X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Millennium: Το γήπεδο ράγκμπι που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League

To Sport24.gr βρέθηκε στο Millennium του Κάρντιφ και σας προσφέρει μία UNIQUE παρουσίαση του γηπέδου ράγκμπι που θα φιλοξενήσει τον εφετινό τελικό του Champions League μεταξύ της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης. Η ξεχωριστή είσοδος, ο διάδρομος "Hall of Fame", η αναδιπλούμενη οροφή, oι σουίτες με τις... κουρτίνες, η Βασιλική Οικογένεια και το πλωτό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στις 30 Ιουνίου του 2015 η Οργανωτική Επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε πως ο μεγάλος τελικός του Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2016/17 θα διεξαχθεί στο Millennium του Κάρντιφ. Μία απόφαση που γέμισε με ενθουσιασμό τους Βρετανούς φιλάθλους, οι οποίοι , γνωστοί για την αγάπη τους στην "στρογγυλή θεά", θα έχουν την ευκαιρία παρακολουθήσουν δια ζώσης τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2013. Τότε, η Μπάγερν Μονάχου είχε επικρατήσει με 2-1 της Ντόρτμουντ και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο στο Wembley του Λονδίνου, ενώ τώρα είναι ένα ιστορικό ζευγάρι, αυτό μεταξύ της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο, σε ό,τι αφορά στον ενθουσιασμό, για τους κατοίκους της Ουαλίας. O λόγος; Κι όμως, στη Μέκκα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, υπάρχει ένα... γαλατικό χωριό που αντιστέκεται σθεναρά, έχοντας ως εθνικό σπορ το ράγκμπι! Εν αντιθέσει με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο που λατρεύει -πρώτα και κύρια- το ποδόσφαιρο, η Ουαλία έχει "έρωτα" με το ράγκμπι, ο οποίος χρονολογείται απ' το 1850, όταν διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες στη χώρα.

Άλλωστε, ακόμα και το Millennium, δεν ανήκει στο δήμο του Κάρντιφ, αλλά στην Ουαλική Ομοσπονδία Ράγκμπι. Πρόκειται για ένα απ' τα πιο σύγχρονα στάδια της Ευρώπης, χωρητικότητας 74.500 θεατών, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 1999 και αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες λάτρεις του ράγκμπι, καθώς, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί αναμετρήσεις για το Six Nations Cup, μια απ' τις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος, καθώς και παιχνίδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το κόστος ανέγερσης του σταδίου ανήλθε στις 121.000.000 λίρες (σ.σ. 140.000.000 ευρώ), εκ των οποίων οι 46.000.000 λίρες δόθηκαν απ' την Millennium Commission, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος συστάθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την κατασκευή σημαντικών οικοδομικών -κι όχι μόνο- έργων σ' όλη την επικράτεια, με αφορμή την αλλαγή χιλιετίας. Ουσιαστικά, το Millennium πήρε τη θέση του Cardiff Arms Park που αποτελούσε, μέχρι τότε, το Ολυμπιακό στάδιο της Ουαλίας.

Απ' τον Ιανουάριο του 2016, το Millennium μετονομάστηκε σε Principality Stadium, ύστερα απ' την επισύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ουαλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι και της εταιρείας κατασκευών "Principality Building Society" που εδρεύει στο Κάρντιφ. Το deal μεταξύ των δύο πλευρών έχει ισχύ έως το 2026, με την WRU να "καρπώνεται" 17.400.000 ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Παρά το γεγονός πως οι Ουαλοί δεν διακατέχονται από... έντονα συναισθήματα για το ποδόσφαιρο, το Millennium φιλοξένησε απ' το 2001 έως το 2006 τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας λόγω της ανακατασκευής του Wembley, καθώς και άλλες σημαντικές εγχώριες διοργανώσεις όπως τους τελικούς του League Cup Αγγλίας, του Charity Shield και του Challenge Cup. Παράλληλα, συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, διοργανώνονται εκδηλώσεις, συναυλίες, καθώς και αγώνες Rally.

