Ο πιο επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής αποκαλύπτεται στο Sport24.gr
Το Sport24.gr συνάντησε στη Σεβίλλη τον καλύτερο και πιο περιζήτητο τεχνικό διευθυντή του κόσμου. Ο Μόντσι μιλά για τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις του, τον Μανόλο Χιμένεθ, τον Βασίλη Τσάρτα και τον Πέτρο Μαρινάκη. (video)
Είναι ο πυλώνας του οικοδομήματος της Σεβίλλης. Έστω κι αν ο ίδιος δεν θέλει να το παραδεχθεί. Ο Μόντσι δεν γεννήθηκε "νερβιονένσε", αλλά έγινε. Δε γεννήθηκε στη Νερβιόν - γεννήθηκε κοντά στο Κάντιθ - αλλά από το 1988 και ύστερα βλέπει τον ουρανό της Νερβιόν, στη Σεβίγια.
Πρώτα ως γκολκίπερ των "ροχιμπλάνκος" της πόλης της Ανδαλουσίας (μέχρι το 1999 όταν και αποσύρθηκε από τη δράση σε ηλικία 31 ετών) και έπειτα ως τεχνικός διευθυντής. "Τρέχει" αυτό το πόστο 17 χρόνια. Μια μικρή ζωή, δηλαδή.
Πήρε τη Σεβίλλη σε ερασιτεχνική δομή και τη γιγάντωσε. Όχι παίζοντας, αλλά επιλέγοντας αυτούς που θα παίξουν. Τα τελευταία έντεκα χρόνια, έχει πανηγυρίσει με τη Σεβίλλη εννιά τίτλους, ενώ έχει φέρει στα ταμεία 200 εκατ. ευρώ σε έσοδα από μετακινήσεις.
Φέτος ήθελε να φύγει, για να ξεκουραστεί. Λένε ότι τον ήθελε η Ρόμα, η Έβερτον, η Τότεναμ, η Γιουνάιτεντ, η Μίλαν. Φυσικά η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ. "Δεκαπέντε ομάδες" ενδιαφέρθηκαν, όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη "Marca".
Η ομάδα τον πίεσε, δεν τον άφησε. Ο ίδιος ενέδωσε στην πίεση, άλλωστε όπως θα καταλάβετε κι από τη συνέντευξη είναι ένας τύπος βαθύτατα συναισθηματικός. Η Σεβίλλη παλεύει για τον τίτλο στην Ισπανία και σίγουρα δεν θα κατακτήσει για τέταρτη διαδοχική σεζόν το Europa League. Κι αυτό γιατί είναι στους "16" του Champions League (σ.σ παίζει την Τετάρτη με τη Λέστερ).
Η συνέντευξή κλείστηκε από την Αθήνα με έναν φανταστικό υπεύθυνο Τύπου, τον Δον Χεσούς Γκόμεθ. Άλλωστε - εντελώς κυνικά - δεν έχει να κερδίσει τίποτα η Σεβίλλη από το να δει το όνομά της στον ελληνικό Τύπο. Όταν όμως ένα club είναι λαϊκό, θέλει και να φαίνεται. Το Sport24.gr πέτυχε τον Μόντσι σε μέρα γενεθλίων. Η πρώτη του κουβέντα πριν μπούμε στο ασανσέρ για το γραφείο του ήταν η εξής: "Έγινε μια έρευνα για την ιστορία της Σεβίλλης και διαπιστώθηκε ότι έχει ιδρυθεί άλλη ημερομηνία. Δεν τη γουστάρω αυτή τη γιορτή, μου αρέσει η παραδοσιακή ημερομηνία που ήξερα".
Η αλήθεια είναι ότι ντρεπόμουν να του μιλήσω. Είναι σαν να μιλάς στον Μέσι ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο (αν υπάρχει τέτοιος) σε θέση τεχνικού διευθυντή. Και φυσικά δεν είχα ετοιμάσει καμία ερώτηση. Είχα τρεις στο μυαλό μου, αλλά καμία σε χαρτί. Το θεώρησα αχρείαστο. Θα καταλάβετε ότι η κουβέντα πήγε από μόνη της, εκεί που πήγε.
Η συνέντευξη έγινε την 23η Γενάρη - στην κορύφωση της μεταγραφικής περιόδου - και διακόπηκε τρεις φορές. Ο λόγος μεταγραφικός, καθώς τρεις ήταν οι φορές που χτύπησε το τηλέφωνό του και ζήτησε ευγενικά να διακόψουμε.
