O ριψοκίνδυνος κύριος Άρνεσεν!
Όταν ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ θέλει να φέρει στην ομάδα του έναν παίκτη, κάνει τα πάντα για να πετύχει τον στόχο του. Διαβάστε τι συνέβη με τον Ρονάλντο, αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα ρίσκα που πήρε ο Δανός στην καριέρα του στην Τσέλσι.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν η ομάδα του αποκτά νέο αθλητικό διευθυντή, είναι το τι είδους παίκτες μπορεί να φέρει. Στην περίπτωση του Φρανκ Άρνεσεν το βιογραφικό του απαντά από μόνο του. Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι τρόποι και οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί ο Δανός για να πετύχει τους στόχους της εκάστοτε ομάδας του.
Τι έγινε με τον Ρονάλντο
Η μεγαλύτερη χωρίς καμία αμφιβολία μεταγραφή του Άρνεσεν είναι αυτή του Ρονάλντο στην Αιντχόφεν. Ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, που είναι γνωστός για την ικανότητά του να βρίσκει νεαρούς παίκτες για τις ομάδες τους, άκουσε πως υπάρχει ένας παίκτης στην Κρουζέιρο, ο οποίος μπορεί να αλλάξει το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο.
Ο Άρνεσεν, που με κάτι τέτοια... εξιτάρεται, μπήκε στο αεροπλάνο μαζί με έναν γνωστό Πορτογάλο ατζέντη, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην "independent.co.uk" τον Αύγουστο του 2004, για να φέρει στην Αιντχόφεν τον μετέπειτα καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου.
Ωστόσο, αυτό μόνο εύκολο δεν ήταν. "Φτάνοντας στην Βραζιλία, κατάλαβα ότι ο Ρονάλντο δεν άνηκε στην Κρουζέιρο, αλλά σε ένα γκρουπ πολύ πλούσιων Βραζιλιάνων επιχειρηματιών", ανέφερε αρχικά και συνέχισε: "Ήταν μία τρελή διαδικασία με πολλή δουλειά. Αλλά έτσι κάνουν δουλειές εκεί. Και με το να κάνω την δουλειά με τον δικό τους τρόπο, κατάφερα να φέρω στην ομάδα μου έναν παίκτη που μετά από χρόνια όλος ο πλανήτης ασχολείται μαζί του".
Η περίπτωση Κακουτά
Το 2007 ο Άρνεσεν ήταν επικεφαλής των Ακαδημιών και υπεύθυνος για τις μεταγραφές νεαρών παικτών της Τσέλσι. Ο νεαρός, τότε, Γάλλος της Λανς, μπήκε στο στόχαστρο των "μπλε" του Λονδίνου από τότε που ήταν 16 ετών! Ήταν τέτοια η... καψούρα του Ρομάν Αμπράμοβιτς για τα μικρά "αστεράκια" του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου που είχε δώσει εντολή στον Άρνεσεν να φέρει στο "Στάμφορντ Μπριτζ" ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά.
Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, πια, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εκπληρώσει την επιθυμία του Ρώσου μεγιστάνα, έχοντας βέβαια ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, τα εκατομμύρια του αφεντικού του!
Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου, άνθρωπος της Τσέλσι, είχε προσφέρει στην οικογένεια του Κακουτά, η οποία δεν ήθελε ο γιος της να φύγει τόσο νέος από την χώρα του, 1.000.000 ευρώ και στον 16χρονο παίκτη 7.000 λίρες εβδομαδιαίο μισθό!
Το αποτέλεσμα αυτών των φερόμενων ως κινήσεων των ανθρώπων της Τσέλσι
Δύο χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2009, η FIFA επιβάλλει στην Τσέλσι απαγόρευση μεταγραφών τις επόμενες δύο μεταγραφικές περιόδους και πρόστιμο ύψους 113.000 ευρώ, ενώ ο Κακουτά που τότε ήταν βασικός στην δεύτερη ομάδα της Τσέλκσι (reserve), τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων μηνών και πρόστιμο 680.000 λίρες!
Για την ιστορία, τέσσερις μήνες μετά (Φεβρουάριος 2010) το CAS, στο οποίο προσέφυγε η Τσέλσι, δικαίωσε την λονδρέζικη ομάδα, αφού αποδείχθηκε πως το συμβόλαιο που έιχε ο Κακουτά με την Λανς δεν είχε ισχύ και νόμιμα οι "μπλε" πλησίασαν τον νεαρό. Βέβαια, ο Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε, όπως ανέφερε εκείνη την περίοδο το BBC να πληρώσει στην Λανς 113.000 λίρες, ως ανταμοιβή για την ανάπτυξη και την... ανατροφή που έδωσαν οι Γάλλοι στον Κακουτά!
Παίρνει ρίσκα...
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γνωστής βρετανικής εφημερίδας, Daily Mail, ο Άρνεσεν έχει "συλληφθεί" από την κάμερα ενός ντοκιμαντέρ του BBC να προσφέρει 150.000 λίρες στον 15χρονο(!) τότε ποδοσφαιριστή της Μίντλεσμπρο, Νέιθαν Πόριτ, έτσι ώστε να πάει στην Τσέλσι!
Κάτι ανάλογο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ συνέβη και με τον τρόπο που η Τσέλσι πλησίασε δύο νεαρούς παίκτες της Λιντς (Γουντς και Ταιβό) για τους οποίους ο Αμπράμοβιτς έδωσε ως ανταμοιβή στα "παγώνια" 5.000.000 λίρες!
... φέρνει αποτελέσματα
Κρατήστε ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο Άρνεσεν έφερε εις πέρας τις "αποστολές" που του ανέθετε ο εκάστοτε μεγαλομέτοχος-πρόεδρος μίας ομάδας. Οι στρατηγικές που ακολουθεί ο Δανός για να πετύχει τους στόχους του, μπορεί να μην είναι οι συνηθισμένες, αλλά πάντα πετυχαίνει τον σκοπό του. Παίρνει ρίσκα, επιμένει πολύ και στο τέλος δικαιώνεται.
Αν μπορέσει όλα αυτά τα στοιχεία να τα "βγάλει" και στην θητεία του στον ΠΑΟΚ, πάντα με την βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη και των συνεργατών του, τότε είναι θέμα χρόνου να κάνει πράξη αυτό που είπε με το που πάτησε το πόδι του στην Θεσσαλονίκη. Ότι, δηλαδή, θα καταφέρει να "φτιάξει" τον ΠΑΟΚ! Για να δούμε...