ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Κάνε βαφτιστήρι να δεις καλό

Κάνε βαφτιστήρι να δεις καλό
ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ "ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ"

Ο Απόλλων υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην Περιβόλα (20:00, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στα λιγοστά, αλλά ηχηρά στραπάτσα που έχουν πάθει οι Πράσινοι από τους Πατρινούς.

Αυτό όντως δεν είναι ένα ματς σαν όλα τα άλλα. Το εννοώ αυτό και περισσότερο απ’ όλους το εννοούν, το συνειδητοποιούν και το περιτυλίγουν με τη νοσταλγία τους οι παλιοί Πατρινοί.

Για τις δυο ομάδες και κυρίως για τους οικοδεσπότες οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στις 23 Οκτωβρίου του 1971, στο γήπεδο της οδού Ναυαρίνου, όπου μέσα σε μια περιρρέουσα εορταστική ατμόσφαιρα ο Απόλλων υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στον παρθενικό αγώνα του στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής!

Εκείνο το ιστορικό απόγευμα οι Πατρινοί βαφτίστηκαν στην κολυμπήθρα της ελίτ του ελληνικού μπάσκετ με νονούς τους Πράσινους οι οποίοι τότε θεμελίωναν τη δυναστεία τους στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70.

Ο "Παγκόσμιος" και ο "Νουρέγιεφ"

Στο ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική ο Απόλλων είχε στη σύνθεση του τον «Παγκοσμιο» Γιώργο Αμερικάνο, που τσακώθηκε και αποσκίρτησε από την ΑΕΚ, τον μετέπειτα προπονητή και πρόεδρο του, Ανδρέα Μολφέτα και ένα παιδάκι 15 χρονών, που έσκαγε τότε από το αυγό του και έμελλε εκτός από μπασκετμπολίστας να γίνει και χορευτής!

Ο "Νουρέγιεφ" ντε, κατά κόσμον Κώστας Πετρόπουλος!

Στον πάγκο του Απόλλωνα καθόταν ο άλλοτε παίκτης και προπονητής του Παναθηναϊκού, Κίμων Αγάθος, ενώ απέναντι του βρισκόταν ο Κώστας Μουρούζης.

Σε αυτά τα βαφτίσια ο Παναθηναϊκός, ων κυρίαρχος εκείνη την εποχή, επικράτησε με 76-49 (ημίχρονο 39-18) και έριξε με το καλημέρα τον Απόλλωνα στα βαθιά...

Ιδού οι συνθέσεις των δυο ομάδων, με διαιτητές τον Ευαγγελάτο και τον Ζορμπά:

ΑΠΟΛΛΩΝ: Λαμπρόπουλος 6, Αμερικάνος 18, Μολφέτας, Δημητριάδης 7, Αντωνάκης 2, Κονιδάρης 2, Κολλυρόπουλος, Κ. Πετρόπουλος 6, Τ. Πετρόπουλος 4, Γιαννόπουλος 4.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κόντος 28, Πέππας 8, Χαϊκάλης 3, κέφαλος 14, Ιορδανίδης 14, Δημαράς 6, Ζωγράφος, Παναγιωταράκος, Ανάγνος 2, Παπάζογλου.

Κάνε βαφτιστήρι να δεις καλό
ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ "ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ"

Το μπαράζ με τον καύσωνα

Τη σεζόν 1971-72 ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής νικώντας τον ισόβαθμο του Ολυμπιακό (22-4) με 70-56 στο περιβόητο μπαράζ που διεξήχθη μέσα σε καύσωνα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Στον αντίποδα ο νεοφώτιστος Απόλλων με ρεκόρ 6-20 υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, ισοβαθμώντας με τον Δημόκριτο που έσωσε την παρτίδα υπερτερώντας στα μεταξύ τους ματς.

Απόψε οι δυο ομάδες αναμετρώνται για 69η φορά στα χρονικά της Α’ εθνικής με τους Πράσινους να πλειοδοτούν στις νίκες με 65-3, ενώ το επί μέρους σκορ στα ματς που έχουν διεξαχθεί στην Πάτρα είναι 31-3.

Κάνε βαφτιστήρι να δεις καλό
ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ "ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ"

Το κρεσέντο του Γίαργουντ

Επειδή ακριβώς είναι λίγες οι νίκες του Απόλλωνα έχουν ιστορική σημασία...