Για να δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους πατήστε πάνω στην ένδειξη CC:
- Πολλοί και στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως σε θεωρούν ως τον κύριο λόγο της επιτυχίας - και της διάρκειας αυτής - της Σεβίλλης; Εσύ;
"Είναι λογικό αυτή η επιτυχία που έχει η Σεβίλλη, αυτά τα τελευταία χρόνια, να έχει προκαλέσει εντύπωση. Παγκοσμίως, αλλά όπως είπες και εσύ, και στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με ένα άτομο μόνο. Η επιτυχία της Σεβίλλης έχει πολλούς "πατέρες". Μια τόσο μεγάλη, τόσο εις βάθος δουλειά, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μόνο ενός ανθρώπου. Συνεργάζομαι με την ομάδα κι έχω βάλει το λιθαράκι μου σε αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Σεβίλλη. Είμαστε υπερήφανοι, αλλά νιώθουμε και ικανοποίηση. Δεν το έχει κάνει μόνο ένας, δεν το έχει κάνει μόνο ένα τμήμα. Όλοι έχουν συνεισφέρει στη γιγάντωση της Σεβίλλης".
- Πολλές επιτυχίες, πολλά εγκώμια για τη δουλειά σου καθημερινά. Έχεις κάνει κάποιο λάθος στη διάρκεια αυτής της πορείας;
"Ναι, αναπόφευκτα. Ένα πόστο τόσο απαιτητικό που απαιτεί τη λήψη αποφάσεων σε καθημερινή βάση, προϋποθέτει και πολλά λάθη. Αλήθεια, αυτό που έχω προσπαθήσει είναι να μαθαίνω από τα λάθη μου. Αυτό είναι το καλύτερο, νομίζω. Να ξέρεις ότι έχει σφάλλει και να ξέρεις να το διορθώσεις. Ευτυχώς το ισοζύγιο είναι θετικό, αλλά έχω κάνει λάθη. Αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, κάνει λάθη".
- Για παράδειγμα, ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο λάθος σου; Μια μεταγραφή που δεν βγήκε καλή, μια μεταγραφή που δεν κατάφερες να κάνεις;
"Όταν λαμβάνεις μια απόφαση, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να κάνεις λάθος. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς θα βγει αυτός ο παίκτης που θέλεις, εδώ στη Σεβίλλη. Τα λάθη είναι αποφάσεις που παίρνεις και τις οποίες δεν μπορείς να πάρεις πίσω".
- Μετά από τόσα χρόνια έχεις μεγάλη εμπειρία σε αυτό που κάνεις. Πλέον, γνωρίζεις αν πρέπει να περιμένεις για να "ψήσεις" έναν παίκτη να έρθει, αν δεν πρέπει να τον περιμένεις γιατί δεν θα γίνει, μέχρι πότε θα πρέπει να τον περιμένεις;
"Η διαπραγματευτική μου ικανότητα έχει βελτιωθεί λόγω της εμπειρίας. Όπως και η διαχείριση του χρόνου. Αλλά κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Ωριμάζεις, μαθαίνεις. Έχω βελτιωθεί ως προς τα διαπραγματευτικά χρονικά περιθώρια, να ξέρω εάν πρέπει να περιμένω ή όχι. Αλλά, πάντα μαθαίνεις. Ακόμη, πιστεύω, ότι έχω πολλά να μάθω για να διαπραγματεύομαι καλύτερα από ο,τι κάνω τώρα".
Έκλαψα για να πάρουμε τον Γκαμεϊρό
- Η μεγαλύτερη σε χρόνο διαπραγμάτευσή σου; Ίσως και η πιο δύσκολη;
"Πφφφ... πολλές. Νομίζω, η πιο δύσκολη ήταν του Γκαμεϊρό, όταν τον αγοράσαμε από την Παρί Σεν-Ζερμέν. Σκληρή διαπραγμάτευση με τη δική μας θέση (σ.σ πρόταση) να είναι πολύ πιο κάτω από αυτή της Παρί Σεν-Ζερμέν. Υπέφερα πολύ. Είναι μία από τις λίγες φορές, ίσως η μόνη, που από την ένταση που είχαν οι διαπραγματεύσεις σχεδόν έκλαψα".
