ΣΤΗΛΕΣ

Οι 25 πιο extreme πανηγυρισμοί σε γκολ!

Οι 25 πιο extreme πανηγυρισμοί σε γκολ!
Πανηγυρισμοί-Γκασκόιν-Σέρινγχαμ-Αγγλία

Αφιέρωμα στους 25 πιο τρελούς πανηγυρισμούς γκολ στην ιστορία φιλοξένησε αμερικανικό σάιτ (videos)!

Αυτό πρέπει να σκέφτηκε και η "Bleacher Report", με την αμερικανική ιστοσελίδα να φιλοξενεί ένα αφιέρωμα με τους 25 πιο ευρηματικούς πανηγυρισμούς σε γκολ στην ιστορία της "στρογγυλής Θεάς", με τους "δράστες" να παραδίδουν απλόχερα μαθήματα φαντασίας και χιουμορ.
Στην κορυφή της λίστας συναντάμε τον πανηγυρισμό-κατάθεση ψυχής του Μάρκο Ταρντέλι μετά το γκολ του στον τελικό του Μουντιάλ του 1982, ενώ μεταξύ των σκόρερς συναντάμε δύο παίκτες που έχουν βρει το δρόμο προς τα δίχτυα κόντρα στην Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 (Μαραντόνα, Φίνιντι) αλλά και τον "εκστασιασμένο" με τη φανέλα της Νιούκαστλ Τιμούρ Κετσπάγια.

Ο μοναδικός που έχει καταφέρει να έχει διπλή εκπροσώπηση στο Τop-25 είναι ο Πολ Γκασκόιν για γκολ του με τη φανέλα της Ρέιντζερς και της Εθνικής Αγγλίας, ενώ υπάρχει και γυναικεία συμμετοχή λόγω πανηγυρισμού όπου "αποκαλύφθηκε" ο στηθόδεσμος κάτω από τη φανέλα!

Αναλυτικά, η λίστα με τους 25 πιο εντυπωσιακούς πανηγυρισμούς σε γκολ σύμφωνα με την εν λόγω ιστοσελίδα:

25. Νέιθαν Τάισον (Νότιγχαμ Φόρεστ-Ντέρμπι, 2009): Μετά από νίκη της Νότιγχαμ στο τοπικό ντέρμπι επί της Ντέρμπι Κάουντι, ο Νέιθαν Τάισον αποφάσισε να προχωρήσει τον πανηγυρισμό στο επόμενο... επίπεδο, παίρνοντας το σημαιάκι του κόρνερ και ανεμίζοντάς το για ώρα μπροστά από τους εκδρομείς οπαδούς των "κριαριών". Φυσικά ακολούθησε μίνι σύρραξη στο χορτάρι, με τον άσο των "ξυλοκόπων" να τιμωρείται με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών για την χειρονομία του αυτή.



24. Φακούντο Σάβα (Φούλαμ-Τσάρλτον): Ερχόμενος από την Αργεντινή το 2003, ο Φακούντο Σάβα αποφάσισε να μεταφέρει στην Αγγλία τον ιδιαίτερα πρωτότυπο πανηγυρισμό του: να βγάζει μία μάσκα του Ζορό από την κάλτσα του και να τη φοράει κάθε φορά που πετύχαινε γκολ. Το πρώτο ματς στο οποίο "λάνσαρε" τον απίθανο αυτό πανηγυρισμό ήταν μεταξύ της Φούλαμ και της Τσάρλτον στο "Κρέιβεν Κότατζ" και συνέχισε το... βιολί του μέχρι το 2004 οπότε και άφησε τους "κότατζερς".

23. Τιμ Κέιχιλ (Έβερτον-Πόρτσμουθ): Μετά από γκολ του κόντρα στην Πόρτσμουθ πριν δύο χρόνια (νίκη της Έβερτον με 3-1), ο Τιμ Κέιχιλ θέλησε να δείξει την αλληλλεγγύη του προς τον μεγαλύτερο αδερφό του Σον, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για επίθεση σε άλλον άνδρα που του προκάλεσε τύφλωση. Ο άσος των "ζαχαρωτών" πανηγύρισε συμβολικά προσποιούμενος ότι φοράει χειροπέδες στα χέρια, λίγο πριν πάει στο σημαιάκι του κόρνερ και χτυπήσει το στήθος για να κάνει και τον προσφιλή πανηγυρισμό του.

