Κάρλος Τέβες: Ένα χαμίνι που έχει χάσει το δρόμο του
Με το κλίμα να έχει γίνει πιο βαρύ από ποτέ, τα σενάρια φυγής του ολοένα να πληθαίνουν και ολόκληρο το σύλλογο της Μάντσεστερ Σίτι να είναι εναντίον του, ο Αργεντινός θεωρείται πια "ξένο σώμα" στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Το Sport24.gr ερευνά την υπόθεση του Κάρλος Τέβες...
Από το Νοέμβριο που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία περί της παραμονής του ή μη στη Μάντσεστερ Σίτι, τα σενάρια γι' αυτόν το "δημιουργό μπελάδων" από την Αργεντινή κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη. Ειδικά μετά το τελευταίο περιστατικό με το Ρομπέρτο Μαντσίνι και τα γνωστά μεθεόρτια, αντίπαλοι προπονητές, συμπαίκτες, φίλαθλοι και κυρίως το θηρίο που λέγεται 'βρετανικός Τύπος', έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ποδοσφαιριστή.
Ωστόσο ελάχιστοι από τους άμεσα εμπλεκόμενους με την υπόθεσή του ακούν την κραυγή αγωνίας που εκπέμπει, βυθισμένος στις προσωπικές του έγνοιες και εξαντλημένος από τη "μαύρη" επιρροή των ανθρώπων του παρασκηνίου, ο Κάρλος Τέβες.
Τα ναρκωτικά, ο Πέκινπα και το ποδόσφαιρο
Κατά την προετοιμασία της για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 1978, η χούντα του στρατηγού Βιδέλα στην Αργεντινή αποφάσισε πως έπρεπε να… απομακρύνει τον εξαθλιωμένο –και σίγουρα άσχημο θέαμα στα μάτια των υψηλών προσκεκλημένων- πληθυσμό του Μπουένος Άιρες, σε μέρη έξω από την κυρίως πόλη. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν μια σειρά παραγκουπόλεων όπου θα αποτελούσαν κύτταρα της μιζέριας και της ανομίας.
Το Φουέρτε Απάτσε είναι μια συνοικία που καμία οικογένεια στον κόσμο δεν θα ήθελε να μεγαλώσουν εκεί τα παιδιά της. Μισή ώρα από τα χαριτωμένα μπαρ τανγκό της πρωτεύουσας, αλλά έτη φωτός μακριά από μια ασφαλή κοινωνία, η επίσκεψη στο "Οχυρό των Απάτσι" θυμίζει ανησυχητικά έντονα βουτιά σε καταγώγειο. Οι νόμοι των συμμοριών και τα ναρκωτικά βασιλεύουν, σε μια περιοχή που από τα θεμέλια της ίδρυσής της μύριζε παρακμή.
Το Φουέρτε Απάτσε, μια συνοικία με εγκληματικότητα α λα Μπρονξ της Νέας Υόρκης
Αυτή λοιπόν είναι η γειτονιά που μεγάλωσε ο Κάρλος Τέβες. Όπως έχει ομολογήσει κι ο ίδιος: "Οι συνθήκες ζωής ήταν πολύ κακές, η γειτονιά πραγματικά φτωχή και οι άνθρωποι είχαν ελάχιστα υλικά αγαθά. Όταν νύχτωνε και κοιτούσες έξω από το παράθυρο, αυτά που έβλεπες θα σόκαραν τον οποιονδήποτε. Από μια ώρα και μετά δεν μπορούσες να περπατήσεις στο δρόμο". Ενδεικτικά λόγια για μια περιοχή που ακόμα και το όνομά της παραπέμπει στις βίαιες ταινίες γουέστερν του Σαμ Πέκινπα.
