Ο ρόλος της Μάργκαρετ Θάτσερ στο αγγλικό ποδόσφαιρο
Το Sport24.gr καταγράφει την εμπλοκή της Μάργκαρετ Θάτσερ στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Η εξοντωτική ποινή των συλλόγων του "Νησιού" στα μέσα της δεκαετίας του '80, τα μέτρα που έλαβε για την πάταξη του χουλιγκανισμού, η πρόταση για ηλεκτροφόρα κάγκελα, αλλά και oι ευθύνες που της επέρριψε ο Σαμ Άλαρνταϊς για την αποψίλωση των νέων ταλέντων (vids).
Η βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η Μάργκαρετ Ρόμπερτς όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, διετέλεσε πρωθυπουργός της Μ. Bρετανίας από το 1979 μέχρι το 1990.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο έχοντας αναλάβει τα ηνία των Συντηρητικών το 1975 και κερδίζοντας τις εκλογές, εκτός από το 1979, το 1983 και το 1987.
Η "Σιδηρά Κυρία" δεν είναι λίγες οι φορές που μνημονεύεται ακόμη και στη χώρα μας για την ακραία στάση που τήρησε αναφορικά με την πάταξη του χουλιγκανισμού στη Γηραιά Αλβιόνα.
Στις 29 Μαϊου 1985 μία ώρα πριν την έναρξη του τελικού του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Γιουβέντους, οι οπαδοί των "reds" παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους Ιταλούς με συνέπεια οι φίλοι των "μπιανκονέρι" να οπισθοχωρήσουν προς έναν τοίχο.
Όσοι βρίσκονταν εκεί συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε με συνέπεια 39 οπαδοί να χάσουν την ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητα της προτείνοντας τιμωρία αποκλεισμού πέντε ετών για κάθε αγγλική ομάδα από τις διοργανώσεις της UEFΑ και επιπλέον μέτρα προκειμένου να εκλείψει κάθε μορφή χουλιγκανισμού στο "Νησί".
Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικύρωσε τις εισηγήσεις της τότε Αγγλίδας πρωθυπουργού προλαβαίνοντας ουσιαστικά τον πέλεκυ της UEFA.
''Πρέπει να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό και θα διαβούμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα'' είχε πει η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Σε ανάλογο ύφος και ο τότε Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, Τεντ Κρόκερ. “ Τώρα ήλθε η ώρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο να νοικοκυρέψει το σπίτι του”.
Η αγγλική Λίγκα είχε ενστάσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της απόφασης ωστόσο δεν μπορούσε να ανατρέψει το στάτους κβο που είχε διαμορφωθεί.
Η Λίβερπουλ από την πλευρά της δεν χρειάστηκε καν να περιμένει την κοινοποίηση του σκεπτικού της βαριάς τιμωρίας μολονότι της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού για έξι χρόνια, αντί πέντε ετών που ίσχυε για τις υπόλοιπες ομάδες.
Έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα στην βρετανική κυβέρνηση με την αγγλική ομοσπονδία και ακολούθως με την UEFA κατέληξαν στην επιβολή της συγκεκριμένης ποινής.
"Η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία να φερθεί όσο σκληρά και αυστηρά επιθυμεί" ήταν το μήνυμα της "Σιδηράς Κυρίας".
Από την συγκεκριμένη απόφαση δεν εξαιρέθηκε ούτε η εθνική Αγγλίας σε όλα τα επίπεδα ομάδων! Μάλιστα η Θάτσερ είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει την χρήση ηλεκτροφόρων φρακτών στα γήπεδα κάτι που τελικά δεν εισακούστηκε.
Το 1989 ακολούθησε νέα τραγωδία στο "Χίλσμπορο" αυτή τη φορά στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Νότιγχαμ Φόρεστ.
Λόγω της προκλητικής αμέλειας και των σοβαρών παραλείψεων της αστυνομίας εισήλθαν στις εξέδρες υπεράριθμοι οπαδοί της Λίβερπουλ. Από την συμφόρηση 96 υποστηρικτές της ομάδας του λιμανιού έχασαν την ζωή τους και 776 τραυματίστηκαν.
Αποτέλεσμα του νέου ποδοσφαιρικού δράματος που εκτυλίχθηκε στην Αγγλία ήταν να ενταθούν τα μέτρα και η κυβέρνηση Θάτσερ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να εξαλειφθούν ανάλογα φαινόμενα.
Οι διαβόητες ομάδες χούλιγκανς που εκπροσωπούσαν τους αγγλικούς συλλόγους σχεδόν σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες δεν μπορούσαν πλέον να δρουν ανεξέλεγκτα.
Χρειάστηκε να θυσιαστούν όμως δεκάδες αθώοι άνθρωποι προκειμένου η κυβέρνηση της Θάτσερ προχωρήσει σε ριζοσπαστικά μέτρα.
Οι χούλιγκανς πλέον απειλούνταν με βαρύτατες ποινές, ενώ η ανακαίνιση των περισσότερων σταδίων κρίθηκε απαραίτητη. Οι έλεγχοι της αστυνομίας ήταν συχνότεροι...
Ο νυν τεχνικός της Γουέστ Χαμ, Σαμ Άλαρνταϊς σε ανύποπτη στιγμή είχε στηλιτεύσει την στάση της Μάργκαρετ Θάτσερ στο αγγλικό ποδόσφαιρο καθιστώντας την υπεύθυνη για το γεγονός πως οι Βρετανοί έπαψαν να αναδεικνύουν νέα ταλέντα.
“Η Θάτσερ σκότωσε το ποδόσφαιρο. Καμιά αμφιβολία επ' αυτού. Από τότε που η Θάτσερ σταμάτησε να πληρώνει δασκάλους και γυμναστές να μένουν στο σχολείο πέρα από τις κανονικές ώρες λειτουργίας του, για να κάνουν τα παιδιά προπονήσεις, ο αριθμός των ταλέντων που βγάζουμε έχει πέσει στο μισό.
Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα της μεσαίας τάξης σε αυτήν τη χώρα, και σήμεραμόνο στα πλούσια ιδιωτικά σχολεία μπορούν τα παιδιά να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τον αθλητισμό.
Τα παιδιά όμως που πηγαίνουν σε αυτά τα σχολεία κατά κανόνα προτιμούν το ράγκμπι. Στους συλλόγους γίνεται σημαντική δουλειά, όμως έχω την αίσθηση ότι αυτή η χώρα παράγει μόνο τα μισά ταλέντα από αυτά που θα μπορούσε να παράγει αν το κράτος δεν είχε σκοτώσει το άθλημα επί Θάτσερ”, δήλωσε ο 58χρονος προπονητής.
Δείτε την ιστορική περιγραφή Νορβηγού τηλεσχολιαστή μετά τη νίκη της Νορβηγίας επί της Αγγλίας το 1981 με αναφορά στην Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η καταστροφή του Χίλσμπορο
Το χρονικό της τραγωδίας του Χίλσμπορο
Τα επεισόδια του Χέιζελ