- Σε βλέπουμε τώρα με την γραβάτα σου, το πουκάμισό σου σε επίσημο στυλ. Έχεις περάσει νύκτες άυπνος για μια μεταγραφή;
"Ναι έχω περάσει πολλές νύχτες άυπνος, με αγωνία. Πολλές νύχτες στο γραφείο, σε ταξίδι, να μην κοιμάμαι σπίτι μου. Άγχος, με μεταγραφές που είχα κλείσει, αλλά δεν ήταν κλεισμένες και άνοιξε ξανά η διαπραγμάτευση. Πολλά, είναι 17 χρόνια και υπολογίζω ότι έχω κάνει πάνω από 400 μεταγραφικές κινήσεις - αφίξεις και αποχωρήσεις - οπότε θεωρώ ότι κάθε μία από αυτές τις 400 έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Τα έχω δει και τα έχω ακούσει όλα".
- Πότε κατάλαβες ότι ο Μόντσι δεν θα γίνει προπονητής, δεν θα γίνει τιμ μάνατζερ ή κάτι άλλο; Ότι, δηλαδή, θα γίνει τεχνικός διευθυντής...
"Ποτέ. Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής, ήμουν γκολκίπερ και μετά που τελείωσα την καριέρα μου σκεφτόμουν να αφοσιωθώ στη Νομική. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι μια ημέρα θα ήμουν τεχνικός διευθυντής. Αλλά, η ζωή σε εκπλήσσει και σου δίνει ευκαιρίες κι εμένα μου έδωσε αυτή και την εκμεταλλεύτηκα. Δεν είχα καμία "κάψα" να γίνω προπονητής ή τεχνικός διευθυντής. Ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου και να κάνω αυτό που σπούδασα, να γίνω δικηγόρος".
- Οπότε, πιστεύεις ότι οι σπουδές της Νομικής σε βοήθησαν να γίνεις αυτό που είσαι σήμερα στο χώρο του ποδοσφαίρου;
"Ναι, πιθανώς, με βοήθησαν. Η δομή της Σεβίλλης εκείνη την εποχή, ήταν πολύ διαφορετική από ο,τι είναι σήμερα. Τώρα είναι επαγγελματική, τότε ήταν λιγότερο. Σχεδόν ερασιτεχνική. Σίγουρα, οι σπουδές με βοήθησαν. Ειδικά στο ξεκίνημα".
Ο Χιμένεθ δεν δούλεψε δύο χρόνια γιατί δεν ήθελε
- Στην Ελλάδα έχουμε ένα φίλο σου. Μανόλο Χιμένεθ, τον γνωρίζεις καλά, σε γνωρίζει καλά. Η άποψή σου;
"Ο Μανόλο είναι ένας άνθρωπος, στον οποίον έχω απίστευτη εκτίμηση. Ήταν συμπαίκτης μου, ξεκινήσαμε μαζί αυτή την περιπέτεια γιατί όταν ανέλαβα τεχνικός διευθυντής, την ίδια χρονιά ο Μανόλο ανέλαβε τεχνικός της Σεβίλλης Β'. Είχα την τύχη να δουλέψουμε μαζί για 2,5 χρόνια στην πρώτη ομάδα. Εύχομαι να του συμβεί το καλύτερο δυνατό, γιατί το αξίζει και είναι δουλευταράς".
- Στην Ελλάδα η κριτική είναι το πιο ευπώλητο πράγμα. Πολλοί θεωρούν ως μειονέκτημα το γεγονός ότι ο Μανόλο έχει να κάτσει δύο χρόνια σε πάγκο, το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ομάδα του μέχρι να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Εσύ τι λες;
"Νομίζω ότι τον γνωρίζετε στην Ελλάδα, γιατί έχει περάσει ξανά από την ΑΕΚ και με επιτυχία. Άφησέ με να γνωρίζω ότι ο Μανόλο δεν δούλεψε αυτά τα δύο χρόνια, γιατί δεν ήθελε. Είχε προτάσεις από καλές ευρωπαϊκές ομάδες και ισπανικές. Δεν ήθελε, γιατί ήθελε να δουλέψει σε ομάδα της Primera, ή ήθελε να αποδεχτεί κάτι που θα τον ενέπνεε. Δεν δούλεψε γιατί ήθελε ένα πρότζεκτ που θα τον ενέπνεε και φαντάζομαι ότι το πρότζεκτ της ΑΕΚ τον εμπνέει".
- Το πιο δύσκολο είναι να πάρεις ή να διώξεις έναν παίκτη;
"Όταν πρέπει να λύσεις ένα συμβόλαιο, ή να αφήσεις ελεύθερο έναν ποδοσφαιριστή, ή να πωλήσεις έναν ποδοσφαιριστή, αναπόφευκτα υπάρχει ένα αρνητικό συναίσθημα. Αυτό σε επηρεάζει, καθώς σε μία από τις δύο πλευρές σίγουρα δεν αρέσει".