Εκεί ο… "Απάτσι", όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε το τρομερό ατύχημα που σημάδεψε το πρόσωπό του και την ψυχή του. Σε ηλικία 10 μηνών μια χύτρα με καυτό νερό έπεσε στο πρόσωπό του και τα εγκαύματα τρίτου βαθμού που προκλήθηκαν τον κράτησαν 2 μήνες στο νοσοκομείο. Γιατί δεν προχώρησε σε πλαστική επέμβαση; "Το ατύχημα σημάδεψε τη ζωή μου. Δεν θα κάνω ποτέ πλαστική. Είμαι έτσι και σ’ όποιον αρέσω, ποτέ δεν θα αλλάξω τον τρόπο που είμαι", δηλώνει απερίφραστα.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον σήψης και υψηλής επικινδυνότητας, ο "Καρλίτος" είχε να αντιπαρατάξει την αγάπη της φαμίλιας του. "Πολλές φορές δεν είχαμε καλά καλά να φάμε επειδή ο πατέρας μας δεν μπορούσε να βρει δουλειά, αλλά το να ακούω "σ' αγαπώ" από τους γονείς μου ήταν αρκετό για να περάσει η πείνα. Το να τους βλέπω να αγωνίζονται μου έδωσε τη δύναμη που έχω σήμερα. Έμαθα τις αξίες του σεβασμού, της ταπεινότητας και της θυσίας".
Μια οικογένεια που αγάπησε τον πιτσιρικά σα να ήταν πραγματικό παιδί της, αφού ο Τέβες μεγάλωσε με το θείο, τη θεία και τα ξαδέρφια του (η κανονική του μητέρα τον άφησε μαζί τους μετά το ατύχημα, ο πατέρας τον αναγνώρισε αργότερα) και αυτούς θεωρεί αληθινή οικογένεια του.
Παράταιρος στην όψη, αλλά αγαπημένος όσο ένας πραγματικός γιος ο Κάρλος Τέβες
Εξάλλου εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα ως ποδοσφαιριστής, παίζοντας το γνωστό "street football" στα σοκάκια ξεπατικώνοντας κινήσεις του Μαραντόνα παρέα με τα άλλα φτωχόπαιδα του Φουέρτε Απάτσε. "Δεν είχαμε ποδοσφαιρικά παπούτσια και αντί για μπάλα χρησιμοποιούσαμε μπαλάκι του τένις. Το ποδόσφαιρο του δρόμου είναι ό, τι καλύτερο. Είσαι απλώς εσύ και οι φίλοι σου απέναντι στους άλλους. Αν κάποιος νιώσει ότι πρέπει να σε κλωτσήσει στο λαιμό, θα το κάνει". Τα στοιχεία του τσαμπουκά και της μαχητικότητας που απέκτησε θα τον συνόδευαν για πάντα στην καριέρα του.
Εδώ ξεκίνησαν όλα. Το πατρικό του Κάρλος Τέβες
Στο "Φουέρτε Απάτσε" ο Τέβες λατρεύεται σαν θεός. Μάλιστα χρηματοδότησε τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου για τα παιδιά της περιοχής, με σκοπό να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τους κινδύνους που τα περιτριγυρίζουν.
Οι ντόπιοι κάτοικοι είναι περήφανοι για τον "Καρλίτος"
Ο ρόλος λοιπόν που έπαιξε το ποδόσφαιρο στη ζωή του; "Θα μπορούσαν να είχα βρεθεί στον κόσμο των ναρκωτικών και να ήμουν τελικά στον πάτο, αντίθετα τα κατάφερα και έφτασα εδώ που είμαι τώρα", έχει πει ο ίδιος.
Στα 13 του ήρθε η πρώτη επαφή με τον αδυσώπητο κόσμο των μάνατζερ και των τεχνοκρατικών μηχανισμών, αφού αναγκάστηκε να αλλάξει το επίθετό του από Μαρτίνες σε αυτού του θείου του, Τέβες, για να πάρει μεταγραφή στη Μπόκα, αν και ο ίδιος το διαψεύδει. Μάλιστα μείζονος σημασίας ρόλο στην ποδοσφαιρική του πορεία έμελλε να διαδραματίσει ένα άτομο που βρίσκεται στο (μιαρό) παρασκήνιο του δημοφιλέστερου των αθλημάτων: ο μυστηριώδης Κία Τζουραμπσιάν.
Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα
Το φθινόπωρο του 2004 ένας Ιρανός στην καταγωγή, Βρετανός στην ανατροφή και κερδοσκόπος στο επάγγελμα, επιχειρηματίας, ανακοινώνει τη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας MSI και της βραζιλιάνικης ομάδας Κορίνθιανς.
Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε ότι η εταιρεία που εκπροσωπούσε ο κύριος Κία Τζουραμπσιάν, θα κάλυπτε τα 16.000.000 ευρώ χρέη που είχε η Κορίνθιανς σε αντάλλαγμα του 51% των κερδών του συλλόγου για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μεταγραφές βόμβες όπως του Γκουστάβο Νέρι, του Κάρλος Αλμπέρτο, του Χαβιέρ Μαστσεράνο και φυσικά του Κάρλος Τέβες, θα σκορπίσουν θύελλα ενθουσιασμό στους οπαδούς της "Τιμάο". Το πρωτάθλημα του 2005 ρίχνει ακόμη περισσότερο στάχτη στα μάτια του φιλοθεάμονος βραζιλιάνικου κοινού.
Ο Τέβες παρουσιάζεται με τη φανέλα της Κορίνθιανς. Αριστερά του, ο Κία Τζουραμπσιάν
Όμως κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι αρχές της Βραζιλίας άρχισαν να ερευνούν το deal εκείνο που μετέτρεψε από τον πουθενά την Κορίνθιανς σε ένα αδηφάγο μεταγραφικό οργανισμό. Έπρεπε να βρεθεί το πώς μια εταιρεία ονόματι MSI που ιδρύθηκε στις Παρθένες Νήσους δυο μήνες πριν τη συμφωνία είχε αρχικό κεφάλαιο 100 λιρών (!), και μετά τις υπογραφές μετέφερε στο σύλλογο του Σάο Πάολο 30.000.000 ευρώ.
Τα αποτελέσματα έβγαλαν στην επιφάνεια ένα -μικρό- κομμάτι του σαθρού συστήματος που ανθεί στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο κόσμο του ποδοσφαίρου. Η Κορίνθιανς είχε γίνει ουσιαστικά ένα… πλυντήριο βρώμικου χρήματος, το οποίο προερχόταν από την ανατολική Ευρώπη, περνούσε μέσω μια σειράς συνεργαζόμενων με την MSI, off-shore εταιρειών (Just Sports Ltd, GSA, Devetia Ltd, Mystere Services Ltd) που εκπροσωπούσε ο Τζουραμπσιάν και έφταναν στη Βραζιλία.
Η οργάνωση αυτού του δόλιου κυκλώματος διαφθοράς
Ιθύνοντες νόες αυτής της (παρα)οργάνωσης φέρονταν οι Μπόρις Μπερεζόφκσι, Μπάντρι Παταρκατσισβίλι (πραγματικοί κουμανταδόροι της MSI) και Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όλοι -τυχαία- εβραϊκής καταγωγής και μέλη της ομάδας των "ολιγαρχών" που δρούσε υπό την προστασία του Μπόρις Γέλτσιν στην κομμουνιστική Ρωσία. Ο καθένας από αυτούς αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών για απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, εντάλματα σύλληψης από την Ιντερπόλ και εδώ και μερικά χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο του πρώην πράκτορα της KGB, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από αριστερά: Αμπράμοβιτς, Μπερεζόφσκι, Παταρκατσισβίλι, όλοι μέλη των διαβόητων "ολιγαρχών". Ο τρίτος πέθανε (δολοφονήθηκε;) αν και είχε 120 σωματοφύλακες, οι δυο πρώτοι είναι τώρα αντίπαλοι στα δικαστήρια
Όσο για τον αγαπητό Κία Τζουραμπσιάν, μάλλον πρέπει να είχε περάσει μια κρίση διχασμένης προσωπικότητας. Οι Αρχές ανακάλυψαν μια μυστήρια σχέση μεταξύ τριών ατόμων: του Κία Κιαβάς, γεννημένου στις 25 Ιουλίου του 1971 με καναδική υπηκοότητα, του Κιαβάς Τζουραμπσιάν, γεννημένου στις 14 Ιουλίου του 1971 με αγγλική και καναδική υπηκοότητα και του Κία Τζουραμπσιάν, γεννημένου στις 14 Ιουλίου με αγγλική υπηκοότητα.
