X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

Ο Μαρτίνς, ο Στραματσιόνι, ο Ενρίκε, ο Σεμέδο και +4,5 εκατομμύρια ευρώ

Ο Πέδρο Μαρτίνς EUROKINISSI SPORTS

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην αναθεώρηση της αρνητικής άποψης του Πέδρο Μαρτίνς για να δουλέψει σε ομάδα της αραβικής χερσονήσου και έχει φέρει τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού στο Κατάρ ώστε να επιβεβαιώσει – εκτός θεαματικού α λα Χαλ απροόπτου - την προφορική συμφωνία που υπάρχει ώστε να αναλάβει την Αλ Γκαράφα. 

Στην τετραετή θητεία του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού τουλάχιστον μισή ντουζίνα ήταν οι ομάδες της αραβικής χερσονήσου που του χτύπησαν την πόρτα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε καν απάντηση από τον Πορτογάλο. Δεν ενδιαφέρονταν για τη συγκεκριμένη αγορά.

Ακόμη και στις δύο φορές που μπήκε σε μια φιλολογική συζήτηση, περισσότερο για να μετρήσει το κασέ του, σε προτάσεις δηλαδή από την Αλ Νασρ και την Αλ Σαμπάμπ, όταν ήρθε η ώρα να περάσει στο επόμενο επίπεδο τη διαπραγμάτευση, πάγωσε τα πάντα επιμένοντας στην απόφασή του να μην αναζητήσει εκεί, στον αραβικό κόσμο, την εξαργύρωση της επιτυχημένης θητείας του στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Πλέον όμως φαίνεται πως έχει φτάσει πιο κοντά από ποτέ στο να το πράξει. Μόνο και μόνο ότι από χτες το βράδυ βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ για χάρη της Αλ Γκαράφα είναι πρόδηλο του πόσο προχωρημένες – και σε πολύ καλό κλίμα – είναι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Συμφωνία οριστική και… υπογεγραμμένη, ακόμη, δεν υπάρχει. Και παρότι ουσιαστικά προφορικά οι δύο πλευρές τα έχουν βρει, εν τούτοις δεν μπορεί και να προεξοφληθεί. Για διάφορους λόγους.

Ο πρώτος και κύριος είναι ο… ψυχισμός του Πορτογάλου προπονητή. Υπενθυμίζεται πως σε ανάλογο στάτους, έχοντας δηλαδή συμφωνήσει προφορικά με τον ιδιοκτήτη της Χαλ, Ακούν Ιλιτσαλί, ταξίδεψε προ εβδομάδων στην Αγγλία, παρακολούθησε μάλιστα στο πλευρό του Τούρκου παράγοντα παιχνίδι των «τίγρεων», ωστόσο πριν τις υπογραφές, αναθεώρησε.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον μέχρι και σήμερα τεχνικό της Αλ Γκαράφα, τον επίσης γνωστό μας, Αντρέα Στραματσιόνι. Ο Ιταλός δεν έχει απομακρυνθεί από τον πάγκο – ίσα ίσα που έχει ξεκινήσει και θετικά στη σεζόν –, οπότε εκ των πραγμάτων χρειάζονται σε μια τέτοια τριμερή διαπραγμάτευση πολύ λεπτοί χειρισμοί ώστε να επιτευχθεί το ευκταίο (ειδικά γνωρίζοντας και το παρελθόν του «Στράμα» σε αντίστοιχες καταστάσεις).

Πορτογαλικές εγγυήσεις και διαμεσολάβηση, αλλά και 4,5 εκατομμύρια

Αν όλα κυλήσουν όπως τουλάχιστον προδιαγράφουν τα πορτογαλικά media, τότε αυτό το ευκταίο για την Αλ Γκαράφα και – πλέον και – για τον Μαρτίνς, η συνεργασία δηλαδή των δύο πλευρών δεν θα αργήσει να επισημοποιηθεί.