Σκληρός ο αποχωρισμός με τον Ράκιτιτς
- Έχεις μεσογειακό ταμπεραμέντο. Είχες με κάποιον από τους παίκτες που έφυγαν στενή φιλική σχέση, τέτοια ώστε ο αποχωρισμός να είναι δύσκολος;
"Η τριβή φέρνει την αγάπη, λέει μια ισπανική παροιμία. Όταν περνάς τόσες στιγμές, κερδίζεις τίτλους, μοιράζεσαι συγκινήσεις, όταν έρχεται ο αποχωρισμός παράγεται ένα τέτοιο συναίσθημα στο οποίο ο άνθρωπος Μόντσι είναι πάνω από τον τεχνικό διευθυντή Μόντσι και υποφέρει. Παίκτες, όπως ο Παλόπ, ο Λουίς Φαμπιάνο, ο Κανουτέ, ο Νεγρέδο, ο Ράκιτιτς, ο Μπάκα... ήταν μια σκληρή στιγμή όταν έφυγαν. Ευτυχώς οι σύνδεσμοι είναι στενοί και είναι ακόμη φίλοι μου".
- Η πιο δύσκολη περίπτωση από αυτές που ανέφερες;
"Πιθανώς ο.... Ράκιτιτς. Έχω εξαιρετική σχέση μαζί του. Ήταν πολύ σκληρή η αποχώρηση του Ιβάν, γιατί για εμάς ήταν πολύ σημαντικός παίκτης. Έπρεπε να μεγαλώσει ως παίκτης, η Μπαρτσελόνα ήταν μεγαλύτερο βήμα και το καταλάβαμε. Ήταν σκληρό".
- Για τα ελληνικά clubs έχεις το πιο δύσκολο πόστο. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν διαφορετικό τεχνικό διευθυντή σε σχέση με την περυσινή σεζόν και δεν είναι ομάδες δύσκολες στην αλλαγή ακόμη και μεσούσης της σεζόν. Κάτι κάνουμε λάθος στην Ελλάδα;
"Έχω 17 συνεχή έτη σε αυτή τη δουλειά και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το να αλλάζετε συνεχώς τεχνικούς διευθυντές. Φαντάζομαι ότι είναι αποφάσεις της στιγμής που πρέπει να λάβεις, όταν ο δρόμος είναι αδιάβατος. Συστήνω στις ελληνικές, ισπανικές, αγγλικές, γαλλικές, ιταλικές, γερμανικές ομάδες να έχουν υπομονή. Όταν εμπιστεύεσαι κάποιον, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο εγγύτατο, όταν δεν έχεις υπομονή. Είναι θέμα σταθερότητας. Στην Αγγλία, ίσως όχι τώρα αλλά παλαιότερα σίγουρα, η αλλαγή προπονητή ήταν κάτι σπάνιο κι αυτό προσέδιδε περισσότερη αξιοπιστία".
- Έχεις ξεκάθαρη προτίμηση στη γαλλική αγορά. Γιατί;
"Είναι μια αγορά, αρκετά προσβάσιμη. Παίκτες με καλή τακτική, φυσική και τεχνική κατάσταση, χωρίς απαραίτητα υψηλή τιμή. Και με τη γαλλική "αποικία" που έχουμε στα αποδυτήρια, η προσαρμογή είναι πιο εύκολη".
- Προσπάθησες να αποκτήσεις κάποιον Έλληνα παίκτη στο παρελθόν;
"Είναι ένα πρωτάθλημα που προσπαθούμε να παρακολουθούμε. Αλλά, τελευταία όχι. Ο τελευταίος που θυμάμαι είναι ο Μαχλάς, το 2003. Είναι ένα πρωτάθλημα που βλέπουμε, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους παίκτες. Βλέπουμε τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Είναι σημεία αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο".
- Εάν σου ζητούσα να αριθμήσεις από το 1 έως το 5 τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με ποια σειρά θα το έκανες;
"Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία".
- Βασίλης Τσάρτας, Πέτρος Μαρινάκης είναι οι δύο Έλληνες με τους οποίους υπήρξε συμπαίκτης. Οι αναμνήσεις σου;
"Ναι, βεβαίως. Με τον Βασίλη έχω πολύ καλή σχέση, είναι πολύ καλός μου φίλος και μιλάμε συχνά. Την περασμένη σεζόν τον βρήκα στην Αθήνα. Είναι μια προσωπικότητα την οποία εκτιμώ απίστευτα. Και με τον Πέτρο επίσης. Ήταν διαφορετικός παίκτης. Πιο δυνατός, πιο εργατικός. Ο Βασίλης πιο τεχνικός. Με τον Βασίλη έχω εξαιρετική σχέση".
