NBA: Μια νύχτα στο Λας Βέγκας με τον ΛεΜπρόν
Ο Βασίλης Σκουντής είδε στο Λας Βέγκας τους Σανς να ρίχνουν στο καναβάτσο τους Λέικερς και μεταφέρει τις εντυπώσεις του.
Λαχείο μου ‘τυχε, κατά πως λένε και στο χωριό μου. Φαντάζομαι ότι παρομοίως το λένε και σε αυτό το μεγάλο, λαμπερό, χλιδάτο, ιντριγκαδόρικο και προ πάντων τζογαδόρικο χωριό της πολιτείας της Νεβάδα, όπου τυγχάνει να βρίσκομαι τις τελευταίες ημέρες…
Ένα χωριό, ονόματι Λας Βέγκας! Το λαχείο που μού κλήρωσε χθες ήταν ο αγώνας της preseason ανάμεσα στους Λέικερς και στους Σανς και έμοιαζε με ένα εύγευστο ορεκτικό δέκα τρία βράδια προτού στρωθεί το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι της νέας σεζόν…
Αυτό το ορντέβρ το καταβρόχθισαν οι Σανς, ενώ οι Λέικερς έμειναν και πάλι νηστικοί, όπως είχε συμβεί και στον πρότερο αγώνα τους με τους Κινγκς: απλώς τώρα δεν έφαγαν τριάντα πόντους, ούτε ο ΛεΜπρόν έμεινε στα ρηχά…
Ο ΛεΜπρόν με τις παντόφλες και οι επευφημίες στον Μπέικον
Δεν έμεινε στα ρηχά, αλλά ξέμεινε για αρκετή ώρα στα αποδυτήρια μετά την ανάπαυλα και εδέησε να σκάσει μύτη στον αγωνιστικό χώρο έξι λεπτά προτού λήξει η τρίτη περίοδος έχοντας βάλει παγοκύστες στα γόνατα του και φορώντας τη φόρμα και τις παντόφλες του!
Δεν επανεμφανίσθηκε στη σκηνή, κάθισε στην άκρη του πάγκου, παρέα με τον (εκ προιμίου απόντα) Αντονι Νέιβις και πέρασε την ώρα του ενθαρρύνοντας και επευφημώντας τον Ντουέιν Μπέικον!
Όχι άδικα πάντως: ο πρώην παίκτης της Μονακό πρόκανε να σκοράρει 11 πόντους μέσα σε έξι λεπτά, παρουσιάζοντας την τέχνη που αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του και δεν είναι άλλη από το midrange shot.
Στο ματς με τους Κινγκς ο ΛεΜπρόν πέρασε και δεν ακούμπησε, αλλά χθες του έδωσε και κατάλαβε, έστω κι αν η εκπληκτική εμφάνιση του στο πρώτο ημίχρονο (με αποκορύφωμα το τρίποντο που έβαλε πατώντας στο ένα πόδι) δεν απέβη αρκετή για να θεμελιώσει και να προσημειώσει τη νίκη.
Η α λα Σκαριόλο ζώνη του Γουίλιαμς
Οι Σανς, ως γνωστόν, είναι μια πολύ καλή και… τίμια ομάδα, με εξαιρετικούς παίκτες και έναν σπουδαίο προπονητή, που κάποιο όνειρο θα είχε δει και αποφάσισε να του δώσει σάρκα και οστά…
Δεν ξέρω εάν ο Μόντι Γουίλιαμς είδε τους αγώνες της Ισπανίας στο EuroBasket και εάν επηρεάσθηκε από την αμυντική τακτική του Σέργτζιο Σκαριόλο, αλλά χρησιμοποίησε για αρκετή ώρα άμυνα ζώνης και δεν μετάνιωσε για την επιλογή του έστω κι αν αυτή λειτούργησε με… χρονοκαθυστέρηση: οι Σανς βρέθηκαν πίσω με διαφορά 13 πόντων (74-87), αλλά είπαν την τελευταία λέξη και επικράτησαν με 119-115.
Ο ΛεΜπρόν είτε με μακρινά σουτ, είτε με βιρτουόζικες διεισδύσεις σκόραρε 23 πόντους μέσα σε 17 λεπτά και ύστερα αποφάσισε να ξαποστάσει, προτού επιστρέψει δριμύτερος: όχι εντός παιδιάς, αλλά στη συνέντευξη Τύπου στην οποία "προκάλεσε" τον Ανταμ Σίλβερ να του δώσει την ευκαιρία να φέρει μια ομάδα στο Λας Βέγκας.
Η καψούρα με το Λας Βέγκας
Τον άκουσα με τα αυτιά μου να τονίζει επί λέξει "So, I want the team here, Adam, thank you" και είναι βέβαιο ότι έστω και εκ του μακρόθεν (καθώς ο κομισάριος του ΝΒΑ βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι για τα δυο ματς Μπακς-Χοκς) έβαλε τον Σίλβερ σε αυτό το τριπάκι.
Α, για να το διευκρινίσω: όταν ο ΛεΜπρόν ομιλεί περί ομάδας στη Sin City δεν εννοεί μια οποιαδήποτε και την πρώτη τυχούσα, αλλά μια ομάδα που θα του ανήκει σε επίπεδο ιδιοκτησίας και επένδυσης!
Το Λας Βέγκας του αρέσει και τον γοητεύει πολλώ λογιώ, μηδέ της γαστριμαργίας εξαιρουμένης, απλώς δεν στάθηκα τυχερός ώστε να τον πετύχω στο εστιατόριο Tao όπου συνηθίζει να καταβροχθίζει τα αγαπημένα του σούσι!
