Ο Κροάτης Ιτούδης και ο Έλληνας Μουλαομέροβιτς
Ο Δημήτρης Ιτούδης βρίσκει απέναντι του τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και ο Βασίλης Σκουντής σκαλίζει τους παράλληλους και αντίθετους βίους τους.
Σαν στο σπίτι τους κι ακόμη πιο ζεστά θα νιώθουν απόψε ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ενόψει του αυριανού (2/9) αγώνα της Εθνικής Ανδρών με την Κροατία (18:00, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24) για την πρώτη αγωνιστική του EuroBasket 2022.
Αυτή η θαλπωρή δεν εκπέμπεται από το Mediolanum Forum, καθόσον κανείς από τους δυο προπονητές δεν έχει υπάρξει τρόφιμος του Μιλάνου...
Τυγχάνει όμως να βρίσκονται ενώπιος ενωπίω κάποιος ο οποίος ανατράφηκε μπασκετικά στο Ζάγκρεμπ και κάποιος που δικαιούται να νιώθει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του!
Το βέβαιο είναι ότι στη χαιρετούρα πριν από το τζάμπολ μπορούν να μιλήσουν είτε στα ελληνικά, είτε στα κροατικά.
Κανένα πρόβλημα, μαθές, nema problema!
O Iτούδης δεν είναι μονάχα γόνος των Τρικάλων Ημαθίας, αλλά και του Ζάγκρεμπ και εκτός από τους βιολογικούς γονείς του, την Ανθή και στον Στέργιο, έχει και έναν πνευματικό: ή μάλλον είχε διότι ο Μπόσκο Μπόζιτς έφυγε από τη ζωή εδώ και τέσσερα χρόνια.
H ευλογία του "Pepsi" Μπόζιτς
Ο περιβόητος «Pepsi» υπήρξε ο μέντορας του στην ΚΚ Ζάγκρεμπ όπου ο νυν προπονητής της Εθνικής μετακόμισε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να σπουδάσει στην Ακαδημία φυσικής αγωγής της πόλης η οποία ακόμη ανήκε στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.
Παράλληλα με τα θρανία άρχισε να κάθεται και στους πάγκους, πρώτα σε αυτόν της εφηβικής ομάδας της KK Ζάγκρεμπ και από το 1992, για μια τριετία σε εκείνον της ανδρικής, στο πλάι του Μπόζιτς ο οποίος του έδωσε τις πρώτες πολύτιμες κατευθύνσεις.
Το 1995 του έδωσε και την ευλογία του μαζί με το καλό κατευόδιο μιας και ο Ιτούδης παλιννόστησε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο του ΠΑΟΚ ως συνεργάτης του Βαγγέλη Αλεξανδρή, του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου αι του Ζέλικο Λούκαϊτς οι οποίοι παρέλασαν από τον πάγκο μέσα σε μία σεζόν!
Το μπουζούριασμα του Ιτούδη στο ΕuroBasket του 1989
Ο πατέρας του, ο Στέργιος μπορεί να στενοχωρήθηκε επειδή ο γιόκας του δεν ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση της καλλιέργειας και εξαγωγής σπαραγγιών με κέντρο το Μόναχο, αλλά δεν τον άφησε κιόλας χωρίς κομπόδεμα.
"Με την αναλογία του μάρκου με το δηνάριο είχα αρκετά λεφτά και μπόρεσα να αγοράσω ακριβά εισιτήρια για τους αγώνες του EuroBasket του 1989 και να κάθομαι πρώτο τραπέζι πίστα" μου είπε πριν από μερικές εβδομάδες, μόνο που η ευμάρεια του βγήκε ξινή!
Τι εννοώ;
Στις 25 Ιουνίου ανήμερα τον τελικό ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα βρέθηκε μπλεγμένος σε μια παρεξήγηση, βρήκε τον μπελά του μαζί με άλλους έντεκα (Έλληνες) φίλους και συμφοιτητές του.
Το αποτέλεσμα;
Τους μπουζούριασε συλλήβδην η αστυνομία με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο Dom Sportova πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.
Βάσανα που ‘χει η αγάπη για την Εθνική!
Ο μετρ του pick n' roll
Την ίδια εποχή ο 15χρονος Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ξεχώριζε στην παιδική ομάδα της Σλόμποντα Ντίτα στην Τούζλα απ’ όπου το 1994, μεσούντος του πολέμου στη Βοσνία, μετακόμισε στο Ζάγκρεμπ και εντάχθηκε στην Τσιμπόνα.
Ο "Μούλα" και ο Ιτούδης δεν συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ, αλλά οι δρόμοι τους έμελλε να διασταυρωθούν το καλοκαίρι του 2001, όταν ο Κροάτης γκαρντ, μετά την Τσιμπόνα, τη Φορτιτούντο Μπολόνια και την Εφές Πίλσεν ήρθε στα μέρη μας για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να δείξει σε συνέχειες για ποιο λόγο θεωρήθηκε ο μετρ του pick n’ roll.
Στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;" ο Μουλαομέροβιτς νομιμοποιούνταν να απαντά "παίζω pick n' roll"!
Σαν να λέμε ο Τζον Στόκτον της Ευρώπης!