Όμως, πώς είναι πραγματικά ένα τέτοιο γήπεδο από μέσα; Τι ανέσεις προσφέρει; Πώς περνούν οι αθλητές τον χρόνο τους στα αποδυτήρια; Ποια στοιχεία το κάνουν ξεχωριστό; Το Sport24.gr είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του επιβλητικού σταδίου και σας παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το γήπεδο... ράγκμπι που θα φιλοξενήσει τον εφετινό τελικό του Champions League.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ MILLENNIUM

Στην είσοδο του σταδίου υπάρχει ένας τεράστιος τοίχος, σχεδιασμένος από μικρά πλακάκια, τα οποία έχουν ξεχωριστή σημασία για τους φιλάθλους της Ουαλίας, καθώς αποτελούν φόρο τιμής σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, το οποίο έχει φύγει απ' τη ζωή. Κάθε φίλαθλος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα τέτοιο πλακάκι προκειμένου να τιμήσει την μνήμη ενός δικού του ανθρώπου, με το κόστος να κυμαίνεται απ' τα 60 ευρώ έως τα 540 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση που θα τοποθετηθεί στο τοιχίο. Μία συμβολική κίνηση με ιδιαίτερη αξία, αφού μ' αυτό τον τρόπο η Ουαλική Ομοσπονδία Ράγκμπι φέρνει πιο κοντά τους φιλάθλους, αποδεικνύοντας πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ομάδας.

Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ HALL OF FAMΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ

Μόλις εισέλθεις στον εσωτερικό χώρο του σταδίου υπάρχουν έξι μεγάλες κορνίζες με τις εμφανίσεις των χωρών που αγωνίστηκαν στο Six Nations Championship το 2012, το οποίο κατέκτησε η Ουαλία. Πρόκειται κατά σειρά για την πρωταθλήτρια Ουαλία, την Ιρλανδία, την Σκωτία, την Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό ήταν και το τελευταίο Grandslam που πανηγύρισαν οι Ουαλοί απ' τα συνολικά τρία που έχουν στην τροπαιοθήκη τους.

Δεξιά της εισόδου υπάρχει ο -τεράστιος- διάδρομος των αποδυτηρίων που έχει χαρακτήρα... Hall of Fame. Στο αριστερό μέρος υπάρχουν 12 μεγάλες πλάκες, στις οποίες αναγράφονται αναλυτικά τα ονόματα των αθλητών που έχουν αγωνιστεί έστω μία φορά το εθνόσημο. Ήδη, σε 126 χρόνια ιστορίας, έχουν φορέσει τη φανέλα των "δράκων" περισσότεροι από 1.100 παίκτες. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Ομοσπονδίας, κάθε παίκτης έπαιρνε από μία τιμητική πλακέτα (σ.σ. Caps) σε κάθε αναμέτρηση που λάμβανε μέρος.

Όμως, όταν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας συνειδητοποίησαν πως κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε δύσκολες οικονομικά εποχές, αποφάσισαν να προσφέρουν την τιμητική πλακέτα στους αθλητές σε συγκεκριμένες επετείους. Συγκεκριμένα, όταν πραγματοποιούν την πρώτη συμμετοχή και στη συνέχεια όταν συμπληρώνουν πενήντα και εκατό αγώνες με το εθνόσημο. Παράλληλα, πέρα απ' την πλακέτα, προσφέρεται ένα καπέλο, στο οποίο είναι ραμμένος ο αριθμός των συμμετοχών, καθώς και μία γραβάτα.

Στην άλλη πλευρά του διαδρόμου, υπάρχει μία φωτογραφία απ' την πρώτη ομάδα της εθνικής Ουαλίας, του 1881, καθώς κι οι εμφανίσεις των τεσσάρων εγχώριων συλλόγων. Πρόκειται για τους Cardiff Blues, τους Newport Gwent Dragons, τους Ospreys και τους Scarlets. Oι συγκεκριμένες ομάδες αγωνίζονται στο επαγγελματικό επίπεδο και τίθενται αντιμέτωπες με συλλόγους απ' την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Σκωτία. Πέρα απ' τα ιστορικής σημασίας κειμήλια, τους διαδρόμους του Millennium κοσμούν και διάφορα σλόγκαν με πιο αντιπροσωπευτικό το: "It's not a jersey, it's our skin" (σ.σ. "Δεν είναι μία φανέλα, είναι το δέρμα μας"). Μία ατάκα που αποδεικνύει το πάθος των Ουαλών για το συγκεκριμένο σπορ.

ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ... ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Τα πρώτα αποδυτήρια που συναντάς στο διάβα σου προς τη φυσούνα είναι των γηπεδούχων. Η Ουαλική Ομοσπονδία διοργάνωσε, φέτος, το Six Nations Championship στο διάστημα απ' τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου. Επομένως, τα αποδυτήρια ήταν "ντυμένα" στα χρώματα και τα σύμβολα της εθνικής ομάδας. Μάλιστα, ο πρώτος εντός έδρας αγώνας των "δράκων" ήταν κόντρα στην "μισητή" Αγγλία στις 11 Φλεβάρη στο Millennium, μία εβδομάδα αφότου θα έχουν αντιμετωπίσει την Ιταλία στο Olimpico της Ρώμης για την πρεμιέρα της διοργάνωσης. Ακολουθούν τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, στα οποία είναι παραταγμένες οι εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών που αποτέλεσαν την τελευταία αποστολή της εθνικής Ουαλίας που αγωνίστηκε σ' αυτό το γήπεδο.

Ήταν 25 Μαρτίου του 2011, όταν η Αγγλία επικρατούσε με 2-0 της Ουαλίας στο Millennium για την προκριματική φάση του Euro 2012. Από τότε, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε πως οι εντός έδρας αγώνες της εθνικής θα διεξάγονται στο Cardiff City Stadium, έδρα της ομώνυμης ομάδας της Championship, χωρητικότητας 33.000 θεατών. Μάλιστα, μεταξύ των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν με τη φανέλα της Ουαλίας στον ιστορικό αγώνα με τα "λιοντάρια" ήταν οι Γκάρεθ Μπέιλ, Άσλεϊ Γουίλιαμς, Άαρον Ράμσεϊ, Κρεγκ Μπέλαμι και Τζο Λέντλεϊ.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος αγώνας δεν ήταν ο τελευταίος που είχε ποδοσφαιρική χροιά, καθώς στο Millennium φιλοξενήθηκαν συνολικά έντεκα αναμετρήσεις στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Μάλιστα, στο εν λόγω γήπεδο διεξήχθη, στις 10 Αυγούστου του 2012, ο μικρός τελικός του τουρνουά ανδρών μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, που βρήκε νικήτρια την πρώτη με 2-0. Αυτό είναι το τελευταίο ποδοσφαιρικό ματς στο Millennium μέχρι τον τελικό του Champions League.

Ο ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ, Η ΑΝΑΔΙΠΛΟΥΜΕΝΗ ΟΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΕΤΑΛΟ

Αφού διανύσεις περίπου 40 μέτρα, συναντάς στ' αριστερά σου την είσοδο της φυσούνας. Οι παίκτες χρειάζονται άλλα 10 μέτρα για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο και να νιώσουν την "καυτή" ατμόσφαιρα από 74.500 θεατές. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και πριν απ' τους αγώνες, μέσα στο γήπεδο υπάρχουν υπερσύγχρονα μηχανήματα, τα οποία βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του γρασιδιού, αφού λόγω της αναδιπλούμενης οροφής, υπάρχουν σημεία που φωτίζονται από ελάχιστα έως καθόλου, με συνέπεια να είναι απαραίτητη η χρήση της τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά στον χλοοτάπητα, είναι κατά 97% φυσικός και μόλις κατά 3% συνθετικός. Μάλιστα, είναι συνδεδεμένος απευθείας με τον υπολογιστή και το tablet του εκάστοτε υπεύθυνου γεωπόνου, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει τη θερμοκρασία και να προβεί, αν αυτό απαιτείται, στις κατάλληλες αλλαγές, ακόμα κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου!

Απ' την άλλη πλευρά, η αναδιπλούμενη οροφή έρχεται να προσδώσει κύρος στο στάδιο, ενώ παράλληλα γλιτώνει τους παίκτες, αλλά και τους φιλάθλους, απ' τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν με μεγάλη συχνότητα τη Μεγάλη Βρετανία και κατ' επέκταση την Ουαλία. Τέλος, όλες οι εξέδρες του σταδίου είναι ολοκαίνουργιες, πέρα απ' την North End (σ.σ. το βόρειο πέταλο), η οποία αποτελεί το μοναδικό κομμάτι του παλαιού γηπέδου "Cardiff Arms Park" που βρίσκεται ακριβώς πίσω απ' το Millenium.