- Δεν το λέμε εμείς, το λέει ο κόσμος. Θεωρείσαι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής στον κόσμο. Άγχος για τα πρωτεία;
"Όχι, δεν πιστεύω ότι είμαι. Μου αρέσει η αναγνώριση. Πιστεύω οι επιτυχίες της ομάδας έχουν παρασύρει κι εμάς προς τα πάνω. Είμαι πολύ ευαίσθητος και νορμάλ άνθρωπος, δεν πιστεύω ότι είμαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνω".
Η συνέντευξη έχει τελειώσει. Παίρνουμε το ασανσέρ για να κατεβούμε στο ισόγειο του "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν". Μαζί και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Είχαν ανέβει να πάρουν προσκλήσεις από το τμήμα Τύπου του σταδίου. "Θέλουμε να καθίσεις εδώ, σε παρακαλώ μην φύγεις" του είπε η κυρία. Χαμογέλασε με την ευγένεια που τον διακατέχει. Όλοι ξέρουν ότι το καλοκαίρι θα τον βρει να βλέπει διαφορετικό ουρανό από αυτόν που βλέπει εδώ και 29 χρόνια...
Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα - από το κείμενο της Νίκης Μπάκουλη για τον Μόντσι - για να καταλάβετε τι έχει κάνει σε επίπεδο πωλήσεων:
Όνομα | Ομάδα | Τιμή αγοράς | Τιμή πώλησης | Κέρδος |
Fazio | Ferro Carril | 704.000 ευρώ | 10 εκατ. ευρώ | 9.296.000 ευρώ |
Rakitic | Schalke 04 | 2.5 εκατ. ευρώ | 24 εκατ. ευρώ | 21.5 εκατ. ευρώ |
Α. Moreno | Cantera | 0 | 18 εκατ. ευρώ | 18 εκατ. ευρώ |
Luis Alberto | Cantera | 0 | 8 εκατ. ευρώ | 8 εκατ. ευρώ |
Medel | Boca Juniors | 6 εκατ. ευρώ | 11.44 εκατ. ευρώ | 5.44 εκατ. ευρώ |
Kondogbia | Lens | 3.52 εκατ. ευρώ | 17.60 εκατ. ευρώ | 14.08 εκατ. ευρώ |
Jesus Navas | Cantera | 0 | 25 εκατ. ευρώ | 25 εκατ. ευρώ |
Negredo | Real Madrid | 15 εκατ. ευρώ | 25 εκατ. ευρώ | 10 εκατ. ευρώ |
Caceres | FC Barcelona | 3 εκατ. ευρώ | 9.5 εκατ. ευρώ | 6.5 εκατ. ευρώ |
Capel | Cantera | 0 | 10 εκατ. ευρώ | 10 εκατ. ευρώ |
Adriano | Coritiba | 1.85 εκατ. ευρώ | 12 εκατ. ευρω | 10.15 εκατ. ευρώ |
Poulsen | Schalke 04 | 0 | 10 εκατ. ευρώ | 10 εκατ. ευρώ |
Keita | Lens | 3.52 εκατ. ευρώ | 14 εκατ. ευρώ | 10.48 εκατ. ευρώ |
Dani Alves | Bahia | 550.000 ευρώ | 42 εκατ. ευρώ | 41.45 εκατ. ευρώ |
Aitor Ocio | Athletic Club | 0 | 3.08 εκατ. ευρώ | 3.08 εκατ. ευρώ |
Kepa | Cantera | 0 | 3.06 εκατ. ευρώ | 3.08 εκατ. ευρώ |
Kerzhakov | Zenit | 5 εκατ. ευρώ | 8 εκατ. ευρώ | 3 εκατ. ευρώ |
Baptista | Sao Paulo | 3.08 εκατ. ευρώ | 20 εκατ. ευρώ | 16.92 εκατ. ευρώ |
Sergio Ramos | Cantera | 0 | 27 εκατ. ευρώ | 27 εκατ. ευρώ |
Reyes | Cantera | 0 | 24 εκατ. ευρώ | 24 εκατ. ευρώ |
ΣΥΝΟΛΟ | 270.470.000 ευρώ |