Στις 5 Μαΐου του 2002 ο Μουλαομέροβιτς ρούφηξε (εκτός από τους αγαπημένους του διπλούς εσπρέσο) το νέκταρ της κατάκτησης του τίτλου στην Μπολόνια, όπου πάντως πέρασε απαρατήρητος: στον ημιτελικό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και στον τελικό με την Κίντερ Μπολόνια «έγραψε» συνολικά 12 πόντους με 5/18 σουτ, τρεις ασίστ, έξι ριμπάουντ και επτά λάθη.
Και πρώτος σκόρερ και πρώτος πασέρ!
Ο «Μούλα» δεν μακροημέρευσε στον Παναθηναϊκό, αλλά μετά από έναν χρόνο στη Ρεάλ Μαδρίτης, επέστρεψε στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα πρώτα του ΠΑΟΚ (2003-2005) και ύστερα του Πανελληνίου (2005-06) με τον οποίο πέτυχε το... αδιανόητο ή εν πάση περιπτώσει κάτι εξόχως δύσκολο και σπάνιο...
Βγήκε ταυτοχρόνως πρώτος σκόρερ και πρώτος πασέρ του πρωταθλήματος με μέσο όρο 22.1 πόντους και πέντε ασίστ!
Ο τσακωμός με τον Γκέρσον και το κλέψιμο του Διαμαντίδη
Την επόμενη σεζόν όταν σακατεύθηκε ο δόλιος ο Αρβιντας Μασιγιάουσκας, κλήθηκε από τον Ολυμπιακό για να αναπληρώσει το κενό, αλλά «πλακώθηκε» με τον Πίνι Γκέρσον στη διάρκεια του αγώνα με τον Άρη, τιμωρήθηκε και αποχώρησε άδοξα, για να τον διαδεχθεί ο Βριμπιτσα Στεφάνοβ.
Στη βραχεία θητεία του στον Πειραιά πάντως στιγματίσθηκε από ένα λάθος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που απέβη μοιραίο για τους Πειραιώτες.
Στις 29 Οκτωβρίου του 2006 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, απέμεναν 13 δευτερόλεπτα για τη λήξη, όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκλεψε την μπάλα από τον λεγάμενο, ο οποίος πάνω στην... απελπισία του έκανε φάουλ στον Μάικ Μπατίστ που πέτυχε κιόλας καλάθι.
Με αυτό το γκολ-φάουλ το 73-71 μετατράπηκε σε 73-74 που αποτυπώθηκε ως τελικό σκορ μετά το άστοχο σουτ του Σκούνι Πεν.
Η επιστροφή στον ΠΑΟΚ και στο λίκνο του Ιτούδη
Μπορεί να μη φτούρησε στον Ολυμπιακό, ωστόσο η Ελλάδα δεν βγήκε από την ατζέντα του, καθόσον επέστρεψε τη σεζόν 2008-09 για να ξαναφορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Στα μικράτα του και προτού αφοσιωθεί στο μπάσκετ ο Μουλαομέροβιτς έπαιζε ποδόσφαιρο και μάλιστα ήταν ένας πολλά υποσχόμενος επιθετικός χαφ, ο οποίος είχε ως είδωλο του τον θρυλικό Βόσνιο Σάφετ Σούσιτς.
Κατά σύμπτωση και προς ενίσχυση της σημειολογίας του σημερινού αγώνα στο Μιλάνο, ο Μουλαομέροβιτς κατέβηκε από τη σκηνή το 2012, σε ηλικία 38 ετών, έχοντας αγωνισθεί για τρεις σεζόν στην KK Zάγκρεμπ, δηλαδή στην ομάδα στην οποία βαπτίσθηκε προπονητής ο Ιτούδης!
Οι δυο τους έχουν άλλη μια "συγγένεια": ο μέντορας του Ιτούδη, ο Μπόσκο Μπόζιτς κοούτσαρε τον Μουλαομέροβιτς με την Εθνική ομάδα της Κροατίας στο EuroBasket του 1999.
Δεν αντέχω να γίνω προπονητής
Στις 24 του περασμένου Ιανουαρίου ο "Μούλα" επελέγη ως προπονητής Εθνικής ομάδας, στη θέση του Βέλικο Μρσιτς, ο οποίος είχε περάσει από τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2002-03.
Προηγουμένως είχε καθίσει στον πάγκο της Σλόμποντα Τζούλα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, της Πρίστινα στο Κόσοβο και της Τσεντεβίτα Τζούνιορ του Ζάγκρεμπ στον πάγκο της οποίας παραμένει.
Το αστείο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι σε αντίθεση με τον γεννημένο προπονητή Ιτούδη, ο Μουλαομέροβιτς δεν σκεπτόταν ποτέ να καθίσει σε πάγκο και να κοουτσάρει!
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στον ΠΑΟΚ, σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα «Goal News» είχε πει επί λέξει ότι "η γυναίκα μου με πιέζει να σταματήσω να παίζω και να γίνω προπονητής, αλλά δεν νομίζω ότι θα της κάνω το χατίρι, διότι δεν είμαι ο τύπος που θα άντεχε να κάνει αυτή τη δουλειά"!
Μεγάλη μπουκιά φάε, Νταμίρ, μεγάλη κουβέντα μην πεις!