Συνεργασία η οποία καλύπτει τις οικονομικές απαιτήσεις αλλά και τον χρονικό ορίζοντα που έχει θέσει ο Πορτογάλος τεχνικός, με συμβόλαιο που για τον επόμενο 1,5 χρόνου θα του αποφέρει συνολικά περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ευρώ (ενδεικτικό πως οι ετήσιες απολαβές του Στραματσιόνι ξεπερνούσαν κατά τι το 1,5 εκατ.).

Το οικονομικό δεν είναι ο μόνος λόγος της αναθεώρησης του Μαρτίνς για τις χώρες του Κόλπου. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εγγυήσεις που πήρε από τον συμπατριώτη του, τον Αντέρο Ενρίκε, ο οποίος από τον Μάρτιο έχει προσληφθεί από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κατάρ (έχοντας τις απαραίτητες συστάσεις και από την την πρότερη θητεία του ως αθλητικός διευθυντής στην χρηματοδοτούμενη από το κράτος του Κατάρ, Παρί Σ.Ζ.).

Εκεί, ο Πορτογάλος αξιωματούχους έχει ρόλο συμβούλου και βοηθού όλων των ομάδων της χώρας στο recruitment που κάνουν, στην αναζήτηση δηλαδή προπονητών και ποδοσφαιριστών, με απώτερο στόχο την βελτίωση του εγχώριου ποδοσφαιρικού επιπέδου. Και στο πλαίσιο αυτού του ρόλου του, όποιο club έχει ανάγκη, μεσολαβεί για λογαριασμό του.

Το ίδιο λοιπόν έγινε και με τον Πέδρο Μαρτίνς. Έτσι κι αλλιώς, οι δύο άνδρες έχουν συνυπάρξει επαγγελματικά στο παρελθόν, όταν ο 52χρονος τεχνικός βρέθηκε στο επιτελείο της Πόρτο (με πρώτο προπονητή τον Ζοζέ Κουσέιρο), στο δεύτερο μισό της σεζόν 2005-06, με τον Αντέρο να μετράει ήδη 15 χρόνια σε διάφορα επιτελικά πόστα των «δράκων», έχοντας μάλιστα τότε… φρεσκο-αναλάβει το τελευταίο του ως τεχνικός διευθυντής.

Η επαφή συντηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, στο ξεκίνημα μάλιστα αυτής, όταν ο Αντέρο, έχοντας πλέον την τεχνική διεύθυνση της Παρί, είχε εντάξει στη λίστα των υπό παρακολούθηση παικτών των Παριζιάνων τον Μαντί Καμαρά γι’ αυτό και για κάποιο διάστημα, ενημερώνονταν, ακόμη και απ’ ευθείας από τον Μαρτίνς, για την εξέλιξη του Αφρικανού μέσου.

Αξιοσημείωτο επίσης πως ο ατζέντης ο οποίος και διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις Αλ Γκαραφά και Μαρτίνς είναι ακόμη ένας Πορτογάλος, ο Κίκο Κορέια. Αρχικά, ενδεικτικό του στάτους που πλέον υπάρχει στην εκπροσώπηση του Ίβηρα τεχνικού από το γραφείο του Πίνι Ζάχαβι και του ανιψιού του Νιρ (χαλαρότητα – στην καλύτερη - που είχε διαφανεί και από την πρωτοβουλία που ουσιαστικά πήρε ο Μαρτίνς να συζητήσει και αρχικά να συμφωνήσει με τη Χαλ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του).


Μόνο… ουρανοκατέβατος δεν εμφανίστηκε ο Κορέια. Ηταν αυτός που το περασμένο καλοκαίρι χειρίστηκε τη μεταγραφή του Ρούμπεν Σεμέδο από τον Ολυμπιακό σε μια άλλη ομάδα του Κατάρ, την Αλ Ντουχαΐλ (η σχετική φωτογραφία από την τότε υπογραφή των συμβολαίων του Πορτογάλου στόπερ).

Και πλέον μένει, λογικώς εχόντων των πραγμάτων άμεσα, να διαπιστωθεί αν όντως θα ζευγαρώσει τις πλουσιοπάροχες συμφωνίες για πρώην «ερυθρόλευκους» με clubs του Κατάρ.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