Οι Πατρινοί έριξαν στο κανναβάτσο τους Πράσινους για πρώτη φορά και μετά από 14 απανωτές ήττες στις 7 Οκτωβρίου του 1989 με σκορ 79-74 και με πρωταγωνιστή έναν μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού (που αγωνίσθηκε μόνο στο Κύπελλο Κόρατς), τον Καναδό φόργουορντ Γουέιν Γίαργουντ ο οποίος σκόραρε 36 πόντους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στον Απόλλωνα είχαν «επιζήσει» μετά την πρώτη νίκη επί των Πρασίνων, ο Πλάτων Χοτοκουρίδης, ο Ανδρέας Μπερδέσης και ο Γεράσιμος Τζάκις, ενώ στο ρόστερ του βρίσκονταν τρεις πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού: ο Αργύρης Παπαπέτρου, ο Σάκης Φραγκισκάτος, και ο Δημήτρης Δημακόπουλος.

Σάββατο, 8 Ιανουαρίου του 1994...

Ο Σταύρος Τσανίδης και ο Νίκος Καρούσης καλούν τους παίκτες των δυο ομάδων στο τζάμπολ του 37ου αγώνα στην ιστορία των δυο ομάδων κι ενώ το μεταξύ τους σκορ είναι 36-1: 19-0 στην Αθήνα και 17-1 στην Πάτρα.

Το box and one του Πετρόπουλου και τα όργια του Σάτον

Στον πάγκο του Απόλλωνα βρισκόταν ο Κώστας Πετρόπουλος και απέναντι του στεκόταν ο Κώστας Πολίτης, οι οποίος στις 29 Νοεμβρίου είχε διαδεχθεί τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς και επί των ημερών του οι Πράσινοι έτρεχαν σερί 8-0 σε ισάριθμα ματς του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ο αγώνας έμοιαζε με μια τυπική διαδικασία και στο 11ο λεπτό το σκορ ήταν 21-33, αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά...

Σε εκείνο το σημείο ο «Νουρέγιεφ» άλλαξε την άμυνα του από man to man σε ζώνη 3-2 και εν συνεχεία σε «box and one» (1-4) με τον Μπερδέση να παίρνει στο κατόπι τον Νίκο Γκάλη.

Πέρα από το (συνηθισμένο στη δεκαετία του ’80 από τους αντιπάλους του Αρη και της Εθνικής) αμυντικό τρικ, το momentum της αναμέτρησης ήρθε τούμπα, χάρη στα όργια του Καλιφορνέζου Γκρεγκ Σάτον που σκόραρε 43 πόντους!

Κάνε βαφτιστήρι να δεις καλό
ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ "ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ"

Στο 24ο λεπτό ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 65-59, αλλά έχασε με πέντε φάουλ τον Κώστα Παταβουκα και τον Τιιτ Σοκ, ενώ ο Αλεξάντερ Βολκόφ, δέχθηκε τεχνική ποινή.

Έξι λεπτά πριν από τη λήξη οι οικοδεσπότες πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με 78-77, ο Γκάλης ισοφάρισε σε 79-79, αλλά ακολούθησε ένα σερί 11-0 από τον Απόλλωνα για το 89-79...

Ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού προσπάθησαν να μειώσουν τη διαφορά με αλλεπάλληλα σουτ τριών πόντων και με φάουλ στον Σάτον, αλλά ο Αμερικανός δαίμονας είχε 18/19 βολές, εκ των οποίων 10/10 στα τελευταία τέσσερα λεπτά!

Όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης στον πίνακα αποτυπωνόταν το 97-90 προς θλίψιν των Πρασίνων, μάλιστα παρόντες στον αγώνα ήταν και οι τρεις αδελφοί Γιαννακόπουλου: και ο Παύλος και ο Θανάσης και ο Κώστας.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΑΠΟΛΛΩΝ: Χοτοκουρίδης 7, Δημακόπουλος, Μπαζίνας, Μπερδέσης 10, Παπαπέτρου 9, Τζάκις 2, Σέλερς 26 (9/19δ., 8/9β.5ρ.), Σάτον 43 (2ρ., 4ασ., 2κλ., 2τ.)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 7, Σοκ 5, Γκάλης 28 (7/14δ., 0/2τρ., 14/17β., 3ασ.), Παταβούκας 3, Χρυσναθόπουλος, Βολκόφ 23 (9/14δ., 1/1τρ., 2.4β., 5ρ.), Βράνκοβιτς 11 (5/9δ., 1/2β., 14ρ., 4τ.), Κούουσμα 9, Μυριούνης 4.