Είναι γνωστό αυτό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οπότε στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει η παροιμιώδης φράση "What Happens in Vegas, Stays in Vegas"!
Αυτή βεβαίως είναι μια μακρινή προοπτική, τώρα προέχει η νέα σεζόν, που μάλιστα θα είναι η εικοστή στην επαγγελματική καριέρα του παιδιού από το Ακρον του Οχάιο, ο οποίος (όπως είχε δηλώσει το 2013, μετά το repeat των Χιτ) δεν προβλεπόταν να βρίσκεται εδώ.
Το γυάλισμα της πανοπλίας
Βρίσκεται όμως, κατσικώθηκε για τα καλά, διαπρέπει, καθορίζει τι τάσεις της λίγκας και έντεκα εβδομάδες προτού κλείσει τα 38 χρόνια του γυαλίζει την πανοπλία του και ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα του, ώστε να μη μαγαριστούν τα 75α γενέθλια των Λέικερς.
Οι "Λιμνάνθρωποι" ιδρύθηκαν το 1947 στη Μινεάπολις, έναν χρόνο αργότερα κατέκτησαν τον τίτλο στο NBL, βρήκαν τον πυλώνα τους στο πρόσωπο του Τζορτζ Μάικαν και όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία!
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την γέννηση τους οι Λέικερς αριθμούν στο παλμαρέ τους 17 τίτλους σε 32 σειρές τελικών, αλλά μετά την επικράτηση τους φούσκα του Ορλάντο ξανάπεσαν στα… σκληρά: πρόπερσι αποκλείσθηκαν στον Α’ γύρο από τους Σανς και πέρυσι δεν προκρίθηκαν καν στα playoffs!
Τι θα καταφέρουν στη σεζόν που αρχίζει την μεθεπόμενη Τρίτη και στην πρεμιέρα της θα αντιμετωπίσουν τους πρωταθλητές Γουόριορς; Αδηλον!
Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ παρέμεινε στο Λος Αντζελες και μάλιστα χθες έβαλε ένα τρίποντο, που θα το ζήλευε και ο… Μπεν Σίμονς!
Το "εμαγκεψάμην" του Ναν και το ζωνάρι του Μπέβερλι
Ο Κέντρικ Ναν που μετακόμισε εκεί από το Μαϊάμι πέρυσι δεν εμφανίσθηκε ούτε σε ένα ματς, λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο και αυτό το στερητικό σύνδρομο (φαίνεται πως) τον βάζει στη διαδικασία του… "εμαγκεψάμην"!
Το εννοώ αυτό διότι απέναντι στους Σανς, ερχόμενος από τον πάγκο, έδειξε ότι μπορεί να σκοράρει με ευχέρεια στο ένας εναντίον ενός (21 πόντοι, 4/7 τρίποντα σε 19 λεπτά) και μένει να κριθεί σε βάθος χρόνου από τη σταθερότητα και τη συνέπεια του.
Αυτός που ούτως ή άλλως και μάλιστα εκ γενετής εμπίπτει στη συνομοταξία του "εμαγκεψάμην" είναι ο Πάτρικ Μπέβερλι…
Σεσημασμένος για την παλικαροσύνη του ο προ δωδεκαετίας παίκτης του Ολυμπιακού παίζει διαρκώς με λυμένο το ζωνάρι και είναι έτοιμος να ανοίξει καυγά, μάλιστα χθες τσακώθηκε και με τον Κρις Πολ και με τον ΝτιΑντρε Εϊτον!
Είδα και τον γιόκα του Σκότι Πίπεν που από το Βάντερμπιλτ βρέθηκε στους Λέικερς, χωρίς να επιλεγεί στο ντραφτ, αλλά είδα και στην αντίπερα όχθη τον Κρις Πολ να πετυχαίνει ένα συνηθισμένο double-double, τον Ντέβιν Μπούκερ να μην ορρωδεί προ ουδενός, τον Λάντρι Σάμετ να βάζει τρίποντα σε ρυθμούς τραμ - τραμ (όπως είχε πει κάποτε και ο Μανώλης Μαυρομμάτης για τον Βασίλη Καραπλιάλη) και τον Αυστραλό Τζοκ Λαντέιλ να γίνεται σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των Σανς.
Είδα πολλά και άκουσα επίσης πολλά, μεταξύ αυτών και κάτι που ήταν θαμμένο στη λήθη.
Βολές "1 συν 1"
Αναφέρομαι στην έκφραση "1 plus 1" που χρησιμοποιούσε ο σπίκερ του αγώνα σε περιπτώσεις βολών από φάουλ που γίνονταν μακριά από την μπάλα.
Αυτή η έκφραση πάντως δεν έχει σχέση με τον παλαιό κανονισμό που ίσχυε παντού και εφαρμόζεται ακόμη στο NCAA και στα πρωταθλήματα των λυκείων…
Στο ΝΒΑ οι βολές σε κάθε φάουλ είναι δυο (ή τρεις σε σουτ τριών πόντων) και εκτελούνται αμφότερες χωρίς να παίζει ρόλο εάν η πρώτη ήταν άστοχη.
Άκουσα την έκφραση "μία συν μία" και το μυαλό μου γύρισε πολλά χρόνια πίσω, όταν αυτός ο κανονισμός αποτελούσε τον διλημματικό εφιάλτη των παικτών και των προπονητών και μάλιστα έγινε ο… τάφος πολλών από δαύτους!