Ο Βόβορας στο SPORT 24: "Αυτά είναι τα φαβορί για την πρόκριση στο Final Four"
Τα playoffs της EuroLeague βρίσκονται επί θύραις, ερήμην ημών και ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού Γιώργος Βόβορας αναλύει τα τέσσερα ζευγάρια.
Δεν μας έκατσε η ρουφιάνα η EuroLeague αυτή τη σεζόν και το φέρουμε όλοι βαρέως: και συλλήβδην το ελληνικό μπάσκετ και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και ο επανακάμψας στο Νέο Φάληρο, Γιώργος Μπαρτζώκας, μα πιο πολύ ο αποχωρήσας από το ΟΑΚΑ, Γιώργος Βόβορας.
Ενώ λοιπόν ο κόκκινος Γιώργος βγάζει τον σκύλο του βόλτα και καταστρώνει τα πλάνα της επόμενης σεζόν, ο πράσινος συνονόματος του κάνει το δυσκολότερο επάγγελμα στον κόσμο…
Ποιο είναι αυτό; "Προσέχω δυο παιδιά" μου απάντησε, γελώντας και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω το ζόρι που τραβάει…
Τραβάει βεβαίως και ένα δεύτερο ζόρι και μου το εκμυστηρεύθηκε όταν του τηλεφώνησα ζητώντας του να αναλύσει τα τέσσερα ζευγάρια των play offs της EuroLeague. "Όταν μπαίνεις στο τρυπάκι αυτής της διοργάνωσης, με τόσα πολλά, απανωτά και δύσκολα ματς, μαθαίνεις να ζεις σε γρήγορες ταχύτητες και σε υψηλές εντάσεις. Σε προσβάλλει το μικρόβιο της διαδικασίας που δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο να ξεσκάσεις, αλλά ξαφνικά μένεις μετέωρος και προσπαθείς να διαχειρισθείς το σύνδρομο της στέρησης"!
Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Ο 44χρονος προπονητής πλήρωσε τα επίχειρα της ήττας του Παναθηναϊκού από το Λαύριο στις 3 Ιανουαρίου και από το επόμενο πρωινό βρίσκεται σε… αναστολή εργασίας, νιώθοντας ότι άφησε μια δουλειά στη μέση.
"Αυτό είναι που με πικραίνει περισσότερο" παραδέχεται. "Κρίθηκα σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν είχαμε την ευκαιρία τόσο η ομάδα, όσο και εγώ να δρέψουμε τους καρπούς της σκληρής προσπάθειας μας. Θα μείνω με την περιέργεια για το πώς θα εξελισσόταν αυτή η κατάσταση…".
Ο εκ Λαρίσης ορμώμενος προπονητής παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κώστα Χαραλαμπίδη, ο οποίος εν συνεχεία μέριασε για να διαβεί ο Οντεντ Κάτας και έκτοτε οικουρεί! Οικουρώ στη γλώσσα των εν ενεργεία προπονητών σημαίνει ότι μελετώ, επιμορφώνομαι και περιμένω να κτυπήσει το τηλέφωνο από τον επόμενο εργοδότη μου!
Οικουρώντας λοιπόν ο Βόβορας βλέπει την εξέλιξη της εφετινής σεζόν και αναλύει προς χάριν του SPORT24 τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης, καθ’ οδόν προς την Κολωνία…
Τον ιντρίγκαρα πάντως στην αρχή της κουβέντας μου ρωτώντας τον σε ποιας ομάδας τον πάγκο θα ήθελε να βρίσκεται και για ποιο λόγο…
ΑΤΑΜΑΝ Η' ΣΑΡΑΣ;
"Έχω ένα δίλημμα" μου απάντησε. "Η στον πάγκο της Εφές ή σε εκείνον της Μπαρτσελόνα. Ζηλεύω τον Αταμάν διότι έχει στα χέρια του τους δυο καλύτερους γκαρντ της EuroLeague, τον Μίτσιτς και τον Λάρκιν και το πιο ποιοτικό ρόστερ της διοργάνωσης. Ζηλεύω όμως και τον Γιασικέβιτσιους διότι διαθέτει την πληρέστερη ομάδα. Εάν έπρεπε σώνει και καλά να διαλέξω μια ομάδα, θα προτιμούσα την Εφές".
