποιαδήποτε άλλη πεντάδα, έχοντας +6 στο σύστημα +/- σε 10 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Αυτό σαφώς και δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι πρακτικά αυτό έγινε επειδή οι Τολιόπουλος και Παπανικολάου είναι πιο σταθεροί σουτέρ της ομάδας, οι οποίοι ανοίγουν το γήπεδο στον Γιάννη.
Το ματς ήταν πλέον ντέρμπι. Η Ελλάδα ισοφάρισε σε 71-71, οι Ισπανοί πέρασαν μπροστά με 75-71. Τότε ήταν που ο Σέρτζιο Σκαριόλο - βλέποντας ότι η Ελλάδα είχε μέσα ταυτόχρονα τοςυ Καλάθη και Γουόκαπ, άρα μικρη απειλή από την περιφέρεια - αποφάσισε να αλλάξει την άμυνά του, κάνοντας ένα τρικ: Έπαιξε “Box-and-1”, όπου 4 παίκτες αμύνονταν σε ζώνη σε “κουτί’ (δύο μπροστά, δύο πίσω) και ένας παίκτης, ο Μπίλι Ερνανγκόμεθ, μάρκαρε με μαν του μαν τον Γιάννη. Αυτή ήταν και η άμυνα που βοήθησε τους Ισπανούς να μπερδέψουν την Ελλάδα, που έχασε τρεις σερί επιθέσεις, πριν βρει ένα (μαρκαρισμένο) τρίποντο του Παπανικολάου για το 79-74. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Καλάθης κατεβάζει την μπάλα, με τους Ισπανούς να παίζουν “κουτί” στην άμυνα και τον Ερνανγκόμεθ να μαρκάρει δυναμικά τον Γιάννη στα 10 μέτρα από το καλάθι
Ο Γουόκαπ δίνει σκριν στον Γιάννη, αλλά ο “Greek Freak” έχει τρεις παίκτες γύρω του, με τον Ερνανγκόμεθ να έχει χρόνο να βγει μπροστά του.
Ο Γουόκαπ παίρνει την μπάλα, ενώ ο Γιάννης είναι απομονωμένος στην γωνία, με τον Ερνανγκόμεθ να τον μαρκάρει σφιχτά. Ο Γουόκαπ πασάρει στον Καλάθη.
Ο Καλάθης αστοχεί σε τρίποντο υπό πίεση.
Αυτή η κακή επίθεση οδήγησε σε καλάθι του Γιουλ στον αιφνιδιασμό. Στην αμέσως επόμενη επίθεση έγινε αυτό:
Ο Γουόκαπ κατεβάζει την μπάλα, με τον Ερνανγκόμεθ, να μαρκάρει τον Γιάννη στα 9 μέτρα από το καλάθι
Ο Καλάθης πάει προς τα μέσα. Οι Ισπανοί μαρκάρουν σε “κουτί”, ενώ ο Ερνανγκόμεθ μαρκάρει τον Γιάννη. Ο Καλάθης πασάρει στον Γουόκαπ.
Ο Γουόκαπ προσπάθησε να σπάσει κάθετα την ζώνη, βρέθηκε μπροστά στον Μπράουν και έπεσε κάτω. Την μπάλα πήρε ο Γιάννης.
Ο Γιάννης πάει προς το καλάθι και χρεώνεται με βήματα.
Στην ανάλυση της Ισπανίας πριν από το παιχνίδι είχε τονιστεί ότι οι Ίβηρες αρέσκονται σε σύνθετες άμυνες. Είχε αναφερθεί ότι κόντρα στην Αυστραλία ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν δίστασε κάποια στιγμή να παίξει άμυνα “Box-and-1” έχοντας έναν παίκτη πάνω στον Γκίντι. Ο Ιταλός αρέσκεται γενικά στα τρικ, τις άμυνες που παίζουν με το μυαλό του αντιπάλου. Αυτό έκανε και κόντρα στην Ελλάδα και δικαιώθηκε.
Κάποιος μπορεί να πει ότι η Ελλάδα ακόμα κι έτσι έφτασε κοντά στην ανατροπή. Ότι βρέθηκε ένα τρίποντο μακριά - του Γιάννη - από το να φέρει το ματς στα ίσα λίγο πριν από το τέλος. Αλήθεια είναι αυτό. Το μπάσκετ εξάλλου είναι στιγμές. Ένα εύστοχο ή ένα άστοχο σουτ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Κάποιος άλλος βέβαια μπορεί να αντιπαραβάλει το επιχείρημα πως το να πάρει ο Γιάννης τρίποντο εκείνη την στιγμή δεν είναι σίγουρο πως ήταν η καλύτερη επιλογή και ας ήταν ελεύθερος ο σταρ των Μπακς. Οι ομάδες ενίοτε ρισκάρουν κάποια πράγματα σε άμυνα και επίθεση και ζουν με αυτό. Η Ισπανία αποφάσισε να ζήσει με αυτή την επιλογή στο τέλος.
Έχασε ένα ματς που μπορούσε να πάρει, κοιτάζει μπροστά
Η Εθνική μπορούσε να νικήσει την Ισπανία. Μπορούσε να ηττηθεί και με μεγαλύτερη διαφορά. Στο τέλος της ημέρας, το μόνο που μένει όμως είναι το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει το 0/2 και κοιτάζει ήδη τον αγώνα με την Αυστραλία (2/8) ελπίζοντας σε νίκη και σε συνδυασμό αποτελεσμάτων για την πρόκριση στα προημιτελικά.
Μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για το παιχνίδι. Για τα σχήματα που επέλεξε η Ελλάδα, το ροτέισον, την συνύπαρξη των Καλάθη, Γουόκαπ (που όταν ήταν μαζί κόντρα στην Ισπανία είχαν αυτή τη φορά -3 και όχι -25 όπως με τον Καναδά), τον ρόλο κάποιων παικτών. Όλα αυτά είναι εύκολο να γίνονται βέβαια όταν κάποιος είναι απέξω Το νόημα ωστόσο είναι ότι το ταμείο γίνεται πάντα στο τέλος. Η Ελλάδα έχει ακόμα ελπίδες πρόκρισης.
Ο διευθυντής του SPORT24, Παντελής Βλαχόπουλος βρίσκεται στη Λιλ και μαζί με τη ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.