Κάνε βαφτιστήρι να δεις καλό
ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ "ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ"

Το κακό προαίσθημα του Πολίτη

Αυτή την ήττα ο Πολίτης όχι μονάχα τη φοβόταν από πριν, αλλά την είχε κιόλας σχεδόν σίγουρη!

Στην πτήση της επιστροφής από την Μπολόνια, όπου ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει την Μπάκλερ, ο «Τσολιάς» είχε πει ότι «θα προτιμούσα να έχουμε χάσει εδώ και να νικήσουμε στην Πάτρα» και δικαιώθηκε!

Είχα γράψει τότε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι «Ο Πολίτης σκέπτεται από τώρα την ήττα», όπερ και εγένετο...

«Δεν παίξαμε υπεροπτικά, αλλά επηρεασθήκαμε από την κούραση από τα συνεχή ματς και με τέτοια άμυνα δεν είχαμε καμιά τύχη» είπε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ενώ οι θριαμβευτές βίωναν τη χαρμολύπη τους!

Ο λόγος; «Θα προτιμούσα να χάναμε σήμερα και να είχαμε νικήσει τη Λάρισα στην έδρα μας διότι τότε το όφελος θα ήταν διπλό» εξήγησε ο Παπαπέτρου ο οποίος πριν από το τζάμπολ πρόσφερε μια ανθοδέσμη στον Γκάλη.

Τα γεννητούρια του Παπαπέτρου και τα εννέα μέτρα στο μήκος

Παρεμπιπτόντως μετά από μερικές εβδομάδες σε ένα κοντινό με το γήπεδο μαιευτήριο, ο Αργύρης θα κράταγε για πρώτη φορά στην αγκαλιά του τον Ιωάννη, που γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1994 και σήμερα επιστρέφει για πρώτη φορά στη γενέτειρα του ως παίκτης του Παναθηναϊκού σε αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην ομάδα στην οποία αγωνίσθηκε ο μπαμπάς του!

Πόσο σπουδαία ήταν εκείνη η νίκη του Απόλλωνα; Τόσο ώστε ο Πετρόπουλος είπε πως «μοιάζει σαν να πηδήξαμε εννέα μέτρα στο άλμα εις μήκος»

Σαν να λέμε, ο Απόλλων κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε πετύχει τρία χρόνια νωρίτερα ο Μάικ Πάουελ με άλμα στα 8μ.95!

Ο θυμός για το πρόστιμο, το σκι και ο Ντούμας

Τον (γεννημένο στις 3 Δεκεμβρίου του 1967) Σάτον ο Απόλλων τον είχε εντάξει στο ρόστερ του λίγες ημέρες νωρίτερα, αντικαθιστώντας τον Λόυελ Χάμιλτον, ενώ την παραμονή του αγώνα ο Πετρόπουλος του έριξε πρόστιμο, όπως και στον Ροντ Σέλερς, επειδή αμφότεροι παραβίασαν κατά τέσσερις ημέρες την εορταστική άδεια και άργησαν να γυρίσουν από την Αμερική!

Ο προερχόμενος από το Οραλ Ρόμπερτς (με μέσο όρο 34.3 πόντους στην τέταρτη σεζόν του) γκαρντ είχε επιλεγεί στο Νο 49 του ντραφτ από τους Σπερς με τους οποίους αγωνίσθηκε σε 67 ματς της σεζόν 1991-92 (3.7π.), φόραγε ένα τεράστιο χρυσό σκουλαρίκι, δήλωνε φανατικός οπαδός των Σέλτικς και όποτε είχε ρεπό αμολιόταν στις παραλίες και έκανε σκι!

Α, για να μην το ξεχάσω: ο Σάτον είναι εξ αγχιστείας πρώτος ξάδερφος με τον διαβόητο για το ταλέντο, αλλά και για τα μπλεξίματα του με τα ναρκωτικά, Ρίτσι Ντούμας.

Το έργο έμελλε να έχει και συνέχεια...

Ο Βετούλας και ο "Elevator"

Μετά από τρία χρόνια, στις 4 Ιανουαρίου του 1997 στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α1 ο Απόλλων πέτυχε την τρίτη (και τελευταία στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος) νίκη του επί του Παναθηναϊκού...