22. Πάπα Μπούπα Ντιόπ (Σενεγάλη-Γαλλία): Η πρεμιέρα του Μουντιάλ του 2002 επεφύλασε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο, με τη άπειρη Σενεγάλη να νικάει με 1-0 την πρωταθλήτρια Ευρώπης (2000) και κόσμου (1998) Γαλλία. Σκόρερ στο 30ο λεπτό ο Πάπα Μπούπα Ντιόπ (προβολή μετά από συρτή σέντρα του Ελ Χατζί-Ντιούφ), ο οποίος πήγε στο σημαιάκι του κόρνερ και αφού άφησε εκεί τη φανέλα του, άρχισε να χορεύει γύρω από αυτήν μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.



21. Πολ Γκασκόιν (Ρέιντζερς-Σέλτικ): Ο Πολ Γκασκόιν πέρα από το ταλέντο του έχει μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου και για την εκκεντρικότητά του, και αυτό το απέδειξε και το 1998 στο μεγαλύτερο ίσως ντέρμπι του κόσμου μεταξύ της Ρέιντζερς και της Σέλτικ. Μετά από γκολ που πέτυχε για τους "τζερς" ο "Γκάζα" έκανε πως έπαιζε φλάουτο (μουσικό όργανο που είναι σύμβολο των Καθολικών) μπροστά από τους οπαδούς της Σέλτικ που ασπάζονται τον Καθολικισμό. Ως επακόλουθο, ο παίκτης τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 λιρών από τη διοίκηση της Ρέιντζερς ενώ για αρκετούς μήνες δεχόταν θανατικές απειλές από την ιρλανδική επαναστατική στρατιωτική οργάνωση IRA.

20. Ζορζ Φίνιντι (Νιγηρία-Ελλάδα): Η Εθνική Ελλάδας αποχαιρέτησε με τρεις ήττες και χωρίς γκολ (0-10 ο απολογισμός) το Μουντιάλ του 1994, με τον Ζορζ Φίνιντι να ανοίγει το σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, στο 2-0 της Νιγηρίας επί του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ο πανηγυρισμός του μάλιστα ήταν από τους πλέον περίεργους των γηπέδων, καθώς έκανε τον... σκύλο που έκανε την ανάγκη του στο σημαιάκι του κόρνερ.



19. Κρεγκ Μπέλαμι (Μπαρτσελόνα-Λίβερπουλ): Οι Κρεγκ Μπέλαμι και Γιον Άρνε Ρίισε είχαν πρωταγωνιστήσει το 2007 σε έναν ομηρικό καυγά όταν ήταν συμπαίκτες στη Λίβερπουλ, με τον Ουαλό να φτάνει μάλιστα στο σημείο να κυνηγάει σε παμπ τον Νορβηγό με ένα μπαστούνι του γκολφ. Παρόλα αυτά, λίγες ημέρες αργότερα ήταν αμφότεροι στην ενδεκάδα των "κόκκινων" σε αγώνα για τη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μπαρτσελόνα, με τον Μπέλαμι να δίνει "σόου" στο επιβλητικό "Καμπ Νόου". Με κοντινή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα να περάσει την γραμμή της εστίας του Βαλντές κάνοντας το 1-1, ενώ πανηγύρισε προσποιούμενος ότι χτυπάει μπαλάκι με μπαστούνι του γκολφ.



18. Ροζέ Μιλά (Καμερούν-Κολομβία): Ο Ροζέ Μιλά έγινε το 1994 ο γηραιότερος παίκτης που σκόραρε σε τελική φάση Μουντιάλ (στην ηλικία των 42 ετών), όμως το 1990 ήταν που είχε δώσει τα "διαπιστευτήριά" του. Βρήκε τέσσερις συνολικά φορές το δρόμο προς τα δίχτυα και κάθε φορά πανηγύριζε χορεύοντας γύρω από τη σημαία του κόρνερ.



17. Τζίμι Μπούλαρντ (Μάντσεστερ Σίτι-Χαλ): Το 2008 η Μάντσεστερ Σίτι διέσυρε εντός έδρας τη Χαλ βάζοντάς της τέσσερα γκολ στο ημίχρονο, γεγονός που ώθησε τον Φιλ Μπράουν να τα "ψάλει" στους παίκτες του στο μέσα στο γήπεδο στην ανάπαυλα, μπροστά μάλιστα στην κερκίδα με τους εκδρομείς οπαδούς των "τιγρών". Όμως επειδή "η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο", ο Τζίμι Μπούλαρντ φρόντισε να το σερβίρει έναν χρόνο αργότερα στη Μάντσεστερ Σίτι: ισοφάρισε με πέναλτι σε 1-1 στα τελευταία λεπτά, στον αντίστοιχο αγώνα πρωταθλήματος, και μιμήθηκε τον προπονητή του (!), μαζεύοντας τους συμπαίκτες του και κάνοντάς τους "κήρυγμα" μετά το γκολ μπροστά στην ίδια εστία...