Στην τρέχουσα σεζόν ο Βόβορας κοούτσαρε τον Παναθηναϊκό σε 16 αγώνες (5-11), ενώ το βιογραφικό σημείωμα του περιλαμβάνει άλλους τέσσερις (με ρεκόρ 2-2), όταν κλήθηκε να… σκαντζάρει τον Αργύρη Πεδουλάκη, τον Τσάβι Πασκουάλ και τον Ρικ Πιτίνο.
Παρεμπιπτόντως ο πρώην προπονητής των Πρασίνων πρόλαβε να αντιμετωπίσει τις επτά από τις οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν στα playoffs, καθόσον δεν βρέθηκε απέναντι στον πρώην προϊστάμενο του τον Τσάβι Πασκουάλ, λόγω της αναβολής του αγώνα του Α’ γύρου.
Τι βλέπει λοιπόν ο Βόβορας; Ιδού οι εκτιμήσεις του ανά ζευγάρι και σε πέντε διαφορετικές θεματικές ενότητες για καθένα από δαύτα…
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡ: Η Εφές με 3-1
Ο ΠΑΙΚΤΗΣ - ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς είναι σεληνιασμένος και μπορεί να κάνει τη διαφορά.
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΦΕΣ: Διαθέτει ομοιογένεια, ποιότητα, βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και ποντάρει στο καλύτερο περιφερειακό δίδυμο της διοργάνωσης με τον Μίτσιτς και τον Λάρκιν. Στον αντίποδα δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει εάν οι Μαδριλένοι εμφανισθούν σκληροί και τη βγάλουν έξω από τη φιλοσοφία και τη ρουτίνα της.
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΡΕΑΛ: Η πανοπλία της συνίσταται στον χαρακτήρα, στην τεχνογνωσία, στο βαρύ όνομα και στο πώς διαχειρίζεται την πίεση και το "πρέπει". Από την άλλη πλευρά οι ελλείψεις του Καμπάσο, του Ράντολφ και του Ντεκ δεν αναπληρώνονται εύκολα.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ: Θεωρώ ότι πολλά θα κριθούν από το πώς θα επιλέξει ο Λάσο να αντιμετωπίσει τα pick n’ roll της Εφές: εάν δηλαδή θα βγάλει τον Ταβάρες στο hedge-out ή θα τον κρατήσει μέσα στη ρακέτα και θα ρισκάρει τρόπον τινά να δώσει τα περιφερειακά σουτ.
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ
ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡ: Αρμάνι Μιλάνο με 3-1
Ο ΠΑΙΚΤΗΣ - ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Σέρχιο Ροντρίγκεθ
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΑΡΜΑΝΙ: Έχει παίκτες με μεγάλη εμπειρία και κλάση, μπορεί να αντέξει την πίεση και αναδεικνύει διαφορετικούς πρωταγωνιστές μέσα από τον αγωνιστικό πλουραλισμό της. Το ερωτηματικό μου έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να πάθει βραχυκύκλωμα εάν οι Βαυαροί καταφέρουν να πειράξουν το μυαλό του Ροντρίγκεθ.
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΜΠΑΓΕΡΝ: Παίζει χωρίς άγχος, είναι η αποκάλυψη της σεζόν, δεν έχει να χάσει τίποτε και όλα αυτά την καθιστούν πολύ επικίνδυνη. Ως μειονέκτημα θεωρώ την έλλειψη εμπειρίας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, τόσο για τους παίκτες όσο και για τον Τρινκιέρι.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ: Το εάν η Μπάγερν θα καταφέρει να περιορίσει τον Ροντρίγκεθ ως δημιουργό και εκτελεστή και το πώς η Αρμάνι θα λειτουργήσει στην άμυνα μέσα μέσα στη ρακέτα απέναντι στον Ρέινολντς.