Τα επακόλουθα γνωστά, καθώς αφού βγήκαν τα παραπάνω στη δημοσιότητα διατάχθηκε η σύλληψη -μεταξύ άλλων- των Τζουραμπσιάν και Μπερεζόφσκι. Η MSI εγκατέλειψε την Κορίνθιανς με αποτέλεσμα η "Τιμάο" να υποβιβαστεί ένα χρόνο αργότερα εγκαταλελειμμένη από τα μεγάλα της "αστέρια".
Ούτε κατάσκοπος να ήταν, ο Κιαβάς "Κία" Τζουραμπσιάν
Είσαι κτήμα μας
Το να αναλυθεί η σχέση των παραπάνω πρωταγωνιστών με το δίκτυο των μάνατζερ, το ποδόσφαιρο και την παγκόσμια αγορά του χρήματος θα ήταν κάτι που θα απαιτούσε αρκετά περισσότερο χώρο. Τούτο το κείμενο απλώς εστιάζει στο πώς ένας άνθρωπος –όπως και πολλοί άλλοι- έχει βρεθεί σε αυτόν τον κυκεώνα απατεώνων, κερδοσκόπων, άσχετων με το ποδόσφαιρο, παραγόντων.
Ο Τέβες γνώρισε από νεαρή ηλικία των Κία Τζουραμπσιάν, όταν ακόμα αγωνιζόταν στη Μπόκα. Ως γνωστόν, ο Ιρανός μπίζνεσμαν κίνησε τα νήματα για να φέρει τον Αργεντινό στην Κορίνθιανς μαζί με τον συμπατριώτη του Χαβιέρ Μαστσεράνο, και ήταν ο ίδιος που τους μετέφερε στη Γουέστ Χαμ, κάτω από σκιώδεις διαδικασίες που επέφεραν τελικώς τσουχτερότατο πρόστιμο στα "σφυριά" και στο Τζουραμπσιάν ένα… ένταλμα από την Ιντερπόλ. Μάλιστα η διαβόητη εταιρεία του επιχείρησε να πάρει το σύλλογο αλλά την πρόλαβαν τα μαντάτα του εισαγγελέα από τη Βραζιλία.
Τέβες και Μαστσεράνο παρουσιάζονται από τη Γουέστ Χαμ
Αργότερα ακολούθησε ο διετής δανεισμός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τέλος, η μεταγραφή του στη μισητή συμπολίτισσα Σίτι. Σε όλες αυτές τις μετακινήσεις του Τέβες, ο Κία Τζουραμπσιάν είναι ο κοινός παρονομαστής, αφού πρώτα είχε φροντίσει να μεταφέρει μέρος των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή από την στιγματισμένη MSI στην Just Sports Ltd, και στη συνέχεια στην Harlem Springs. Εξάλλου, τον περασμένο Αύγουστο ρεπορτάζ της εφημερίδας "The Guardian" βασιζόμενο σε έγγραφα που δεν είχαν βγει στη δημοσιότητα, αποκάλυψε το παρασκήνιο των δικαιωμάτων του Τέβες, για τα οποία φαίνεται πως έχουν... λόγο οι Μπερεζόφκσι και Παταρκατσισβίλι.