16. Ρόμπι Φάουλερ (Λίβερπουλ-Έβερτον): Ο Ρόμπι Φάουλερ έγραψε ιστορία το 1999 στο τοπικό ντέρμπι μεταξύ της Λίβερπουλ και της Έβερτον στο "Άνφιλντ", καθώς αφού σκόραρε πήγε μπροστά στους οπαδούς της Έβερτον και γονάτισε στο χόρτο προσποιούμενος ότι σνιφάρει κοκαΐνη (τον κατηγορούσαν οι οπαδοί των "μπλε" εκείνη την εποχή ότι είχε εξάρτηση από αυτό το ναρκωτικό). Η κίνηση του αυτή συζητείται ακόμα και σήμερα, με την αγγλική FA να μη του... χαρίζεται και να τον τιμωρεί με 4 αγωνιστικές αποκλεισμό και 32.000 λίρες χρηματικό πρόστιμο.



15. Αν Γιουνγκ-Χουάν (Νότια Κορέα-ΗΠΑ): Στο ματς μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για το Μουντιάλ του 2002 (1-1) ο Αν πανηγύρισε κάνοντας... πατινάζ, παραπέμπτοντας σε ένα περιστατικό που είχε λάβει χώρα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι λίγους μήνες νωρίτερα. Τότε κατά τη διάρκεια αγώνα πατινάζ ταχύτητας 1500 μέτρων ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Ντονγκ-Σουνγκ είχε παρεμποδίσει αντικανονικά Αμερικανό συναθλητή του, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και το χρυσό μετάλλιο να πάει στις ΗΠΑ. Ο Αν δεν είχε ξεχάσει το σάλο που είχε γίνει και την οργή των συμπατριωτών του και έτσι το υπενθύμισε σε όλο τον κόσμο μετά το γκολ του κόντρα στις ΗΠΑ.



14. Τιμούρ Κετσπάγια (Νιούκαστλ-Μπόλτον): Μετά την ΑΕΚ, η Νιούκαστλ ήταν ο επόμενος ποδοσφαιρικός σταθμός στην καριέρα του Τιμούρ Κετσπάγια, με τον Γεωργιανό να αποτελεί έναν από τους αγαπημένους της εξέδρας στο "Σεντ Τζέιμσις Παρκ" αλλά να βλέπει σπάνια την πόρτα της βασικής ενδεκάδας. Έτσι μετά από γκολ του προς το τέλος του αγώνα Νιούκαστλ-Μπόλτον το 1998 (είχε περάσει ως αλλαγή) ξέφυγε πέρα από κάθε έλεγχο, βγάζοντας τη φανέλα του και χτυπώντας με μανία τις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονταν μπροστά του.



13. Ντιέγκο Μαραντόνα (Αργεντινή-Ελλάδα): Το τελευταίο γκολ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε τελική φάση Μουντιάλ θα μείνει χαραγμένο για πάντα στους Έλληνες για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι σημειώθηκε κόντρα στην Εθνική μας ομάδα στο παρθενικό της παιχνίδι στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο δεύτερος ο τρελός πανηγυρισμός του. Μόλις έκανε το 3-0 με ασύλληπτο σουτ με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής που άφησε άγαλμα τον Αντώνη Μίνου, ο "Πίμπε Ντ'Όρο" έτρεξε σεληνιασμένος προς τη γραμμή του πλαγίου άουτ και φώναζε μπροστά στην κάμερα σε.. ημιαγρία κατάσταση.



12. Μπεμπέτο (Βραζιλία-Ολλανδία): Μετά από γκολ κόντρα στην Ολλανδία στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Αμερικής, ο Μπεμπέτο έκανε έναν από τους πιο ευρηματικούς πανηγυρισμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου: με τα χέρια του έκανε κινήσεις λες και νανούριζε μωρό, με τον Βραζιλιάνο να αφιερώνει ουσιαστικά το γκολ στη γυναίκα του που είχε φέρει στον κόσμο το τρίτο παιδί της οικογένειας λίγες ημέρες νωρίτερα. Από τότε, περιττό να αναφέρουμε πως αρκετοί παίκτες χρησιμοποιούν τον ίδιο πανηγυρισμό για να αφιερώσουν κάποιο γκολ σε νεογέννητο παιδί τους.