OI VIP ΣΟΥΙΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ... ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Επιστρέφοντας στον εσωτερικό χώρο του γηπέδου, υπάρχει μία κυλιόμενη σκάλα, η οποία σε μεταφέρει στα... ενδότερα και συγκεκριμένα στις 31(!) σουίτες του σταδίου. Το κόστος ενοικίασης μίας σουίτας ανέρχεται στα 240 ευρώ το άτομο για ένα μη εμπορικό παιχνίδι, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 110.000 ευρώ ετησίως όταν πρόκειται για κεντρική σουίτα. Συνήθως, τα ακριβά πακέτα καταλήγουν σε μεγάλες εταιρίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν μέχρι και 40 άτομα σε μία αναμέτρηση μεγάλου ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν πρόκειται για ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, οι υπεύθυνοι του γηπέδου είναι αναγκασμένοι να τοποθετούν κουρτίνες στα παράθυρα. Ο λόγος; Το αλκοόλ! Εν αντιθέσει με τα παιχνίδια του ράγκμπι, στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Γι' αυτό το λόγο, σε περίπτωση που οι θαμώνες της σουίτας θέλουν να απολαύσουν... αμέριμνοι το πότο τους, θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τις κουρτίνες προκειμένου να μην προκαλέσουν το "κοινό αίσθημα", ήτοι τους φιλάθλους στις εξέδρες.

ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τέλος, ανάμεσα στις σουίτες, υπάρχει το "δωμάτιο του προέδρου". Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μέρος της κεντρικής εξέδρας που έχουν πρόσβαση μόνο ο πρόεδρος της Ουαλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι ή ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μαζί με τους προσκεκλημένους τους. Οι μοναδικοί που δεν χρειάζονται ειδική πρόσκληση για να παραβρεθούν στον χώρο είναι τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας. Απόλυτα λογικό, ειδικά όταν μιλάμε για την Μεγάλη Βρετανία.

Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις στην πρώτη σειρά που "ανήκουν" στη Βασιλική Οικογένεια, οι οποίες διαφέρουν απ' τις υπόλοιπες μόνο στο μέγεθος του μανικιού της καρέκλας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί το Millennium απ' το 1999, όταν και εγκαινιάστηκε, ενώ αντίθετα ο Πρίγκηπας Γουίλιαμς παρακολουθεί ανελλιπώς τις προσπάθειες της εθνικής Ουαλίας.

Η ΠΟΛΗ "ΝΤΥΜΕΝΗ" ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Από πολλές ημέρες νωρίτερα, η πρωτεύουσα της Ουαλίας έβαλε τα γιορτινά της, αφού το κέντρο της πόλης "πλημμύρισε" από αφίσες των ομάδων και των χορηγών της σπουδαίας αναμέτρησης. Ουσιαστικά, όλα τα ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων είναι ο Κάστρο του Κάρντιφ, καθώς κι η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχουν "ντυθεί" στα χρώματα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Παράλληλα, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια εξαιτίας και της τρομοκρατικής επίθεσης στην "Manchester Arena". Οι διοργανωτές δεν θέλουν να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με την τέλεση του αγώνα. Γι' αυτό το λόγο, στους δρόμους της πόλης βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιβλέπουν και την παραμικρή κίνηση.

Επίσης, στον κόλπο του Κάρντιφ υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για facepainting, ένα πλωτό γήπεδο ποδοσφαίρου για μικρούς και μεγάλους, καθώς και μία περιοχή όπου οι φίλοι του ποδοσφαίρου μπορούν να τραβήξουν φωτογραφία με το βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ δεν λείπουν και οι μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο πρεσβευτής του τελικού, Ίαν Ρας που δίνει το παρών σε πολλές εκδηλώσεις για παιδιά.

Δείτε μία VIDEO-παρουσίαση του γηπέδου:

Τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