Ο Τέβεςπροβάρει τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι
Ο ίδιος ο Ιρανός δεν έχει άδεια ατζέντη, αλλά εμφανίζεται πάντα σαν καλός "σύμβουλος" του Τέβες. Ο ρόλος του προφανής, καθώς αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των κερδοσκόπων-δουλεμπόρων, όπως οι μεγαλοατζέντηδες Μέντες και Ζάχαβι, που αποκτώντας έναντι πινακίου φακής δικαιώματα ταλαντούχων πιτσιρικάδων από τις λατινοαμερικάνικες χώρες εκμεταλλεύονται τα εμπορικά τους δικαιώματα και τα ποσοστά μεταγραφής μέσω off-shore εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους.
Ο καλός συμβουλάτορας Κία Τζουραμπσιάν, με τον Κάρλος Τέβες
Κατάθεση ψυχής
Το γεγονός που προκαλεί εντύπωση, είναι η αλλαγή συμπεριφοράς του Αργεντινού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Πλείστοι όσοι ποδοσφαιριστές είναι "πουλημένοι" σε διάφορες εταιρείες που καρπώνονται οφέλη από την σταδιοδρομία τους λειτουργώντας σαν πειθήνια όργανα των ατζέντηδων, όμως ελάχιστοι αν όχι κανένας έχει ποτέ αντιδράσει στο ισχύον σύστημα, όπως δήλωσε προσφάτως κι ένας πρώην κρίκος σε αυτή την αλυσίδα της διαφθοράς.
Τα πρώτα δείγματα ήρθαν τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ξαφνικά ο Τέβες έθεσε αίτημα για μεταγραφή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοκ. Η Σίτι έδειχνε διεκδικήτρια του πρωταθλήματος μετά από δεκαετίες ολάκερες, όλα έμοιαζαν να κυλούν ιδανικά και ξαφνικά ο αρχηγός της ομάδας απαιτούσε να αποχωρήσει.
Ο Τζουραμπσιάν από την πλευρά του επέμενε πως δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο πίσω από την κίνηση του πελάτη του, αλλά μετά δήλωνε: "Ο Κάρλος ήθελε να φύγει από το καλοκαίρι αλλά τον έπεισα να μείνει, και οι διοικούντες μας υποσχέθηκαν πως θα υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο με καινούργιους όρους. Μας το πρότειναν, εμείες αντπροτείναμε κάτι άλλο που δεν έγινε δεκτό, έτσι εγώ και ο Κάρλος είπαμε όχι". Το "εγώ και ο Κάρλος" είναι βέβαια πολύ σχετικό.
"Η διοίκηση είναι πολύ απογοητευμένη από την ενέργεια του Κάρλος Τέβες. Όλους αυτούς τους περασμένους μήνες ο σύλλογος δέχεται αιτήματα από τον εκπρόσωπο του παίκτη για βελτίωση και επέκταση του συμβολαίου του Τέβες" , ανέφερε με τη σειρά της η Μάντσεστερ Σίτι.
Ο πρόεδρος Καλντούν αλ Μουμπάρακ και ο (πρώην) εκτελεστικός διευθυντής Γκάρι Κουκ, προβληματίστηκαν από το αίτημα του Τέβες
Συν τοις άλλοις, ξέσπασε και διαμάχη του εκτελεστικού διευθυντή των "πολιτών" Γκάρι Κουκ με τον Τζουραμπσιάν, με κατηγορίες εκατέρωθεν για προσπάθεια εκμετάλλευσης του ποδοσφαιριστή να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα του αγγλικού Τύπου. Εξάλλου, στη δημοσιότητα επανήλθαν τα περί της ταραχώδους σχέσης του με τον προπονητή Ρομπέρτο Μαντσίνι.