11. Πίτερ Κράουτς (Αγγλία-Τζαμάικα): Αφού έδειξε τις χορευτικές ικανότητές του σε ένα πάρτι που είχε διοργανώσει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ πριν το Μουντιάλ του 2006, ο Πίτερ Κράουτς αποφάσισε να μεταφέρει μία από αυτές τις κινήσεις του και μέσα στο χορτάρι. Στις φιλικές νίκες με Ουγγαρία και Τζαμάικα έκανε χορευτικό πανηγυρισμό αλά... ρομπότ (robot dance), κάτι που επανέλαβε και μετά από γκολ του κόντρα στην Ουκρανία στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.



10. Γκρέιαμ Σούνες (Γαλατάσαραϊ-Φενέρμπαχτσε): Μετά από τη νίκη της Γαλατάσαραϊ επί της Φενέρμπαχτσε με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου το 1996, ο τότε τεχνικός της "Γαλατά" Γκρέιαμ Σούνες αποφάσισε να "ανάψει τα αίματα" ακόμα περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του πήρε μία τεράστια σημαία της ομάδας του και την κάρφωσε στο κέντρο του γηπέδου, με το γεγονός αυτό να προκαλεί τεράστια ένταση...



9. Ερίκ Καντονά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σάντερλαντ): Μετά από την επίτευξη ενός θεαματικού τέρματος (κούρσα από το κέντρο του γηπέδου που ολοκληρώθηκε με λόμπα) με αντίπαλο τη Σάντερλαντ στο "Ολντ Τράφορντ", ο Ερίκ Καντονά δεν είχε... όρεξη να πανηγυρίσει. Έτσι, αρκέστηκε να κάνει μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του κοιτώντας τους παραληρούντες οπαδούς και να υψώσει κάποια στιγμή τα χέρια του για να τον αγκαλιάσουν οι συμπαίκτες του.



8. Γιούργκεν Κλίνσμαν (Τότεναμ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ): Αρκετοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν τον Γιούργκεν Κλίνσμαν για "βουτηχτή" όταν αγωνιζόταν και ο Γερμανός έψαχνε να βρει έναν τρόπο για να δώσει απαντήσεις στους επικριτές του. Το έκανε τελικά σε έναν αγώνα της Τότεναμ με αντίπαλο τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ το 1994, όπου αφού σκόραρε με κεφαλιά για τα "σπιρούνια" έτρεξε στη γραμμή του πλαγίου άουτ και πανηγύρισε με βουτιά, προτρέποντας τους συμπαίκτες του να πανηγυρίσουν μαζί του με ανάλογο τρόπο.



7. Μπράντι Καστάιν (ΗΠΑ-Κίνα): Η Μπράντι Καστάιν έκανε μία κίνηση που "έγραψε στον φακό" καθώς μετά το νικητήριο τέρμα (στα πέναλτι) με το οποίο χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1999 στην Εθνική ομάδα Γυναικών της Αμερικής έβγαλε τη φανέλα της για να αποκαλύψει το μαύρο στηθόδεσμο που φορούσε από κάτω. Η Καστάιν χαρακτήρισε εκείνη τη στιγμή ως την κορυφαία στη ζωή και στην καριέρα της, με την... τολμηρή φωτογραφία της να βρίσκεται την επομένη σε κάθε εφημερίδα και περιοδικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.



6. Στιούαρτ Πιρς (Αγγλία-Ισπανία): Το χαμένο πέναλτι του Στιούαρτ Πιρς κόντρα στη Δυτική Γερμανία στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1990 είχε στερήσει από την Αγγλία την ευκαιρία να πάει στον πρώτο της τελικό μετά το 1966, αλλά ταυτόχρονα στοίχειωσε για αρκετά χρόνια και τον ίδιο... Τελικά ξόρκισε τους δαίμονές του έξι χρόνια αργότερα, ευστοχώντας από το σημείο του πέναλτι στον προημιτελικό του Euro '96 με την Ισπανία, με τον πανηγυρισμό του "Psycho" να μνημονεύεται ακόμα και τώρα από τους φίλους των "λιονταριών".