ΤΣΣΚΑ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡ: ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-2. Πρόκειται για το πιο αμφίρροπο ζευγάρι και συν τοις άλλοις κάθε εκτίμηση μπορεί να τελεί υπό αίρεσιν, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν πλήξει τη Φενέρμπαχτσε και του προβλήματος με τον τραυματισμό του Βέσελι.
Ο ΠΑΙΚΤΗΣ - ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Νάντο ντε Κολό
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΤΣΣΚΑ: Στην περίπτωση της υπάρχει ένα… μπούμερανγκ! Με την αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς η ομάδα έγινε πολύ πιο πειθαρχημένη και σκληρότερη στην άμυνα, ενώ διαθέτει κλάση, τεράστια εμπειρία και σωστή προπονητική κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή η απουσία του Τζέιμς της στερεί τον απρόβλεπτο παράγοντα στην εξέλιξη ενός ματς που τυγχάνει μάλιστα να είναι ένας ριψοκίνδυνος clutch player.
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Όλα εξαρτώνται από το τι ρόστερ θα παρουσιάσει. Σε κανονικές συνθήκες η μεγαλύτερη δύναμη της βρίσκεται στη συνεργασία, τη χημεία και το "being there, done that" που συνδυάζουν ο Ντε Κολό και ο Βέσελι. Ως μειονέκτημα εάν κι εφόσον παραταχθεί πλήρης, θεωρώ το πώς θα αναπληρώσει μια πιθανή ύφεση στην απόδοση του Ντε Κολό, πάνω στον οποίο θα προσαρμόσει τη στρατηγική του ο Ιτούδης που τον γνωρίζει κιόλας καλά.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ: Οι κρίσιμες αποφάσεις των παικτών και δη των γκαρντ στα τελευταία δευτερόλεπτα.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΖΕΝΙΤ
ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡ: Μπαρτσελόνα με 3-1. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά από προπονητικής πλευράς και θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις στην τακτική.
Ο ΠΑΙΚΤΗΣ - ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Από τη μια πλευρά ο… άγνωστος Χ της Μπαρτσελόνα που διαθέτει μεγάλο πλουραλισμό και πολλούς εν δυνάμει καθοριστικούς παίκτες και από την άλλη ο Κέβιν Πάνγκος.
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τα ατού της είναι πολλά και εντυπωσιακά, με αιχμές του δόρατος την πολυφωνία, την αμυντική ικανότητα, τη μη εξάρτηση της από τη φόρμα ενός παίκτη, το σωστό διάβασμα και το γεγονός ότι πέρασε από μια διαδικασία εκπαίδευσης. Στον αντίποδα θα έβαζα τη διαχείριση της τεράστιας πίεσης που κουβαλάει ως φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο και στην οποία πολλές φορές στο παρελθόν δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Από αγωνιστικής πλευράς, ενδέχεται κάποιες αδυναμίες της να εμφανισθούν σε συγκεκριμένες στιγμές των αγώνων…
ΤΟ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΖΕΝΙΤ: Σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα δεν κυριεύεται από άγχος ή πίεση και θα παίξει το πολύ προετοιμασμένο και διαβασμένο παιχνίδι της. Πρόκειται για μια ομάδα που ελέγχει τον ρυθμό και δεν τη βγάζεις εύκολα από αυτό το στιλ. Μειονεκτεί στην απειρία της σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και δεν ξέρω πώς θα ρεφάρει το ενδεχόμενο έλλειμμα εφόσον... κολλήσει ο Πάνγκος.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ: Η Μπαρτσελόνα μοιάζει με μια Λερναία Ύδρα, καθώς διαθέτει πολλές επιλογές στην επίθεση και ταυτόχρονα λειτουργεί εξαιρετικά στην άμυνα. Εκτιμώ ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ασφυκτική πίεση που θα ασκήσουν οι Καταλανοί πάνω στον Πάνγκος για να τον ξεπαστρέψουν και να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο της Ζενίτ.
Photo Credits: Eurokinissi