Ο Τέβες εξ' αρχής είχε κάνει εμφανές ότι η δυσφορία του πήγαζε από το θέμα της οικογένειάς του, αφού οι δυο μικρές του κόρες (ο,τι πολυτιμότερο έχει, όπως έχει ξεκαθαρίσει) μεγαλώνουν στην Αργεντινή μαζί με τη μητέρα τους και εν διαστάσει σύζυγο του Κάρλος, Βανέσα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά του. Μάλιστα εμφανιζόταν διατεθειμένος ακόμα και να σταματήσει το ποδόσφαιρο για να επιστρέψει πίσω στο Μπουένος Άιρες.
Ο Τέβες και "ο λόγος για να ζει" όπως έχει πει, οι δυο μικρές του κόρες
Πέραν τούτων οι Άγγλοι απορούσαν. Ο παίκτης είχε γίνει δεκτός με βασιλικές τιμές από τον κόσμο της ομάδας, έπαιζε βασικός σκοράροντας συνεχώς, φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ έβγαζε πακτωλό χρημάτων ακόμα και... στον ύπνο του. Δόξα, λεφτά, αναγνωρισιμότητα. Μέχρι και εξωσυζυγικές σχέσεις έκανε όπως όλοι οι μοντέρνοι σταρ της κοινωνίας του θεάματος. Μα τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένα σύγχρονος άνθρωπος;
Τα φώτα της δημοσιότητας συνεχώς πάνω του, μετά τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι
Ήρθε λοιπόν η συνέντευξη-κατάθεση ψυχής λίγες μέρες αφού απέσυρε το αίτημα για μεταγραφή, για να πει σε όλους μας τι ακριβώς ζητά.
"Δεν θέλω να αγωνίζομαι άλλο. Κουράστηκα το ποδόσφαιρο, όπως και τους ανθρώπους που δουλεύουν στο ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να παίξω άλλο πια, μιλάω σοβαρά".
"Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει μόνο με λεφτά και δε μου αρέσει αυτό. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ατζέντηδες που έχουν πραγματικά πολύ νέους παίκτες. Είναι απαίσιο, αφού αυτοί οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να κερδίσουν τίτλους. Θέλουν μόνο χρήμα" τόνισε αρχικά αλλά δε σταμάτησε εκεί.
"Οι νεαροί ποδοσφαιριστές νομίζουν ότι έχουν πετύχει κάτι επειδή έχουν δυο κινητά τηλέφωνα κι ένα σπίτι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με κακούς σκοπούς στο χώρο του ποδοσφαίρου και πρέπει να τους πολεμάς όλη την ώρα". Ίσως ο Τζουραμπσιάν να έβγαζε καπνούς από τα αυτιά εκείνη την ώρα.
"Θα παίξω 3-4 χρόνια ακόμα στην Ευρώπη και θα σταματήσω. Αν με ρωτάτε, θα ήθελα την παλιά μου ζωή πίσω στη γειτονιά μου, στο Φουέρτε Απάτσε. Δεν μου αρέσει ο τρόπος ζωής μου σήμερα. Δε μπορώ να υποφέρω άλλο. Θέλω απλώς την ηρεμία μου. Πλέον το ποδόσφαιρο μοιάζει απλώς σαν δουλειά για μένα".
Και εδώ λοιπόν τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Συλλογίσου τίμιε αναγνώστη, τι μπορεί να έχει οδηγήσει ένα διάσημο ποδοσφαιριστή (άνθρωπο) που αγωνίζεται στην απαστράπτουσα ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και κερδίζει 286.000 λίρες την εβδομάδα, να ζητά απεγνωσμένα την επιστροφή του στη φτωχογειτονιά των παιδικών του χρόνων...