Αυτή τη φορά οι Πατρινοί επικράτησαν με 75-64, καθοδηγούμενοι από τον Νίκο Βετούλα, ο οποίος «έγραψε» 13 πόντους, τέσσερις ασίστ και οκτώ κερδισμένα φάουλ.

Πρώτος σκόρερ του Απόλλωνα σε αυτό το ματς ήταν ο αποκαλούμενος «Elevator» Χάρολντ Ελις με 18 πόντους, ενώ οι Πράσινοι αντιπαρέβαλαν τον Νίκο Οικονόμου με 16.

Η "εκδίκηση" του Μυριούνη στο ΟΑΚΑ

Τρεις μήνες αργότερα, στις 12 Απριλίου του 1997 ο Απόλλων (με προπονητή τον Βαγγέλη Αλεξανδρή) νίκησε ξανά τον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά με σκορ 92-79, στον ημιτελικό του Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ.

Τότε οι πρωταθλητές Ευρώπης του ‘96 είχαν προηγηθεί με διαφορά 16 πόντων (33-17), αλλά οι Πατρινοί πέτυχαν ένα εντυπωσιακό come back προεξάρχοντος του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Χρήστου Μυριούνη.

Οι συνθέσεις:

ΑΠΟΛΛΩΝ: Νεμάνια 2, Βούκσεβιτς 13, Ράιλι 2, Αργυρόπουλος 3, Χατζόπουλος, Ταμπάκης, Βετούλας 6, Ελις 21, Μολφέτας 14, Μυριούνης 21.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 6, Γεωργικόπουλος, Κοχ, Κόρφας 9, Οικονόμου 19, Ντίνκινς 22, Σκονοκίνι 12, Μαρτίνεθ 20.

Τα "γιούχα", τα σάντουϊτς και η απόλυση του Μπόζα

Εκείνη η ήττα απέβη καταδικαστική και μοιραία για τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ο οποίος κατά την αποχώρηση του προς τα αποδυτήρια εκτός από τα «γιούχα» δέχθηκε επίσης πορτοκαλάδες και σάντουιτς!.

Το αποτέλεσμα; Μετά από λίγα λεπτά απολύθηκε και στο πόδι του την επόμενη μέρα, στον μικρό τελικό με την ΑΕΚ κάθισε ο Θανάσης Παπαχατζής, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία έως το τέλος της σεζόν ο Μιχάλης Κυρίτσης,

Εξίμισι χρόνια αργότερα οι Πατρινοί προκάλεσαν ένα δεύτερο σοκ στον Παναθηναϊκό, πάλι στο Κύπελλο Ελλάδος.

Ο Κικίλιας και ο Τζόουνς στο καζίνο!

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2003 στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης σε αγώνα που διεξήχθη στο Λουτράκι, ο Απόλλων με προπονητή τον Σέρβο Ντάρκο Ρούσο και με παίκτη τον νυν Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, έριξε στο κανναβάτσο τον Παναθηναϊκό 90-82 και τίναξε πάλι την μπάνκα (του παρακείμενου καζίνο) στον αέρα.

Αυτή τη φορά τον ρόλο του Σάτον έπαιξε ο εξίσου ασυγκράτητος Ντοντάε Τζόουνς, ο οποίος ξεχαρβάλωσε τα αμυντικά συστήματα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και σκόραρε 40 πόντους!

Οι συνθέσεις:

ΑΠΟΛΛΩΝ: Μπάρλος 2, Αργυρόπουλος 13, Γεωργαλής 3, Κικίλιας 6, Τόμας 7, Τζοουνς 40 (5/8τρ.), Κουσμάνοβιτς 11, Μαρμαρινός, Βάρντα 8.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:Αλβέρτης 19, Καλαϊτζής 11, Παπανικολάου 8, Λάκοβιτς 15, Μπατίστ 8, Χατζηβρέττας 7, Μίντλετον 11, Τσαρτσαρής 2, Γκαγκαλούδης 1, Κ. Τζόουνς.

Μετά τις δυο ήττες στο Κύπελλο, ο Παναθηναϊκός πήρε εντέλει το αίμα του πίσω στις 5 Απριλίου του 2015, στον τελικό του θεσμού στο ΟΑΚΑ, όπου επικράτησε με 68-53.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