5. Πολ Γκασκόιν (Αγγλία-Σκωτία): Ο Πολ Γκασκόιν είναι το μοναδικό πρόσωπο που εμφανίζεται δύο φορές σε αυτή την ξεχωριστή λίστα πανηγυρισμών και αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Μετά από εξαιρετικό σόλο γκολ με τη φανέλα της Αγγλίας κόντρα στους "ξαδέρφους" Σκωτσέζους (2-0 στη φάση των ομίλων του Euro '96), ο ξανθομάλλης εκείνη την εποχή "Γκάζα" ξάπλωσε ανάσκελα, με τους Σίρερ, ΜακΜάναμαν και Ρέντναπ να του ρίχνουν νερό στο στόμα (ακολούθως πήραν σειρά και οι Σέρινχαμ-Γκάρι Νέβιλ). Πως γεννήθηκε αυτός ο πανηγυρισμός; Από το γεγονός ότι λίγο πριν την έναρξη του τουρνουά οι Γκασκόιν και Σέρινγχαμ είχαν φωτογραφηθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Αγγλίας στο Χονκ-Κονγκ να πίνουν καθισμένοι σε καρέκλα οδοντογιατρού!



4. Μίρκο Βούτσινιτς (Ρόμα-Κάλιαρι): Στην αναμέτρηση της περασμένης σεζόν Ρόμα-Κάλιαρι στο "Ολίμπικο", ο πανηγυρισμός του Μίρκο Βούτσινιτς για το νικητήριο γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις (3-2) ήταν πιθανότατα ο πιο απρόβλεπτος στην ιστορία του συγκεκριμένου γηπέδου. Αρχικά έβγαλε τη φανέλα του φροντίζοντας όμως να έχει από μέσα μία ίδια ακριβώς (!) ενώ έπειτα έβγαλε και το σορτς των "τζαλορόσι" για να μείνει μόνο με το σλιπ του και να πανηγυρίζει σε έξαλλη κατάσταση στο κουλουάρ του σταδίου μαζί με τους συμπαίκτες του, μπροστά από την κερκίδα των φανατικών.



3. Κάρλος Τέβες (Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ): Στο "superclasico" μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ για το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2004, ο Κάρλος Τέβες αποφάσισε να πανηγυρίσει ένα σημαντικό γκολ του κόντρα στη Ρίβερ βγάζοντας τη φανέλα της Μπόκα και μιμούμενος... χορό κότας! Ο λόγος που επέλεξε αυτό τον πανηγυρισμό ήταν επειδή ήθελε να "πικάρει" τους αντιπάλους, που τους είχαν αποκαλέσει "κότες" μετά από ήττα τους το 1966 από την Πενιαρόλ της Ουρουγουάης για το Κόπα Λιμπερταδόρες. Μόλις ολοκλήρωσε πάντως τον πανηγυρισμό του, ο Αργεντινός διεθνής φορ αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή και έχασε τον τελικό της διοργάνωσης.



2. Ρόζερ (Κρουζέιρο-Ατλέτικο Μινέιρο): Ο Ρόζερ της Κρουζέιρο σκόραρε τον περασμένο Φεβρουάριο στο 3-1 κόντρα στην Ατλέτικο Μινέιρο και προσέφερε στο κοινό έναν από τους πιο ευρηματικούς πανηγυρισμούς στην ιστορία. Μετά το γκολ, βγήκε έξω από τις διαφημιστικές πινακίδες και "δανείστηκε" από τη μασκότ της Κρουζέιρο το κεφάλι αλεπούς (το σήμα της ομάδας είναι η αλεπού) για να γνωρίσει την αποθέωση από το κοινό. Φυσικά πριν γυρίσει στον αγωνιστικό χώρο φρόντισε να επιστρέψει το κεφάλι στον κάτοχό του, τη μασκότ...



1. Μάρκο Ταρντέλι (Ιταλία-Δυτική Γερμανία): Ο Μάρκο Ταρντέλι έκανε το 2-0 για την Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ της Ισπανίας με αντίπαλο τη Δυτική Γερμανία και κατάφερε με το συγκλονιστικό πανηγυρισμό του να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης σε όλους τους συμπατριώτες του. Μόλις είδε τη μπάλα να σπαρταράει στα δίχτυα, δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του Ταρντέλι καθώς έκανε σπριντ προς τον ιταλικό πάγκο, με τον άσο της "σκουάντρα ατζούρα" να κρατάει σφιχτά τις γροθιές του και να κραυγάζει "Γκολ" με όλη τη δύναμη της φωνής του.


































































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