Υπόθεση "Καρλίτος"
Είναι τελικά ο Κάρλος Τέβες ένα ανδρείκελο αυτών των σκοτεινών τεχνοκρατών-παραγόντων που κινούν τα νήματα σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί "παραποδόσφαιρο", όπως ο Κία Τζουραμπσιάν , ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς;
Πολύ πιθανόν ναι, όπως και πολλοί άλλοι παίκτες άλλωστε. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι δεν του αρέσει αυτός ο ρόλος πια. Ο ίδιος ο Τέβες, ό, τι κι αν ήταν, κουράστηκε απ' όλο αυτό. Μπούχτισε να το πούμε αλλιώς. Το είδατε στα λόγια του, δεν τον εντυπωσιάζουν ούτε τα λεφτά, ούτε τα πολυτελή σπίτια, ούτε τα γρήγορα αμάξια ούτε η τηλεοπτική δόξα.
Όπως ξέρουμε ο Αργεντινός έμεινε τελικά την περασμένη χρονιά στο Μπάντσεστερ και τη Σίτι, οδηγώντας μάλιστα τους "πολίτες" στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στην έξοδο στο Champions League.
Όλο αυτό το διάστημα ο Τζουραμπσιάν προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα δηλώνοντας με περίσσια σιγουριά ότι ο πελάτης του δε σκέφτεται την επιστροφή του στην Αργεντινή, "σας λέω κατηγορηματικά ότι ο Κάρλος θα είναι στην Ευρώπη το λιγότερο για τα επόμενα τρία χρόνια". Ο Τέβες από την πλευρά του έλεγε, ότι όταν φύγει από το Μάντσεστερ δεν θα γυρίσει ούτε για διακοπές.
Το καλοκαίρι μετά από αίτημα του ίδιου, το θέμα της μεταγραφής του ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, Μάλιστα ένας πρώην σύλλογός του, η Κορίνθιανς, φάνηκε διατεθειμένη να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 40 εκ. λιρών που ζητούσε η Σίτι, αλλά τελικά εκείνη η εγγυητική επιταγή που ζήτησαν οι Άραβες διοικούντες του αγγλικού συλλόγου δεν ήρθε ποτέ.
Την εποχή αυτή είναι πια ανεπιθύμητος από το σύνολο της ομάδας του. Μετά το συμβάν στο Μόναχο και τα γνωστά επακόλουθα, αποδείχτηκε η παντελής ανορεξία του Αργεντινού να παίξει ποδόσφαιρο στο Νησί. Ο προπονητής τον θεωρεί "τελειωμένο", η διοίκηση πνέει τα μένεα, οι συμπαίκτες του δυσφορούν και ο κόσμος της Σίτι ούτε που θέλει να τον ξαναδεί.
Σε αυτή την αποστειρωμένη από ανθρώπινα συναισθήματα βιομηχανία του ποδοσφαίρου, οι λέξεις του πέρασαν εν πολλοίς στο ντούκου και το ερωτηματικό παραμένει: Τι μέλλει γενέσθαι με τη ζωή του Αργεντινού. Είναι φανερό τι στερείται και τι ζητάει. Και αυτό που θέλει είναι κάτι ολότελα "ξένο" στον απαλλοτριωμένο εγκέφαλο του κάθε Τζουραμπσιάν, Μπερεζόφσκι ή Σεϊχη, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να του το χαρίσει όλο το χρήμα αυτών των τύπων μαζί.
*****
Ο Κάρλος Τέβες πέρασε την παιδική του ηλικία όντας ένα χαμίνι που έπαιζε μπάλα ξυπόλητος στους δρόμους του Φουέρτε Απάτσε. Σε περιβάλλον φτωχικό, μεγάλωσε σε κλίμα στοργής και ειλικρίνειας. Εξαιτίας του ταλέντου του στο ποδόσφαιρο, εξασφάλισε πλούτη και φήμη γνωρίζοντας παράλληλα το βρώμικο κόσμο των μάνατζερ και το σκοτεινό παρασκήνιο του πιο δημοφιλούς αθλήματος στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Πλέον στα 27 του χρόνια, αηδιασμένος από το μοντέρνο τρόπο ζωής και τη συναναστροφή με τη σάπια πλευρά του ποδοσφαίρου, ψάχνει να βρει το δρόμο για τη γαλήνη της ψυχής του.